5 מסלולים חדשים לשנת טיולים חדשה

כשאין כמעט חו"ל וכולם מטיילים באותה ביצה קטנה וצפופה, משמח למצוא מסלולים חדשים ולא מוכרים עדיין, שכולם סומנו ונחנכו בשנה האחרונה • הרטוב, הקליל, למיטיבי הלכת ולרוכבי האופניים

מעין תרפו / צילום: אורלי גנוסר
מעין תרפו / צילום: אורלי גנוסר

מסלול רטוב: מעין שרונה לעין תרפ"ו, גליל תחתון

סוף הקיץ מבקש מסלול מים. למשל לאורך נחל שרונה, במקטע חדש שסומן לאחרונה. השביל המסומן בשחור מתחיל במעיין שרונה היפה, הנובע כל השנה אל ברכונת שכשוך. המעיין שוקם כחלק מתהליך הטיפול בשביל המוביל לרמת סירין. מהבריכה גולש הנחל מזרחה וזורם במדרון בואכה יבנאל בעוצמות משתנה, והשביל החדש לצדו.

גם הגוונים בנוף של בקעת יבנאל ורמת פוריה, הנפרשים כמו תשבץ חקלאי משתנים ומשובבי עין. השביל חולף בעין תרפ"ו, שבפאתי יבנאל, מעיין ששופץ בעבר. הנביעה פורצת מנקבה בנויה שדומה למיני אמבטיה ומשמשת את הברסלבים המקומיים לטבילה (יש גם "קיר צניעות"). מסביב שתלו בוסתן ובנו טיילת למושבה.

השביל שלנו ממשיך לרחוב הראשי בשכונת בית וגן ההיסטורית, עם המבנים הוותיקים שלצדם הציבו שלטים מספרים. חובבי מורשת והיסטוריה יאהבו את הסיום הלא שגרתי ובדרך גם יגלו את חורבות בית ג'ן על עתיקותיו. האזור הזה אינו שופע מעיינות והחיבור ביניהם הופך את שביל "המעיינות" החדש למשמעותי במרחב. למאמץ שותפות המועצות וגופים נוספים.

אורך המסלול: שלושה קילומטר (עד מעיין תרפ"ו כ-2.2) נדרשת הקפצת מכוניות.

אופניים: מערד למצדה, מדבר יהודה

חובבי רכיבה ישמחו לדעת שהשנה הושלמה בנייתו של מקטע נוסף בשביל ישראל לאופניים, זה היוצא מערד ומסתיים במצדה. שלא כמו שביל ישראל, שהוסט אף הוא בשנה החולפת כדי שהמטיילים יצעדו במצדה ובים המלח, מסלול הרכיבה תוכנן כך מראש, כדי להביא תיירים לאתרים החשובים. המקטע טכני ומורכב שכן היה צריך להתגבר על הפרש הגבהים שבין ערד למצדה ולכן המסלול טכני ואתגרי, למרות שהקפידו על בניית שיפועים נוחים.

שביל האופניים החדש למצדה / צילום: הילל גלוזמן
 שביל האופניים החדש למצדה / צילום: הילל גלוזמן

השביל החדש מהווה דרך אלטרנטיבית למצדה ומכיוון שכבר החלו לרכוב בו, הוא מתאים למסעות של בני נוער וטיולי בר מצווה. על המקטע עמלו יותר משנה והשתתפו בבנייתו גם בני נוער מתנדבים מערד. הלל גלוזמן, יזם השביל והאחראי מטעם רט"ג, מספר שהחיבור לערד עמוק, כי השביל הפך למנוע צמיחה כלכלי עבור העיירה שקיבלה עוד דחיפה נוספת לענף התיירותי שמתפתח בה. השביל גם חולף בכפר נוקדים שמשמש תחנה להצטיידות במים, אוכל ואם צריך גם מנוחה ולינה ויש בו את כל הפסיליטי'ז הנדרשים.

אורך המסלול: כ-40 קילומטרים, הוא חד כווני מצפון לדרום, מתאים לרוכבים מנוסים עם אופניים מתאימות, ולא בכל מזג אוויר. https://ibt.org.il/he

טיול לילה: נחל נקרות, מכתש רמון

שביל חדש ומרגש נמצא בנחל נקרות, אי שם בשוליו הדרומיים של מכתש רמון. עד לפני תשע שנים היה זה שביל טיולים מוכר ושימושי, אך לא מסומן. כאשר הרחיבו את שמורת הר הנגב, השביל נכנס לתחומה, ובהיעדר סימון, הפסיקו לטייל בו. רשות הטבע והגנים החזירה עטרה ליושנה ולפני חודשים אחדים, סימנה את השביל עם טוויסט מעניין.

כיוון שמדובר במסלול קצר, לא סביר שמטיילים יגיעו מרחוק, לכן בזכות מיקומו, סמוך לחניון לילה נקרות מערב (ליד כביש 40), הוא מאושר לטיולי לילה. תחילת המסלול מקבילה לדרך ג'יפים מסומנת בכחול, אבל אחרי כ-500 מטרים יש פנייה מערבה לשביל ירוק, שחוצה פירצה במצוק ועולה מעלה אל הרמה שבין מצלעות המכתש. משם ממשיך השביל לנחל וחולף בין גבעות חוואר לבנבנות, גולש בשביל עתיק שיש בו מלכודת נמרים (מבנה אבנים מלבני) עוקף מפל וחוזר לחניון.

חניון לילה נקרות / צילום: צור נצר - רשות הטבע והגנים
 חניון לילה נקרות / צילום: צור נצר - רשות הטבע והגנים

ליאור שווימר, מנהל מרכז הדרכה ורכז טיילות במרחב הר הנגב, ממליץ למי שמגיע לחניון בשעה מוקדמת לקפוץ לסיבוב קצר של כשעה, כי מלבד לילות ירח מלא, שהם התפאורה המושלמת לטיול בשביל, גם שעות הדמדומים מרהיבות בגוונים הרכים הצובעים את החווארים, כמו גם רגעי הזריחות. בחגים בלילות ירח מלא, יש סיורים מודרכים של הרשות. זהו טיול קל שמתאים לכל המשפחה.

אורך המסלול: כשני קילומטרים

משפחתי קל: חמוקי ניצנה, נגב

אזור פתחת ניצנה הוא מוכר, במיוחד השביל המוכר כ"חמוקי ניצנה", אבל מפתיע לגלות שכמעט ואין בו שבילי טיול מסומנים. במועצה האזורית יזמו תוספת של שביל חדש כדי לחשוף את האזור המיוחד.

המערה בחמוקי ניצנה / צילום: אורלי גנוסר
 המערה בחמוקי ניצנה / צילום: אורלי גנוסר

דנה אבידן, רכזת השטח של תיירות רמת נגב, מספרת שהשביל החדש עדיין לא מופיע במפות והוא מורכב מחיבור שני מקטעים עיקריים שיוצרים רצף מעגלי: הצפוני, באורך של שלושה קילומטרים שמסומן באדום, והדרומי - של חמישה קילומטרים המסומן בשחור. בצד המזרחי מחבר ביניהם מקטע כחול קצר. בין השבילים חולפת דרך הגישה לכביש 10 שהופכת אותו למודולרי. אפשר לעשות רק את הצפוני ולחזור מהכביש למכונית (תוספת של קילומטר) וכך גם את הדרומי.

ומה יש לראות? מערה ענקית ששימשה כנראה מחצבה לתל ניצנה, חווה חקלאית קדומה, טרסות, תצפיות מרהיבות לסיני ואזור ייחודי של גבעות קירטון בוהקות בלבן המוכר כ"חמוקי ניצנה". המסלול קל, לא מומלץ לימי קיץ לוהטים, ובכל מקרה מתאים לשעות הבוקר. את המקטע של חמוקי ניצנה אפשר לעשות גם בליל ירח מלא. נקודת ההתחלה במפגש עם השביל הכחול בדרך הגישה לכביש 10.

אורך המסלול המלא: שמונה קילומטרים. אם מוסיפים את תל ניצנה (בשביל כחול וירוק) תגיעו ל-12 קילומטרים.

מיטיבי לכת: נחל זויתן תחתון, גולן

אין ויכוח שנחל זוויתן הוא אחד האהובים ברמת הגולן, ויש בו הפתעות לרוב. הוא זורם כל השנה ומשובץ במפלים ובבריכות ובפינות קסומות וצוננות. במשך שנתיים היה המסלול סגור מסיבות בטיחותיות, ולאחר תיקונים ושדרוגים חזר לחיק המטיילים.

נחל זוויתן תחתון / צילום: ג'ורג' נורקין
 נחל זוויתן תחתון / צילום: ג'ורג' נורקין

נקודת ההתחלה היא בחניון יהודיה, שממנו יוצא שביל ירוק לכיוון מערב. השביל חוצה את יער יהודיה ואחרי כקילומטר נפגש עם שביל אדום בנקודת תצפית אל נחל זוויתן.
מכאן מתחיל מסלול מעגלי. פונים באדום ימינה וצפונה, בדרך שמלווה את המצוק ויש בה אינספור תצפיות יפות.

בהמשך חוצים את ערוץ הנחל בנקודה נוחה ומגיעים למפגש שבילים עם סימון שחור. ממשיכים על השחור שגולש בתלילות אל סדרת בריכות בנחל. שימו לב שמותר לשחות בהן, אך רצוי לא לקפוץ, כי הן זרועות סלעים סמויים. השביל בין הבריכות מאתגר ודורש זהירות ותשומת לב. לא חייבים להיכנס לכל בריכה, יש בהן עמוקות ורדודות.

כשהשביל השחור פוגש שוב באדום המטפס חזרה מעלה, אפשר לחזור, לפגוש את השביל הירוק ולשוב לחניון. אפשרות נוספת היא להמשיך עם השחור עוד כעשר דקות (כ-350 מטר) אל עין נטף. זהו מעין קטן ומקסים וזרזוף המים דומה למקלחת טבעית, נהדר לרחצה ולהתרעננות ואחר כך לחזור באותה דרך (שחור-אדום-ירוק).

אורך המסלול: כחמישה קילומטרים, תוספת לעין נטף כ-700 מטר