למרות האיומים: שר התקשורת אמסלם יחתום מחר על האישור למכירת בזק

מטעמו של אמסלם נמסר היום, כי שר התקשורת "שלח הבוקר מכתב תשובה ליועמ"ש מנדלבליט, והודיע שיחתום על העסקה למכירת בזק, למרות שהיועמ"ש לא סיפק לשר די הבהרות בנושא"

דוד אמסלם / צילום: יוסי זמיר
דוד אמסלם / צילום: יוסי זמיר

מניית חברת בזק  זינקה בשבוע שעבר ב-16%, לקראת הענקת היתר שליטה בחברה לידי קרן סרצ'לייט האמריקאית ושותפה דוד פורר. ההיתר עצמו אמור להיחתם ולהימסר מחר, לאחר שהיום הודיע משרד התקשורת כי השר דוד אמסלם יחתום על מתן היתר השליטה בבזק, בעקבות אישורו של היועץ המשפטי לממשלה, הד"ר אביחי מנדלבליט.

מטעמו של השר אמסלם נמסר היום, כי "שר התקשורת חה"כ דודי אמסלם שלח הבוקר מכתב תשובה ליועמ"ש מנדלבליט, והודיע שיחתום על העסקה למכירת בזק, למרות שהיועמ"ש לא סיפק לשר די הבהרות בנושא". לדברי השר "למרות זאת, החלטתי לחתום על הסכם מכירת בזק, פשוט כדי לא לפגוע באזרחים, שלצערי הרב הפכו לכלי ניגוח בגלל המצב הנוכחי שאליו הגיעה חברת בזק, לא מעט בגלל 'עזרתכם'".

עוד ציין השר אמסלם בהודעתו, כי "אנו עדים למצב אומלל שבו מניות וקרנות הפנסיה של אנשים תמימים עלולות להיפגע בגלל מדיניות לא-אחראית של גורמים רבים. מאחר שטובת הציבור חשובה לי יותר מהכול ועומדת בראש מעייני, אחתום על עסקת המכירה, כדי לא לפגוע במשקי הבית של אזרחי ישראל, רבים וטובים".

השר אמסלם הוסיף וכתב ליועמ"ש, כי "בכל מקרה, אני עדיין עומד על כך שאקבל תשובות ענייניות ומפורטות לשאלות שהועברו אליך מטעמי. לעניות דעתי, זה התפקיד המרכזי שלך כיועץ משפטי לממשלה ואני מצפה שאכן תשיב, ובהקדם האפשרי, בצורה עניינית לכל שאלותיי".

קרן הגידור האמריקאית סרצ'לייט חתמה לפני חודשים אחדים על הסכם לרכישת מניות השליטה בחברת ההחזקות ביקום, ששולטת בבזק. בהמשך צירפה סרצ'לייט את דוד פורר כשותף ישראלי לרכישה, וזאת לצורך קבלת היתר השליטה מטעם שר התקשורת.

ביקום מחזיקה באופן ישיר ב-26.34% ממניות בזק וכן בהיתר השליטה בבזק, ומסיבה זו נדרשה העסקה לקבל גם את אישורו של שר התקשורת. אלא שקבלת היתר השליטה מטעמו של השר התמהמהה בשבועות האחרונים, והביאה לעלייה במד הלחץ של הצדדים המעורבים בה. בין השאר, נטען כי השר מבקש שהיועמ"ש יאשר לו לחתום על היתר השליטה.

בשבוע שעבר שלח מנכ"ל ביקום, עמי ברלב, מכתב לשר אמסלם, ובו כתב כי כל עיכוב נוסף באישורה של העסקה עשוי לגרום נזק בלתי הפיך לכספי הציבור והפנסיות, שמושקעים בניירות הערך של בזק, של ביקום ושל החברה האם שלה אינטרנט זהב. עוד כתב אז המנכ"ל ברלב, כי לעסקה התקבלו כל האישורים הדרושים, לרבות המלצת הדרג המקצועי במשרד התקשורת, וכי עיכובה עלול לגרור מחיקה של מיליארדי שקלים מכספי הציבור הישראלי.

בהמשך איימה גם קרן סרצ'לייט כי היא שומרת לעצמה את הזכות לסגת מהעסקה, אם זו לא תושלם עד ל-24 בנובמבר השנה, שנקבע כמועד האחרון להשלמתה. ביום חמישי האחרון שלח המנכ"ל ברלב מכתב נוסף לשר אמסלם, ובו ציין כי "לפני שעה קלה נמסר לחברתנו טלפונית, מלשכת היועמ"ש לממשלה, כי היועמ"ש נענה לבקשת כבוד השר ומסר לו את כל ההבהרות והאישורים שביקש כבוד השר, ועל כן אין כל מניעה לחתימה כדין על היתר השליטה, וכעת הגיעה העת להביא את האירוע החשוב הזה לידי גמר ולחוף מבטחים". עם זאת, היתר השליטה לא התקבל.

הבוקר התראיין השר אמסלם בנושא לתוכנית הרדיו של קלמן ליבסקינד ואסף ליברמן ברשת ב', וציין בין השאר כי "כהרגלו בקודש, היועץ המשפטי לממשלה קישקש לי בקומקום ולא ענה לי שום דבר ענייני. אני ממשיך להתעקש לקבל את התשובות ממנו". עם זאת, בהמשך מסרה כאמור לשכת השר כי הוא החליט להעניק לקבוצת סרצ'לייט-פורר את ההיתר.

אם אכן יינתן מחר ההיתר, צפויים הצדדים להשלים את העסקה עד סוף נובמבר. במסגרת העסקה, ירכשו סרצ'לייט ופורר את מניות השליטה בביקום (52%) מידי אינטרנט זהב, ובמקביל יזרימו לביקום הון כנגד הקצאת מניות נוספות. בסה"כ צפויים הרוכשים להשקיע סכום של 485 מיליון שקל ברכישת השליטה בביקום, ודרכה להפוך לבעלי השליטה בבזק.

אינטרנט זהב עצמה תשתמש בסכום שתקבל ובמזומן שבקופתה להזרמה של 345 מיליון שקל לביקום כנגד הקצאת מניות ואיגרות חוב, כך בסך הכול יוזרם לקופתה של ביקום סכום של כ-640 מיליון שקל. העסקה תשפר משמעותית את מצבה הפיננסי של ביקום ותאפשר לה לפרוע במלואה את יתרת החוב למחזיקי אג"ח ב' (כ-240 מיליון שקל), וכן לבצע פירעון מוקדם בהיקף של כ-614 מיליון שקל למחזיקי אג"ח ג'.

לאחר השלמת ההסדר, תמכור כנראה אינטרנט זהב את המניות והאג"ח של ביקום שתקבל במסגרת ההסדר. עם זאת, לנוכח היקף החוב הגבוה של אינטרנט זהב למחזיקי האג"ח שלה (כ-750 מיליון שקל), צפויים מחזיקי האג"ח שלה לספוג תספורת של כ-54%.