"קיבלנו הצעה מבלקרוק ואז המשקיעים דחפו לבטל את העסקה": המנכ"ל המודח מדבר לראשונה

בראיון ראשון לתקשורת מאז הודח מתפקידו, נדב שובל, לשעבר מנכ"ל חד הקרן הישראלי אופן ווב, מאשים ב"ביזנס אינסיידר" את המשקיעים בחברה כי ביטלו עסקה עם ענקית הפיננסים בלקרוק, שהייתה "יכולה לשנות את כללי המשחק" • שובל אמר כי הוא מקווה שהסיפור שלו ישמש לקח למייסדים אחרים לבחון מקרוב את הקרנות והדירקטורים שהם עובדים איתם

נדב שובל, מייסד אופן ווב / צילום: באדיבות חברת אופן ווב
נדב שובל, מייסד אופן ווב / צילום: באדיבות חברת אופן ווב

נדב שובל, מנכ"ל חד הקרן הישראלי אופן ווב שהודח לפני כחודשיים מתפקידו, מאשים בריאיון ל"ביזנס אינסיידר" את המשקיעים בחברה כי אלה ביטלו עסקת השקעה של ענקית הפיננסים בלקרוק, שהייתה "יכולה לשנות את כללי המשחק" בחברה ולאפשר לה לבצע רכישה ואגב כך להתקדם לקראת הנפקה. שובל אמר את הדברים בראיון ראשון לתקשורת מאז הודח מתפקידו, ולאחר שבית המשפט המחוזי בתל אביב סירב לקבל את בקשתו למנוע את פיטוריו.

הקטר בדרך לעצירה: מי יעבוד בהייטק בעוד 15 שנה? 
עלייה של 22% מהשיא הקודם: הדוח האופטימי על תעשיית ההייטק 

"אחד מחברי הדירקטוריון ממש דחף נגד ההשקעה"

על פי שובל, לקראת עסקת ההשקעה של בלקרוק הובאו באמצע השנה "כמה מהבנקאים הטובים בעולם כדי לתמוך במהלך - כולם היו נחושים לבצע אותו, עד שהתחלנו לראות כיצד אחד מחברי הדירקטוריון - המייצג את אחת הקרנות - ממש דחף נגד נטילת ההשקעה הזו", סיפר שובל, מבלי לנקוב בשמה של הקרן או של הנציג בקרן. בעבר הטיח שובל באמצעות עורך דינו נתי חיים ממשרד טולצ'ינסקי את אגמון טענות חמורות כלפי הקרנות אינסייט וג'ורג'יאן - הנחשבות לבעלי המניות הגדולים בחברה.

בחודש שעבר טען עו"ד חיים במהלך דיון בבית המשפט כי "אופן ווב שילמה מיליון דולר דמי עמלות למקינזי על מנת שזו תבצע עבודת מחקר לקראת רכישה של שלוש חברות. שתיים מהעסקאות בוצעו, למעט האחרונה, בה עמדה אופן ווב בפני עסקה לרכישה של חברה ציבורית בתחום הפרסום באתרי חדשות, כדי להתחרות מול חברות כמו גוגל ומטא".

אופן ווב היא חברת טכנולוגיה הפועלת במודל דומה לזה של טאבולה ואאוטבריין: היא משלבת פרסומות וכתבות ממומנות באתרי חדשות, אך עושה זאת בצמוד למוצר שפיתחה - מערכת לניהול תגובות (גילוי נאות: גלובס הינו לקוח של אופן ווב).

העסקה, לדבריו של חיים בבית המשפט, נבלמה בשל מה שהוא כינה כ"אסטרטגיה של קרנות הון סיכון להנזיל את החברה כדי לשפר את מצבן, למרות שאושרה בדירקטוריון ועל ידי כל היועצים הכלכליים. בתחילת חודש אוקטובר חשף גלובס כי בלקרוק ניהלה משא ומתן לכניסה לסיבוב השקעה טרום-הנפקה בהיקף של 250 מיליון דולר באופן ווב, בעסקה שהיתה יכולה להעניק לה שווי של 1.8-1.9 מיליארד דולר. העסקה כללה מרכיב של 160 מיליון דולר בהשקעה ישירה בחברה והוצאה של חברה אמריקאית ציבורית מהבורסה בעסקה גדולה יותר שהיקפה כחצי מיליארד דולר.

החברה גייסה סך הכל קרוב ל-400 מיליון דולר עד היום, לפי שווי אחרון של 1.5 מיליארד דולר ב-2022. למרות הטענות החד משמעיות של שובל, הביזנס אינסיידר טוען כי שוחח עם שני גורמים המכירים את הדיונים עם בלקרוק שהעדיפו להישאר בעילום שם, ולטענתם "התקיימו חששות לגבי תנאי ההשקעה שהוצעה על ידה".

שובל "אופטימי ש'הצדק יגיע'"

הדירקטוריון ושובל היו חלוקים ביניהם לגבי סוגיות רבות במהלך השנה החולפת, אך היחסים עלו על שירטון לאחר שאחר המהלכים בהם נקט הדירקטוריון הביא את שובל לרמוז כאילו מדובר בפעולה שלא מותירה לו ברירה אלא להתפטר. הדירקטוריון החליט לזמן ישיבה ולהחליט בה על פיטוריו, מה שהביא את שובל לדרוש את חזרתו לתפקיד על ידי מהלך משפטי כפול: שובל הגיש בקשה להוצאת צו מניעה לדירקטוריון על כך שהמהלך היה לא חוקי כיוון שלא זומנו חברי דירקטוריון מטעמו; וכן תביעה אישית שהוגשה נגד כל דירקטור.

המהלך הראשון נבלם על ידי שופט בית המשפט המחוזי אריאל צימרמן שטען כי "הבקשה הוגשה בדרך בלתי ראויה, היא מלינה על פגיעה בזכויות שאינן קיימות וכוללת עתירה לסעדים שאין כל הצדקה לתתם", כתב. "דירקטוריון אופן ווב החליט שוב ושוב כי שובל לא ימשיך בתפקידו כמנכ"ל. לשובל אין זכות קנויה לשמש כמנכ"ל: הוא ויתר על זכויותיו, אלה שהיו, על-מנת שהמשקיעים יזרימו ממון רב לחברה ולטענת המשקיעים - לכיסו של שובל. אם הוא איננו מועסק בחברה, לכאורה אבדו לו גם זכותו למינוי דירקטורים מטעמו, מינוי שממילא לא היה מסייע לו".

בראיון ציין שובל כי הוא "אופטימי ש'הצדק יגיע'" בהמשך מאבקו המשפטי וכי הוא מקווה שהסיפור שלו ישמש לקח למייסדים אחרים לבחון מקרוב את הקרנות והדירקטורים שהם עובדים איתם. "אף אחד לא רוצה לראות את מאחורי הקלעים של המסעדות", אמר שובל. "זה מה שאני מרגיש שראיתי על תעשיית ההון סיכון".

שובל הדגיש כי הוא "נשאר מחויב לתקן את הרעילות בשיח המקוון ולקדם עיתונות עצמאית וכי "לא הקים את החברה 'בשביל סכום קטן של סקנדרי'" - כינוי להון שיצרו יזמים בשנים 2020-2022 ממכירת מניות ישירה למשקיעים תמורת מיליוני דולרים. "זו לא עמותה, אני כאן גם כדי שכולם ירוויחו כסף, אבל זו לא הסיבה היחידה שבגללה הקמתי את החברה. אני אדם מאוד חדור שליחות ואני אוהב את מה שאנחנו עושים".

לדברי שובל, הוא רוצה להעביר לקח למייסדים אחרים - שעלולים להתרחש מקרים בסטארט-אפים בהם "יש קונפליקט מובנה בין הקרן למייסד: כשהקרנות האלה מצליחות, הן מתנהגות כמו מעודדות", אומר שובל בהתייחסו לתקופת השפע של 2021-2022 בהן חברות רבות גייסו בקלות מאות מיליוני דולרים בשווי גבוה. "הם מסכימים איתך. הם עוקבים אחר האסטרטגיה שלך. ברגע שתנאי השוק משתנים - וזה באמת באמת השתנה - חלק מהאנשים האלה משתנים".