שוק ההון | ניתוח

ממפולת היסטורית בוול סטריט ועד לשיא בתל אביב: רכבת ההרים של השווקים באוגוסט

החודש האחרון של הקיץ נפתח בנפילות חדות בוול סטריט וחשש ממיתון בארה"ב, המשיך עם המתנה דרוכה למתקפה איראנית והורדות דירוג האשראי של ישראל • ובכל זאת הבורסות בתל אביב ובוול סטריט סיימו את אוגוסט ברמות שיא. "מי שנבהל בירידות מפספס את הריבאונד", מזכירים המומחים • וגם: מה צפוי בספטמבר?

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

שבוע המסחר הראשון של אוגוסט נפתח במפולת היסטורית. מדדי המניות הגדולים בוול סטריט נפלו בחדות בעקבות קריסה של בורסת טוקיו וחשש גובר למיתון בארה"ב. באותו יום שני דרמטי, שהציף זיכרונות מימי השפל של וול סטריט כמו יום שני השחור של 1987 ואפילו השוואות לשפל הגדול של שנות ה־30, קשה היה לדמיין שהמדדים המובילים יסיימו את החודש עם תשואה חיובית. אבל זה בדיוק מה שקרה. תזכורת למסר הכי חשוב בשוק ההון: לא למכור מתוך פאניקה.

הישראלית שטסה ב-130% בעקבות הדוחות הכספיים 
וורן באפט חוגג 94, ואלה עצות ההשקעה הבולטות שלו 

מהר מאוד השווקים התאוששו מהדרמה של תחילת חודש אוגוסט. מדד S&P 500 עלה ב־2.3%, כמעט נוגע בשיא כל הזמנים (שוב), נאסד"ק 100 עלה ב־1.1% והדאו ג'ונס עלה ב־1.8% ונסחר ברמות שיא. איך הטלטלה הזו השפיעה על החסכונות של הישראלים? החוסכים בקופות הגמל, קרנות ההשתלמות וקרנות הפנסיה נהנו מחודש חיובי סך הכל. המסלולים הכללי והמנייתי צפויים להציג, לפי תחזית של בית ההשקעות מיטב, תשואה של 1% באוגוסט, ושל 7.8% ו־13% בהתאמה מתחילת השנה.

מנגד, למרות התיקון של מדדי וול סטריט, החוסכים במסלולים עוקבי S&P 500 צפויים לספוג תשואה שלילית בחודש אוגוסט של 1.4%. הסיבה: התחזקות השקל מול הדולר במהלך החודש שהחזירה את המטבע הישראלי לרמות גבוהות וגררה עלויות גידור גבוהות למשקיעים מעבר לים.

עם זאת מתחילת השנה מדד הדגל האמריקאי עדיין מוביל ללא עוררין בצמרת התשואות עם זינוק של 18.9%. לעומת 13% במסלול המנייתי ו־7.8% בכללי.

1 היום האחרון סיפק רמז לחודש הבא

בדומה לחודש יולי, גם הפעם חצי מהתשואה בוול סטריט נוספה ביום האחרון של החודש. הפעם, היו אלה נתוני מדד האינפלציה המועדף על הפדרל ריזרב (PCE), הבנק המרכזי של ארה"ב, שרשם עלייה מעט מתונה מהצפוי ושלח אופטימיות להורדות ריבית מעבר לים.

אלא שאבי ברקוביץ', משנה למנהל השקעות ראשי במיטב גמל ופנסיה, שעורך את תחזיות התשואות בכל חודש, מציין כי העליות ביום שישי בוול סטריט (ומנגד התחזקות השקל) יבואו לידי ביטוי בעיקר בתשואת חודש ספטמבר. הוא מסביר כי היום האחרון לחישוב התשואה אצל רוב קופות הגמל היה יום חמישי, מה שאומר שמבחינת החוסכים בישראל גם חודש ספטמבר כבר נפתח בצורה חיובית.

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard
 יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

2 התזכורת: מי שנבהל בירידות מפספס עליות

אבישי קרואני, מנכ"ל פעילים, מסביר את התנודתיות בוול סטריט: "הסיבה היא שמרכז ההתעניינות של המשקיעים הוא כבר לא האינפלציה, אלא אם אנחנו לקראת נחיתה רכה או מיתון חלילה. החשש בתחילת החודש הפיל את השוק וההבנה שזה לא המצב הרים אותו בחזרה".

"מי שברח בתחילת החודש (במפולת, נ"א) פספס את התיקון", אומר גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי של מיטב גמל ופנסיה. "הריבאונד המשמעותי מהתחתית של תחילת אוגוסט התרחש כי מהר מאוד השוק הבין שכלכלת ארה"ב צומחת בקצב טוב של 2.5%־3% ושגם האינפלציה מתמתנת, למרות חולשה מסוימת בשוק העבודה".

המסקנה, לדבריו, היא "לא להיבהל מירידות. מי שנמצא לטווח ארוך צריך להישאר בשוק ולא להיבהל מכל גיהוק ולברוח, כי אז הוא מפספס את הריבאונד. השוק כמובן יכול לרדת אבל בטווח הארוך רואים את השיפור ברווחיות החברות והתייעלות, ועונת הדוחות הייתה בסך הכל טובה. לכן צריך להישאר במניות ולא לזגזג מהכותרות בעיתונים".

3 השוק הישראלי ניצח את וול סטריט

בחודש אוגוסט בלט לטובה מעל כולם השוק הישראלי. למרות הגירעון התופח, הורדת דירוג האשראי (עם תחזית להורדת דירוג נוספת) והתנתקות מהמגמה העולמית שצועדת לקראת הורדות ריבית - מדד ת"א 35 שבר את שיא כל הזמנים. מדד הדגל הישראלי, בהובלת מניות הבנקים שנחשבות לברומטר של המשק, קפץ ב־4% באוגוסט, ת"א 125 עלה ב־4.2%, ומדד ת"א 90 זינק ב־4.7%.

מדובר בחודש השני ברציפות שבו שוק המניות הישראלי מציג תוצאות טובות יותר מהשוק האמריקאי. מי שצפויה לבלוט לטובה בחודש אוגוסט בעקבות המגמה הזו היא חברת הביטוח כלל, שנחשבת כמי שמוטה יותר לשוק הישראלי בהשוואה למתחרות. מנגד, בית ההשקעות אלטשולר שחם עשוי למצוא את עצמו שוב במיקום נמוך בטבלה החודשית של אוגוסט בשל החשיפה הגדולה שלו לחו"ל ביחס למתחרים. אבל זה כאמור רק בהסתכלות חודשית. במבט מתחילת השנה התמונה עדיין צפויה להיות הפוכה - אלטשולר שחם בצמרת התשואות עם מדדי וול סטריט, וכלל בתחתית.

הסקטורים שהובילו את העליות בתל אביב היו אנרגיה (מדד גז ונפט עלה ב־7.5%), נדל"ן (עם עלייה של 7.2%) וכאמור בנקים (+5.6%). בין המניות שבט שהוביל את העליות עם זינוק של 7.5%, בעיקר בזכות קבוצת דלק והחברה הבת ניו־מד אנרג'י, נדל"ן (7.2%), בנקים (5.6%). אוגוסט היה חודש של דוחות כספיים סוערים בתל אביב, אחד הבולטים שבהם היה זה של שופרסל עם הרבעון הראשון בשליטת האחים אמיר. הדוחות הטובים של השניים הביאו לזינוק של לא פחות מ־22% במניה בחודש אוגוסט, זינוק שתרם לא מעט למדדים המובילים בתל אביב.

אבישי קרואני, מנכ"ל פעילים מציין כי "באופן מפתיע, בחודש אוגוסט שוק ההון המקומי כאילו התעלם מההסלמה בצפון והחשש ממלחמה אזורית ורשם עליות גבוהות ממרבית הבורסות בעולם, וגם שוק אגרות החוב רשם עליות יפות של 1.2%". כך, למרות תקיפה דרמטית שהביאה רבים בארץ להמתין בדריכות למתקפה איראנית־לבנונית שתשנה את התמונה, מדד הפחד הישראלי דווקא צלל בחודש האחרון בכ־20%.

"אנחנו מעריכים שההסבר לכך הוא תמהיל המשקיעים בבורסה בת"א, תמחור אטרקטיבי של השוק המקומי ודוחות טובים של הבנקים וחברות הקמעונאות שגברו על החששות הגאו־פוליטיים", מסביר קרואני. "לאחר כמעט שנה של מלחמה, השוק המקומי כולל בעיקר משקיעים בעלי 'ידיים חזקות' שלא ממהרים למכור בעקבות כל ידיעה חדשותית כזו או אחרת וחושבים שהתמחור בשוק מגלם כבר את המצב הנוכחי.

"בהסתכלות קדימה, נראה שרק החמרה בתנאים הגאו־פוליטיים והכלכליים יביאו לירידות חדות בת"א. כך, גם החדשות העצובות מאוד מהיום (רצח של 6 חטופים בידי חמאס, והפיגוע ליד חברון שבו נרצחו 3 שוטרים. נ"א) אין דרמה בשוק והוא לא יורד בצורה משמעותית".

לדברי מני ממיטב, "השוק מגלם שההסלמה הביטחונית בישראל מעט נרגעה, פרמיית הסיכון בחוזי ה־CDS, הביטוח כנגד חדלות פירעון של ישראל, שמגולמות באג"ח הדולריות, חזרו לרמה של סוף יולי, לפני החשש מהמתקפה של איראן וחיזבאללה. השקל התחזק מול הדולר גם בגלל חולשת הדולר מול שאר המטבעות וחלק בגלל הרגיעה המסוימת בחשש ממלחמה אזורית. גם ההבנה שריבית בנק ישראל תישאר גבוהה יותר ואילו זו של ארה"ב תתחיל לרדת בהחלט תרמה".