יוצאים למלחמה: תנועת הצופים מתריעה כי היא בסכנת קריסה

בעקבות ההגבלות החדשות, ביניהן גם מגבלה על קיום פעילויות הקייטנות ופעילויות הנוער, ובד בבד הפחתת התקציבים לתנועה, יצאו הצופים למאבק על קיומם • לאחר פרסום עצומה שצוברת תאוצה, ובעקבות מחאה שהתקיימה בירושלים, ביום שלישי מתוכננת מחאה נוספת במאה מוקדים שונים • עשרות ראשי עיר, פוליטיקאים ואמנים מביעים תמיכה במאבק

תנועת הצופים / צילום: תמר מצפי, גלובס
תנועת הצופים / צילום: תמר מצפי, גלובס

"איך הגענו למצב שהתנועה עומדת בסכנת קריסה?". במילים אלו נפתח הפוסט בדף הפייסבוק של תנועת הצופים שפורסם אתמול, ושקורא לציבור לחתום על עצומה לתמיכה במאבקם.

דף העצומה, שמטרתה המוצהרת היא "נוכיח ונראה את כוחה וגודלה של תנועת הנוער הגדולה בארץ", חושף כי עד כה חתמו עליה והביעו תמיכה למעלה מ-43 אלף איש, מתוך יעד של 100 אלף שהציבה התנועה.

בשבוע שעבר פורסמו שורת ההגבלות החדשות שאישרה הממשלה כחלק מהמאבק מהתפרצות הגל השני של מגפת הקורונה. מלבד המגבלות על כמות הסועדים במסעדה, סגירת המועדונים, חדרי הכושר והבריכות הציבוריות והגדלת הקנס בגין אי עטיית מסכה, פורסמה גם מגבלה על בתי ספר של הקיץ, קייטנות ופעילויות נוער, אשר יתאפשרו רק לגילאי הגן עד כיתה ד'.

שעות לאחר פרסום ההגבלות, תנועות הנוער יצאו למאבק. "ההחלטה המסתמנת על ביטול פעילויות הקיץ השונות לנוער היא טעות גדולה", הכריזו. "בני הנוער זקוקים לבסיס יציב ובטוח ככל האפשר. ביטול מסגרות החינוך הבלתי פורמליות הינו מעשה לא אחראי ועלול להוביל להתנהגויות סיכוניות, שוטטות, ומפגשים חברתיים שאינם באחריות מבוגר אחראי וכתוצאה מכך, אף להגדלת התחלואה. ההחלטה שלא לסמוך על מדריכי התנועות, הארגונים ומחלקות הנוער המוכשרים להתמודדויות עם הנחיות משרד הבריאות לא מובנת משום שבהעדרם בני הנוער מופקרים לגורלם!".

יממה לאחר מכן, תנועת הצופים הכריזה כי היא בסכנת קריסה. לא רק בשל המגבלות החדשות, אלא כי לטענתם, התבשרו על סגירת "צינור החמצן" מצד המדינה והפחתת תקציבים לתנועה, לאחר שבחודשים האחרונים לא הועבר מימון לתנועות ולארגונים. "זו יכולה להיות מכת נוק אאוט עבור כולנו", ציינה רז פרל, יו"ר תנועת הצופים בישראל.  

היום התקיימה הפגנה בירושלים בה נטלו חלק כ-250 בני נוער המשתייכים לתנועת הצופים. אליהם הצטרפו מאות משתתפים מתנועות נוער נוספות. ביום שלישי מתוכננת מחאה נוספת, במאה מוקדי מחאה שונים ברחבי הארץ ומוקד מרכזי אחד בתל-אביב.

ובינתיים, המחאה צוברת תאוצה. עשרות ראשי עיר, פוליטיקאים, אמנים ותנועות נוער נוספות מביעים תמיכה במאבק, זאת לצד ביקורת שנשמעת מפי גולשים על היעדר שקיפות מצד התנועה. 

ראש עיריית רמת גן, כרמל שאמה הכהן, פרסם פוסט תמיכה בעמוד הפייסבוק שלו, בה קרא לממשלת ישראל: "אל תעשי את הטעות הזו, אל תפגעי בתנועות הנוער".

גם ראש עיריית ראשון לציון, רז קינסטליך, קרא שלא לפגוע בתנועות הנוער. "בסוף השבוע האחרון קבינט הקורונה החליט לסגור את פעילות תנועות הנוער ולקצץ את תקציבן בלא פחות משליש!", כתב קינסטליך. "תנועות הנוער הן בית ל לכ-7,000 בני נוער בעיר, הן מחנכות לערכים של ערבות הדדית, אהבת הארץ והקהילה".

חבר הכנסת עידן רול מסיעת כחול לבן הצטרף גם הוא לקריאה לתמוך בצופים. "תנועות הנוער לקחו חלק מרכזי בעיצוב ובחינוך בני הנוער עוד לפני קום המדינה, מאז ועד היום לתנועות הנוער היה חלק חשוב בהפיכת הנוער בישראל לנוער מעורב חברתית, אידיאולוגית ופוליטית והן הפכו להיות אבן דרך בחברה הישראלית".

חברת הכנסת והשרה לשעבר לימור לבנת צייצה בטוויטר כי היא קוראת למדינת ישראל להתעורר ולפעול למען תנועת הנוער בה בילתה את נעוריה.

מירב מיכאלי התריעה אף היא כי אם לא תשונה ההחלטה, תנועת הצופים תסגור 90 שבטים. "הרס וחורבן של אחת המסגרות הכי חשובות לעתידה של מדינת ישראל. לא ניתן להם לעשות את זה".