"אם יישאר שקט, אנחנו מעודדים את החברות שלנו לפתוח את הפעילות חזרה בקריית שמונה בשבוע הבא. זה לא טריוויאלי לאנשים שחיים שם וחיו שם, ואנחנו נהיה החלוצים והסמן הימני לכולם לחזור", אומר ד"ר נועם יוסף, מנהל פעילות מרגלית סטארטאפ סיטי גליל, מרכז החדשנות הממוקם בקריית שמונה.
● 100 אלף שקל למשפחה? המענק למפונים במוקד המחלוקת בין האוצר לממשלה
● "הממשלה והצבא כשלו כישלון מוחלט": מסקנות ועדת החקירה האזרחית
לדבריו, לפני המלחמה היו יותר מ-120 סטארט-אפים פעילים בצפון. "להגיד מי יגיע וכמה יגיעו בשבוע הבא כשנפתח בקריית שמונה? אני לא יודע.
"אני מניח שחלק יחזרו כי הם רוצים לחזור, ומשום שכולם מדברים על תמריצים והשקעות".
לדברי יוסף, "הפסקת האש - אם תחזיק מים - היא התחלה של בניית הגליל בצורה טובה יותר. נצטרך את המדינה, המשקיעים והשותפים במגזר הציבורי, הפרטי והעסקי, שיכניסו יד לכיס ויתרמו בתמריצים כדי לשמר את מי שלא הלך, וגם להחזיר את מי שהשתקע במקום אחר".
במפעל הסלטים של שטראוס בכרמיאל מייצרים את סלטי אחלה ופסטות שטראוס. המפעל שוכן באזור שלא פונה, ועל כן הפעילות הייתה רציפה באופן מלא, למרות האתגרים.
ערן אברהם, מנהל המפעל, מספר: "מטרת-העל הייתה תמיד לשמור על רציפות עסקית ועל ביטחון תזונתי. בכל בוקר אנחנו קמים לייצר מזון שנמצא בכל בית בישראל ותחושת השליחות הזו מחלחלת מההנהלה לכל עובד במפעל. 97% מכוח האדם המשיך להגיע למפעל".
"לא נכנסה עבודה בגרוש"
מנשה תמיר, בעלים ומנהל של מפעל עשת אילון בקיבוץ אילון: "אנחנו מייצרים מכונות שמיועדות לבתי אריזה לתוצרת חקלאית טרייה, כך שאנחנו קשורים גם לחקלאות וגם לתעשיית המזון. היינו פה כל ימי המלחמה, ולמרות שהקיבוץ מפונה קיבלנו אישור להמשיך להגיע לעבוד.
"בששת החודשים הראשונים לא נכנסה עבודה בגרוש אחד. החקלאים בארץ היו מבוהלים ולא חשבו על השקעות בציוד. מערכי מיון כאלה עולים מאות אלפים ועד מיליונים לכל בית אריזה בודד.
"אם השקט יימשך, אני חושב שאנחנו מספיק חזקים בשביל להמשיך, אבל צריך תמריצים. יש לנו מאבק גדול לאורך השנים ביבוא, שהוא מאוד אגרסיבי. אנחנו נאבקים שתהיה עדיפות למי שקונה תוצרת הארץ, כפי שמקובל בעולם. כעת משרד החקלאות הוציא תוכנית מענקים עם תוספת של 15% עבור תוצרת הארץ, וכך צריך להיות עם כל תוכניות המענקים והסיוע של הממשלה".
אראל מרגלית, יו"ר ומייסד JVP ומרגלית סטראטאפ סיטי, אומר לגלובס כי "הניצחון של המלחמה הזו, הוא לא רק ביכולת להבטיח את הביטחון לתושבים, אלא גם להחזיר אותם לפרוח ברמה האזרחית בגליל. זה מה שמדינת ישראל פחות מפנימה. אנחנו פותחים את שערי קריית שמונה ממש בקרוב, אבל המדינה כולה צריכה להשתקם בצפון, ולא יהיה מרפא עד שיחזירו את החטופים ויסיימו את המלחמה בעזה".
אראל מרגלית, מייסד קרן JVP ומרגלית סטארטאפ סיטי / צילום: שחר עזרן
"להחזיר נשים יזמיות"
יוסף מספר שמבין החברות שישבו בקריית שמונה והתפנו - חלק כבר השתקעו במקום אחר ואחרות ישובו ברגע שאפשר. "כוח הנסיבות דחף אנשים ציונים, עם עשייה רבה, שעשו אקזיטים גדולים, לעזוב לקיסריה, לת"א או ליקנעם או למקומות אחרים.
"אבל יש כאלה שרק נגיד להם לחזור לצפון - והם מחר חוזרים הביתה. אנחנו צריכים שמי שנשאר - יישאר, ומי שעבר למקומות אחרים - צריך לנסות להחזיר בתמריצים, והם לא בהכרח כספיים". בין התמריצים שהוא מציע: הנחה במס חברות, תמריצים בשכר וסיוע לבני הזוג למצוא עבודה.
לדברי יוסף, "החקלאים והתעשייה המסורתית לא עזבו. 30% מהגליל המזרחי לא עזב מעולם, למרות שהם בתפר של 5-6 ק"מ. הרבה אנשים גם פונו לאזורים קרובים. לפני 7.10 הקמנו קהילות כמו גליל-לוקל לעסקים קטנים, גליל-ליידיז לנשים יזמיות, ואם המדינה תבין את הכוח בקהילות ששימרנו כל המלחמה, ותבין שצריך לתמוך בקהילות האלה, נוכל להחזיר 2,000 נשים יזמיות לגליל".
סיוע בעלויות העתקה
יוסף אומר כי החברות שישובו לקריית שמונה והגליל, ידרשו סיוע בעלויות העתקה. "המדינה צריכה לעזור להעתיק ואפילו לעזור לבן/בת הזוג למצוא עבודה ולהביא דם חדש שלא חשב להגיע לכאן לפני ההתרחשות הזו".
יוסף מספר שיש למרכז החדשנות הפועל בשיתוף מכון המחקר מיגל ורשות החדשנות, הסכמה מצד חברות מהמרכז לפתוח שלוחות שלהן בגליל. "זה מאמץ שיביא טאלנטים. אם אחת מהחברות הייטק הכי מוכרות תפתח שלוחה ותגייס 12 אנשים מפתחי פודטק, זה יוביל לגיוון תעסוקתי באזור - אבל כזה שיהיה צריך לתחזק בשכר גבוה יותר למי שיגיע שימשוך טאלנטים.
"תמריצים נוספים ליזמים הוא סבסוד שכר העובדים למשל, ומלגות לשילוב בתעשייה, וכאמור גם סבסוד מס החברות".
"יש כאן שלל הזדמנויות לבנות גליל חזק יותר, מגוון יותר, ולהוריד ממנו את התווית הפריפריאלית, להעלות שכר, לגוון עובדים ולתת 'בוסט' להייטק. אנחנו עושים את זה כבר כמעט עשור בגליל.
"כשאראל מרגלית התחיל הסתכלו על זה בעין מוזרה, והיום אומרים שזו הייתה הצלחה מדהימה. צריך לראות חזון בזמן שהגליל ריק עם כבישים הרוסים - שזה מקום עם ההזדמנות הכי גדולה ב-50 שנה הקרובות", סיכם יוסף.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.