חלוקת הרכוש בהליך הגירושים בין בני זוג נשואים, או בפרידה בין ידועים בציבור, הוא עניין מהותי ביותר. למרבה הצער, במסגרת ההליך נדחקים שיקולי המס לא פעם לקרן פינה, דבר שבטווח הארוך גורם נזק כלכלי. רשימת השיקולים והתכנונים ארוכה, אציג כמה תכנוני מס פשוטים שכדאי להביא בחשבון.
1. לבקש חיוב במס בהעברת דירה
עורכי דין המטפלים בהסכמי גירושים, עשו במשך שנים שימוש בהוראות סעיף 4א’ לחוק מיסוי מקרקעין שקובע כי כל חלוקת הרכוש בין בני הזוג למעשה לא מהווה אירוע החייב במס, או חייב בדיווח למנהל מיסוי מקרקעין או פקיד השומה. מטרת הסעיף המקל לסייע לבני זוג לחלק את הרכוש בלי כל מעורבות של רשות המסים. ואולם, אליה וקוץ בה.
בעקבות הרפורמה במיסוי דירות מגורים וביטול הפטור ממס שבח במכירת דירת מגורים אחת לארבע שנים החל מ-1.1.14 כללי המשחק השתנו - בעל דירה יחידה ("חד דירתי") יכול ליהנות מפטור מלא ממס שבח במגבלה של עד 4.5 מיליון שקל, ואילו בעל מספר דירות ("מרובה דירות") ממוסה בגין מכירת דירה באופן לינארי - השבח עד ליום 1.1.14 פטור ממס ואילו השבח מיום זה ואילך חייב במס בשיעור של 25%.
בעקבות הרפורמה המתוארת השימוש בהוראות סעיף 4א אינו תמיד נכון, ובמקרים מסוימים אף עלול בעתיד להוביל לתשלום מס ביתר בידי אחד הצדדים. אתן דוגמה. לבני זוג מתגרשים דירת 3 חדרים, ששוויה מיליון שקלים. לזוג אין כל נכס משותף אחר. לאישה דירה שרכשה קודם לנישואיהם (קיימת הפרדה רכושית בין בני הזוג לפיה דירה זו שייכת לה בלבד). במסגרת מו"מ הוסכם כי האישה "תרכוש" את חלקו של הגבר בדירה המשותפת, רכישה אשר תמומן בהלוואה שתיטול.
במקרה דנן, באם ייעשה שימוש בהוראות סעיף 4א’ לחוק האישה תפסיד את עלות הרכישה בסך 500 אלף שקל שמימנה בהלוואה, שכן כאשר האישה תמכור בעתיד את הדירה, היות ובבעלותה דירה נוספת, היא אינה זכאית לפטור דירה יחידה, והיא תשלם מס שבח מבלי שתוכל לקזז את הסכום בסך 500 אלף שקל ששילמה לבעל. סכום זה לא יותר לה כניכוי בחישוב השבח.
תכנון מס נכון במקרה זה הוא דווקא "לוותר" על שימוש בהוראות המקלות של סעיף 4א’ לחוק ולהציג את העסקה מול הגבר כעסקת רכישה של מחצית חלקו. כלומר האישה תרכוש את מחצית הדירה של הגבר תמורת 500 אלף שקל. הגבר פטור ממס שבח בגין מכירה זו שכן לדידו מדובר בדירה יחידה ולכן הוא נהנה מפטור ממס שבח. האישה אומנם תשלם מס רכישה בגין רכישת מחצית הגבר בדירה, אך בעתיד כאשר תמכור את הדירה היא תוכל לקזז את העלות ששילמה לגבר ובכך להקטין את השבח החייב במס בסכום של 500 אלף שקל לערך.
2. תיקון הסכם גירושין שנחתם ואושר
מתברר כי לעתים, תיקון הסכמי גירושים, גם בחלוף שנים רבות, עשוי לחסוך מס רב. אתן דוגמה. במסגרת הסכם גירושים התחייב מר ישראלי ליתן 3 מיליון שקל במזומן לגרושתו, תוך שנתיים מיום הגירושים (31.12.2018). בבעלותו שתי דירות מגורים ועסק פעיל. בדירה אחת הוא מתגורר והדירה השנייה מושכרת (שוויה 3 מיליון שקל) ומס השבח הצפוי בה גבוה מאוד. בהנחה שאין ברשות מר ישראלי סכום זה זמין, הוא ייאלץ למכור את אחת מדירותיו תוך חיוב במס שבח, שכן הוא "מרובה דירות".
במקרה דנן מוצע למר ישראלי לפנות להליך של תיקון הסכם הגירושים, שבמסגרתו ייקבע כי האישה תקבל את דירת המגורים ששווה 3 מיליון שקל במקום את המזומן שהובטח. האישה תוכל לתרגם את הדירה לכסף ללא כל תשלום מס באמצעות הוצאתה למכירה כדירה יחידה פטורה ממס.
תיקון הסכם גירושים הוא כלי תכנוני רב-עוצמה, והוא יכול בהחלט להיעשות גם בחלוף מספר שנים רב, באישור בית המשפט, וללא כל צורך במעורבות רשות המסים.
הכותב יוצא רשות המסים ובעל משרד עורכי דין העוסק במיסוי מקרקעין
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.