להזמין מונית מאמנון שעשוע, ללא נהג: הפיילוט הגדול מעבר לפינה

בניסויים מוקדמים, כלי הרכב של מובילאיי יסיעו נוסעים ללא נהג ברחובות תל אביב החל מהשנה הבאה • עם זאת, עדיין לא ברור האם ומתי תאפשר הרגולציה הישראלית לכלי הרכב לנוע ללא נוכחות נהג משגיח ברכב, שחיונית לצורך המודל העסקי של מוניות אוטונומיות • השבוע בעולם הרכב

כלי הרכב יסיעו נוסעים ללא נהג ברחובות תל אביב החל מהשנה הבאה / צילום: Shutterstock
כלי הרכב יסיעו נוסעים ללא נהג ברחובות תל אביב החל מהשנה הבאה / צילום: Shutterstock

בימים הקרובים ינחת בארץ משלוח ראשון של רכבי SUV חשמליים מדגם ES8 של יצרנית הרכב הסינית NIO. כלי הרכב הם חלק מהזמנה של עשרות כלי רכב מסוג זה, שהוזמנו על-ידי מובילאיי וישמשו לצורך פרויקט "המוניות האוטונומיות" בגוש דן, שהניסויים המתקדמים בו צפויים להתחיל בשנה הבאה.

הפרויקט, שהוכרז לפני כשלוש שנים, היה אמור להתבצע במקור בשיתוף עם חברת פולקסווגן הבינלאומית על בסיס פלטפורמת המיניוואן החשמלי ID.BUZZ של פולקסווגן, אולם בשל עיכובים בייצורו הוחלט בינתיים להתקדם עם הניסוי על בסיס כלי הרכב של NIO, שעליהם יותקן בישראל ה"קיט" האוטונומי של מובילאיי, ובעתיד, בהתאם לזמינות כלי הרכב, לעבור לפלטפורמה של פולקסווגן.

המערכת האוטונומית שפיתחה מובילאיי עבור הניסוי מתוכננת לתמוך בנהיגה אוטונומית בדרגה 4, כלומר לנוע על מסלולים קבועים ללא התערבות של נהג אנושי על בסיס מערך היקפי של חיישנים, מעבדים מתקדמים, מיפוי מדויק ובינה מלאכותית. עם זאת, עדיין לא ברור האם ומתי תאפשר הרגולציה הישראלית לכלי הרכב לנוע ללא נוכחות נהג משגיח ברכב, שחיונית לצורך המודל העסקי של "מוניות אוטונומיות".

בניסויים המוקדמים צפויים כלי הרכב לנוע בתוך מרכז תל אביב על כבישים באורך כולל של כ-15 קילומטרים בין אבן גבירול לרחוב הירקון, כאשר בשלב הראשון הם ינוע ללא נוסעים או עם "נוסעי מבחן". בשלב הפיתוח המתקדם יורחב אורך כבישי הניסוי ל-33 קילומטרים ויכלול גם קטעים מנתיבי איילון ודרום תל אביב, ואילו שלב הטרום-מסחור יבוצע על שטח כבישים כולל של 111 ק"מ (שטח של כ-13.4 ק"מ רבוע) ויקיף את רוב הנתיבים העמוסים ביותר מבחינת תחבורה ציבורית בתוך תל אביב וסביבתה. שלב המסחור יכלול הסעת נוסעים בתשלום והוא מיועד להתרחש ככל הנראה ב-2023. על-פי התוכנית המקורית, כיסוי השירותים אמור להתרחב בהדרגה לרוב האזורים המאוכלסים בצפיפות בישראל.

כלי הרכב של NIO שמגיעים לצורך הניסוי הם מהדור החדש של הרכב שהושק לאחרונה בסין וקיבל בחודש שעבר תקינה אירופית מלאה (WVTA), שמאפשרת לשווק אותו בכל אירופה. הוא מיועד לעד שבעה נוסעים, מצויד בשני מנועים בהספק משולב של 652 כ"ס, משיג טווח של כ-450 ק"מ בתקן האירופי, ומחירו באירופה צפוי לנוע בין 59 ל-72 אלף אירו. יצוין כי למרות שכלי הרכב מתוכננים לתמוך בהחלפת סוללות מהירה, כלי הרכב שמגיעים ארצה מצוידים בסוללה קבועה וייטענו בתחנות טעינה מהירות מקובלות.

גורמים רבים בישראל הביעו עניין בשנתיים האחרונות ביבוא של רכבי ניו לישראל, אולם עד כה לא גילתה החברה נכונות לשווק אותו בישראל ובנורבגיה, שהיא השוק האירופי היחידי אליו מתכוונת NIO להיכנס השנה. החברה עתידה לשווק את כלי הרכב ישירות ולא באמצעות דילר.

ככל הידוע, כלי הרכב מיובאים על-ידי מובילאיי בהתאם לרישיון יבוא זמני ממשרד התחבורה ואמורים להיות מוחזרים לחו"ל בתום הניסוי. חלק מכלי הרכב של NIO שהוזמנו על-ידי מובילאיי יישלחו לגרמניה לצורך ניסוי מקביל במוניות רובוטיות בעקבות ההתפתחויות האחרונות בתחום הרגולציה של רכב אוטונומי במדינה, שמאפשרות ניסויים בכלי רכב לא מאוישים על כבישים ציבוריים.

דגמים חדשים בישראל

השבוע נחתו בישראל דגמי 2021 המחודשים של המותג "מיני" של ב.מ.וו. כלי הרכב זכו לריענון מקיף בעיצוב, הכולל בין השאר גריל חדש, פנסי LED בעיצוב חדש, פגושים חדשים וחישוקים בעיצוב חדש. תא הנוסעים עבר שדרוג טכנולוגי שכולל לוח מחוונים דיגיאלי כסטנדרט, גלגל הגה עם מגי מגע, מערכת מולטימדיה עם מסך מוגדל ועוד.

המנועים נותרו ללא שינוי מהותי למעט ירידה של 14 כ"ס בהספק של מנוע ה-2 ליטר של הקופר S. בנוסף משווקת בישראל הגרסה החשמלית המעודכנת של המיני עם מנוע בהפסק 184 כ"ס, שטווח נסיעה שלו עד 228 ק"מ בין טעינות.

המחירים מתחילים ב-162 אלף שקל לדגם ה-ONE עם שלוש דלתות, ומגיעים עד 270 אלף שקל לדגם קופר S עם חמש דלתות. 

Mini-Cooper_S_5-door-2022 / צילום: יח
 Mini-Cooper_S_5-door-2022 / צילום: יח

קבוצת צ'מפיון השיקה בישראל את גרסת ה-2 ליטר טורבו של סיאט לאון החדשה. המכונית מגיע עם חבילת FR שכוללת רמת גימור גבוהה, חישוקי 18 אינץ', מושבי ספורט ועוד ועם חבילת בטיחות אקטיבית מקיפה. המנוע בהספק 190 כ"ס מאיץ את הרכב מאפס ל-100 קמ"ש ב-7.4 שניות. המחיר עומד על 166 אלף שקל, כע-10,000 שקל יותר מגרסת ה-1.5 טורבו המקבילה של הרכב.

מותג הפרמיום ג'נסיס של קבוצת יונדאי השיק רשמית בישראל את רכב הכביש-שטח GV70, שמיועד להתחרות בפלח של אאודי Q3, ב.מ.וו X3 ודומיהם. הרכב מציע תא נוסעים מפואר עם אופציה לחבילת ספורט, שכוללת בולמי זעזועים מסתגלים, מצבי תכנות נוספים, מערכת פליטה משודרגת ועוד. המנוע הוא 2.5 ליטר טורבו בהספק 304 כ"ס, והרכב מצויד כסטנדרט בהנעה כפולה. הזינוק למאה קמ"ש אורך 6.1 שניות. טווח המחירים נע בין 339 ל-399 אלף שקל. 

GENESIS-GV70 / צילום: יח
 GENESIS-GV70 / צילום: יח