מדוע חיילים צפון־קוריאניים מוכנים למות ברוסיה

כמעט כולם יתנדבו ללכת, מסבירים חיילים וקצינים לשעבר שערקו משורות צבא קוריאה הצפונית , בשל נאמנות למשטר, הבטחה למעמד גבוה יותר והצצה אל העולם החיצון

מנהיג צפ''ק, קים ג'ונג און מבקר יחידת כוחות מיוחדים בבסיס צבאי סודי במדינתו / צילום: Reuters, KCNA
מנהיג צפ''ק, קים ג'ונג און מבקר יחידת כוחות מיוחדים בבסיס צבאי סודי במדינתו / צילום: Reuters, KCNA

ריו סונג-היאון אינו צריך לדמיין מה חושבים כעת אלפי החיילים הצפון־קוריאניים הפרוסים לאורך קו החזית הרוסי. לא מזמן הוא היה אחד מהם.

ריו חצה את האזור המפורז הקוריאני אל החופש ב-2019 - עריקה נדירה עבור חייל. הפרופיל שלו דמה לזה של רבים מן החיילים החדשים שנשלחים היום: צעיר, נתון בתת-תזונה ועיוור לעולם החיצון. לפני שבחר לברוח, ריו זוכר שהזיז לבנים באתרי בנייה, ורעד מקור כשהוצב בעמדת השמירה. הוא אכל אורז דייסתי מעורבב עם תירס. בשר היה פינוק לחג.

WSJ | חיילים צפון־קוריאנים מגיעים אל קו החזית של רוסיה. עד כמה הם מוכנים ללחימה? 

באותם הימים, לו קיבל פקודה להילחם עם הרוסים, היה ריו בן ה-28 נותן תשובה נחרצת: "תודה". ההיגיון שהיה מנחה אותו: "האם לפחות הארוחות לא יהיו טובות יותר?".

הלוחמים הצפון־קוריאניים ברוסיה זכו ליחס מזלזל וכונו שכירי חרב, בשר תותחים ודרג ב'. אבל הדבר שרבים מתעלמים ממנו, טוענים חיילים צפון־קוריאניים לשעבר ומומחים צבאיים אחרים, הוא מידת נכונותם של רבים מהחיילים האלה למות - ועד כמה הם להוטים להימלט מהתנאים הקשים בבית.

אין זה סביר שכ-10,000 החיילים הצפון־קוריאניים באזור קורסק, בו רוסיה מנסה להדוף פלישה אוקראינית, יהפכו את הקערה על פיה במלחמה הקשה בת השנתיים וחצי. אך הם מספקים לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין כוח אדם שנחוץ לו מאוד, ומהווים איומים חדשים בחזית הסטטית. אחת התעלומות הגדולות ביותר היא מידת הנחישות שהחיילים הצפון־קוריאניים האלה יביאו לקרב רחוק מהבית ולמען מטרה לא מוכרת.

חיילים אוקראינים בסמוך למחוז קורסק ברוסיה / צילום: Reuters, Viacheslav Ratynskyi
 חיילים אוקראינים בסמוך למחוז קורסק ברוסיה / צילום: Reuters, Viacheslav Ratynskyi

גורמים רשמיים אוקראיניים אמרו ביום שלישי כי כמה חיילים צפון־קוריאניים כבר השתתפו בלחימה בקנה מידה קטן ליד קווי החזית. יום לאחר מכן, העריכה קוריאה הדרומית שהחיילים החדשים שהגיעו עדיין לא עסקו בלחימה מלאה. ארה"ב אמרה כי היא צופה שהצפון־קוריאניים יתחילו להילחם בתוך ימים.

כמעט לכל החיילים שנשלחו לרוסיה - הכוללים לוחמי כוחות מיוחדים - יהיו מניעים דומים, אומרים חיילים לשעבר מקוריאה הצפונית. הנחילו להם מגיל צעיר את האמונה כי עליהם להקריב הכול למען המנהיג העליון. ילדים מתבקשים בספרי הלימוד שלהם להוכיח את נאמנותם למשטר, על־ידי התנדבות לשמש יעדים לתקיפות ארטילריה היפותטיות.

פריסת הכוחות תיראה כהזדמנות של פעם בחיים להביא מזומנים ותהילה למשטר קים ג'ונג און. אלה שמתים זוכים לשבחים; אלה ששורדים חוזרים גיבורים.

"חיילים צפון־קוריאניים משוכנעים שהם צריכים לעשות הכול למען קים", אמר ריו.

"בלי טיפת היסוס"

לצבא קוריאה הצפונית חסרים ציוד ומשאבים מודרניים, אפילו לכוחות הבכירים שלו. עובדה זו מציבה אותם בעמדת נחיתות ביחס לכוחות מיוחדים המאומנים בארה"ב, באירופה או בקוריאה הדרומית, אמר דייוויד מקסוול, קולונל בדימוס של הכוחות המיוחדים של צבא ארה"ב, ובעל ניסיון רב באסיה. רבים מחיילי קוריאה הצפונית, אפילו כוחות מיוחדים, מבלים את עיקר זמנם בעבודות חקלאיות או בנייה, הוא הוסיף.

"אימוני הכוחות המיוחדים של קוריאה הצפונית מייצרים חיילים ממושמעים מאוד, עם נאמנות עזה, שלעתים קרובות מוכנים לקחת על עצמם סיכונים קיצוניים עם ציוד מוגבל", אמר מקסוול.

לרוסים ולאוקראינים יש כוחות חמושים במאות אלפים, ושני הצדדים מתמודדים עם התשה ומתקשים לחדש את שורותיהם. רוסיה יכולה לגייס יותר מ-30 אלף חיילים חדשים בחודש, אם כי לרוב, היא מאבדת מספר דומה של הרוגים או פצועים באוקראינה, לפי הערכות מערביות. אוקראינה סובלת משיעורים נמוכים יותר של נפגעים, אם כי אין נתונים מדויקים ברורים.

חיילים אוקראינים בתוך תעלה, בשטח רוסיה / צילום: Reuters, Ashok Nath
 חיילים אוקראינים בתוך תעלה, בשטח רוסיה / צילום: Reuters, Ashok Nath

מה שהופך את הפריסה הראשונית של חיילי קוריאה הצפונית למדאיג, הוא היכולת שלה לשלוח יותר. לקוריאה הצפונית יש אחד מצבאות הקבע הגדולים בעולם, המונה כ-1.2 מיליון איש, ועוד כמה מיליונים של חיילי מילואים, על־פי הערכות קוריאה הדרומית. משטר קים מחזיק ביחידת הכוחות המיוחדים הגדולה בעולם, המונה בסביבות 200 אלף חיילים, אומרים מומחים צבאיים.

חיילים שנשלחו לרוסיה צפויים לקבל שכר חודשי של כ-2,000 דולר, שחלק גדול ממנו יעבור למשטר, אומרים בכירים בקוריאה הדרומית. ועדיין, זהו סכום מדהים, בשעה שרוב המדינה חיה מהכנסות חודשיות של כמה דולרים.

במשך עשרות שנים, התקשתה קוריאה הצפונית לספק די מזון לתושביה בשל בידוד בין-לאומי וניהול כלכלי כושל, שהוחמר על ידי אסונות טבע. כ-45% מאוכלוסיית צפון קוריאה, המונה 26 מיליון איש, סובלים מתת־תזונה - כך על פי דוח של תוכנית המזון העולמית. אפילו הצבא, שזוכה בדרך כלל לזכויות מיוחדות, חווה מחסור כרוני במזון.

הכוחות המיוחדים זוכים למקום מיוחד בראש שרשרת המזון של צבא קוריאה הצפונית. הם מוזנים טוב יותר מיחידות אחרות, ועוברים אימונים אינטנסיביים יותר בהסתננות, הרס תשתיות והתנקשות. הטלוויזיה הממלכתית שידרה קטעים המדגישים את ההיבטים התיאטרליים של האימונים שלהם: חיילים שוברים נורות בידיים חשופות, ולוחמים ללא חולצה סופגים חבטה עם מקלות עץ. אחרים מכופפים מוטות מתכת.

בספטמבר, צפה קים בתרגילי סיור ופשיטה של ​​הכוחות המיוחדים, שהציגו את "הכוחות המזוינים המהפכניים הבלתי־מנוצחים" של המדינה, כפי שכינו אותם כלי תקשורת במדינה. כל לוחם צפון־קוריאני, נטען בדיווח, הוא שווה ערך ל-100 חיילי אויב. שביעות רצונו של קים מילאה את החיילים, שרעמו בצהלותיהם, ב"רגש חסר גבולות, שמחה, גאווה גדולה והערכה עצמית".

לי היון-סונג שירת פעם ביחידת הכוחות המיוחדים המובחרים של "חיל הסופה" של קוריאה הצפונית. הוא ברח לפני כעשור. נוסף על התרגילים הצבאיים, נזכר לי בן ה-39, היה על החיילים להשתתף באימונים אידיאולוגיים יומיומיים שכללו את שינון פקודותיו של קים ודקלום נכונותם למות למען המנהיג העליון - מנהג שללא ספק נמשך עבור אלה שנשלחו לרוסיה.

"ייתכן שהם יוקרבו מבלי להשפיע הרבה במלחמה", אמר לי. "אך הם לא יעזו להטיל ספק בהוראותיו של המנהיג לנסוע לרוסיה".

חיילים צפון קוריאנים מקבלים ציוד צבאי רוסי / צילום: המרכז האוקראיני לתקשורת אסטרטגית
 חיילים צפון קוריאנים מקבלים ציוד צבאי רוסי / צילום: המרכז האוקראיני לתקשורת אסטרטגית

סיכון כדאי

קוריאה הצפונית חושפת לעתים קרובות ציוד צבאי נוצץ במצעדים צעקניים, מטנקים חדשים ועד טילי ארטילריה וכטב"מים. אך הציוד המתקדם הזה כנראה אינו משולב ברמת הכוחות. למדינה אין היכולת הכספית לספק לצבא שלה ציוד יקר כל כך.

חיילי קוריאה הצפונית שהגיעו לאחרונה למדו כ-100 מונחים צבאיים בסיסיים ברוסית - כולל "אש" ו"בעמדה" - אם כי נראה היה שהם התקשו לתקשר, כך אמרה סוכנות הריגול של קוריאה הדרומית למחוקקים בסוף החודש שעבר.

לאור ההתמקדות בחיזוק הארסנל הגרעיני של פיונגיאנג, לא השתנו מצב האימונים או המזון לחיילים באופן דרמטי מאז שקים עלה לשלטון בדצמבר 2011, אמר באנג ג'ונג-קוואן, קצין לשעבר בצבא קוריאה הדרומית. הדבר מגביל את התפקידים שיוכלו למלא ברוסיה לתפקידי חיילים רגליים, בשל מחסום השפה וחוסר ההיכרות עם השטח, אמר.

"הם יספגו אבדות רבות, כי מאוד לא סביר להניח שרוסיה תספק להם ציוד מתקדם או מודיעין", אמר באנג.

אף על פי כן, חיילים צפון־קוריאניים רבים יראו את הסיכונים ככדאיים. אלה ששמעו על הטייסים הצפון־קוריאניים שלחמו בקרב אווירי נגד מטוסים אמריקאים במהלך מלחמת וייטנאם, יודעים שהצבה מעבר לים תעלה את מעמדו של חייל. כך אומר סים ג'ו-איל, שהיה קצין צבא צפון־קוריאני במשך 30 שנה, לפני שנמלט לקוריאה הדרומית ב-1998.

הטייסים שחזרו מווייטנאם התקבלו כגיבורים והועלו לדרגות קצונה בכירה, נזכר סים בן ה-74. אפילו נשות הטייסים שמתו בשדה הקרב קיבלו מעמד גבוה במפלגת הפועלים, המקנה להן גישה לעבודות יוקרתיות.

המסירות העיוורת הזו למשטר קים היא הדבר שסים מקווה לשבור - על־ידי הגעה לקווי החזית של אוקראינה. לדבריו, ישנם כ-300 חיילים לשעבר של צבא קוריאה הצפונית שמוכנים להגיע לשם. אם חיילי קוריאה הצפונית ייפרסו בקווי החזית, מקווים החיילים לשעבר ליצור "הפרעה פסיכולוגית", על־ידי שליחת עלונים נגד המשטר ויצירת שידורים במטרה לשכנע את החיילים הצפון־קוריאניים להיכנע או לערוק, הוא אמר.

"אני רוצה שידעו ששיקרו להם", אמר סים. "הם לא צריכים למות בגלל הנאמנות שלהם".