בסוף השבוע האחרון פורסם באתר בלומברג כי חברת איטורו הישראלית (eToro), פלטפורמת המסחר המקוון, בוחנת הנפקה בוול סטריט ושכרה לשם כך את בנק ההשקעות גולדמן זאקס. לגלובס נודע כי החברה מכוונת לשווי של 5 מיליארד דולר.
● ראיון | הוא לא כותב דוחות למשקיעים, ולא רוצה שינהלו לו את הזמן. המשקיע שמנהל לבד 2.4 מיליארד דולר
● המניה שעלתה פי 10 מתחילת השנה ונוגסת בשוק של מארק צוקרברג
זו לא הפעם הראשונה שאיטורו מנסה להגיע לבורסה. בשנת הגאות 2021 עוד חלמה החברה לצאת למיזוג SPAC (מיזוג עם שלד בורסאי) בהנהלתה של המשקיעה בטסי כהן, לפי שווי של 10.4 מיליארד דולר - יותר מפי שניים מהמחיר המבוקש היום. אבל החלום הזה התנפץ עם ההתקררות בשוק ההון והמשבר בהייטק ב־2022.
מתוכנית ל־3.5 מיליארד דולר ל־5 מיליארד
במרץ השנה, דווח כי איטורו נערכת להנפקה. זאת, אחרי גיוס לפי שווי של 3.5 מיליארד דולר בשנת 2023. המחיר המעודכן של איטורו מבוסס על עלייה צפויה ברווחים. בשנה שעברה רשמה איטורו רווח EBITDA (רווח ללא פחת ומסים) של 107 מיליון דולר, לאחר שבשנה שלפניה הפסידה מעל ל־40 מיליון דולר. כעת צופים בחברה עלייה גדולה יותר ברווח בסוף השנה הנוכחית, דבר שאמור לסייע לה לגייס משקיעים מוסדיים בהנפקה המתוכננת לרבעון השני של 2025.
מאיטורו לא נמסרה תגובה, אבל בכתבה על ניסיון ההנפקה הקודם, במרץ, מייסד ומנכ"ל החברה יוני אסיא, אמר לפייננשיאל טיימס כי "עד כה 2024 מתחילה להרגיש קצת כמו 2021. השווקים בשיא כל הזמנים וראינו עלייה ב־engagement למסחר במניות".
איטורו קיבלו דחיפה משוק הקריפטו, שעומד לסכם שנה פנומנלית. שער הביטקוין חצה לראשונה את רף 100 אלף הדולר בשבוע שעבר. מאז הוא הספיק אמנם לרדת מעט, אבל מתחילת השנה מטבע הקריפטו המוביל רשם תשואה של לא פחות מ־125%.
דחיפה קלה מטראמפ והמועמד ליו"ר ה־SEC
באיטורו ובגולדמן זאקס התרשמו מהעלייה במניות פלטפורמות המסחר שנהנו מהזינוק בביטקוין כמו קוינבייס, שעלתה ב־119% מתחילת השנה, ומניית רובין הוד שעלתה ב־237% באותה התקופה. רובין הוד, שנחשבת למתחרה העיקרית של איטורו נסחרת במכפיל של פי 55 על רווח ה־EBITDA שלה. אם איטורו היתה נסחרת כיום לפי אותו מכפיל, ששוויה היה מתקרב כבר ל־6 מיליארד דולר בהתבסס על רווח ה־EBITDA של השנה שעברה.
בשנה שעברה איטורו דיווחה על הכנסות של 630 מיליון דולר, נמוך ביחס להכנסות ב־2022 שעמדו על 631 מיליון וכמעט מחצית מהסכום שהכניסה ב־2021, 1.2 מיליארד דולר. יחד עם זאת, בחברה מעודדים מהשיפור בנתוני הרווחיות, מתכננים לדון עם רשות ניירות ערך בארה"ב (ה־SEC) כדי לאפשר מסחר במטבעות קריפטו על גבי הפלטפורמה שלה ולהרחיב את פורטפוליו המוצרים שלה גם בתחומי תעודות הסל וקרנות הנאמנות ואפילו בהצעה של תוכניות פנסיוניות. איטורו רכשה לאחרונה חברה אוסטרלית בשם ספייסשיפ, פלטפורמה מקוונת לניהול קרן הפנסיה תמורת 80 מיליון דולר אוסטרלי (כ־51 מיליון דולר), ובבריטניה חתמה על שותפות עם קרן פנסיה מקומית.
"הכניסה של טראמפ לבית הלבן ומינויו האפשרי של פול אטקינס, מי שהיה יועץ של כמה חברות קריפטו, לתפקיד יו"ר ה־SEC מאותתים ששוק ההון בארה"ב הולך לכיוון ליברלי יותר במונחים של רגולציה", אומר אדם בניון, שותף בקרן קוליידר שמשקיעה בין השאר בחברות בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין. "יש כאן מדיניות מתירנית יותר בתחום המיזוגים והרכישות שתגביר את הפעילות בתחום בשנה הבאה, כך שממילא חברות רבות מתחממות על הקווים לקראת הנפקה. אני לא זוכר תקופה שבה יו"ר ה־SEC שימש בעברו יועץ לחברות בתחום מטבעות הקריפטו. כעת, חברות שהמתינו מספר שנים לצאת להנפקה - כמו סירקל, פיירבלוקס ואיטורו - מתחממות עכשיו על הקווים".
"המשקיעים לא רוצים העתק של רובין הוד"
בסביבת איטורו תופסים את רובין הוד כמתחרה, אך בפועל החברה האמריקאית הולכת ותופסת פער משמעותי על החברה הישראלית במסחר במטבעות קריפטו ובהתרחבות בשוק האמריקאי. בחודש ספטמבר האחרון הגיעה איטורו להסכמה עם ה־SEC לאחר שנטען כלפיה כי עסקה כברוקר ללא רישיון מתאים. איטורו שילמה קנס של 1.5 מיליון דולר והגבילה את המסחר במטבעות קריפטו לשלוש מטבעות בלבד: ביטקוין, אתריום וביטקוין־קאש. הדבר הגביל מאוד את יכולתה של איטורו לפעול בארה"ב ולמשוך משתמשים מרובין הוד או קוינבייס.
בינתיים, רובין הוד, חברה גדולה יותר שנסחרת בבורסה מאז 2021 הקפיצה את נפח המסחר שלה ורק באוקטובר־נובמבר היא גילגלה מעל 50 מיליארד דולר במסחר במטבעות קריפטו. בקוינבייס, מפלטפורמות מסחר הקריפטו המובילות בעולם, הנתון עומד על פי חמישה - 237 מיליארד דולר. עם זאת, גם ברובין הוד מעודדים מכניסתו של יו"ר ידידותי לרשות ניירות הערך ובשבועות האחרונים החזירו את היכולת לסחור במטבעות שירדו קודם לכן מהשוק, עד בטרם הסדירו זאת עם הרשות. "מדובר במהלך אמיץ שבאיטורו לא יכולים להרשות לעצמם, כיוון שהחברה קטנה ולא ציבורית - היא לא רוצה לסכן את מעמדה מול הרשות", אומר גורם בכיר בענף הקריפטו.
באיטורו מנסים להתבדל מרובין הוד באמצעות הדגשת הפריסה הבינלאומית שלה: 75% מההכנסות שלה ממדינות אירופה, והשאר מאיחוד האמירויות, אוסטרליה ונתח קטן יותר גם בארה"ב. בעבר חשבה להגביר את פעילותה במסחר בישראל ולשם כך אף שכרה את יו"ר רשות ניירות ערך לשעבר שמואל האוזר - אך ההתקשרות בין השניים נפסקה מוקדם יותר השנה. מי שמסייעת לאיטורו לקדם את ענייניה בעולם היא המפקחת על הבנקים לשעבר חדווה בר שהצטרפה לחברה כבר ב־2021 כסמכ"לית תפעול וכמשנה למנכ"ל יוני אסיא. עד שתצא להנפקה, בכירים בתעשיית הפיננסים בישראל היו רוצים לראותה מבזרת את תחומי המסחר שלה משיטות ספקולטיביות כמו מסחר בחוזי הפרשים (CFD), שאפיינו את פעילות החברה לפני כשנתיים לשיטות קונבנציונליות יותר. CFD הוא מסחר על ההפרש בין מחיר נייר הערך, הסחורה או הקריפטו, לבין מחיר עתידי שנקבע בעת העסקה.
חדוה בר / צילום: רונן פדידה
תחום קרנות הנאמנות ותעודות הסל נתפס כיום כצומח ביותר בענף פלטפורמות המסחר, והמשקיעים המוסדיים ממתינים לראות כיצד איטורו נכנסת אליו בשווקים הגדולים שלה, ומצפים לראות פעילות מבוזרת במספר שווקים צומחים - על מנת שלא לחזור למה שאירע לה בין השנים 2021־2022 כאשר הכנסותיה הצטמצמו במחצית. "הם בעיקר מחפשים לראות חברה מבודלת מרובין הוד, ולא כזו שמנסה להיות העתק שלה", אומר הבכיר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.