סוריה | שאלות ותשובות

לקראת כיבוש חומס: מה המצב הנוכחי בסוריה?

חומס על סף נפילה לידי המורדים, טורקיה בוחשת מאחורי הקלעים והדחה סופית של משטר אסד נמצאת על הפרק • מהי תמונת המצב הנוכחית בסוריה, ואיך הרוסים, הטורקים והאיראנים צפויים להתערב? • גלובס עושה סדר

בניין ממשל בעיר חמה, מוקדם יותר השבוע / צילום: ap, Omar Albam
בניין ממשל בעיר חמה, מוקדם יותר השבוע / צילום: ap, Omar Albam

צבא אסד ממשיך לקרוס ברחבי סוריה, בימים שנראים ככאלו שייכנסו אל דפי ההיסטוריה של המזרח התיכון. המורדים החלו בכיבוש בזק של העיר הגדולה חאלב, הדרימו לחמה - וכעת נפילה של העיר האסטרטגית במיוחד חומס נראה היום (ו') כשאלה של שעות ספורות. אז מה המצב בסוריה כרגע? מה קורה עם הרוסים, הטורקים והאיראנים? ולאן הולכים מכאן? גלובס עושה סדר.

כך הפך ארדואן את סוריה לזירת המשחקים שלו 
הרחפן הקטלני בעולם לא הופיע בלחימה מול חיזבאללה. עכשיו הוא צץ בסוריה 

מה מצב השטחים בסוריה כרגע?

העיר האסטרטגית במיוחד חומס נראית על סף נפילה לידי המורדים, לאחר שאלו כבר כבשו בימים האחרונים את חאלב וחמה. המשמעות האסטרטגית היא אדירה, משום שחומס היא נקודה אסטרטגית בין דמשק ודרום סוריה לבין מחוזות החוף לטקיה וטרטוס, שמשמעותיים משתי בחינות: ברמה הפנים־סורית, אלו מוקדי הקהילה העלאווית הסורית, שמקרבה הגיעה משפחת אסד. ברמה הגיאופוליטית, בהם נמצאים שני הבסיסים האסטרטגיים של צבא רוסיה - בסיס הצי בטרטוס ובסיס חיל האוויר "חמיימים" בלטקיה.

בזווית הישראלית, מסתמן כי מעבר הגבול המשמעותי בין ירדן לבין סוריה, נסיב, כבר נפל לידי המורדים. המרחק האווירי בין מעבר נסיב לבין גבול סוריה־ישראל הוא כ־40 ק"מ בלבד. החיבור בין נפילת האמל"ח הנרחבת לידי המורדים לבין הנוכחות שלהם בגבול עשוי להפוך לשאלה של מתי ולא אם תיווצר לישראל סיטואציה אזורית שונה בתכלית מאשר בעבר. לפי טענות המורדים, במסגרת הכיבושים במחוז דרעא הדרומי, הם אף כבשו את העיירה ג'אסם, שנמצאת פחות מ־20 ק"מ מישראל.

בכלל הגזרות, ניכר כי משטר אסד מסיג כוחות לאזור דמשק - בניסיון להגן על הבירה. זה ניכר בצפון-מזרח המדינה, כשכוחות SDF בהנהגת הכורדים שפועלים בסיוע אמריקאי נרחב בשנים האחרונות, כבשו את העיר דיר א-זור. בה בעת, בישראל קרוב לוודאי שבעי רצון מהדיווח בסוכנות הידיעות רויטרס, לפיו הכורדים כבשו את מעבר הגבול בוכמאל עם עיראק, שמהווה נקודה קריטית בציר הברחות האמל"ח האיראניות. בעקבות כך, לפי פרסומים זרים, ישראל תקפה באזור לא פעם - כולל בשנה החולפת.

מה עושים הרוסים?

רוסיה בבעיה שאיתה היא לא התמודדה ב־13 שנות מלחמת האזרחים בחומרה שכזו: בעקבות המלחמה באוקראינה, שבעוד חודשיים ימלאו לה כבר שלוש שנים, היא רידדה כוחות באופן מצטבר בסוריה - וכעת אין מי שישמר עבורה את משטר אסד, גם אם הנשיא ולדימיר פוטין מעוניין בכך. על פי תיעודים, ניכר כי כוחות חיל האוויר הרוסי נעים לכיוון דמשק - במטרה לתגבר את היקף הכוחות של המשטר שם.

רק השבוע, פוטין אישר את תקציב הביטחון הרוסי לשנת 2025, שיעמוד על כ־126 מיליארד דולר (15.5 טריליון רובל). מדובר בזינוק של כ־28% ביחס לתקציב 2024 שבעצמו היווה שיא, תוך שהסכום החדש יהווה כ־32.5% מהוצאות הממשל במוסקבה. בסיטואציה כזו, שבה פוטין מסרב להפסיק את הפלישה לאוקראינה, אין ברשותו את המענה התקציבי לתגבור צבאי של משטר אסד.

מהי עמדת טורקיה לגבי ההתפתחויות?

טורקיה היא הבוחשת מאחורי הקלעים, וכעת אפילו הנשיא רג'פ טאייפ ארדואן "הסיר את המסכה". "התקשרנו לאסד", אמר היום נשיא טורקיה. "אמרנו, בוא נכריע את עתידה של סוריה יחד. לא קיבלנו מענה חיובי". על כן, מבחינת האינטרסים של אנקרה, נוצרה שעת הכושר החריגה כל־כך בסוריה. מלחמת רוסיה־אוקראינה משרתת את המורדים בסוריה בגלל המאמצים של מוסקבה שם, ומלחמת חרבות ברזל הועילה להם בהחלשה משמעותית של חיזבאללה - ובפגיעה קשה בתשתיות הולכת האמל"ח בסוריה שפיתחה איראן במשך שנים.

כשאומרים "מורדים בסוריה", חלקם הארי הוא מיליציות טורקיות לכל דבר ועניין. הצבא הסורי הלאומי הוא ישות בובה טורקית שבמשך השנים האחרונות התקיים רק בזכות הסיוע הטורקי. ארדואן שמר אותו ככלי שיועיל לו, כפי שקורה כעת, ביצירת "מרחב מחיה" שיאפשר לו להחזיר "ברצון" כ־3.6 מיליון פליטים סורים שרשומים במדינתו ומכבידים על כלכלתו.

אנקרה נדרשת ליצור פתרונות לנתוני הלשכה הטורקית לסטטיסטיקה, שמצביעים כי ברבעון השני והשלישי התוצר התכווץ פעמיים ב־0.2%. זו הפעם הראשונה מאז 2018 והשנייה מאז 2009-2008, שהתוצר הטורקי מתכווץ בשני רבעונים רצופים. הרחקת הפליטים הסוריים גם תשפר את נתוני התעסוקה, כאשר בספטמבר - שיעור האבטלה עמד על 8.6%.

אחד ההבדלים המשמעותיים בין קו המסרים הטורקי לגבי המורדים עד ההסלמה האחרונה וממנה, זו ההודאה בריש גלי של זרועות התעמולה בקשר בין אנקרה לבין חיאת תחריר א־שאם - גלגול מובהק של "ג'בהת א־נוסרה" שהורכבה מיוצאי אל־קאעידה. בתחילת הדרך, העיתונאים הטורקיים הכחישו קשר בין הצדדים, ובעת האחרונה גם הם כותבים כי אלו "מקושרים" לטורקיה. זהו ארגון שמתבסס על ג'יהאדיסטים מכל רחבי העולם: החל מהאויגורים במערב סין, טג'יקיסטן, טורקיה ועד מדינות הבלקן.

למה איראן לא נרתמת?

מערך המיליציות הפרו־איראניות הפך לחרב פיפיות. טהרן שלחה את חיזבאללה להילחם את המלחמה של חמאס, אך ארגון הטרור השיעי הגיע בעקבות כך למצבו החמור ביותר אי פעם. לכאורה, איראן יכולה הייתה לשלוח את כוחות חשד א־שעבי, ארגון הגג של המיליציות הפרו־איראניות בעיראק, אבל המנהיג הדתי השיעי העיראקי מוקתדא א־סדר, בעל עוצמה פוליטית משמעותית בבגדד, קרא שלא לעשות זאת - עוד מבעוד מועד. לכך, מתווסף האיסור החמור שמטילה ישראל על העברות אמל"ח לחיזבאלה. התוצאה: לאיראן אין היכולת כבעבר לתגבר את כוחות צבא אסד בכוחות ובאמל"ח רב.

לאן הולכים מכאן?

במהלך הימים האחרונים מפעילה טורקיה את כלל מערך התעמולה שלה, בין אם זה שגלוי לעין כמו תאגיד השידור הציבורי TRT וסוכנות הידיעות הממשלתית אנאדולו ובין אם אלו הנסתרים כמו אתר "מידל איסט איי" באנגלית שמזוהה עם אנקרה ועם דוחא או עמוד הטוויטר "קלאש ריפורט", כדי להדהד את המסרים שלהם. TRT וערוצים טורקיים נוספים שלחו כתבים אל האזורים שנכבשו, ואילו מידל איסט איי וקלאש ריפורט מזינים את מאבק התודעה ברשתות החברתיות.

לפי קלאש ריפורט, דף בעל מסווה של עמוד טוויטר ביטחוני תמים, מקורות אזוריים סיפרו כי הדחה סופית של משטר אסד על הפרק. מחר בדוחא יתכנסו בכירי טורקיה, רוסיה ואיראן כדי לדון במצב בסוריה. אותם בכירים ששוחו עם קלאש ריפורט טענו, כי אם רוסיה וטורקיה יצליחו להגיע להסכם, אסד, משפחתו, ובכירים נוספים במשטר הבעת' יעזבו את סוריה. "רוסיה צפויה להגיש שמות לטורקיה, שתגשר עם דרישות האופוזיציה, עבור תהליך המעבר ללא אסד", דווח בעמוד.