גם ביטוחי המנהלים הרוויחו ב-2020: מי בצמרת ומי בתחתית התשואות

החוסכים נהנו משנה חיובית: בפוליסות המשתתפות ברווחים, שנמכרו למבוטחים חדשים עד לסוף 2003, נרשמה בשנה שעברה תשואה ממוצעת של 5.3%, ובביטוחי המנהלים שנמכרו מ-2004 ואילך – תשואה של 4.55% • הכשרה ביטוח והפניקס בצמרת התשואות

ביטוחי המנהלים הרוויחו ב-2020 / צילום: Shutterstock
ביטוחי המנהלים הרוויחו ב-2020 / צילום: Shutterstock

שנה חיובית גם לחוסכים באמצעות פוליסות החיסכון בביטוח החיים: מניתוח נתוני ביטוח נט של רשות שוק ההון ומשרד האוצר עולה כי חברות הביטוח הציגו בשנה החולפת תשואה ממוצעת של 5.3% בתיק "הפוליסות המשתתפות ברווחים" שנמכרו למבוטחים חדשים עד לסוף 2003, ותשואה של 4.55% בתיק החיסכון הפנסיוני של ביטוחי המנהלים, שהם ביטוחי חיים עם רכיב חיסכון, שנמכרו מ-2004 ואילך.

זאת, בעוד שקופות הגמל לתגמולים רשמו ב-2020 תשואה שנתית ממוצעת של כ-4.3% וקרנות ההשתלמות הציגו תשואה של 4.8%, ואילו קרנות הפנסיה החדשות המקיפות הציגו תשואה שנתית ממוצעת של 5.4%, יחד עם האג"ח המיועדות.

בסוף 2020 נוהלו בפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח נכסים בשווי של 181 מיליארד שקל. מדובר בכספים שהופקדו על ידי מבוטחים שרכשו את הפוליסות האלה בין 1992 ל-2003. מאז 2004 אין מצטרפים חדשים לפוליסות המשתתפות ברווחים, שנקראות כך משום שחברות הביטוח נהנות בגינן מדמי ניהול שנגזרים גם מהתשואה החיובית - להלן הרווחים של המבוטחים.

במקום פוליסות אלה, מאז 2004 יש פוליסות ביטוח חיים אחרות שנמכרות, ובמסגרתן יש מסלולי השקעה חדשים, ושבשנה החולפת עקפו לראשונה את היקף תיק הפוליסות שנמכרו על ידי חברות הביטוח מ-1992 ועד 2004. נכון לסוף 2020 נוהלו בפוליסות מ-2004 ואילך נכסים בשווי כולל של כ-205 מיליארד שקל, כשרובן המכריע בכספי חיסכון פנסיוני שזוכה להטבות מס, וחלקן הגדול במסלולים דמויי מסלולי הדגל של הפוליסות המשתתפות ברווחים, וחלקן במסלולים מתמחים כמו מניות.

בכל אופן, אף שההצטרפות של מבוטחים חדשים אינה אפשרית בפוליסות המשתתפות ברווחים, עדיין מדובר במסלולי הדגל של חברות הביטוח, והם אלה שמייצגים את "התשואות" של הגופים השונים. עוד נציין כי פוליסות ביטוחי מנהלים ישנות יותר הן ברובן המכריע כנגד אג"ח מיועדות, ולא מנוהלות בשוקי ההון, כך שלגביהן אין שאלה של תשואה.

 
  

החיסכון בפועל נגזר מהתשואות נטו

פוליסות ביטוחי המנהלים נחשבות ליקרות בהרבה מאשר שאר אפיקי החיסכון לטווח ארוך - קופות הגמל לתגמולים, שדומות מאוד לקרנות ההשתלמות ומנוהלות לרוב במקביל להן, וקרנות הפנסיה החדשות, המקיפות והמשלימות. להיבט זה חשיבות רבה מצד המבוטח החוסך. מדוע? התשואות שאנו משווים הן תשואות נומינליות ברוטו, אבל התשואות שמשפיעות על החוסך ושמהן נגזר החיסכון שנרשם על שמו, הן התשואות נטו, לאחר ניכוי דמי ניהול.

ב-2020 עמדו דמי הניהול הממוצעים בפוליסות משנת 2004 ואילך על 0.87% מהצבירה ועוד 2.37% מההפקדות השוטפות, בעוד שבגמל לתגמולים דובר על דמי ניהול ממוצעים של 0.56% מהצבירה ו-0.28% מההפקדות ובפנסיה החדשה המקיפה דובר על דמי ניהול ממוצעים של 0.19% מהצבירה ו-1.95% מההפקדות השוטפות. אגב, על פי נתוני הביטוח נט ב-2020 נגבו בפוליסות המשתתפות ברווחים דמי ניהול מהצבירה בשיעור גבוה של 1.39%.

בשוק פוליסות החיסכון בביטוחי החיים פעילות שמונה חברות ביטוח: מגדל, שהיא הגדולה ביותר בתחום זה, ואחריה כלל ביטוח, הפניקס, הראל, מנורה מבטחים, הכשרה ביטוח, איילון ואיי.די.איי ביטוח (המוכרת כ"ביטוח ישיר"), כשלאחרונה אין בכלל פוליסות המשתתפות ברווחים.

לכל חמש הקבוצות הגדולות יש לצד פוליסות החיסכון בביטוחי החיים גם פעילויות פנסיה חדשה וגמל והשתלמות, שמנוהלות יחד באותם מערכי ניהול השקעות. לעומתן, לבתי ההשקעות יש "רק" פעילויות גמל והשתלמות, כשלחלקם יש גם פעילויות ניהול פנסיה חדשה. לצד תפיסת ניהול ההשקעות לטווח ארוך, אפיקי החיסכון האמורים דומים בכך שאלה אפיקים שזוכים להטבות מס מצד המדינה, בדגש על החיסכון הפנסיוני "הטהור".

כאמור, הכספים שנרשמים לטובת החוסך הם תולדה של התשואה שנצברת בחיסכון שלו לאורך השנים, שנוצר על ידי הפקדות מצדו ומצד המעסיק, ובניכוי עלויות ובראשן דמי הניהול. לכן, יש חשיבות לתשואה חיובית, גבוהה ככל הניתן, ולאורך זמן.

מנורה תרצה לשכוח את 2020

ב-2020 ההובלה בתחום החשוב הזה של התשואות הייתה בידיה של הכשרה ביטוח, שאותה מנהל שמעון מירון ושאת השקעותיה מנהל רועי קדוש. הכשרה ביטוח, שמחזיקה בתיק משתתף ברווחים קטן של 1.8 מיליארד שקל, רשמה בשנה שעברה תשואה של 10.5%. למעשה, הכשרה ביטוח היא הגוף המנהל היחידי שמצטרף למור בית השקעות, ומציג תשואה דו-ספרתית במסלול כללי מוביל בחיסכון לטווח ארוך ב-2020. כמו כן, הכשרה ביטוח מובילה את התשואות בענף הביטוח בשלוש השנים האחרונות.

רועי קדוש / צילום: רמי זרנגר
 רועי קדוש / צילום: רמי זרנגר

במקום השני בדירוג התשואות השנתי בפוליסות המשתתפות ברווחים נמצאת קבוצת הביטוח הפניקס, שמנוהלת על ידי אייל בן סימון ושאת השקעותיה מנהל חגי שרייבר. הפניקס מציגה את התשואה הטובה ביותר מקרב החברות הגדולות בתחום זה. להפניקס יש הובלה ברורה בתשואות הרב-שנתיות בהסתכלות על חמש השנים האחרונות, כאשר מאז תחילת 2016 ועד היום היא רשמה תשואה שנתית ממוצעת גבוהה של 7.2% בשנה.

חגי שרייבר, הפניקס / צילום: איל יצהר
 חגי שרייבר, הפניקס / צילום: איל יצהר

ומה עם שאר החברות? כלל ביטוח, שמנוהלת על ידי יורם נוה ושאת השקעותיה מנהל יוסי דורי, ממשיכה להציג תשואות טובות גם ב-2020. כלל היא החברה השלישית בתשואות בשנה החולפת וגם בתשואה השנתית הממוצעת בשלוש השנים האחרונות.

מנגד, מי שירצו לשכוח את 2020, הם אנשי חברת מנורה מבטחים, שסוגרים את טבלת התשואות הן ב-2020 והן בכל אחת מהתקופות של שלוש השנים האחרונות וחמש השנים האחרונות.

יוסי דורי, כלל ביטוח / צילום: איל יצהר
 יוסי דורי, כלל ביטוח / צילום: איל יצהר