עשרות אלפי בני אדם השתתפו אמש (שבת) באחת ההפגנות הגדולות ביותר שהיו בגאורגיה במחאה נגד הממשלה הפרו-רוסית. נשיאת גאורגיה הודיעה כי היא פותחת במרד נגד הממשלה והפרלמנט, ואש הוצתה בבניין הפרלמנט בטביליסי על ידי המפגינים.
● הזיוף בבחירות בגאורגיה: הקשר לרוסיה ולמה המערב עשוי להיפגע
● כלכלת רוסיה בעומס יתר וגובר החשש מהיפר-אינפלציה
● זו כנראה מערכת היחסים החשובה ביותר בעולם, עכשיו היא עושה קאמבק
לילה שלישי ברציפות שרבבות מפגינים תומכי האופוזיציה הפגינו בלב בירתה של גאורגיה נגד הממשלה. המשטרה הפעילה אמצעים רבים לפיזור הפגנות ונהגה בכוח ואלימות נגד המפגינים, ובין השאר שיגרה לעברם תותחי מים וגז מדמיע. בתמונות בלתי שגרתיות מההפגנה אתמול נראה אדם מטעם האופוזיציה משגר זיקוקים באמצעות תותח זיקוקים מיוחד לעבר כוחות הביטחון במקום.
המוני אזרחים גאורגים פוקדים יום אחר יום את הרחבה הסמוכה לפרלמנט בטביליסי, בסמיכות לשדרות רוסתוולי המפורסמות בעיר. לאחר ימים ארוכים של מחאות נגד הממשלה שנטען כי נבחרה בבחירות לא חוקיות, חודשה בסוף השבוע המחאה. הסיבה: החלטת הממשלה בראשותו של אירקלי קובאחידזה לעצור לאלתר את כל מהלכי ההצטרפות לאיחוד האירופי עד שנת 2028 לפחות.
נשיאת גאורגיה סאלומה זוראבישווילי, שתומכת במפגינים, הודיעה אתמול: "הפרלמנט בגאורגיה אינו לגיטימי, הוא לא יכול לבחור את המחליף שלי, מוסד הנשיאות הוא המוסד הלגיטימי האחרון במדינה. מתכוונת להישאר בתפקידי גם לאחר סיום הכהונה בדצמבר". במהלך השבועות האחרונים סירבה הנשיאה לאשרר את תוצאות הבחירות וגם שורת צעדי חקיקה פרו-רוסיים ואנטי אירופיים, כמו חקיקה נגד קבוצות מיעוט וקהילת הלהט"ב.
אתמול הודיע משרד החוץ של ארה"ב על עצירת כל שיתופי הפעולה האסטרטגיים עם גאורגיה, על רקע הקו הפרו-רוסי שהממשלה נוקטת. בסוף אוקטובר ניצחה מפלגת השלטון בגאורגיה "החלום הגאורגי" בבחירות, למרות ביקורת קשה מצד גופים בין-לאומיים ומכוני סקרים בעלי שמות נחשבים - על כך שהתוצאות הסופיות אינן תואמות את הנתונים הסטטיסטיים המוכרים.
ראש ממשלת גאורגיה אירקלי קובאחידזה הגיב על החלטת ארה"ב להפסיק את שיתוף הפעולה האסטרטגי בעקבות ההחלטה לעצור את המגעים לצירוף לאיחוד האירופי: "אירוע זמני לפני חזרתו של טראמפ לבית הלבן". על הודעתה של הנשיאה זארובישווילי שלא תעזוב את תפקידה: "היא תהיה חייבת לפנות את הארמון למרות סירובה לעזוב את התפקיד".
פרשנים רבים טוענים כי החלטת הממשלה לעצור באופן רשמי את המהלך להצטרפות לאיחוד האירופי עלול להיות לרעתה, שכן הוא מחדש את המחאה שכבר נחלשה במידת מה, ועלול לגייס עוד רבים נגד ההנהגה, שכן הרצון להצטרף לאיחוד האירופי בגאורגיה מהווה נחלתם של רבים ואינו נחשב לתחומה של האופוזיציה בלבד. הנשיאה זוראבישווילי שבה וקוראת להמוני האזרחים לצאת ולהפגין נגד הממשלה, ובעצמה לוקחת חלק פעיל בהפגנות.
קובאחידזה האשים את האיחוד האירופי כי הוא תומך באופוזיציה בגאורגיה ומנסה לארגן הפיכה במדינה. המשטרה וכוחות הביטחון במדינה נוקטים יד קשה מאוד נגד המפגינים, ובכמה תיעודים שפורסמו ברשתות החברתיות מההפגנות בסוף השבוע נראית אלימות חסרת רחמים נגד חלק מהפגינים, כולל בעיטות ואגרופים של שוטרים לראש ולפנים של כמה בני אדם. ביומיים שקדמו להפגנה אתמול נעצרו קרוב ל-200 מפגינים, והלילה נעצרו יותר מ-50.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.