הסייעת לא התחסנה והורחקה מביה"ס. ביה"ד מתלבט אם זה חוקי ומחכה ליועמ"ש

בקשת הסייעת להשיבה לעבודה בתקופה זו לא התקבלה • החלטת ביה"ד, גם אם היא זמנית, נותנת רוח גבית למועצה, למעסיקים ולהצעת החוק המתגבשת במשרד המשפטים לאפשר הטלת מגבלות על עובדים לא מחוסנים בענפים מסוימים

חיסון נגד קורונה / צילום: Reuters, Amir Cohen
חיסון נגד קורונה / צילום: Reuters, Amir Cohen

בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קיים היום (א') דין בעניינה של סייעת בחינוך המיוחד במועצה אזורית כוכב יאיר, שהורחקה מהעבודה לאחר שסירבה להתחסן או להציג בדיקת קורונה שלילית. הסייעת עתרה לבית הדין לעבודה להשיבה לעבודה, לאחר שהוצאה לחופשה בתשלום מלא.

בית הדין לעבודה שמע את צדדים אך דחה את ההחלטה לקבלת חוות-דעתו של היועץ המשפטי לממשלה בתוך 7 ימים. בקשתה של הסייעת להשיבה לעבודה בתקופה זו לא התקבלה.

החלטת בית הדין, גם אם היא זמנית, נותנת רוח גבית למועצה, למעסיקים ולהצעת החוק המתגבשת במשרד המשפטים לאפשר הטלת מגבלות על עובדים לא מחוסנים בענפים מסוימים.

המועצה האזורית הודיעה כי החל מהיום הסייעת תשהה בחופשה על חשבון ימי חופשתה ולא תקבל תשלום כפי שהיה עד כה. ראש המועצה יובל ארד החליט ערב פתיחת מוסדות החינוך היסודי ב- 10.2.21 כי עובדי המועצה שלא התחסנו או שלא יציגו בדיקת קורונה עדכנית, לא יוכלו להגיע למקום העבודה. הסייעת הוצאה לחופשה בתשלום מלא יום למחרת ההחלטה.

המועצה, המיוצגת על-ידי עו"ד אלון אשר, היועץ המשפטי של המועצה, ועו"ד נעמה שבתאי בכר; ובא-כוחה של הסייעת, עו"ד חן טלמור; חלוקים האם מותר למועצה להוציאה לחופש על חשבון ימי חופשתה. המועצה טוענת כי הודיעה לבית הדין כי כך תפעל באופן זה מהיום, ובית הדין לא התערב בכך. מאידך, עו"ד טלמור טוען כי הוסכם בדיון קודם כי זכויותיה של הסייעת יישמרו, והחלטה זו בעינה עומדת.

לטענת ראש המועצה האזורית כוכב יאיר, הוא פועל במסגרת סמכותו לשמור על בריאות הציבור. בדיון הקודם אמר ראש המועצה לבית הדין כי תלמיד בחינוך המיוחד שנשלח לבידוד אינו זהה למצבו של תלמיד בחינוך הרגיל: "הנזק הרגשי והנפשי וחוסר היכולת לתווך להם מעצימה את הפגיעה הנפשי", אמר ארד והוסיף כי "צריך להסתכל על בריאות כלל הציבור. אני סבור שכאשר שמים על כף המאזניים את הצורך לשמור על אותם תלמידים צעירים, אנו נדרשים לאזן בין זכות היסוד של התלמידים לחיים, וזו צריכה להיות מועדפת על זכותה של הסייעת לפרטיות. זוהי הציפייה גם של הציבור מאיתנו".

באותו הדיון אמרה הסייעת לבית הדין, בנוגע לכך שהיא מסרבת להתחסן או להציג בדיקת קורונה שלילית על-מנת להגיע לעבודה: "אני חושבת שזה באמת משהו פרטי שלי. לא האמנתי שביקשו ממני לחשוף פרטים אישיים שלי עד כדי כך. המצב הזה מעסיק אותי ומכניס אותי לפחדים. עצם ההתעסקות הזו וזה שמבקשים ממני".

כאמור, במשרד המשפטים עובדים על נוסח הצעת החוק בשיתוף משרד הבריאות. לפי טיוטת הצעת החוק, רק מחוסנים, מחלימים ומי שיציג בדיקת קורונה שלילית, יוכל להגיע למקומות העבודה שייקבעו.

עו"ד נעמה שבתאי בכר, המייצגת את מועצת כוכב-יאיר צור-יגאל מסרה כי "עובדים שמחליטים לא להתחסן וגם לא מוכנים להציג בדיקת קורונה שלילית, לא יכולים לצפות שלא יהיו לכך השלכות ושהם יוכלו להמשיך כרגיל.

"בית הדין לענייני עבודה לא הורה למועצה להחזיר את העובדת לעבודה או להמשיך לשלם לה שכר בעת הזו כשהיא נעדרת מן העבודה. אי לכך, בשלב הזה העובדת לא רשאית להגיע לעבודה, וההיעדרות שלה לא מזכה בשכר, לפחות עד מתן ההחלטה של בית הדין.

"מועצת כוכב יאיר צור יגאל מבקשת להגן על התלמידים הלומדים בתחומה וכן על כל אנשי הצוות ושאר העובדים והסייעת לא יכולה להאשים אותם כאשר היא בעצמה מסכנת את אותם הילדים ולא מוכנה אפילו להציג בדיקה שלילית".