משקיעים נכוו על ידי הבנקים האירופיים במשך שנים – עד עכשיו

מניות של בנקים אירופיים כמו UniCredit צוברות תאוצה

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita
אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

לאחר שנים של שפל, הבנקים האירופיים מתחילים להראות תוצאות משופרות, זאת לאחר שניקו את המאזנים שלהם, צמצמו עלויות והחלו להרוויח יותר ממתן הלוואות.

כתוצאה, מחירי המניות בענף עלו והגופים עתידים להחזיר כ-130 מיליארד דולר לבעלי המניות שלהם השנה. גם עסקאות מיזוג ורכישה בתוך המגזר, שהיו בגדר טאבו זמן רב, חוזרות, כאשר BBVA  מספרד הציע שוב לרכוש את יריבו הקטן יותר Sabadell.

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה 
באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב 

ההתעוררות המחודשת הזו מעשירה קבוצה קטנה של קרנות גידור וגופים אחרים שהחלו לבנות הימורים מנוגדים על בנקים אירופיים כשאלה לא היו פופולריים. בין אלו חברות קרנות גידור כמו Basswood Capital ומשקיעי ערך כגון Pzena Investment ו-Smead Capital.

ההייפ המתעורר בתחום מושך גם משקיעים חדשים, המתפתים על ידי מחירי המניות הנמוכים עדיין והתשלומים המבטיחים. "יש עדיין הרבה מיץ שאפשר לסחוט", אומר בנט לינדנבאום, מייסד שותף של Basswood, חברת קרנות גידור מניו יורק המתמקדת במגזר הפיננסי.

Basswood החלה לצבור פוזיציות בבנקים אירופיים בסביבות 2018, כשאלו היו טרודים בבעיות שכללו סערה פוליטית באיטליה ושערוריות הלבנת הון. בינתיים, פגעו ריביות שליליות ברווחי החברות בענף.

למרות זאת, הצוות של Basswood חשב שהתמחורים זולים, שהבנקים מחזקים את הונם וששיעורי הריבית לא יישארו שליליים לנצח. החברה הקימה משרד אירופי ואספה מניות בנקים דוגמת דויטשה בנק, UniCredit ו-BNP Paribas.

 

הזדמנות להתחדשות עסקאות M&A

חזרה לשנת 2024, מניות הבנקאות האירופיות מנצחות ברובן את הבנקים הגדולים בארה"ב. מניות כמו זו של נותן ההלוואות הגדול בגרמניה, דויטשה בנק, נמצאות בשיאים שלא ראו שנים רבות.

אסטרטגיית ההשקעה בבנקים ופיננסים אירופיים של Basswood - שאינה מהמרת על ירידת מניות - הניבה כ-18% על בסיס שנתי מאז שהושקה ב-2021, לפני עמלות והוצאות, אומר לינדנבאום.

התפנית של התעשייה משקפת מאמץ של שנים בהפחתת עלויות ונטישת הלוואות גרועות, לצד רגולציה קשוחה יותר, שהעלו את רמות ההון. אלו אפשר לבנקים להתחיל להרוויח כששיעורי הריבית ביבשת ובשאר העולם הפכו חיוביים ב-2022.

במדד מרכזי של רווחיות, התשואה על ההון, עקפו 20 הבנקים הגדולים ביבשת את מקביליהם בארה"ב בשנה שעברה, לראשונה זה יותר מעשור, לפי אנליסטים של דויטשה בנק.

זה עשוי להתבטא בהוצאת כמעט 120 מיליארד אירו, או כ-130 מיליארד דולר, על דיבידנדים ורכישות חוזרות של מניות מצד הבנקים האירופיים, להערכת אנליסטים של בנק אוף אמריקה.

אם עסקאות מיזוגים של בנקים יתרבו, המשמעות עשויה להיות הצעות רכישה בפרמיות גדולות עבור הגופים הקטנים יחסית. לנוכח חולשתם במשך זמן כה רב, ביצוע העסקאות בבנקים נתקע. המתעניינים ברכישה או השתלטות דוגמת BBVA, יוכלו כעת לקצור את יתרונות הגודל וקיצוץ העלויות, בהנחה שלא ישלמו יותר מדי.

"בנקים אירופיים כיום באופן כללי זולים יותר, מהוונים טוב יותר, רווחיים יותר וידידותיים יותר לבעלי מניות ממה שהיו במשך שנים רבות. לא מפתיע שיש הרבה עניין מצד משקיעים חדשים, שמנסים לזהות את המובילים במגזר", אמר גוסטב מוס, שותף בגוף ההשקעה האקטיביסטי Cevian Capital, שלה החזקות מוסדיות רבות, לרבות בבנק UBS.

הבנקים המרכזיים פועלים להפחתת הריבית, ורווחי העתק (מריבית) עלולים לרדת, אך סביר להניח שהריבית לא תחזור לרמות השליליות שהבנקים סבלו מהן במשך עשור כמעט. גם מחירי המניות נותרו צנועים, ורובם נמוכים בהרבה מהערך של נכסיהם בספרים.

יוניקרדיט ברמת השווי הגבוהה זה עשור

בין הנהנים המרכזיים מהמגמה כיום הם משקיעי UniCredit . מניות הבנק האיטלקי הכפילו את ערכן ביותר מפי 4 מאז שהפך אנדראה אורקל (Andrea Orcel) למנכ"ל ב-2021, לרמה הגבוהה זה יותר מעשור.

תחת הבנקאי מ-UBS לשעבר הגדיל יוניקרדיט את רווחיו והחל לחלק סכומים גבוהים לבעלי המניות, לאחר ששכנע את הבנק המרכזי של אירופה כי העסק מספיק חזק כדי לבצע תשלומים גדולים.

אורקל מציין שהבנקים האירופיים מושכים יותר ויותר משקיעים, כמו קרנות גידור עם הסתכלות ארוכת טווח, וכאלה עם תיקים מגוונים יותר, כמו קרנות פנסיה.

הוא מספר שקיבל עצה ממשרד קשרי המשקיעים לפיה ביקור ופגישת משקיעים בארה"ב חשוב לבניית מערכות יחסים - אך לא צפוי להניב פירות, בהתחשב באופן שבו הם רואים בנקים אירופיים. בעוד שהיום "האמריקאים מבקשים ממך להיפגש".

UniCredit היא ההחזקה השנייה בגודלה של קרן השקעות הערך הבינלאומית Smead Capital המנהלת 126 מיליון דולר. היא החלה להשקיע בבנק באוגוסט 2022, כשמניית יוניקרדיט נסחרה בסביבות 10 אירו, וכעת מחירה כ-35 אירו.

קול סמיד, מנכ"ל החברה, מאמין שהמניה עוד יכולה לרוץ מעלה, בין היתר משום שיוניקרדיט בעמדה כיום לשקול רכישת מתחרים בזול.

שינוי סנטימנט לטובת המגזר באירופה

הסנטימנט השתנה כל כך עד שעבור חלק מהמשקיעים, שחושבים שהרווחים הגדולים ביותר הם בהימורים בניגוד לקונצנזוס (שורטיסטים), הגיע אולי הזמן לסגת. סקר שנערך לאחרונה על ידי בנק אוף אמריקה מצא כי משקיעים ביבשת מתעניינים בבנקים באירופה, עם 52% מהמשיבים שרואים במגזר כאטרקטיבי.

זאת אחרי שבעשור האחרון נכוו משקיעים רבים בניסיון לדוג מניות של בנקים באירופה שנמצאות בתחתית. הכסף שהשכיבו שם יכול היה להניב תשואה גדולה בהרבה במקומות אחרים.

דויטשה בנק , למשל, עבר שנים של שערוריות והפסדים גדולים לפני שהתייצב תחת ניהולו של המנכ"ל כריסטיאן סווינג. כיום תגמול של בעלי המניות הוא בראש סדר העדיפויות של הבנק, לדבריו.

חברת ההשקעות הפרטיות האמריקאית סרברוס קפיטל בנתה החזקות בדויטשה בנק ובמתחרה המקומית קומרזבנק  ב-2017, רק כדי למכור נתח מכך כשהמניות ירדו ב-2022, אחרי שהתקשתה לבצע שינויים בקומרזבנק. בסרברוס מסרו שהיא נשארת "שורית ומחויבת למגזר", עם השקעות בנקאיות בפולין ובצרפת והחזקה במניות דויטשה וקומרזבנק הגרמניים.

כך השקיעה גם קפיטל גרופ בדויטשה ובקומרזבנק, ומימשה כ-5% ממניותיהם ב-2022 במחיר נמוך בהרבה מזה שבו הן נסחרות כיום. בחודש שעבר שבה קפיטל לרכוש מניות בדויטשה בנק, והגדילה החזקתה למעל 3%.

Pzena מארה"ב השקיעה בבנקים כמו UBS ו-HSBC ,NatWest וברקליס הרשומים בבריטניה. בחברה מעריכים כי המאזנים, פוזיציות ההון והרווחיות בבנקים ישתפרו כולם בסופו של דבר, אם הודות לשיעורי ריבית גבוהים יותר או לשינוי במודלים עסקיים.