טלטלה בענקית השבבים האמריקאית, שמעסיקה בישראל קרוב ל־10,000 עובדים: מנכ"ל אינטל פט גלסינגר מסיים את תפקידו לאחר קרוב לארבע שנים בתפקיד. גלסינגר יוחלף בידי שני סמנכ"לים שימלאו את מקומו יחד: סמנכ"ל הכספים דיוויד זינסנר ומישל ג'ונסטון הולת'האוס, שגם תמונה לתפקיד חדש בחברה: מנכ"לית "מוצרי אינטל", כנראה כחלק מפיצול אפשרי מחטיבת הייצור.
● קרן שבע סידרה לעומרי כספי תשואה חלומית. אז למה הוא עוזב אותה?
● בדרך לעוד הנפקות של חברות נדל"ן? "עד חודש מאי יהיו לא מעט חברות כאלו"
● WSJ | החברה שמביסה את הרווח של ביטקוין וארבעה אנשים שהשקיעו בה
בא לרפא את החברה אחרי משבר ניהולי
במהלך שנותיו כמנכ"ל ירדה מניית אינטל בכ־60% סך הכול, כאשר מאז תחילת השנה היא ירדה בקרוב ל־50%. גלסינגר מונה בתחילת 2021 על מנת לרפא את החברה שכבר אז סבלה ממשבר ניהולי וטכנולוגי, לאחר תחלופה גבוהה של מנהלים. גלסינגר סומן כהבטחה משום שהוא מכיר היטב את הדנ"א של החברה לאחר ששימש בעברו כסמנכ"ל הטכנולוגיה שלה, וכן הציג חזון לשדרוג הטכנולוגיה שלה, לחיזוק זרוע הייצור שלה ולקיצוצי כוח אדם.
במהלך אחר הצהריים ביום שני, עלתה מניית אינטל ב־4% במסחר המוקדם לאחר ההודעה שפורסמה כשעה לפני מועד פתיחת המסחר בניו־יורק. שאר מניות השבבים הגיבו באדישות יחסית: מניית AMD, המתחרה הישירה של אינטל בתחום שבבי המחשבים עלתה ב־1% במסחר המוקדם, מניית אנבידיה עלתה ב־0.2%, וכך גם מניית קוואלקום, בעוד שמניית TSMC המתחרה באינטל בייצור שבבים עלתה ב־2.2%.
![](https://res.cloudinary.com/globes/image/upload/v1733153585/COT_Pic/%D7%9E%D7%A0%D7%99%D7%99%D7%AA-%D7%90%D7%99%D7%A0%D7%98%D7%9C-%D7%90%D7%99%D7%91%D7%93%D7%94_cvavbo.png)
במבחן הזמן לא הצליח גלסינגר להשיב את אמון המשקיעים בחברה שנסחרת כיום לפי שווי של 103 מיליארד דולר בלבד: זרוע הייצור העצמאית של החברה לא התרוממה, הלקוחות מבוששים לבוא ובעיות בתחום הייצור עדיין פוקדים את מפעליה. אינטל נקלעה למשבר תזרימי ונדרשה לגיוס מימון חיצוני, ופיתוחם של מפעלים רבים שהיו בשלבי הקמה - כמו בגרמניה, פולין, ישראל ומלזיה - הוקפא.
ניהל תהליך קיצוצים של 15 אלף איש
למרות שההחלטות הקריטיות בתחום הבינה המלאכותית נעשו עוד לפני תקופתו של גלסינגר - כמו למשל רכישת חברת שבבי ה־AI הבאנה לאבס הישראלית ב־2 מיליארד דולר ב־2019 - בתקופתו לא הצליחה אינטל להבקיע את המונופול היציב של אנבידיה בתחום מעבדי הבינה המלאכותית. יתר על כן, פעילות מעבדי השרתים ספגה ירידות במשך רבעונים רבים ולא הצליחה לצבור נתח שוק יציב, אפילו ביחס למתחרתה הקטנה של אינטל, AMD. כלל המכירות של אינטל בתחום הבינה המלאכותית יסתכמו בכ־500 מיליון דולר בשנה בלבד. לשם השוואה, כלל המכירות של אנבידיה לשנת הכספים 2024 עומדת על כ־60 מיליארד דולר.
פט גלסינגר
תעודת זהות
אישי: נולד ב־1961 בפנסילבניה.
נשוי + 4
מקצועי: בעל תואר שני בהנדסת חשמל מאונ' סטנפורד. בגיל 18 החל לעבוד באינטל. ב־2012 מונה למנכ"ל חברת התוכנה VMware. מ־2021 כיהן כמנכ"ל אינטל
עוד משהו: גלסינגר הוא נוצרי אדוק
גלסינגר ניהל תהליך קיצוצים ממושך ביותר שכלל לפי ההערכה כ־15 אלף איש שקיבלו את תוכניות הפרישה מרצון או פוטרו ביוזמת החברה. יותר מ־1,000 מהם בישראל. כעת, מתחוור כי הבכיר פורש גם כן במסגרת אותה תוכנית קיצוצים. את דרכו בחברה סיים למעשה כבר בתחילת השבוע ב־1 בדצמבר, כך על פי הודעת החברה.
מבקריו של גלסינגר מקרב שורות אינטל ומחוצה לה טענו כי הוא נוהג בחברה בשמרנות. כך למשל בעת שהמשקיעים לחצו לפיצול מלא בין פעילות הפיתוח לייצור, הציג גלסינגר עמדה שדגלה בפיצול חלקי, כשהנהלת חטיבת הייצור החדשה תהיה כפופה לו.
"ניסה להחזיק את המקל משני קצותיו"
לפי המשקיעים, לקוחות מפתח פוטנציאלים כמו אנבידיה או AMD יהיו מוכנים לעבור ולייצר באינטל, כאשר הם יהיו בטוחים שלא מדובר בחברה שמעוניינת להתחרות בהן בסופו של דבר. "גלסינגר היה מנכ"ל מצוין סך הכול, אבל כדי להניע מהלכים של שינוי כיוון בחברה יצרנית בעלת סעיפי ציוד והוצאות כבדים זה היה כנראה יותר מדי", אומר לגלובס אוראל לוי, מנהל השקעות ראשי ושותף ב־ANEK Capital. "הוא ניסה להחזיק את המקל משני קצותיו: לדבר על פיצול אבל לא לבצע אותו עד הסוף. הלקוחות לא הגיעו והשוק לא ראה את המהלך הזה קורם עור וגידים, וזה היה חבל כי רק פיצול מלא יוכל להציף ערך בכל המחלקות של החברה, החל משבבים למחשבים אישיים ועד מעבדים גרפיים". לדברי לוי, "במצב החדש שבו מאתרת אינטל מנכ"ל חדש, הקלפים בעצם נפתחים מחדש ואפשרויות חדשות עומדות בפני אינטל: ייתכן ונראה חברות חדשות שמתחרות על רכישה של חלקים שונים בה, ייתכן שנראה פיצולים חדשים - אולי אפילו את מובילאיי. ייתכן והמנכ"ל החדש שימונה יגיע עם אג'נדה ידועה מראש התומכת בפיצול מלא בין היחידות השונות, במודל הדומה לפיצול ב־AMD שהוליד בעבר את גלובל פאונדריז".
מדובר גם בבשורה רעה במיוחד לאינטל ישראל: כעובד ותיק באינטל, שעובד בחברה נטו 30 שנה, החזיק גלסינגר בעמדות חיוביות לגבי משרדי אינטל בישראל אשר בתקופתו כמהנדס צעיר הייתה בעלת השפעה רבה במיוחד על החברה הבינלאומית. גלסינגר גם נחשב למאמין נוצרי אדוק, שבעבר אף שקל לשמש ככומר בחברה. בתוך כך הוא מחזיק בעמדות פרו ישראליות. גלסינגר נקט במעשה מעורר מחלוקת כאשר יומיים בלבד לפני הבחירות לנשיאות גילה כי ממשלו של ג'ו ביידן לא העביר לאינטל את המענק שהובטח לה בהיקף של 8.5 מיליארד דולר, זאת על אף שהמענק מתעכב מזה חודשים ארוכים. ביידן, כידוע, הפסיד בבחירות והמענק נשלח לאינטל רק בשבוע שעבר, בהיקף נמוך יותר של 7.86 מיליארד דולר בלבד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.