ההתפתחויות הביטחונית בישראל ממשיכות לתת רוח גבית לשוק המט"ח המקומי. כך, הדולר נחלש כעת מול השקל ועומד על שער של 3.61 שקלים. מוקדם יותר היום המטבע הישראלי אף הגיע לשיא של חמישה חודשים מול הדולר, כשהשער הרציף עמד על 3.6 שקלים. בשלושת החודשים האחרונים התחזק השקל מול המטבע האמריקאי ב-2.4%.
● ב-OECD מעריכים: תחזית הגירעון של האוצר ל-2025 תפספס בגדול
● בנק אוף אמריקה: הצמיחה בישראל בשנת 2025 תעמוד על 3%
● "לא יקר": הבנקים הזרים אופטימיים לגבי הכלכלה, וזו התחזית שלהם לגבי השקל
מה עומד מאחורי המגמה?
יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות: "הרגיעה היחסית בזירה הצפונית לצד מגמה חיובית בשוק ההון גוררות לעודפי היצע מט"ח ולהתחזקות השקל".
הרגיעה הביטחונית הביאה לירידה בפרמיית הסיכון של ישראל בכל הגזרות, כאשר גם תשואת האג"ח לעשר שנים ירדה משמעותית בחודש האחרון. בנוסף, אג"ח ה-CDS, המגלמת את רמת הסיכון לחדלות פירעון של המדינה, פחתה משמעותית והגיעה לשפל של שמונה חודשים.
רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי-טפחות, אמר בשיחה עם גלובס: "אנו עדים להתחזקות של 0.8% בשער השקל מול הדולר ופיחות דומה מול האירו. להערכתי, הדבר נובע ממספר סיבות. ראשית, השקט היחסי בחזית הצפון, כשהשוק ממתין לראות אם תקופת המבחן של 60 יום תוכיח את עצמה. יש גם דיבורים על רגיעה אפשרית בדרום - גורם תמיכה נוסף."
בנוסף, סקירות שפרסמו גופים בינלאומיים כמו בנקי ההשקעות גולדמן זאקס ו-UBS צופות התחזקות ניכרת של השקל. לדברי מנחם: "נראה כי השוק מבצע אדפטציה (סתגלנות) לסקירות הללו. מעבר למספרים המופיעים בהן (3.3 עד 3.5 שקלים לדולר), עצם שינוי הטון החיובי כלפי השקל אצל משקיעים זרים עושה את שלו".
הצפי כי הריבית תרד במהלך המחצית השנייה של 2025 תומכת בשקל
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, אמר השבוע בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים של גלובס כי אין מקום לשקול הורדת ריבית, כל עוד קשיי ההיצע נמשכים. מנחם מסביר שקשיי ההיצע הם גורם מבני שלא ייפתר בקרוב, מה שיעכב את ירידת האינפלציה. לכן, הסבירות שהריבית תרד רק במהלך המחצית השנייה של השנה מקבלת חיזוק, דבר התומך בשקל. גם בסקירה שפרסמו כלכלני OECD, הם מניחים שהריבית לא תרד במחצית הראשונה של 2025.
פריימן מציין גורם נוסף המחזק את המטבע: "הפעילות בתחילת החודש, כאשר יצואנים נדרשים לשקלים לתשלומי שכר ומיסים, תורמת לעודפי ההצע ולהתחזקות השקל לעבר רמת ה-3.60 שקלים לדולר - מגמה הצפויה להימשך בטווח הקצר".
כל אלו פועלים יחד להתחזקות השקל, אך אין לשכוח כי מדובר בשוק תנודתי שכיוונו יכול להשתנות במהירות ובעוצמה. בנוסף, נושא החקיקה המשפטית, שהוביל לפיחות השקל עוד לפני פרוץ המלחמה, נותר על סדר היום ועשוי להוות בלם להתחזקות יתר של המטבע, מסכם מנחם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.