שילשה את שווייה מתחילת השנה: מה הקפיץ את המניה הביטחונית של קרן פימי

מניית חברת הפרויקטים ח. מר שילשה את שווייה מתחילת השנה, על רקע הצמיחה בפעילותה מול משרד הביטחון • הגיעה לשווי שלפיו רכשה קרן פימי את השליטה לפני למעלה מעשור • השקעה חדשה לפימי: רוכשת מחצית מחברת דשן גת מידי שלי פדרמן, ב-130 מיליון שקל

המפעל של טקמר באשקלון. בעיגול: יש דוידי / צילום: (רחפן) שי דרויק, תמר מצפי
המפעל של טקמר באשקלון. בעיגול: יש דוידי / צילום: (רחפן) שי דרויק, תמר מצפי

התחום הביטחוני ממשיך לייצר פעילות לחברת הפרויקטים ח. מר, ובמקביל מייצר גם מומנטום חיובי למניית החברה שנסחרת בבורסה בתל אביב - ושבעבר נחשבה לאחת ההשקעות הפחות מוצלחות של בעלת השליטה, קרן פימי. ח. מר, שעוסקת בביצוע פרויקטים ואספקה של שירותים בתחומי התקשורת והביטחון, דיווחה ביום רביעי על הזמנת המשך שקיבלה ממשרד הביטחון, בסך של 42 מיליון שקל, אשר יחד עם הזמנות קודמות מסתכמות מתחילת השנה בהיקף כולל של 61 מיליון שקל.

בדיקת גלובס | הרווחיות הוכפלה: מאחורי הנסיקה בתוצאות רשתות המזון ובמניותיהן  
עוד 8 מיליארד דולר בשנה: הישראלי שהפך לשני בעושרו 

ההזמנות ממשרד הביטחון הן לתכנון וביצוע של אתרי איסוף, לרבות מתקני פלדה נושאי מערכות ומתקני הרמה בכל הארץ, כאשר ח. מר אחראית על הייצור, ההובלה וההקמה בגבולות המדינה ובאתרים שונים. ההזמנות החדשות מיועדות לאספקה עד סוף הרבעון הרביעי של 2025. לאחרונה הודיעה החברה גם על חוזה לאספקת מערכות קשר למשרד הביטחון, בהיקף שיגיע ל-44 מיליון שקל.

אבי שכטר, מנכ"ל ח. מר שנכנס לתפקידו לפני מספר חודשים, מסר כי הזמנות ההמשך מצד משרד הביטחון הן הבעת אמון בחברה והמשך חיזוק הקשר עם מערכת הביטחון. "תחום הטכנולוגיות הצבאיות בארץ ובעולם מהווה מנוע צמיחה חזק לחברה, ואנו פועלים להמשך תנופת פעילותנו בתחום זה, לצד המשך מינוף ופיתוח יתר זרועות הפעילות של החברה".

ח. מר מציעה ללקוחותיה מגוון פתרונות מבוססי טכנולוגיות ושירותים מקצה לקצה, הממוקדים בטכנולוגיות צבאיות, מוצרים ופתרונות טקטיים בדגש על מערכות קשר, וידאו ובינה מלאכותית. לצד אלו גם פתרועות בעולמות התכנון, ההקמה והניהול של ביטחון המולדת, וכן תשתיות תקשורת בדגש על מגדלי תקשורת, סיבים אופטיים ותכנון והקמה של דאטה סנטרים.

בסיכום שלושת הרבעונים הראשונים של השנה הכנסות החברה צמחו ב-4% ל-495 מיליון שקל, והרווח הנקי גדל ב-128% ל-23.4 מיליון שקל. הפעילות בישראל הניבה הכנסות בסך 203 מיליון שקל, צמיחה של 4.4%, וזאת בעיקר ממכירת טכנולוגיות צבאיות כגון פתרונות קשר ואיסוף, מזיווד מערכות ראייה היקפית והגנה לרק"מ לצה"ל והתעשייה הביטחונית. מנגד, נרשמה ירידה בתחום של מערכות אבטחה וביטחון ותשתיות תקשורת.

הרוח הגבית של הפעילות הביטחונית הובילה לעלייה חדה במחיר המניה של ח. מר, שמתחילת השנה טיפסה בקרוב ל-200% ומאז השפל שאליו נפלה באפריל 2020 היא כבר רושמת תשואה של יותר מפי 11. ביום ד' לאחר פרסום הדיווח על ההזמנות החדשות, המניה זינקה במסחר ב-13% למחיר שמשקף לחברה שווי שוק של כ-330 מיליון שקל.

הנהנית העיקרית מהמומנטום במניה היא קרן פימי, בראשותו של ישי דוידי, שמחזיקה ב-36.3% ממניות ח. מר ששוויין הנוכחי מגיע לכ-120 מיליון שקל. חיים מר, מייסד החברה, מחזיק ב-30.4% מהמניות בשווי של כ-100 מיליון שקל. מר היה יו"ר דירקטוריון ח. מר עד לפני כשלוש שנים, ובשנים האחרונות היו"ר הוא ניר למפרט, שהיה קודם לכן מנכ"ל החברה.

ח. מר הוקמה בשנת 1982 והיא נסחרת בבורסה כבר משנת 1992. החברה מעסיקה כיום כ-700 עובדים בישראל, אמריקה הלטינית, ארה"ב ומדינות נוספות. קרן פימי השקיעה בחברה לפני למעלה מעשור, כאשר בסוף שנת 2013 היא רכשה כ-30% מהון המניות שלה תמורת 95 מיליון שקל. העסקה בוצעה אז לפי שווי חברה של כ-320 מיליון שקל, שווי הדומה לזה שבו נסחרת החברה כיום.

פימי משקיעה בדשן גת

בד בבד, דיווחה קרן פימי על השקעה חדשה: רכישת 50% מחברת הדשנים דשן גת מידי משפחתו של שלי פדרמן, בתמורה לכ-130 מיליון שקל. העסקה מתבצעת לפי שווי חברה של 180 מיליון שקל, כאשר 80 מיליון שקל מהסכום יוזרם לחברה עצמה. הקרן ציינה שהסכום מיועד להשקעה בבנייה ופיתוח שווקים חדשים ברחבי העולם, על מנת לתמוך בתוכנית הצמיחה המואצת של החברה. לפי קרן פימי, רכישת דשן גת מהווה חלק מהאסטרטגיה של הקרן לרכוש חברות בעלות פוטנציאל צמיחה משמעותי, הפועלות בעיקר בשוקי חו"ל.

דשן גת הוקמה בקריית גת בשנת 1985 והיא מספקת פתרונות דישון מורכבים בהתאמה אישית, בעיקר דשנים נוזליים המיועדים להזנת צמחים וגידולים. לפי ההודעה על הרכישה, היתרון בשימוש בדשן נוזלי לעומת דשן מוצק הוא בשליטה מדויקת על כמויות הדשן, באחידות ובאיכות שלו, וכן בחיסכון במשאבי מים וכוח אדם. בחברה מועסקים כיום 140 עובדים, היא מנוהלת מישראל ויש לה שישה מפעלים, שניים בישראל (קריית גת ואלון תבור), שלושה בספרד ואחד בפרו.

לפי קרן פימי, דשן גת פועלת מול אלפי לקוחות בארץ ובחו"ל, ובקרן מאמינים בפוטנציאל ההתרחבות של החברה לטריטוריות נוספות. "פימי מזהה את תחום הפעילות של החברה כבעל פוטנציאל צמיחה גבוה, בין היתר בשל הביקוש הגובר בעולם לחקלאות מדייקת", צוין בהודעה על רכישת החברה.

שלי בחר בדשנים ובקפה

מנכ"ל דשן גת, שיישאר בתפקידו גם לאחר העסקה עם פימי, הוא אורי פדרמן, ממשפחת בעלי השליטה. אביו, שלי (שלום) ואחיו דיוויד פדרמן חילקו ביניהם את נכסי המשפחה, כשחברת שטראוס נכנסה כשותפה לחברת המזון עלית - דיוויד נשאר בעלית ושלי קיבל עסקים משפחתיים פרטיים, שכללו את תחום הדשנים.

בראיון לגלובס לפני מספר שנים סיפר פדרמן כי "בעבר המשפחה שלי הייתה פעילה במגוון תחומים, מפעל הממתקים עלית ומפעל סוגת היו בבעלותה וגם חברה למסחר בחומרים כימיקליים, חברה לייצור פלדה, חברת יבוא תרופות וטרינריות ועוד. עם השנים הוחלט למכור את שאר העסקים ולהתמקד בקפה לנדוור ובדשן גת". באתר קפה לנדוור (יצרני הקפה, לא הרשת בשם זה) נכתב על שלי פדרמן כי בחר בדשנים ובקפה כתחומי פעילותו, שכן בהם הוא משלב את הידע והניסיון שלו בתחומי חומרי הגלם והגידולים החקלאיים.

עוד נכתב שם כי "הפעילות בתחום הדשנים היא ייחודית ומתמקדת בעיקר בהזנת הדשנים למערכות השקיה בטפטוף. הפעילות החלה באמצע שנות השמונים תוך שיתוף פעולה עם שני אגרונומים צעירים, בני פרנס ומתי הוכברג, שהכירו לשלי את הנושא".

קרן פימי היא קרן הפרייבט אקוויטי הגדולה בישראל, והיא מנהלת נכסים בהיקף של למעלה מ-7 מיליארד דולר. היא נוהגת לרכוש שליטה בחברות ולהוביל בהן תהליכי השבחה. הקרן משקיעה בחברות ישראליות או בעלות זיקה לישראל, בתחומי התעשייה, המסחר והשירותים, אך לא בנדל"ן או פיננסים. לאחרונה היא הודיעה על רכישת 50% מהחברה הביטחונית מרעום דולפין תמורת 130 מיליון שקל.