מגדל ביטוח | ניתוח

בסופו של יום גם ניר גלעד וגם שלמה אליהו יימצאו את עצמם מחוץ לדירקטוריון מגדל

ככל הידוע, דירקטוריון מגדל חברה לביטוח הבהיר לממונה משה ברקת כי יפעל בהתאם להוראתו, וכל כוונה להעלות דיון בעניין הדחת ניר גלעד מתפקידו כיו"ר תוקפא • ברקת הבהיר כי אינו מוכן לראות את הדחת גלעד לפני תום 2020, אך בשוק מעריכים כי ייתכן שלא מדובר בסוף פסוק

שלמה אליהו וניר גלעד / צילום: איל יצהר ורפי קוץ
שלמה אליהו וניר גלעד / צילום: איל יצהר ורפי קוץ

ההחלטה פה-אחד על ההדחה המפתיעה של ניר גלעד מתפקידו כמנכ"ל מגדל אחזקות הציבורית כבר במהלך השבוע הנוכחי והתחלת המהלך להדחתו מתפקידו המרכזי כיו"ר מגדל חברה לביטוח - החברה-הבת העיקרית בקבוצה, שמפוקחת על ידי רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון - וכל זאת "בכפוף לשימוע" שיתבצע על ידי ועדת שימוע שתכלול את אליהו עצמו ואת אריה מינטקביץ ושלמה הנדל - הושהתה היום בשל איומי הממונה על רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת.

ככל הידוע, דירקטוריון מגדל חברה לביטוח  הבהיר לממונה ברקת כי יפעל בהתאם להוראתו, וכל כוונה להעלות בעתיד הקרוב דיון בעניין הדחת גלעד מתפקידו יו"ר מגדל חברה לביטוח תוקפא. הממונה הבהיר שאינו מוכן לראות את הדחת גלעד ממגדל חברה לביטוח לפני תום 2020 ושכל מהלך בנושא זה יתואם עמו מראש. בשוק מעריכים כי ייתכן שלא מדובר בסוף פסוק וייתכן שהדחת גלעד אינה היסטוריה בלבד.

זאת לאחר שההחלטה הציתה עימות חריף בין בעל השליטה בקבוצה ויו"ר מגדל אחזקות שלמה אליהו ובין הממונה ברקת. הדיון להדחת גלעד, והחלפתו במוטי רוזן, שכיהן בעבר כמנכ"ל מנורה מבטחים ומנכ"ל קבוצת הראל, התבצע בתכיפות רבה מהרגיל בכל הנוגע לזימון ישיבות בדירקטוריון מגדל והוא התבצע בבית אליהו בתל אביב ולא בבית מגדל בפתח תקווה.

למעשה, גלעד עצמו גילה על הכוונה להדיחו זמן קצר לפני הישיבה, שזומנה שלא כרגיל ורק יומיים קודם לכן, והוא הספיק רק לכתוב לדירקטורים מכתב שבו התריע ברוח "תמלאו את חובתכם לפי החוק אחרת אתם מסתבכים, ולי יש הוראה לא לעשות שינויים", כדברי גורם מעורה.

ככל הנראה הדירקטורים הפנימו את המסר, שהושמע גם מטעם הממונה ברקת, אך נראה שבמגדל חייבת להגיע הכרעה - או שאליהו יזוז מכסא המוביל או שגלעד יוזז בסופו של יום, גם אם בעוד כמה חודשים, או ששניהם יזוזו במעין פשרה מפא"יניקית. אגב זאת אמר גורם בכיר במגדל כי החברה מתנהלת כרגיל, כשהסערה הנוכחית אינה קשורה ליום יום, כשמניית החברה עלתה בכ-5%, בצל מגמה חיובית דומה אצל מתחרותיה המרכזיות, הגם שאצלן העליה הייתה מתונה יותר ביחס זו שבמניית מגדל.

משה ברקת / צילום: תמר מצפי
 משה ברקת / צילום: תמר מצפי

התוצאה החריפה והחד משמעית של ההצבעה בבורד נחתה בהפתעה על בכירי קבוצת הביטוח שהיו מודעים למתיחות הארוכה והחריפה בין גלעד השכיר שמונה לתפקיד על ידי אליהו עצמו לבין אליהו שרכש את מגדל בשלהי 2012 ומאז רואה כיצד שווי החזקתו בה נשחק כשהוא מביע מורת רוח מהשורה הארוכה של המנהלים שמינה לחברה. כך, בצל סערת הקורונה שמכריחה את קבוצות הביטוח הגדולות והקטנות כאחד להתמודד עם אתגרים שלא היו כדוגמתם בשל הפגיעה הכלכלית החריפה בכלל המשק הישראלי והעולמי, נדרשת מגדל להתנהל - שוב - תחת מעטפת חוסר ודאות ומסכת כיפופי ידיים.

אבל זה לא רק יו"ר מגדל ביטוח ומנכ"ל החברה-האם הציבורית מגדל אחזקות גלעד ויו"ר מגדל אחזקות אליהו, אלא גם הדירקטורים בחברת ההחזקות הלא מפוקחת, ושהצביעו פה אחד בעד ההדחה, והדירקטורים בחברת הביטוח המפוקחת שעתה יידרשו להגיע למשרדי הרשות. זאת, בפעם השנייה השנה, כמעין הילוך חוזר וכעוס בהרבה של עימות בין ברקת לאליהו על גלעד, ובפעם השלישית מאז שברקת נכנס לתפקידו, אחרי שקודם לכן הוא התעמת עם אליהו, אז עוד בסבלנות ובשקט, על העזיבה המהירה ובטונים צורמים של קודמו של גלעד - פרופ' עודד שריג.

הדירקטורים בקבוצת מגדל, שרבים מהם חולקים את שני הדירקטוריונים הראשיים בקבוצה (לקבוצה האם עוד חברה-בת - במגדל שוקי הון - שלא קשורה לסערה הנוכחית ושהדירקטוריון שלה שונה לחלוטין), נפגשו כבר עם ברקת שהבהיר להם שהוא לא רואה בעין יפה דיון על הדחת גלעד מתפקידו במגדל חברה לביטוח עוד השנה וללא ידיעתו מראש. אבל, יותר משהוא רצה להשמיע את עמדתו הוא רצה להזהיר מההשלכות אם ימשיכו בדרכם. זאת, תוך שהוא לא מסיר מהשולחן את האפשרות המאיימת שלא נאמרה מפורשות על ידיו אבל שנאמרה על ידי גורמים המעורבים בסכסוך ושנותרה תלויה באוויר: מינוי מנהל מיוחד מטעמו למגדל.

לצעד שכזה, שעדיין לא ממש קורה יהיו השלכות משמעותיות גם מבחינת הדירקטורים ולא רק מבחינת בעל השליטה, שיהיו חשופים לטענות מצד בעלי מניות המיעוט מהציבור, על אחת כמה וכמה אם אכן ימונה מנהל מיוחד. אגב, ברקת אף שוחח עם אליהו לאחר החלטת דירקטוריון מגדל אחזקות, כשככל הידוע הצדדים לא ליבנו את הפערים ביניהם ועדיין נמצאים משני צדי המתרס.

שורשי העימות ניטעו לפני זמן רב

למעשה, שורשי העימות בין אליהו וגלעד, כמו שורשי המתיחות והיחסים הערוכים והפרידה המהירה בין אליהו לבין ענת לוין, בינו ובין פרופ' עודד שריג (פעמיים) ובינו ובין דורון ספיר ניטעו לפני זמן רב, כשגלעד ראה לנכון להפחית למינימום את יכולת הבקרה וההשפעה של אליהו בחברת הביטוח שבשליטתו - מעבר להיותו דירקטור "רגיל" בחברה. זאת, במידה רבה בהתאם למה שהממונה הגדיר לו. זה נכון לגבי התווית הדרך למגדל כמו גם לגבי השדרה הניהולית, תוך הרחקת מנהלים בכירים שהם אנשי אמונו של אליהו. גורמים מעורים בשוק מספרים שגלעד אף נוקט בצעדים אלה, הגם שהם חלק מתפקידו, בחוסר נימוס מופגן תוך זלזול בבעל השליטה. כל זאת הוביל לעימות בין השניים שרק בפברואר האחרון הגיע למסדרונות הממונה - אחרי עימותים קודמים של אליהו עם הממונה הקודמת, דורית סלינגר.

בפברואר האחרון אליהו כבר רצה להדיח את גלעד, והממונה ברקת הבהיר לו שלא יאפשר לו לעשות כן, כשבסופו של יום, כך מתברר, הבהיר כי לא יסכים לראות שינוי בצמרת מגדל עד סוף 2020. מאז עברו כחודשיים, ומשבר קורונה אחד, ולאליהו הצטרפו כל הדירקטורים במגדל אחזקות, כולל הדח"צים, בהחלטה לפטר את גלעד באופן מיידי מתפקידו במגדל אחזקות. הדחתו של גלעד ממגדל חברה לביטוח גם על הפרק, אך היא דורשת אישור דירקטוריון מגדל חברה לביטוח - דבר שהממונה מתנגד לו נחרצות, כאמור, כשהוא מרגיש שאליהו לא עמד בסיכומים ביניהם, שנעשו עוד קודם ב-2019 ובשלהי 2018, במה שהוביל להתפטרות של שריג מתפקיד יו"ר מגדל ביטוח, לאחר שאליהו לחץ עליו לעשות כן.

אותו עימות בין שריג לאליהו, שבו ברקת עוד היה קשוב לאליהו, נולד בשל כוונתו של אליהו למנות ועדת פיקוח מצומצמת של חברים בדירקטוריון החברה-האם הציבורית, שתפקח על מנהלי מגדל ביטוח דאז (שריג ודורון ספיר). או אז כתב ברקת לחברי הבורד במגדל כי "אני סבור כי אתם שוכחים את חובתכם כדירקטוריון החברה ובוחנים את סבלנותו של הרגולטור לרפיון בהתנהלותכם". כעבור זמן קצר שריג התפטר תוך שביקר באופן חסר תקדים את התנהלות בעל השליטה ואף התריע כי זה פוגע בחברה.

על רקע כל אלה, שעות ספורות לאחר ההחלטה המפתיעה על פיטורי גלעד ממגדל אחזקות והכוונה לפטרו ממגדל חברה לביטוח כבר הבהיר ברקת כי צעד זה לא נעשה על דעתו ושהוא יעשה ככל אשר כוחו על מנת למנוע זאת. במסגרת זו הוא שלח מכתב שבו ציין כי "נוכח חשש לפגיעה בהתנהלותה התקינה של מגדל ביטוח", "הפסקת כהונה של יו"ר או מנכ"ל מגדל ביטוח בתקופה שעד תום 2020 ייראו על ידי הממונה כפעולות הפוגעות בניהול התקין של החברה", וזאת תוך שהממונה הורה לבורד להודיע לו באופן מיידי על פרסום סדר יום לישיבות הדירקטוריון ככל שנושאים אלו ייכללו בה.

בשוק מעריכים כי שני האנשים יזוזו מתפקידם

אבל, משיחות עם גורמים המעורים בנושא מהצד של אליהו נראה כי הוא יצא למאבק שהוא לא יוכל לוותר בו, הגם שהדירקטורים במגדל נפגשו עם הממונה ולפי שעה כנראה מקפיאים את המהלך, כאמור.

אם וככל שאליהו יתמיד בכוונתו ויבחר להילחם בברקת, הרי שזה ישוב להיות ויכוח בשדה הקונסטיטוציוני שבין שני עולמות חקיקה ודינים - העולם המפוקח על ידי הרגולטור המהותי ברשות שוק ההון לבין עולם חוק החברות וזכויות הקניין שמפוקח על ידי גורמים אחרים, בהם רשות ניירות ערך. יש פה תפר והוא יהיה זירת הקרב בין אליהו לבין גלעד. כמו כן, נראה כי מבחינת ברקת גם ירידה מהעץ לא תספק אותו ועליו לפתור את הבעיה כשבאחת החברות הגדולות בענף יש מאבק וחוסר אמון בין היו"ר של הביטוח לבין יו"ר החברה-האם ובעל השליטה - כשהסיבה לזעם של ברקת הוא בכלל אובדן אמון באליהו. על רקע זה בשוק היו שהעריכו כי בסופו של יום אליהו ייאלץ לזוז מדירקטוריון מגדל חברה לביטוח ובסופו של יום גם גלעד יידרש לזוז. אבל, הדרך לשם עוד ארוכה ורחוקה מלהיות ודאית, כשנראה שאליהו עשוי ללמוד על מגבלות הכח של בעלים בקבוצת ביטוח, לא רק לגבי דיבידנדים אלא גם לגבי מינוי והדחת בכירים.