הביא לעולם תינוק בפונדקאות והתחרט. מה קבע בית המשפט?

גבר רווק ביקש להביא ילד בהליך פונדקאות מתורמת ביצית אנונימית, ולשם כך פנה לחברה במקסיקו העוסקת בתחום • התינוק נולד בטרם עת כשהוא סובל ממומים שונים ונותר בבית חולים במקסיקו, והאב - שטען לבעיות בהתנהלות חברת הפונדקאות - ביקש למחוק את ההליך בו פתח כדי להכיר בו כאביו הביולוגי • כיצד התמודד בית המשפט עם הסוגיה הקשה?

תינוק בבית חולים / צילום: עינת לברון
תינוק בבית חולים / צילום: עינת לברון

הכותבת היא עורכת דין, שותפה במשרד פירון ושות', מנהלת תחום דיני משפחה

גבר רווק ביקש להביא ילד לעולם בהליך פונדקאות מתורמת ביצית אנונימית, ולשם כך פנה לחברה העוסקת בפונדקאות במקסיקו.

כדי להביא את הילד לארץ לאחר היוולדו, מדינת ישראל דורשת מהאב הנטען להציג בדיקת ד.נ.א המאשרת קיומו של קשר גנטי בינו לבין התינוק, והאב פנה עוד במהלך ההריון לבית המשפט לענייני משפחה, כדי לאשר את ביצוע הבדיקה כשהתינוק ייוולד. האב קיבל אישור ואף הפקיד את דגימת הדם שלו בבית החולים כשלב ראשון לביצוע הבדיקה. 

"לא רשאי להפנות עורף": נדחתה בקשת אב לנתק כל קשר לבנותיו
ההחלטה הדרמטית והביקורת: מחדל העוברים והדילמה האנושית

למרבה הצער, התינוק נולד בטרם עת, כשהוא סובל ממומים שונים בכליות, במעי ובלב וכן סובל מבעיה נוירולוגית. התינוק נמצא בטיפול בית החולים במקסיקו, למעשה ללא הורים, ונזקק לטיפולים רפואיים, בהיעדר מבוגר אחראי שישמש כאפוטרופוס עבורו ויקבל החלטות.

הסיבה לכך היא שבמקום להשלים את ההליך בו פתח כדי להכיר בו כאביו הביולוגי של התינוק, האב הגיש כעת בקשה למחוק את תביעתו, או לכל הפחות להשהות את ההליכים בתיק. לטענתו, התברר לו לאחר הולדת התינוק כי קיימות בעיות קשות בהתנהלותה של חברת הפונדקאות, חלו אי-סדרים בהליך הבדיקות שנעשו במהלך ההריון, וכעת הוא אפילו לא בטוח בכלל שהילד שלו.

האב טוען כי הוא הגיש תביעת נזיקין נגד חברת הפונדקאות, ועד לקבלת תוצאותיה, הוא מבקש לעכב את ההליך הנוכחי. לטענתו, מאחר שחברת הפונדקאות אחראית למצב האומלל שנוצר, היא צריכה לקחת אחריות ולדאוג לתינוק בעצמה. עוד הוסיף האב וטען כי הוא מצוי כיום במצב נפשי קשה בשל השתלשלות האירועים המתוארת. 

"מצב משפטי בלתי אפשרי" 

בית המשפט הורה על מינוי אפוטרופוס לדין מטעם הלשכה לסיוע משפטי, שייצג את התינוק באופן עצמאי מהאב וישמור על האינטרסים שלו, בנוסף למעורבות של משרד היועץ המשפטי לממשלה בתיק. 

הן בא-כוח היועץ המשפטי לממשלה והן האפוטרופא לדין של התינוק ביקשו מבית המשפט לא לאפשר לאב לסגת מהליך בדיקת האבהות, שהוא עצמו פתח לפני הולדת התינוק, ולחייבו להשלימו.

בא-כוח היועץ המשפטי לממשלה הבהיר כי התינוק מצוי כיום במקסיקו במצב משפטי בלתי אפשרי, מאחר שכל עוד לא ינותק הקשר בין הפונדקאית לתינוק באמצעות בדיקת אבהות, הפונדקאית כבולה לתינוק.

האפוטרופא לדין הצטרפה לעמדת המדינה וטענה כי טובת התינוק מחייבת את ביצוע הבדיקה. כרגע התינוק נמצא בבית חולים במקסיקו, ונדרש מבוגר אחראי עליו, על-מנת שיסייע ויקבל החלטות לעניין הפעולות הרפואיות הנחוצות לצורך שמירה על טובתו, וכדי למנוע את החמרת מצבו הרפואי. עוד נטען כי זכותו של הקטין לדעת מיהו אביו. 

השיקול המכריע: טובת הקטין 

בית המשפט קיבל את עמדת המדינה והאפוטרופא לדין, ולא איפשר לאב לחזור בו ולמחוק את התביעה, למרות שמדובר בתביעה שהוא עצמו יזם. "מצאתי כי קיימת למבקש אחריות כלפי הקטין להשלמת ההליך בו החל, ואין לאפשר לו למנוע באמצעות בקשתו את בירור מקורותיו הגנטיים של הקטין, אשר הגיע לעולם ביוזמת המבקש, וזאת אך ורק בשל לידתו המוקדמת ומצבו הרפואי הנטען של הקטין", פסק בית המשפט.

כמו במקרים דומים קודמים, בית המשפט הדגיש כי השיקול המכריע שעל בית המשפט לשקול בעניינו של קטין הוא תמיד טובת הקטין. לקטין שמורה הזכות שלא להיחשב לבן בלי אב ידוע, וכן טובתו היא שאם התובע הוא אביו, יהיה לו סמכות לפעול גם מהבחינה הרפואית.

כמובן שבמקביל האב רשאי לנהל הליכים אזרחיים מול חברת הפונדקאות, וככל שנגרם לו נזק בשל מחדליה, ייתכן שיקבל על כך פיצוי כספי, אולם אין להליכים אלה קשר להליכים המתנהלים לקביעת זהות אביו של התינוק שנולד בהליך הפונדקאות.