דעה: חיפוש עבודה בצל הקורונה

כך תתאימו את קורות-החיים לרוח התקופה ותתראיינו לעבודה חדשה בצורה נכונה

ראיון עבודה / צילום: שאטרסטוק
ראיון עבודה / צילום: שאטרסטוק

מבקשי עבודה השואפים לפעול ביעילות צריכים להביא בחשבון שינויים בתהליך התקשורת עם מגייסים ומעסיקים פוטנציאליים.

הכנה מהותית ותוכנית

ראשית, כדי להעלות את הסיכויים לפוטנציאל לגיוס, דרוש מיקוד יעיל. לשם כך כדאי לחקור היכן סיכויים גבוהים יותר, ולאתר תחומים וחברות שממשיכים לגייס ולפעול למרות המשבר, ואולי אף לאורו. אלה יכולות להיות למשל חברות הייטק מבוקשות המאורגנות לקראת משברים שכאלה או גדולות מספיק כדי לצאת מהם; חברות המציעות מוצרים שתומכים בעבודה מרחוק (כתקשורת וידיאו); חברות למידה מקוונות; עסקים חיוניים ושירותי בריאות ועוד.

שנית, בימים אלה סביר להניח כי ארגונים ינסו לצמצם את הסיכונים הכרוכים בגיוסים לא מדויקים, ויתמקדו אף יותר במציאת המועמד הנכון. לכן חשוב להקפיד במיוחד על תוכן המסרים. לשם כך חשוב לדייק בשיפוץ קורות-החיים והנוכחות ברשת, ולהקפיד שהכישורים והאיכויות שבאים לידי ביטוי בהן עונים על דרישות התפקידים הרצויים והחברות הרלוונטיות.

נוסף על כך, חשוב להתאים את קורות-החיים לצורכי התקופה (נכונות לעבוד מהבית, שליטה מלאה בכלים טכנולוגיים שבהם רבים משתמשים בתקופה זו בתחום הספציפי, גמישות להסדרי תעסוקה גמישים ומשתנים).

הכנה קומוניקטיבית

גם התקשורת ליצירת נטוורקינג משתנה כעת, והיא נעשית באמצעים מתוּוכים יותר מאשר בערוצים פיזיים ככנסים המוניים. לכן, כדאי לשפר ולעדכן את הפרופילים ברשתות החברתיות ובפרט במקצועיוֹת שבהן (כלינקדאין), ולהקפיד במיוחד על כללי הקשר עם פעילים ועובדים מתחומכם. למשל, לא רק לבקש עזרה אלא גם להציע עזרה (על מחפש העבודה לחשוב איזו עזרה או ערך מוסף יוכל להציע, שיהיו רלוונטיים לקשיי איש הקשר שלו דווקא בימים אלה).

חשוב גם להיערך לקשר מרחוק עם המגייסים, ולטפח את מיומנות הראיון מהבית, הן באופן וירטואלי (דרך זום או תוכנת וידאו אחרת) והן דרך הטלפון. בימים כתיקונם נערך הראיון הטלפוני כראיון מקדים. ככזה הוא תמציתי יותר מהראיון הפרונטלי, ולפיכך גם דורש מיקוד ותמציתיות מהמרואיין. אך כעת הראיון הטלפוני עשוי להחליף לגמרי את הראיון הפרונטלי, ולהכיל את כל הסוגיות שעוסקים בהן פנים אל מול פנים בתהליך המיון.

נוסף על כך, כדאי לתרגל את היכולת להעביר מסרים בווידאו או בטלפון (בזום, בסקייפ וכו'). התקשורת הבין-אישית באלה, כדי שתהיה מיטבית, דורשת את התאמת שפת הגוף, כך שזו תשדר ענייניות (מה שמעיד על מיקוד), נינוחות (המעידה על כושר התמודדות במצבי לחץ), ייצוגיות (דרך לבוש הולם, תמונת פרופיל וכינוי הולמים, רקע ויזואלי מתאים וסביבה שקטה). חשוב גם לדעת כיצד ליצור קשר אישי עם המראיין (דרך שמירת קשר עין, חיוך בעיתוי המתאים, קצב וטון דיבור, עיתוי להפוגה בדיבור ולהקשבה למראיין עוד).

כשהראיונות מתחילים להגיח

בשלב שבו מתחילים להגיע ראיונות העבודה, חשוב להתכונן לקראתם בעזרת הכנת סביבה שקטה, מסודרת (במקרה של צילום בווידאו), ללא הפרעות מהנוכחים בבית או מהתראות ממכשירי התקשורת סביב, ולבדוק את שמישוּת הציוד הנחוץ לשיחה (אינטרנט, סאונד).

כדאי גם להצטייד בהעתק של תיאור המשרה הספציפית שאליה מתראיינים. כך אפשר יהיה לבנות את התשובות לפי הדרישות הכתובות בתיאור זה ולשלב בהן מונחים מקצועיים כפי שמופיעים במסמך. כמובן, כדאי שגם קורות-החיים יימצאו בהישג יד, הן כדי שהמרואיין יוכל לתאר נכונה את הנקודות החשובות בניסיונו, והן כדי למצוא מידע נגיש בנוגע לשאלות פרקטיות דוגמת שנת סיום התואר.

במקביל לכך יש להיערך עם תשובות לשאלות הצפויות להישאל בימים אלה ("מה תעשה אם ילדיך ייאלצו להיכנס לבידוד? מי יטפל בהם כדי שתוכל לעבוד?", "איך תתמודד עם אי-יציבות מבחינת השכר?", "איך תתמודד עם שינויים תכופים באסטרטגיה ובתוכנית העבודה?"). בתשובותיו, המראיין צריך להוכיח כיצד הסתגל לסיטואציה במהרה, כיצד התארגן כהלכה לתפקוד יעיל בבית, כיצד הוביל רעיונות טובים בצוות גם מרחוק, ועוד. וכמובן, יועילו דוגמאות שישקפו את המסוגלות לגמישות בהתאם לנסיבות (למשל: "בימים שבהם נקלע המעסיק שלי לקשיים כלכליים ונאלץ לקצץ בשעות של כולנו, התאמתי את עצמי ודאגתי לעשות את הטוב ביותר למרות הצמצום בכמות השעות שלי").

עדיין לא מתראיינים? אל תתייאשו

כמה שתקופת חיפוש עבודה עשויה להיות מייאשת בימים רגילים, בימים אלה נדרשים מועמדים להצטייד במנות גדושות פי כמה של אורך-רוח. כדאי לזכור כי תשובה ממעסיקים עלולה להתעכב משמעותית כעת, וכי עיכוב זה אינו משתמע בהכרח לחוסר עניין.

כדאי לנסות להפגין סבלנות בעת ההתקשרות עם מגייסים, "לתת להם לנשום". זאת אפשר להביע בנימת הקול (שתהיה אמפתית למצבם) ובהפגנת אורך-רוח בתהליך הפולוו-אפ (למשל, במקום לפנות אחת ליומיים למראיין ולהתעדכן בהתפתחויות, לרווח יותר את הפערים בין פנייה לפנייה).

יעל מהודר היא יועצת ארגונית, מומחית לניהול ולקריירה, מחברת הספר "המועמד הנבחר" והספר בערבית "העתיד הנבחר".