התוכנית של איראן נחשפת: כך היא מתכוונת לנצל את הפסקת האש

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן פעלה להפסקת אש בצפון בעקבות הפגיעה הקשה בחיזבאללה, סוריה הופכת לזירה פעילות משמעותית לישראל, והחיים של הקהילה היהודית באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם  

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

בגרמניה מעריכים: איראן מוכנה לדון בנשק האחרון שנשאר לה
ראיון | "לפי חמאס, ככל שמתים יותר פלסטינים, כך הם מנצחים בקרב על הקהל"  

1איראן מודאגת מהפגיעה בחיזבאללה

הוושינגטון פוסט חושף כי בעוד שאיראן מציגה את הפסקת האש בלבנון כניצחון של חיזבאללה, מאחורי הקלעים טהרן פעלה באופן אינטנסיבי להשגת ההפסקה במטרה לבלום את אבדות הארגון, שחיוני לאסטרטגיית ההרתעה של טהרן. 

"ברגע שהעימות הרדום בין ישראל לחזבאללה התפרץ למלחמה, וישראל השמידה את ההנהגה הבכירה של הארגון, הלחץ על איראן עלה באופן אקספוננציאלי", נכתב. "ואז באוקטובר, ישראל ביצעה מספר תקיפות אוויריות שכיוונו למערכות ההגנה האווירית של איראן ומתקני ייצור טילים - פעולה שאילצה את המנהיגים האיראניים לדחוף להפסקת אש, על פי דיפלומטים מערביים ואזוריים שעודכנו בשיחות. 'עכשיו אנחנו יודעים שהתקיפות האלה היו חמורות למדי', אמר דיפלומט מערבי על התקיפות הישראליות באיראן, בהתייחס להערכת נזק שנערכה על ידי ממשלתו. 'הם הרגישו את החום', אמר הדיפלומט בהתייחסו למנהיגים האיראניים".

בכתבה צוין כי "חיזבאללה עדיין סופר את מתיו, תומכיו איבדו את העיירות והכפרים שלהם, והערכה של הבנק העולמי אמדה נזק פיזי והפסדים כלכליים בסך 8.5 מיליארד דולר ללבנון בשל המלחמה. מה שאיראן עשתה היה לנצל הזדמנות לשמר את מה שנותר מחיזבאללה, על פי סנאם וקיל, מנהלת תוכנית המזרח התיכון וצפון אפריקה במכון המחקר צ'אטהאם האוס בלונדון. בשל כך, הפסקת האש מאפשרת לאיראן הקלה מסוימת: היא יכולה לבחון את הפסדי חיזבאללה, להתחיל לשקם את התנועה ואולי להעריך מחדש את אסטרטגיית ההרתעה האזורית שלה, אשר הסתמכה במידה רבה על הארגון הלבנוני, שהיה פעם החזק במיליציות בעלות הברית של טהרן".

עוד לפי הוושינגטון פוסט, מנהיג החות'ים בתימן, עבד אל-מאלכ אל-חות'י, התייחס להפסקת האש ואמר כי "חשוב לבנות על מה שהושג בחזית הלבנונית ולהמשיך בהסלמה נגד ישראל, במיוחד מעיראק ותימן". עם זאת, רוב התקיפות של החות'ים ושל המיליציות הפרו-איראניות בעיראק היו סמליות בעיקרן, כשרוב הטילים והרחפנים יורטו לפני שהגיעו לשטח ישראל. ביקורת חריפה נשמעה מתוך ארגון חיזבאללה, כאשר גורם בכיר בארגון אמר: "לבנון הייתה בשיא פגיעותה במהלך ההפצצות הכבדות, אך התמיכה מחברים אחרים בציר ההתנגדות, כולל תימן ועיראק, הייתה מינימלית, במקרה הטוב". לדבריו, חיזבאללה ציפה שקבוצות אחרות בגיבוי איראן יקלו על הארגון על ידי הגברת ההתקפות שלהן על ישראל.

לפי מומחים, איראן תנסה כעת לשקם את חיזבאללה ולבחון מחדש את אסטרטגיית ההרתעה האזורית שלה. "'איראן מוכנה להקצות כספים לשיקום ולהבטיח את הישרדות חזבאללה, וכן לשמר את התמיכה בתוך הקהילה השיעית', אמר האדם הקרוב לחזבאללה. 'אולם תמיכה זו עתה היא יותר תחת השפעה ישירה של איראן', הוסיף, תוך שהוא אומר כי הארגון מצפה לכך שאיראן תשלח יועצים לפיקוח על מימון והכשרה מחדש של השורות הצבאיות של חזבאללה".

"הכוח של הרשת האיראנית, ציר ההתנגדות, הוא הגמישות שלה", אמרה וקיל. "איראן פיתחה את הקשרים האלה עם קבוצות חמושות כדי לשרוד לטווח הארוך. היחסים של איראן עם חיזבאללה לא מסתיימים עם התבוסה הזו לכוחות הישראליים. זהו יחס שטופח ועובד במשך עשורים. היחסים בהחלט ימשיכו להתקיים".

מאת סוזאנה ג'ורג', סוזאן חיידמוס ומוסטפה סלים. מתוך הוושינגטון פוסט. לקריאת הכתבה המלאה.

2האם סוריה נהפכת לזירת המערכה העיקרית נגד התחמשות חיזבאללה?

במהלך חודשיים של לחימה בלבנון, סוריה הפכה להרחבה של החזית של ישראל מול חיזבאללה, נכתב בלה מונד הצרפתי. לפי העיתון, צה"ל הגביר משמעותית את התקיפות נגד מחסני תחמושת, מסלולי הברחה ומפקדים בכירים של הארגון, במטרה למנוע העברת אמצעי לחימה ותגבורות ללבנון. על פי הערכות צה"ל, כשלושה רבעים ממאגר הרקטות לטווח קצר ובינוני של חיזבאללה הושמדו, זאת לצד חלק ניכר ממערך הטילים של הארגון. כעת המאמץ העיקרי של ישראל הוא למנוע התחמשות מחודשת של חיזבאללה על ידי איראן. 

סוריה ממשיכה למלא תפקיד מפתח גם בהסכם הפסקת האש שנחתם בין ישראל ולבנון ביום רביעי האחרון. עוד לפי הדיווח, תקיפות צה"ל האחרונות בסוריה כוונו בין היתר לשלושה גשרים בסמוך לגבול הלבנוני, שלפי הצבא הישראלי "שימשו כנתיבי הברחה להעברת נשק לארגון הטרור חיזבאללה". פעולות אלה מגיעות בהמשך למבצעים דומים בשבועות האחרונים נגד הברחות של המשטר הסורי באזור.

 לפי הכתבה, המרכז הסורי לזכויות אדם תיעד 150 תקיפות ישראליות בסוריה מאז תחילת השנה הנוכחית. בנוסף, שורה של בכירים במשמרות המהפכה ובחיזבאללה נהרגו בסוריה, כאשר השבוע נהרג מפקד איראני בכיר בחלב בהתקפה של המורדים. עם התרחבות המתקפה הישראלית בלבנון בספטמבר, מספר התקיפות בסוריה גדל שוב. בסוף ספטמבר, במהלך המעבר ללחימה פתוחה בלבנון, מספר התקיפות בסוריה גדל שוב. "היו הרבה יותר שיירות שנעו בסוריה, שהובילו נשק ללבנון. כולן היו מטרות (של ישראל), כדי לחתוך את אספקת הנשק. זה לא הולך להסתיים עם הפסקת האש, אף על פי שללא ספק תהיה ירידה בעוצמה", מצוטט גורם דיפלומטי בכתבה. 

התבססות חיזבאללה בסוריה מהווה מקור דאגה לישראל מאז פרוץ מלחמת האזרחים במדינה, עוד במרץ 2011, שהפכו להתקוממות חמושה. משטרו של בשאר אל-אסד שרד, זאת במחיר הרס נרחב של מדינתו, רק בזכות התמיכה של שלוש בעלות בריתו: איראן, חיזבאללה ורוסיה.

מאת ז'אן-פיליפ רמי והלן סלון. מתוך לה מונד. לקריאת הכתבה המלאה. 

3זעזוע בקהילה היהודית באיחוד האמירויות בעקבות רצח הרב צבי קוגן 

כתבה בוול סטריט ג'ורנל עוסקת בהשפעה של רצח הרב צבי קוגן, שליח חב"ד באיחוד האמירויות, על הקהילה היהודית הקטנה שהתבססה במדינת המפרץ. בבוקר ה-21 בנובמבר, הרב קוגן יצא מביתו כהרגלו, עבר בחנות המכולת הכשרה בה עבד והתכתב עם חבר איתו תכנן לבלות את סוף השבוע. לאחר מכן נעלם ולא הגיע לבדיקת שיניים שנקבעה לאותו אחר צהריים. הרב קוגן הישראלי-מולדבי הפך לדמות מרכזית בקהילה היהודית באמירויות ב-4 השנים האחרונות. בין היתר, עזר לספק חלות למשפחות לארוחות שבת וסייע בהפעלת הסופרמרקט הכשר היחיד במדינה כחלק מתפקידו בבניית חיי הקהילה היהודית עם חב"ד. "הוא ניהל אורח חיים רגיל ולא חשב לרגע שמשהו מתרחש", אמר הרב שלום דוכמן, אביו של הרב לוי דוכמן המוביל את ארגון חב"ד באמירויות והוא גיסו של קוגן.

הרצח זיעזע את הקהילה היהודית באמירויות, הקהילה החדשה הראשונה שהוקמה בעולם הערבי מאז גלי הגירוש של יהודים מקומיים בעשורים שלאחר הקמת מדינת ישראל. "בעוד שעלייה במקרי אנטישמיות באירופה ובארצות הברית בעקבות המלחמה בעזה זעזעה את הקהילות היהודיות שם, היהודים באיחוד האמירויות הרגישו מוגנים יחסית. הרשויות המקומיות הזהירו אותם לשמור על פעילויותיהם חסויה ומחאות נגד ישראל הופיעו בדפי הביקורות המקוונים של העסקים שלהם - אך מעולם לא עלתה שאלה של אלימות". 

נכתב כי "חברי הקהילה המקומית אמרו כי לתקופה קצרה, הם לבשו כיפות בגלוי ופרסמו שירותים דתיים, דברים שהיו בלתי נתפסים לפני שאיחוד האמירויות הכיר באופן רשמי בפרקטיקה היהודית המקומית ב-2019 במסגרת דחיפה לסובלנות חברתית. עד אז, יהודים שחיו במדינה התפללו בעיקר במחבוא בבתים פרטיים. אך עכשיו, עם המלחמה בעזה, תפילה יהודית ציבורית כמעט נפסקה, והם חזרו לקיים שירותים צנועים ופרטיים".

"חברי הקהילה היהודית אמרו כי היו מספר מקרים שבהם תלמידים יהודים הוטרדו על ידי עמיתים בבתי ספר, שדחפו אותם או צעקו 'שחרור פלסטין' לעברם. לדבריהם, המקרים טופלו במהירות על ידי בתי הספר או הרשויות המקומיות", נכתב. "אנשים גם השתמשו בביקורות גוגל במהלך השנה האחרונה כדי להוריד את הדירוגים של רימון, הסופרמרקט שבו עבד קוגן. משתמשים כתבו ביקורות בעלות כוכב אחד עם הערות סמויות פרו-פלסטיניות, למשל, בסופרמרקט לא היו אבטיחים, רמז לצבעי דגל הרשות הפלסטינית - אדום, שחור, לבן וירוק". 

עם זאת, הקשרים הכלכליים בין ישראל לאיחוד האמירויות נותרו חזקים. "הסחר הדו-צדדי בסחורות פיזיות גדל ל-2.75 מיליארד דולר בשלושת הרבעונים הראשונים של 2024 מ-2.55 מיליארד בשנה הקודמת. חברות תעופה אמירתיות גם שמרו על קווי טיסה פעילים לישראל גם כאשר רבות מחברות התעופה הבינלאומיות קיצצו בשירות, ונתנו לישראלים נתיב לשאר העולם".

מאת קארי קלר-לין, רורי ג'ונס ודב ליבר. מתוך וול סטריט ג'ורנל. לקריאת הכתבה המלאה.

4מייסדת קרן אמנות בריטית התפטרה על רקע מחאות נגד קשריה עם ישראל

מגזין חדשות האומנות הבריטי ארט ניוז פורסם כי קנדידה גרטלר, מייסדת-שותפה של קרן האמנות העכשווית Outset - אחת מקרנות האמנות המשפיעות בבריטניה, הודיעה על התפטרותה מוועד הנאמנים של הארגון ומכל תפקידיה ההתנדבותיים במוסדות אמנות בבריטניה. 

נכתב כי "התפטרותה באה בעקבות מכתב פתוח שנחתם על ידי מעל 1,100 אמנים ועובדי אמנות, אשר פנו להנהלת מוזיאון טייט לפני טקס פרס טרנר (הפרס היוקרתי ביותר לאמנות עכשווית בבריטניה, מ"ו) ב-3 בדצמבר, בדרישה לנתק קשרים עם קרן אמנות זאבלודוביץ', פרויקטי אמנות זאבלודוביץ' וקרן Outset לאמנות עכשווית". הקרנות מנוהלות על ידי אנשי העסקים היהודים אניטה ופוג'ו זאבלודוביץ' וקנדידה גרטלר.

"המכתב מאשים את מייסדי הקבוצות בקשר למדיניות 'רצח העם' של ישראל בעזה, תוך הסתמכות על ממצאים של בית הדין הבינלאומי והאו"ם המתארים את הפעולות הצבאיות של ישראל כעולות בקנה אחד עם גנוסייד ואפרטהייד. המכתב מצביע על תפקידם של קרן אמנות זאבלודוביץ' וקרן אאוטסט לאמנות עכשווית בביצוע מה שמכונה 'הלבנת אמנות', או שימוש בשותפויות עם מוזיאונים ואמנים כדי להסתיר קשרים פוליטיים בעייתיים מבחינה אתית", נכתב. 

בהצהרת ההתפטרות, תיארה גרטלר את ההחלטה כ"מחאה עקרונית" נגד אנטישמיות ומה שכינתה "הנרמול של שנאה" במרחבי האמנות. היא הזכירה את רדיפת היהודים בגרמניה הנאצית, והציגה את התפטרותה כמחווה לאותה מורשת וכביקורת על מוסדות אמנות שנכשלו במאבק בדעות קדומות. 

על פי העיתון, "חברי הוועד המנהל של Outset בבריטניה שיבחו בהצהרה הקשורה להתפטרות גרטלר את 'גישתה החלוצית' לפילנתרופיה בעולם האמנות והביעו עצב על עזיבתה. הוועד גם אישר את משימת Outset לתמוך באמנות עכשווית ולטפח דיאלוג בין אמנים, מממנים ומוסדות".

מאת דניאל קסדי. מתוך ארט ניוז. לקריאת הכתבה המלאה.