התאחדות התעשיינים נגד הממשלה: דחפו קדימה את יצוא הקנאביס

משרד הבריאות מאותת כי היצוא קרוב אך הישיבות בנושא נדחו מספר פעמים • יו"ר פורום הקנאביס הרפואי בהתאחדות התעשיינים, חיים הורביץ: "הממשלה גוררת רגליים וגם גוררת את החולים"

 

 

חיים הורביץ / צילום: אביב חופי
חיים הורביץ / צילום: אביב חופי

כעשרה חודשים עברו מאז התקבלה ההחלטת הממשלה לאשר את ייצוא הקנאביס מישראל, החלטה ששוק הקנאביס הרפואי בישראל מצפה לה ורוב חברות הקנאביס מבססות עליה את המודל העסקי שלהם. כבר עם קבלת ההחלטה היה ברור שידרשו חודשים ארוכים עד שיתוקנו תקנות המסדירות בדיוק כיצד יתבצע יצוא הקנאביס. ההערכות היו כי התקנות יכתבו עד סוף השנה.

בחודשים האחרונים מרמז משרד הבריאות לחברות כי הסדרת הייצוא קרובה, אולם ממכתב שיצא היום (ג') מפורום הקנאביס התאחדות התעשיינים והגיע לידי "גלובס", עולה כי הפעילות אינה מתקדמת בדיוק לפי התוכנית. לדברי האיגוד, בראשות חיים הורביץ, משקיע ביומד ובנו של מנכ"ל טבע המיתולוגי אלי הורביץ, אשר משקיע היום בחברת הקנאביס יוניבו, ישיבה שהייתה אמורה להתקיים כבר ביולי השנה בין האוצר, משרד הבריאות וגורמים נוספים, לא התקיימה עדיין. לאחר שהישיבה נקבעה לספטמבר ונדחתה בגלל הבחירות ונקבעה לשבוע שעבר ואז נדחתה שוב, החליט הפורום לצאת בהצהרה פומבית.

"לא רק שהממשלה גוררת רגליים, היא גם גוררת את החולים", כתב הורביץ. "יצוא הקנאביס הרפואי יבטיח תעשיית קנאביס מפותחת עם מוצרים איכותיים במחירים תחרותיים שמהם ייהנו החולים הישראלים. כבר לפני כמעט שנה החליטה הממשלה על יצוא קנאביס, ואם המשרדים לא היו גוררים רגליים, ישראל כבר יכלה ליהנות משוק צומח והכנסות של מאות מיליונים לטובת המשק".

ההזדמנות להכנסות מיצוא הקנאביס למדינת ישראל הוערכה לפני כשלוש שנים ב-1.4 מיליארד שקל, אולם ככל שעובר הזמן צצות לישראל מתחרות בשוק זה. יש לציין כי בינתיים, החברות הישראליות אינן מצליחות לייצר מספיק חומר איכתי גם עבור השוק הישראלי הקטן, אך זה תהליך של ביצה ותרנגולת: האי-ודאות ביצוא אינה מאפשרת לחברות לגייס הון שיאפשר להן לשפר את התהליכים שלהן. יצוא יכול לאפשר לחברות בעתיד גם להוריד מחירים בזכות יתרון לגודל.

אולם, האי-ודאות הפוליטית שנבעה משתי מערכות הבחירות הרצופות וגם חוסר היכולת לייצב את יצור הקנאביס הרפואי עבור השוק הישראלי ולעבור בצורה חלקה לתקינות הקנאביס החדשות, בינתיים אינן מאפשרות למשרדי הממשלה להגיע להסכמות, וכרגע לא ברור מתי היצוא יאושר.