פרקליטות מיסוי וכלכלה החליטה להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע, בגין גיוס כספי משקיעים במרמה ועבירות ניירות ערך, נגד דוד אברהם כץ, ששיווק השקעות נדל"ן בחו"ל בפרויקטים יוקרתיים תחת קבוצה המכונה בראשית, ונגד עו"ד גיא אבני, ששימש כנאמן לכספי המשקיעים. ההחלטה התקבלה בפברואר השנה. מאחר שכץ משרת מאז 7 באוקטובר כקצין מילואים בעזה, השימוע עדיין לא התקיים. יצוין כי לא מדובר ב"קבוצת בראשית" - חברה אחרת המתמחה בליווי דיירים ובניהול פרויקטים של התחדשות עירונית.
● בלעדי | שלב אחר שלב: כך פעלה השיטה של "מוכר חלומות הנדל"ן" החדש
● "איבדנו פנסיה של 38 שנה": הנפגעים בהסתבכות הפיננסית החמורה בתולדות המדינה
נגד עו"ד אבני, ששימש כנאמן החברה להבטחת כספי המשקיעים, מתנהלות שבע תביעות אזרחיות של משקיעים שאיבדו את כספם, בטענה כי הכספים הופקדו בידיו, והוא העביר אותם בניגוד להסכמי ההשקעה. אבני, אשר ממשיך לעסוק בעריכת דין, טוען כי העביר את הכספים בהתאם להסכמים.
נגד כץ והחברות שניהל הוגשו בשלוש השנים האחרונות לפחות 14 תביעות הנוגעות לפעילותו במסגרת קבוצת בראשית. חלק קטן מהתביעות נדחו לאחר שהצדדים הגיעו להסכמי פשרה, בחמש תביעות ניתנו פסקי דין בהיעדר הגנה בסכום של כ־3.5 מיליון שקל, ויתר התביעות עוכבו בשל צו עיכוב ההליכים. היקף התביעות שטרם התבררו או שעוכבו מגיע ל־11 מיליון שקל.
בקופה יש סכום זעום
בפברואר הוגשה תביעה על־ידי קבוצת משקיעים נוספת על סכום של 2.6 מיליון שקל. למוחרת הגשת התביעה ניתן צו פתיחת הליכים בהליך פשיטת רגל שהגיש כץ באוגוסט בשנה שעברה. נקבע כי הוא ישלם 1,900 שקל מדי חודש לקופת הנושים. להליך מונה כנאמן עו"ד אמיר כספי, ולפי החוק יש חצי שנה להגשת תביעות חוב, תקופה המסתיימת בעוד כחודשיים. עד כה הוגשו תביעות חוב בגובה 6.5 מיליון שקל, מהם כמיליון שקל חוב לבנק לאומי.
בקופת הנושים יש כיום סכום זעום של 55 אלף שקל. לכץ יש שתי דירות - בית מגוריו עם משפחתו באורנית ודירה להשקעה בפתח תקווה, שנמכרה בהליך כינוס נכסים בסכום של 1.5 מיליון שקל, אך עוד לא הוכרע כיצד יחולקו הכספים.
עו"ד איתי אנשל, המייצג משקיעים, מסר לגלובס כי מדובר במהלך "חסר תום־הלב של מר כץ להסתתר תחת הליך חדלות פירעון. בימים אלה המשקיעים פועלים על־מנת לבטל את אותו עיכוב הליכים, וניסיונו להתחמק ממתן דין וחשבון על מעשיו". לדבריו, מאחר שהטענה היא כי החובות נותרו במרמה, יש לבטל את הליך חדלות הפירעון כדי שיוכלו לנהל הליך נגדו בבית המשפט.
עו''ד איתי אנשל
החקירה נפתחה ב־2021
ביולי 2021 פתחה רשות ניירות ערך בחקירה גלויה נגד כץ ששיווק השקעות נדל"ן בחו"ל בפרויקטים יוקרתיים תוך הבטחה לתשואות גבוהות ללא סיכון. ברשות חקרו חשד כי כץ גייס מיליוני שקלים ללא תשקיף, הציג מצגי שווא והעביר את כספי המשקיעים לשימוש פרטי. המשקיעים השקיעו כמה מאות אלפי שקלים כל אחד.
המשקיעים שתבעו טוענים כי נפלו למסכת שקרים חוצת־גבולות, בין היתר בישראל, בבריטניה, בארה"ב ובאיטליה. לטענת המשקיעים "כץ הוא הרוח החיה" ומי שעמד בקשר ישיר עימם והיה האחראי למצגי השווא שהוצגו בפניהם.
אחד מהמיזמים הרבים ששיווקה החברה הציע לציבור להשקיע בהקמת מועדון מגורים מלונאי "הגדול והיוקרתי בעולם" שיכלול קרוב ל־200 יחידות מגורים ודירות מפוארות, ומתחם שבו יותקנו מועדון גולף, מנחתי הליקופטר, מועדון פולו, אורוות ומסלולי רכיבה, מטווחי ירי, מועדון קריקט ועוד.
מיזם אחר ששיווק כץ היה "פרויקט ספיר", שבמסגרתו הוצעה השקעה ב"אחוזה מפוארת ובה מעונות יוקרתיים במתקן מלונאי" תשע דקות נסיעה ממכללת ספיר במושב שובה בדרום. בעלון צוין כי האחוזה תכלול 32 יחידות דיור, בריכות שחייה, חדר כושר ועוד. בעלון החברה הוצעה תשואת רווחים של 11%-7%.
המשקיעים, שנתנו את כספם ב־2018-2019, טענו בתביעה כי מדובר בקרקע שלא ניתן להוציא לה היתר בנייה, וניסיונותיהם לקבל בחזרה את כספם לא צלחו.
בין התביעות שהוגשו נגד כץ, היו גם תביעות של שלושה חיילים משוחררים. תביעה אחת שהגישו שניים מהם נמחקה מטעמים פרוצדורליים ולא הוגשה מחדש. השניים הגישו תביעות חוב לנאמן על נכסיו של כץ. תביעה של החייל המשוחרר השלישי הסתיימה בפסק דין לאחר שכץ לא הגיש כתב הגנה.
עו"ד אהב כהן, שהגיש את התביעות, סיפר כי "לפני כשנתיים וחצי הגיעו למשרדי, בנפרד, שלושה בחורים צעירים, חיילים משוחררים, וגוללו בפניי כיצד השקיעו מאות אלפי שקלים מהחסכונות האישיים שלהם לטובת איזשהו חלום אמריקאי שהוצג להם על־ידי מר כץ. מבלי לגרוע מחומרת מעשיו של כץ כלפי כלל משקיעיו - העובדה שראה לנכון ליטול משלושה חיילים משוחררים סך מצטבר של למעלה ממיליון שקל, מעידה אודות חומרת הדברים שבמעשיו".
בתביעה שהוגשה השנה לבית המשפט המחוזי מרכז מתוארות השקעות בפרויקטי נדל"ן במיאמי, שם התובעים השקיעו כספים תוך הבטחה לתשואות בסכום של 2.6 מיליון שקל. עו"ד אנשל אמר לגלובס: "אנחנו טוענים בתביעה שכץ ועו"ד אבני היו שותפים למהלך תרמיתי שבמסגרתו נטלו מיליוני שקלים מאזרחים מן היישוב במצגי שווא. אחרי שנטלו את כספי המשקיעים ולא סיפקו את הבטחותיהם - בעלי החברה ועו"ד אבני פשוט נעלמו".
בתביעה מתארים המשקיעים את חלקו של עו"ד אבני וטוענים כי היה שותף מלא של כץ למהלכי המרמה. הם טוענים כי אבני רשום גם כבעלים של שתי חברות אשר נתבעות אף הן, שבהן נטען כי הייתה התחייבות להקצות למשקיעים מניות.
לפי עו"ד אנשל, חקירה העלתה כי אותן חברות פרויקט שאליהן הצטרפו כביכול אותם משקיעים לעסקאות ההשקעה במיאמי לא נפתחו כחברות שותפים של המשקיעים, כפי שנחתם, אלא מדובר בחברות בבעלותו היחידה של עורך דין אבני.
הטענה היא שאבני קיבל את כספי המשקיעים והיה אמור לשחררם לחברה רק כנגד המצאת ערבויות, מסירת הנכסים והמצאת פוליסות ביטוח. "דבר מזה לא התקיים, אולם כלל הכספים יצאו מחשבונותיו של אבני, וחשבונות הנאמנות התרוקנו".
החברים מבית הכנסת
כץ בן ה־46 הוא אב לחמישה ילדים, בנו של פרופ' יוסי כץ, חתן פרס ישראל להיסטוריה, והוא עבד במשרד ראש הממשלה שנים רבות. הוא מתפלל באותו בית הכנסת יחד עם הרב שי פירון, שר החינוך לשעבר, שמשמש רב הקהילה; פרופ' דוד האן, שכיהן ככונס הרשמי במשרד המשפטים; ועו"ד משה רוזנטל.
בתביעות נטען כי אחד ממצגי השווא להשקעה המוצעת בבריטניה הוא הצגת "חבר מנהלים" בעלון שיווקי, תוך שימוש בשמות מוכרים של מכריו, בהם הרב פירון, פרופ' האן ובנצי ליברמן, ראש רשות מקרקעי ישראל ויו"ר מועצת יש"ע לשעבר, ונוספים. בדיקת גלובס בעבר העלתה כי אין לאחרונים קשר לפרויקט או לחברה, והשימוש בשמם נעשה ללא ידיעתם.
מצג שווא נוסף היה בשימוש בעלון השיווקי בשמה של חברת אל על ובלוגו שלה. בפרויקט ספיר הוצג כי מדובר במפעל מאושר על־ידי משרדי הכלכלה, האוצר ופיתוח הנגב והגליל, אך למשרדים לא היה קשר לפרויקט. כץ והחברה טענו כי מדובר בפרויקט חייהם שהתעכב בשל משבר הקורונה ובשל משבר עם מתווך.
"לא פרשה פלילית"
עו"ד גיא אבני מסר בתגובה: "כיהנתי כנאמן בפרויקטים ועבדתי בהתאם לחוק. נגיש חומר לפרקליטות שיצייר את התמונה המלאה שתראה שעשיתי הכול להגן על המשקיעים. אני סמוך ובטוח שבפרקליטות יקשיבו לטענות ויקבלו אותן".
באשר לתביעה האחרונה שהוגשה מסר עו"ד אבני: "פעלתי בהתאם להסכמי הנאמנות ועל־פי הדין. חברות שהוקמו הוחזקו בנאמנות על־ידי כדי להבטיח את כספי ההשקעה. העברתי כספים רק לאחר שהוצגו לי הבטוחות הנדרשות".
עורכי דינו של כץ, עמית בכר ולילך מיכלשטיין ממשרד ש. הורוביץ ושות', מסרו בתגובה: "דוד כץ מגויס למילואים מאז 7 באוקטובר, ברצף, ומשרת בתפקיד פיקוד משמעותי בלחימה יום־יומית ברצועת עזה. כשיסתיים שירותו, נקיים הליך שימוע ונבהיר לפרקליטות כי החברה ומר כץ פעלו ופועלים ביושרה ובמקצועיות כלפי כלל המשקיעים שלהם. אנחנו משוכנעים כי לאחר שהפרקליטות תבחן לעומק את טענותיו בשימוע, היא תמצא שלא מדובר בפרשה פלילית, והמקום לברר את הטענות של מספר משקיעים הוא בהליכים אזרחיים, כפי שקורה בימים אלה".
מוועדת האתיקה של מחוז דרום בלשכת עורכי הדין נמסר כי לא ננקטו הליכים נגד עו"ד גיא אבני, מאחר שהם ממתינים לתוצאות החקירה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.