הגרף שנותן תקווה למדד הביוטק והחברה הישראלית שגייסה 26 מיליון דולר

גל רכישות של מספר חברות ביוטק הקפיץ את מדד XBI אחרי תקופה של ירידה. האם מדובר בעלייה רגעית או בשינוי מגמה? • וגם: חברת RedDress, שפיתחה טכנולוגיה לטיפול בפצעים על בסיס רכיבים מדם המטופל, גייסה 26 מיליון דולר

חדשות הביומד / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (ג'ון מרגנור בעיגול: צילום מתוך טוויטר)
חדשות הביומד / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (ג'ון מרגנור בעיגול: צילום מתוך טוויטר)

חדשות מצוינות לשוק הביוטק

מדד הביוטק XBI שוב חזר לעלות מאז חודש מרץ האחרון, אחרי ירידות חדות מהשיא ב-2021. המנוע של העליות הוא רכישות של חברות ביוטק בגודל בינוני על־ידי חברות פארמה ענקיות: בין היתר, רכישה של Seagen על ידי פייז ב-43 מיליארד דולר, פרומתאוס על־ידי מרק ב-10.8 מיליארד דולר ו-Bellus Health על ידי GSK ב-2 מיליארד דולר.

מנכ"לית חברת הפארמה הגרמנית מרק מוטרדת מעייפות העובדים בשוק חסר ודאות
למה המשקיעים נטשו את חברות הפודטק המבטיחות
חברת הטק שחסכה מאות אלפים בארנונה והסכם הממון שהלך לפח

על רקע המצב העגום יחסית בשוק, אלה חדשות מצוינות. אם הקצב ימשיך כך, שנת 2023 עשויה להפתיע ולהתברג בין שנות השיא של הרכישות בתחום. ההתעוררות במדד אפילו העירה מעט את שוק הנפקות הביוטק בבורסה, למרות הביצועים החלשים של גלי ההנפקות של 2020-2021 עד היום.

האם מדובר בעלייה רגעית או בשינוי מגמה אמיתי? אורי הרשקוביץ, אנליסט הפארמה של פסגות, מעריך כי גל הרכישות יימשך וידחוף את המדד עוד מעלה, והוא מסביר את הדינמיקה: "הצמיחה של חברות הפארמה הגדולות בארה"ב, צפויה להיות אפס בין 2025-2030, בשל פקיעת פטנטים. המכירות יציבות, סביב 400 מיליארד דולר. האם מגזר הביוטק הוא התשובה? האם יש לו את הכוח לטפל בבעיה?".

לדבריו, הגרף המצורף מספק את התשובה. "הגרף מתאר את ההתפתחות של ההכנסות ב-15 חברות שסומנו כמטרות רכישה בולטות. המכירות של החברות הללו בלבד יכולות לייצר הכנסות של כ-50 מיליארד דולר. לזרם ההכנסות הללו יהיה בדינמיקה של השוק היום תג מחיר של מאות מיליארדי דולרים (מחירי רכישת החברות). המסקנה ברורה. גל הרכישות עתיד להימשך".

המסקנה הזו נכונה לגבי חלק מהחברות, אלה שקרובות יותר למכירות. לעומת זאת, אתר PharmaExecutive מציין כי נכון לתחילת מאי, ישנן 211 חברות בסקטור שנסחרות מתחת למזומן, ואלה בדרך כלל חברות בשלבים מוקדמים. השוק יודע שהחברות הללו שורפות את המזומן מהר, ויצטרכו בשלב כלשהו לגייס הון, אך שמקורות ההון דלים כרגע, ובעיקר השוויים בגיוסים ירדו משמעותית.

"חברות עם מוצרים קרובים לשוק ומידע קליני חזק יכולות לגייס היום הון והן יהוו מטרה לרכישות. הביצועים של המניות שלהם כבר היום הרבה יותר בריאים. לעומת זאת, חברות עם מוצרים בשלבים מוקדמים יותר, גם אם יש להן פוטנציאל משמועתי בטווח הרחוק, לא יכולות להשפיע על השורה העליונה או התחתונה של חברות הפארמה הגדולות בשנים הקרובות. בשנות הגאות, חברות הפארמה נאלצו לשלם סכומים גדולים כדי להשיג גישה לנכסים כאלה, והיום הן יכולות לשריין אופציות על המוצרים הללו בזול. הן ישלמו להן בדיוק את המינימום שדרוש כדי להביא אותן לאבן הדרך הבאה. יחסי הכוחות השתנו לחלוטין", נכתב באתר.

המנכ"ל לשעבר של חברת אלנילם, ג'ון מרגנור, הסביר כי החברות הקטנות, ברובן, אינן מבודלות מספיק. אם אחת מהן לא מסכימה לעסקה, אחרת תציע ערך דומה לחברות הפארמה, ורבות מן החברות הצעירות יותר לא ישרדו. "אבל כשנצא מהתהליך הזה, החברות שישרדו יהיו החזקות והראויות ביותר, בתמחור הוגן", הוא אומר.

כלומר, מדובר בתקופה שבה הסקטור לא מתנהג באופן אחיד. חברות חזקות מתחזקות יותר ונרכשות, ועשויות להטיס את המדדים למעלה, בעוד שבחברות עם נכסים מוקדמים הזקוקות למימון, צפוי מאבק הישרדות תחרותי; רק אלה שבאמת מציעות הצעה שאי אפשר לסרב לה, יצליחו להידחק בקושי דרך חלון מימון צר שיפתחו להן הקרנות וחברות הפארמה, אל הגאות הבאה.

בשמלה אדומה ו-26 מיליון דולר

חברת RedDress הישראלית, אשר פיתחה טכנולוגיה לטיפול בפצעים כרוניים על בסיס רכיבים מהדם של המטופל עצמו, הודיעה על גיוס של 26 מיליון דולר. בגיוס השתתפה, בין היתר, חברת ATHOS Biopharma, המפתחת תרופות לחולים עם מחלות אוטואימוניות וכרוניות, וכן משקיעים אחרים כמו קבוצת ההשקעות HCS Capital וקרן Ragnar Crossover Fund מקבוצת הקרנות אלפא. עד היום, כולל הסבב הנוכחי, גייסה החברה כ-43 מיליון דולר.

בכיר בבלקרוק: "המצב בשוק שונה הפעם, אל תנסו לקנות מניות בשפל"
"אי אפשר לזוז": השכונות שלא ניתן לצאת מהן בבוקר
יציבות על פני שכר גבוה: מגמה חדשה מסתמנת בשוק העבודה

החברה פיתחה מוצר שהוא בעצם דם שמופק מהמטופלים ועובר הקרשה מחוץ לגוף. כאשר הוא מושתל בחזרה לתוך המטופל, הוא מאתחל - כך על פי ניסויי החברה - תהליך של איחוי הפצע. המוצר מתאים לכיבים קשיי-ריפוי מסוגים שונים, כולל פציעות טראומה, פצעי לחץ, פצעים סוכרתיים, פצעים לאחר ניתוח ועוד.

החברה קיבלה אישור FDA ב-2020, ומוצריה כבר שימשו לטיפול באלפי מטופלים. המסלול הרגולטורי היה כנראה מקוצר משום שמדובר במוצר המופק מהדם של המטופל עצמו, ולדברי החברה תופעות הלוואי והסיכון לדחיית השתל הם נמוכים משמעותית מאשר במוצרים מתחרים.

האתגר הגדול של החברה, אשר עבורו גויס ההון, הוא לשכנע את הרופאים כי התועלת של המוצר מצדיקה את התהליך המורכב של הפקת הדם מהחולה, עיבודו והשתלתו בחזרה בפצע. בינואר השנה, פרסמה החברה מסמך חוות דעת של תשעה רופאים מובילים מארה"ב וגרמניה בתחום הפצעים, בו ארבע המלצות כיצד לטפל בפצעים.