האם שנת 2022 הייתה שעתם של הפרילנסרים?

46% מהעצמאים בעולם נהנו ב-2022 מביקוש גבוה יותר לשירותיהם, כך על פי הדוח השנתי של חברת הפינטק הישראלית Payoneer • "הסקר מראה לנו שישנן הזדמנויות אדירות עבור עסקים עצמאיים ופרילנסרים, שיוכלו לצמוח בכלכלה שהופכת בהדרגה לחסרת גבולות גאוגרפיים", אומר אדם כהן, מנהל הפיתוח העסקי בחברה 

אדם כהן, מנהל פיתוח עסקי ב-Payoneer / צילום: נתנאל טוביאס
אדם כהן, מנהל פיתוח עסקי ב-Payoneer / צילום: נתנאל טוביאס

בתקופות מאתגרות כלכלית, יש לא מעט חברות שמעדיפות להעסיק פרילנסרים במקצועות מסוימים, על פני עובדים קבועים. על פי הדוח השנתי של חברת הפינטק הישראלית Payoneer, זה גם מה שקרה ב-2022: 46% מהעצמאים בעולם נהנו השנה מביקוש גבוה יותר לשירותיהם. עם זאת, 52% שקלו לסגור את עסקיהם ולחפש עבודה כשכירים.

הדוח עוסק במצב העסקים העצמאים הקטנים והבינוניים ברחבי העולם, ומבוסס על סקר רחב היקף שנערך בסוף 2022 בקרב פרילנסרים בעולמות הדיגיטל בגילאי 18-65 מיותר מ-100 מדינות, כולל ישראל. הנתונים מצביעים על תחושת חוסר ביטחון בעקבות המצב הכלכלי, ובמקביל על אופטימיות: 68% מאמינים ש-2023 תתאפיין בעלייה בביקוש ובהכנסות לעצמאים, בעוד 20% מביעים חשש מיציבות הכלכלה העולמית.

לפי הסקר, 55% מהמשיבים הגדילו את נפח עבודתם על מנת להתמודד עם יוקר המחיה, 41% העלו מחירים ו-32% הרחיבו את בסיס הלקוחות שלהם למדינות נוספות. התחומים שבהם נרשמו הביקושים הגבוהים ביותר בשנה החולפת היו תכנות, שיווק, ניהול פרויקטים ועיצוב אתרים.

נתון שעלה מהסקר ולא בהכרח נכון לישראל, הוא שעצמאים עובדים פחות שעות בשבוע - הממוצע עומד על 30 שעות, ורק פחות מרבע עובדים יותר מ-40 שעות. האתגרים העיקריים עבורם הם ניהול זמן ואיתור לקוחות חדשים. והיכן העצמאים מאתרים את הלקוחות? 70% נכנסים לזירות מרקטפלייס כמו פיבר ואפוורק, 9% באמצעות רשתות חברתיות ו-6% באמצעות פלטפורמות נטוורקינג כמו לינקדאין.

"הסקר מראה לנו שישנן הזדמנויות אדירות עבור עסקים עצמאיים ופרילנסרים, שיוכלו לצמוח בכלכלה שהופכת בהדרגה לחסרת גבולות גאוגרפיים", אומר אדם כהן, מנהל הפיתוח העסקי. "הצמיחה הזו יוצרת תוצאות חיוביות לכלל המשק".

פיוניר הוקמה ב-2005, והונפקה בנאסד"ק ב-2021. החברה מציעה פלטפורמה פיננסית שמקלה על מיליוני עסקים קטנים ובינוניים להעביר ולסלוק תשלומים, ולנהל את כספיהם.

אזור התעשייה 1
תחרות חדשה ליזמי אד-טק

המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט יקיים את תחרות STEP-IN ליזמי וחברות אד-טק בשיתוף עמותת בוגרי 8200. המטרה: למצוא פתרונות להטמעת טכנולוגיות למידה חדשניות בקורסים אקדמיים להכשרת מורים, ליצור גיוון ועניין בשיטות ההוראה, ולהפגיש בין סגל המרצים והסטודנטים לבין יזמים וסטארט-אפים.

קהילת האד-טק הישראלית מונה כ-300 סטארט-אפים, שיוכלו להגיש מועמדות עד ה-18 במאי. שלושה מיזמים ייבחרו על ידי חבר שופטים, והמוצרים שלהם יוטמעו בקורסים אקדמיים שיתקיימו בשנת הלימודים תשפ"ד.

מחקר אקדמי ילווה את תהליך ההטמעה, והיזמים יקבלו גם חבילת סיוע של AWS, מנטורינג והשתתפות בכנסים מקומיים ובינלאומיים. בתום שנה, אחד משלושת המתחרים יחתום על חוזה התקשרות עם המרכז האקדמי.

לדברי ניר למפרט, יו"ר עמותת בוגרי 8200, "מדובר במהלך תחרותי ראשון מסוגו של פתיחת דלת לשילוב מוצרים טכנולוגיים באקדמיה. במסגרת השותפות אנו מסייעים בחיבור קהילת האד-טק שרבים ממנה הם בוגרי 8200, למערכת החינוך".

אזור התעשייה 2

למרות התקן המחייב שנכנס לתוקף בשנה שעברה, המונח "בנייה ירוקה" מתקשה להיכנס לתודעת אנשי הענף. וכך, עדיין לא נמצאו פתרונות מלאים למיחזור פסולת בנייה, שימוש לא יעיל במשאבי טבע ופליטת חומרים מזהמים.

בחברת שפיר החליטו להרים את הכפפה, ויקיימו האקתון קיימות באמצעות מרכז החדשנות Access. המרכז מוציא קול קורא ליזמים, סטארט-אפים, חוקרי אקדמיה וסטודנטים להציע רעיונות חדשניים בתחום הבנייה עד ה-27 באפריל.

הרעיון הנבחר יבוצע כפיילוט בהשקעה של עד 100 אלף שקל, ויוזמיו יקבלו ליווי מקצועי וייעוץ עסקי, כמו גם גישה למתקנים ולפרויקטים של שפיר לצורך בדיקת ניסויים. את הפרויקט ישפטו אנשי מקצוע מובילים מהאקדמיה והתעשייה בישראל, ואירוע הגמר יתקיים ב-15 ביוני.

לדברי ד"ר ריקרדו אוסירוף, מנכ"ל Access, "חשוב לנו לקדם חדשנות בתעשייה, ואנו מצפים לקבל רעיונות מהפכניים שיעזרו לנו להגשים את החזון להפוך את ישראל למובילה בתחום ה-Construction Tech".

חדשות טובות

כ-50 חברי מועדון לנד רובר ערכו מסע שטח אתגרי ל-100 ילדים מעמותת זכרון מנחם, המתמודדים עם מחלת הסרטן. המסע, שהתקיים בפעם העשירית, החל סמוך לטבריה ומשם המשיך לרמת סירין, נחל תבור, נחל יששכר ודרך נוף שלוחת צבאים.