תיירות | פיצ'ר

בדרך לתייר ה-5 מיליון? תל אביב על המפה בדירוגים עולמיים גם בגזרת הפוד'יס

שני דירוגים חדשים מציבים את הקולינריה של תל אביב בעשירייה הפותחת שלהם בזכות המטבח הטבעוני המגוון, הברים, שוק הכרמל והפתיחות שמאפיינת את העיר העברית הראשונה • ומי עוד ברשימות?

שוק הכרמל בתל אביב / צילום: שאטרסטוק
שוק הכרמל בתל אביב / צילום: שאטרסטוק

ענף התיירות משופע בדירוגים: ליעדים, לבתי מלון, לאתרי בילוי, לחופי ים ולמה לא. הדירוגים מעניקים בעיקר רעיונות לנופשים בבחירת היעד הבא שלהם, וכשישראל מתברגת בהם - מה טוב. ה-BBC פרסם לאחרונה את דירוג 10 היעדים המומלצים ביותר לתיירים חובבי הפודי'ס, וגם אנחנו על המפה.

היעד הראשון והמומלץ לחובבי המזון המטיילים היא העיר גאלווי (Galway) באירלנד. גאלווי נבחרה להיות בירת התרבות של אירופה ב-2020, מה שיציג למבקרים בה 1,900 מיצגי אמנות ותרבות, כשגם סצנת האוכל תקבל מקום של כבוד בעיר. גאלווי קיבלה את ההכרה הגסטרונומית שלה עם פריחת הקולינריה המקומית, לרבות נציגות לכוכב מישלן במסעדת Aniar.

שוק חג מולד בגאלווי, אירלנד / צילום: שאטרסטוק
 שוק חג מולד בגאלווי, אירלנד / צילום: שאטרסטוק

שנייה בדירוג היא העיר ליון בצרפת, המשופעת במסעדות על טהרת המטבח הצרפתי. העיר השלישית בדירוג היא לוס קאבוס שבמקסיקו, עיר חוף הגובלת בקליפורניה והמשופעת בכ-150 יקבים ובמסעדות גורמה.

רביעית בדירוג היא הולנד, כאשר ההמלצה לתיירים שמה דגש על ערים כמו רוטרדם, דלפט ואמסטרדם, כמובן עם שימת לב למזון על טהרת הקיימות (כמו גידולי ירקות עצמאיים) ומסעדות המישלן הפזורות בעיר. חמישית היא המדינה הקטנה מלטה, שזוכה לתשבחות על הסצנה הקולינרית שלה המושפעת מהמטבח הערבי והאיטלקי. ההמלצה הבאה היא למרקש שבמרוקו המוגדרת כ"בירת תרבות אפריקאית".

עיירת מרסשלוק במלטה / צילום: שאטרסטוק
 עיירת מרסשלוק במלטה / צילום: שאטרסטוק

ושביעית ברשימת ההמלצות: תל אביב. הדגש על תל אביב מגיע גם בזכות הסצנה הטבעונית והצמחונית המבוססת על תוצרת חקלאית מקומית. עוד מוזכרים בתי הקפה והברים שפזורים בעיר, המוגדרת כידידותית במיוחד לקהילה ה-LGBT. ההמלצה כוללת גם את מלונות הבוטיק שחלקם משוכנים בבנייני באוהאוס ואת שוק הכרמל כשמציינים שם בין היתר את הצמיחה של מסעדות השף, "אלא שסצנת אוכל הרחוב עדיין גונבת מהם את ההצגה. אין כמו החומוס, השקשוקה והפלאפל התל אביבי".

שוק הכרמל בתל אביב / צילום: שאטרסטוק
 שוק הכרמל בתל אביב / צילום: שאטרסטוק

שמינית ברשימה היא סקוטלנד. לצד הנוף המרהיב והטבע הפראי סקוטלנד מוזכרת כיעד חם לסיורים קולינריים המלווים בכוסית וויסקי או ג'ין. המדינה שהפכה להיות הלהיט התיירותי של השנתיים האחרונות, פורטוגל, לא נעדרת מהרשימה. ההמלצה היא לביקור בפורטו לא רק בגלל הנוף של העיר השוכנת סמוך לחוף הים, אלא בגלל המטבח המשופע בשפים מקומיים ובמסעדות בטווחי מחיר רחבים הכולל גם את מסעדת The Yeatman המעוטרת בשני כוכבי מישלן. את העשירייה סוגרת העיר קדיס הממוקמת בדרום מערב ספרד. המטבח האנדלוסי של קדיס כולל שלל מסעדות מקומיות ותוצרת משובחת של חרז, כאשר ההמלצה היא לא לפספס את שוק יום א' של העיר.

תל אביב במדריך החובה לתיירים הצמחונים והטבעונים

דירוג אחר שאליו התברגה תל אביב ושפורסם ממש לאחרונה ערך האתר HappyCow שחגג 20 שנה לקיומו. האתר (שפועל גם דרך אפליקציה) הפך להיות מדריך חובה לתיירים הצמחוניים/טבעוניים. הוא מאגד 8,100 מסעדות טבעוניות ברחבי העולם (לעומת 625 מסעדות בלבד שהוא כלל לפני עשור). לרגל חגיגות ה-20 מדרג האתר את 10 היעדים המומלצים לקולינריה טבעונית. תל אביב מדורגת במקום ה-9 והמכובד. את הרשימה פותחת לונדון שמציעה מבחר של 152 מסעדות טבעוניות למהדרין.

ההערכות הן שכ-600 אלף בריטים מנהלים אורח חיים טבעוני, והם מהווים 1.16% מהאוכלוסיה. בין המסעדות שמצוינות בהמלצות מוזכרת גם המסעדה הטבעונית הגדולה בבריטניה המשתרעת על פני 3 קומות ושנפתחה השנה, Erpingham House. השנייה היא ניו יורק המונה 111 מסעדות טבעוניות בדרגות מחיר מגוונות, כולל בנישת היוקרה עם מסעדות כמו Blossom או Avant Garden. 

ברלין היא העיר השלישית, ואחריה מדורגות לוס אנג'לס, טורונטו שתנופת הטבעונות בה פורחת ב-5 השנים האחרונות. במקום השישי נמצאת לא אחרת מאשר הבירה הפולנית ורשה שמציעה 50 מסעדות טבעוניות במרכז העיר. העיר פורטלנד שנודעת כמקום משיכה להיפסטרים ולחובבי הסביבה נמצאת שביעית ברשימה ואחריה: בגנקוק. בין המנות הטבעוניות שמוגשות במסעדות בבירה התאילנדית בהשראת הבודהיזם מצוין בדירוג כי מסעדות טבעוניות המכונות Jay נפתחות בקצב מרשים וכוללות כבר 42 מסעדות כאלה במרכז בנגקוק לצד 67 מסעדות צמחוניות.

במקום התשיעי נמצאת תל אביב. "בישראל יש את שיעור הטבעונים הגבוה ביותר בעולם המוערך ב-5%-8% מהאוכלוסיה", כך טוענים בדירוג. רבים מהם מתגוררים בתל אביב המונה 36 מסעדות שהן טבעוניות טהורות, לצד מסעדות צמחוניות, מזון רחוב ודוכני מיצים שפזורים בכמויות בעיר. בין המסעדות הטבעוניות מוזכרות אנסטסיה, 416, הטבעונית J17 ומסעדת ויוידה. עוד מוזכרים "הזכאים", גודנס, משק ברזילי ונרולי בנווה צדק, הפיצרייה הטבעונית החתול הירוק ועוד. את הרשימה סוגרת הבירה הצ'כית פראג שמציעה 53 מסעדות טבעוניות, רובן נפתחו בשנתיים האחרונות בהתאם לתנופה ולביקוש בעיר המונה 1.25 מיליון תושבים.

View this post on Instagram

תפריט סתיו וואו #automnmenu #veganstyle #lovethemeshek

A post shared by Meshek Barzilay משק ברזילי (@meshek_barzilay) on

המחמאות לעיר תל אביב ולישראל בכלל תורמות למוניטין ולנחשקות שלהן כיעד תיירותי. עם זאת, כדי ליהנות מיתרונות הקולינריה ובכלל מהביקור בישראל התיירים צריכים להיערך לתקציב גבוה. נושא יוקר המחיה בישראל מכביד גם על התיירים שמעלים את הנושא בפידבקים על ישראל אחרי שהם מבקרים בה. מנהל עיר עולם ותיירות בתל אביב איתן שוורץ מכיר את הסוגיה הזו. "בחמש השנים האחרונות תל אביב היא "מנת היום" בכל דירוגי האוכל המשמעותיים בעולם, הדבר נכון במיוחד בכל הנוגע לסצנה הצמחונית והטבעונית בעיר. בשנים האחרונות משרד התיירות ואנחנו מדגישים את הקולינריה התל אביבית בכל הקמפיינים שלנו - וזה ללא ספק מתכון מנצח. עם זאת אסור לשכוח גם את האתגרים שלנו כעיר, ובראש ובראשונה יוקר החופשה: התיירים, כמו כל אזרחי ישראל, מתלוננים על המחירים הגבוהים של הבילויים, המסעדות, הבארים ובעיקר בתי המלון. תוכנית האב לתיירות שהעירייה פרסמה השנה עוסקת ביצירת תוכן תיירותי חינמי ועידוד מלונאות זולה - ועם זאת יכולתנו להשפיע על השוק החופשי מוגבלת".