"יש בארץ בתי השקעות גדולים שיכולים להיכנס לבעיה רצינית במקרה של משבר וגל פדיונות"

אילן ארד-קשת, מנכ"ל בית ההשקעות יצירה, מעריך כי "המגמה החיובית בשוקי ההון בארה"ב צפויה להימשך לתוך 2020" • בית ההשקעות הצעיר, שהוקם לפני כשנתיים וחצי, הגדיל מאז את היקף הנכסים בקרנות הנאמנות שהוא מנהל ליותר מ-200 מיליון שקל

אילן ארד-קשת (מימין), מנכ"ל יצירה, וגיא ניסנזון, יו"ר ובעלים / צילום: SHANNON STAPLETON, רויטרס
אילן ארד-קשת (מימין), מנכ"ל יצירה, וגיא ניסנזון, יו"ר ובעלים / צילום: SHANNON STAPLETON, רויטרס

בימים האחרונים טיפסו מדדי המניות S&P 500 ודאו ג'ונס בארה"ב לשיאים חדשים, על רקע הורדות הריבית, עונת דוחות כספיים טובה יחסית לחברות האמריקאיות ודיווחים על הגעה להסכם סחר ראשוני בין ארה"ב לסין. האם המגמה החיובית תימשך בחודשים הקרובים, או שמדדי המניות טיפסו גבוה מדי?

אם תשאלו את אילן ארד-קשת, מנכ"ל בית ההשקעות יצירה, התשובה, שלא במפתיע, אופטימית: "להערכתנו, המגמה החיובית בשוקי ההון בארה"ב צפויה להימשך לתוך 2020. אנחנו לא רואים מיתון עולמי מתרחש בשנה הקרובה. אולי באירופה, אבל לא בשאר הכלכלות המובילות בעולם", הוא אומר בראיון ל"גלובס". 

"עם זאת, צריך גם לזכור שאנחנו בשלב מאוד מתקדם של הסייקל הכלכלי. לכן, לדעתי, לא צריך לקחת את הסיכון שגלום בתיקי ההשקעות באיגרות חוב של חברות עם דירוגים נמוכים או במח"מ (משך חיים ממוצע) ארוך - כלומר, צריך להיצמד לאג"ח בדירוגים גבוהים במח"ם בינוני. באג"ח הממשלתי אפשר להשקיע במח"מ ארוך יותר". 

יצירה, בית השקעות צעיר, הפועל בהיקף צנוע למדי בתחום קרנות הנאמנות, הוקם לפני כשנתיים וחצי. מאז, גדל היקף הנכסים בקרנות הנאמנות שהוא מנהל ליותר מ-200 מיליון שקל. בית ההשקעות מוחזק על ידי חברת יצירות, שעשויה להפוך בעתיד לחברה ציבורית, שכן בכוונת בעל השליטה בה, גיא ניסנזון, לרשום אותה למסחר בארה"ב בשוק שמעבר לדלפק (OTC). ניסנזון מחזיק בכ-50% מיצירות, שעם בעלי המניות בה נמנים גם מנהלי החברה, הכוללים מלבד המנכ"ל ארד-קשת את עמית ביליה, מנהל ההשקעות של יצירה, ואת שמואל ילשביץ, מנהל השיווק.

"אנחנו מנהלים כיום חמש קרנות נאמנות בקטגוריות שונות - החל בקרן 90/10 (90% מניות והשאר אג"ח) ועד לקרן מנייתית. שלוש מהן יגיעו במרץ 2020 לשלוש שנות פעילות", אומר ארד-קשת. "כל עוד אתה נמצא במדידה של עד 12 חודשים, אתה בבעיה קשה, מכיוון שיש הרבה בתי השקעות שפותחים כמעט בכל שנה כמה קרנות בכל קטגוריה, ואז אחת מהן מגיעה לצמרת בדרך כלל. הציבור, לצערי, נמשך בעיקר לקרנות שעשו תשואה טובה בשנה האחרונה, ולא מסתכל על הטווח הארוך ועל גודל הקרן. יש פערים עצומים באותה קבוצה בין קרנות דומות של אותו בית השקעות. אנחנו החלטנו, כמדיניות, לפתוח רק קרן אחת בכל קטגוריה, כי אנחנו מאמינים ביכולות שלנו".

דמי הניהול שגובה יצירה בקרנות שלה נעים בין 0.64% בקרנות ה-10/90 וה-20/80, ועד ל-1.45% בקרן הגמישה. 

לדברי ארד-קשת, "בחו"ל יש מדד חשוב מאוד שנקרא 'ימי נזילות', שמשמעותו בתוך כמה ימי מסחר אתה יכול להנזיל את הקרן במקרה של משבר או גל פדיונות. אנחנו יכולים להנזיל את הקרנות בתוך יום או יומיים - מהר מאוד. אף אחד לא מתייחס למדד הזה, שהוא מאוד מאוד חשוב. מתי חושבים על זה? בימי משבר".

לכם קל להתנזל בגלל שאתם קטנים מאוד.

ארד-קשת: "גם, אבל לא רק. חייבים להתחיל להפעיל את מדד 'ימי הנזילות' גם בישראל. יש בתי השקעות גדולים - בעיקר אלה שהקרנות שלהם מתמקדות בהשקעה בארץ, וגם בהשקעה בנכסים פחות סחירים - שיכולים להיכנס לבעיה גדולה במקרה של משבר וגל פדיונות. השוק כאן מאוד מאוד קטן, כך שהמשקיע המקומי חייב לצאת להשקעות בחו"ל".

"יש התפתחות עצומה בתחום האנרגיה הסולארית"

יש לדעתכם עוד מקום לעליות בשוק המניות האמריקאי? 

ארד-קשת: "לדעתנו, יש כמה תחומי טכנולוגיה שיהיו קטרים לשוק בשנים הקרובות, ובהם פריסת רשתות דור 5 בסלולר, האינטרנט של הדברים (IoT), מחשוב ענן, רכב חשמלי ואוטונומי, ועוד". 

לדברי ביליה, מנהל ההשקעות של יצירה, "יש כמה מהפכות שקורות עכשיו במקביל. לא היתה תקופה כזאת ב-100 השנים האחרונות. בתחום הרכב יש מהפכה גדולה, וה-AI (בינה מלאכותית) זאת מהפכה עצומה. יותר זול כיום להפיק אנרגיה באמצעות שמש לעומת כל אנרגיה אחרת - הרבה יותר זול מגז טבעי. יש התפתחות עצומה בתחום האנרגיה הסולארית בכל העולם. לדעתי, אנחנו רק בתחילת התהליך - התחום הזה ימשיך להתפתח בעשור הקרוב. הבעיה העיקרית היא שנדרשת השקעה מאוד גדולה בתשתיות, בהולכה - וזו אחת הסיבות שהתחום בארץ לא מתפתח מהר מספיק".

באילו מניות אתם מזהים פוטנציאל עליות?

ביליה: "סולאראדג', שהיא למעשה המוח שמאחורי המערכות הסולאריות. כששוק האנרגיה הסולארית צפוי לצמוח ביותר מ-100% בחמש שנים, וזאת בתחזית שמרנית, סולאראדג' שומרת על יתרון טכנולוגי ונתח שוק משמעותי.

"חברה נוספת היא מיקרון (MU), שביססה את עצמה כאחת הספקיות המובילות בעולם הזיכרונות. החברה פונה לשווקים מגוונים יותר, עם תמהיל מוצרים רחב יותר, כשגורם המחזוריות העיקרי, מחשבי ה-PC, הופך לפחות ופחות משמעותי, ומצד שני מחשוב הענן, המובייל וה-IoT נהפכו למשמעותיים יותר בתמהיל מוצרי החברה. השילוב עם מהפכת הבינה המלאכותית, התפתחות מחשוב הענן וה-Data Centers יוצרים ביקושים גבוהים למוצרי החברה וצפויים לתת רוח גבית למחזור עסקים חיובי ארוך יותר, עם עליית מחירים משמעותית יותר. באופן כללי, תעשיית הזיכרונות צומחת בקצב מהיר. בחודשים האחרונים מחירי שבבי הזיכרון התאוששו, ועם הקלה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, מיקרון צפויה לצאת למחזור חיובי נוסף".

"גם סייברארק, חברת אבטחת המידע הישראלית המספקת פתרונות ניטור, ניהול ואבטחת חשבונות לפי הרשאה, נמצאת בתנופת צמיחה אדירה. סייברארק מספקת את יחסי התפעול והרווחיות הטובים ביותר בענף. אחרי הירידה מהשיא, הנקודה הנוכחית מהווה, להערכתנו, נקודת כניסה טובה".

איזה סקטורים נוספים נראים לכם אטרקטיביים להשקעה?

ביליה: "התעשיות הביטחוניות בארה"ב, למשל. הצבא האמריקאי מיושן יחסית, אז הם מתחילים כעת להפנות תקציבים גדולים להתחדשות הצבא והצי. זה בא לידי ביטוי בחברות כמו לוקהיד מרטין, רייתאון ואחרות".

בארץ נרשמו עליות חדות השנה בסקטור הנדל"ן המניב. יש שם עדיין הזדמנויות?

ביליה: "הסיבה המרכזית לעליות החדות בסקטור הנדל"ן היא ירידת הריבית. ברגע שהבינו שהריבית כאן לא עולה, ובעולם היא יורדת, התחיל מהלך עליות מרשים בסקטור. בפעילות עצמה של חברות הנדל"ן המניב אין בינתיים שינוי משמעותי, אז כרגע אין לנו המלצה כלשהי על הסקטור. אנחנו נייטרלים".

יש סקטור אחר בישראל שנראה לכם אטרקטיבי?

ארד-קשת: "אנחנו מעדיפים את הסקטור הפיננסי בישראל לעומת חו"ל. הבנקים בארץ נראים לנו פחות מסוכנים לעומת בנקים בחו"ל, כי הם יותר מתרכזים בפעילות הליבה של בנקים ונסחרים במחירים סבירים עדיין".

ביליה: "גם חברות ה-IT בארץ, כמו חילן ומטריקס, נראות אטרקטיביות. סקטור המוליכים למחצה בעולם יצא באחרונה מסייקל שלילי, שהתחיל בסוף 2018, ורואים כיום חברות גדולות שמגדילות את ההשקעות שלהן ומקימות מפעלים חדשים לצד השקעה בציוד. גם חברות כמו נובה וטאואר הישראליות אמורות ליהנות מזה. כפי שזה נראה, יש לא מעט חברות בסקטור שיטפסו לשיאים חדשים במהלך 2020". 

אז בסך-הכול אתם אופטימיים לקראת 2020 ?

"כן", משיב ארד-קשת. "לנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, יש אינטרס להגיע להסכם כזה או אחר עם סין לקראת הבחירות לנשיאות בנובמבר. הוא כמובן יציג את זה כהישג. הוא לא רוצה לראות מחירים עולים בוול מארט או ברשתות האחרות שמוכרות מוצרים סיניים, אם המכסים יעלו שוב". 

*** אין באמור לעיל משום המלצה כלשהי להשקיע בנייר ערך מסוים. כל המשקיע בניירות ערך שהוזכרו בכתבה עושה זאת על דעתו בלבד.

גיא ניסנזון: "יצירה צריכה לגדול עוד הרבה בתחום קרנות הנאמנות"

גיא ניסנזון, בעל השליטה בבית ההשקעות יצירה, התפרסם לאחר שהקים בשנת 2000 את חברת אקספון 018, שהובילה מהלך להוזלת השיחות הבינלאומיות בישראל, הרבה לפני שמשה כחלון, בתפקיד שר התקשורת, הוביל להורדת מחירים דרמטית בתחום הסלולר. כיום מנסה ניסנזון (45) להביא לשינוי משמעותי גם בשוק קרנות הנאמנות.

אביו של ניסנזון, חיים ניסנזון, הוא ממייסדי חברת ציוד האלקטרוניקה הצבאית ראדא, ודודו, מאיר ניסנזון, שימש בעבר מנכ"ל IBM ישראל. ב-2013 היה ניסנזון שותף לאקזיט בחברת NTS, שנסחרה במקביל בבורסות תל-אביב וניו יורק. החברה נמכרה בעסקת מיזוג לתוך חברה אמריקאית, לפי שווי של 83 מיליון דולר. NTS, שאותה ניסנזון ניהל והוביל, הייתה גלגולה של אקספון, שנמכרה כמה שנים קודם לכן לחזי בצלאל תמורת כ-5 מיליון דולר, ושבמועד מכירתה עסקה בהקמת תקשורת בארה"ב. את מניותיו ב-NTS (כ-8%) המיר ניסנזון בעסקת המיזוג במניות החברה הרוכשת.

לדברי ניסנזון, "אנחנו מתכוונים לרשום את יצירות (החברה האם של יצירה; ק"י) בבורסה שמעבר לדלפק בארה"ב - רישום רגיל, ללא גיוס הון. במאי האחרון גייסה יצירות כ-5 מיליון שקל, כך שכעת אין לנו צורך בגיוסים נוספים. אחרי שנגדל קצת, בכוונתנו לפתח עוד רגליים, כמו פעילות גמל, בנקאות להשקעות ועוד. אבל קודם כל אנחנו צריכים לגדול עוד הרבה בתחום קרנות הנאמנות. כיום אנחנו מנהלים כ-220 מיליון שקל בקרנות שלנו, ובקרוב 3 הקרנות הראשונות שהקמנו ב-2017 יגיעו לטווח של שלוש שנים, שזה טווח זמן קריטי עבור קרנות.

"עד היום גדלנו בעיקר באמצעות שיווק מפה לאוזן. אנחנו בחמישייה הפותחת בכל הקטגוריות שבהן אנחנו פועלים, אבל היועצים עדיין מתקשים להמליץ עלינו, כי אנחנו חדשים יחסית. אנחנו מצפים לגידול יותר מאסיבי החל במרץ 2020, כשנגיע לשלוש שנות פעילות, ואז היועצים בבנקים יוכלו להתחיל להמליץ עלינו בלי לחשוש שהם יצטרכו לספק הסברים למישהו מעליהם. אם נמשיך להיות בצמרת, אנחנו צופים גידול משמעותי בכניסת הכספים לקרנות".