מי עדן מחליפה בעלות בפעם השלישית. זו חברת המשקאות שצפויה להרוויח מכך

לאחר שהוחזקה בידי שני בעלים זרים, חוזרת חברת המים המינרליים לידי משקיעים מקומיים - חברת תמיס ואביחי סטולרו • טמפו, שקיבלה מהרוכשים אופציה לקנות חלק מהמניות, צפויה במקרה כזה לשמור בידיה את הסכם ההפצה הרווחי של בקבוקי מי עדן • המפסידה - יפאורה

רפי ליפא וגל עמית / צילום: תמר מצפי
רפי ליפא וגל עמית / צילום: תמר מצפי

בפעם השלישית בתולדותיה צפויה הבעלות בחברת המים המינרליים מי עדן להחליף ידיים. לאחר שני בעלי בית זרים, חוזרת החברה לידיים ישראליות, של קבוצת רוכשים המורכבת מחברת הנדל"ן הבורסאית תמיס  ואיש העסקים אביחי סטולרו.

הקבוצה זכתה במכרז שקיים קונצרן פרימו ווטר (Primo Water), תאגיד אמריקאי המתמחה בתחום המים שהחזיק בבעלות במי עדן מאז 2016, והחליט לאחרונה לרכז את פעילותו בצפון אמריקה. 

בלעדי | רשת "הסטוק" רוכשת את הפיראט האדום וטויז אר אס לפי שווי של 45 מיליון שקל
שיעור הרווח הענק של השחקנית האפורה בענף המזון והטואלטיקה

השלמת עסקת המכירה כפופה להתקיימותם של תנאים מתלים שונים בתוך תקופה של שלושה חודשים, לרבות קבלת אישור הממונה על התחרות.

מי שהפסידה בהתמודדות על מי עדן היא חברת המשקאות הקלים יפאורה (שבעבר הפיצה את בקבוקי מי עדן), לצד איש העסקים דורון שטיגר.

בתמורה לבעלות בחברת המים ישלמו תמיס וסטולרו סכום של 213 מיליון שקל, ובנוסף יקחו על עצמם חוב של מי עדן שהיקפו המדויק עדיין לא ידוע, אך הוא מוערך בסדר גודל של כ־200 מיליון שקל. כך או כך, מדובר בשווי הנמוך משמעותית מזה שבו הוערכה מי עדן בעסקאות קודמות למכירתה.

מי עדן, שהיקף מכירותיה השנתי עומד על מאות מיליוני שקלים, הוקמה בשנת 1983 והונפקה בבורסה כעשור לאחר מכן על־ידי בעליה דאז, רוני נפתלי (כיום מבעלי חברת מרכזי הקניות ביג) ואחיו. את המים שהיא משווקת מפיקה מי עדן ממאגר "עדן 1", הסמוך לעיר קצרין ברמת הגולן. החברה מנוהלת מאז חודש מאי השנה על־ידי יוני ארליך.

40% משוק בקבוקי המים

מי עדן מחזיקה בכ־40% משוק בקבוקי המים המינרליים בישראל, בו מתחרות גם החברות נביעות ועין גדי. בתחום זה פועלת החברה בניפוח הבקבוקים, מילויים במים, שיווקם והפצתם לנקודות מכירה קמעונאיות ברחבי הארץ, פעילות שעיקרה מתבצעת באמצעות חברת טמפו.

בנוסף פועלת מי עדן בתחום המים המינרליים בכדים, שבו יש לה מעל 100 אלף לקוחות, באספקת ברי מים מסוננים למגזר העסקי, המוסדי והפרטי (שם מתחרתה העיקרית היא תמי 4 של שטראוס, שחקן דומיננטי שהוביל למהפכה בצריכת המים בישראל), וכן בתחום של שירותי הקפה ומזון למשרדים ומטבחונים.

כאמור, רוכשי מי עדן בעסקה הנוכחית הם חברת תמיס הציבורית, שנשלטת על־ידי ארז גולדשמידט, רפי ליפא ועמית גל (בעלי חברת החיתום אוריון), לצד איש העסקים אביחי סטולרו (50% בעסקה). תמיס עוסקת בייזום ושיווק פרויקטי נדל"ן בארץ ובחו"ל, ונסחרת בשווי של כ־89 מיליון שקל, לאחר עלייה של כ־32% מתחילת החודש האחרון. לסטולרו יש השקעות במגוון תחומים - תעשיות ביטחוניות, תעשייה, הנדסה, נדל"ן ואנרגיה.

זיכיון הפצה מניב רווחים

לצידם, מי שעשויה להיות מרוויחה גדולה מהעסקה היא יצרנית המשקאות הקלים והאלכוהוליים טמפו, שבבעלות בעל השליטה ז'ק בר ותאגיד הבירה ההולנדי הייניקן. טמפו קיבלה מקבוצת הרוכשים של מי עדן אופציה "לרכישה של המניות הנרכשות או חלק מהן", בכפוף לאישור רשות התחרות.

ז'ק בר, בעל השליטה בטמפו / צילום: סיון פרג'
 ז'ק בר, בעל השליטה בטמפו / צילום: סיון פרג'

מימוש האופציה יבטיח כנראה לטמפו שימור של זיכיון ההפצה של בקבוקי מי עדן, הנמצא בידיה מתחילת 2024 בהסכם לשש שנים. זאת לאחר שלפני כשנתיים הודיעה מי עדן לחברת ההפצה הקודמת שלה, יפאורה (בשליטת רוני גת ושלמה רודב), כי החליטה על סיום ההסכם ביניהן.

מהדוחות הכספיים שמפרסמת טמפו ניתן ללמוד על התרומה הנאה של פעילות מי עדן לתוצאותיה. כך, ההכנסות בתשעת החודשים הראשונים של 2024 זינקו ב־26% לכמעט 2 מיליארד שקל - עלייה שהוסברה בגידול במכירה של משקאות החברה לצד התחלת הפצת המים המינרליים של מי עדן.

לטמפו יש מספר מגזרי פעילות, כאשר מכירת המים המינרליים של מי עדן משתייכת למגזר המשקאות הלא אלכוהוליים שלה, שהכנסותיו קפצו ב־31% ל־982 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים השנה. בתוכו, קבוצת המוצרים "מים וסודה" הכפילה את הכנסותיה מ־158 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד ל־321 מיליון שקל השנה, וחלקה מכלל הכנסות טמפו עלה מ־10% ל־17%.

בהמשך לכך, שורת הרווח התפעולי של טמפו נהנתה מזינוק חד של 34% ל־148 מיליון שקל בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה. בשורה התחתונה הרווח הנקי זינק בשיעור חד יותר של 44% והסתכם ב־96 מיליון שקל.

במקביל, תוצאותיה של יפאורה נשחקו מתחילת השנה על רקע הפסקת הסכם ההפצה עם מי עדן. ההכנסות בחודשים ינואר-ספטמבר ירדו ב־10% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, ל־680 מיליון שקל, וגם הרווחיות הגולמית שלה ירדה בהשפעת הקיטון במכירות מוצרי מי עדן. נציין כי ליפאורה יש מותג מים מינרליים משלה ("עין גדי"), שאותו היא ממשיכה להפיץ כיום.

הרווח התפעולי של יפאורה בסיכום תשעת החודשים הראשונים של השנה ירד ב־9% והסתכם ב־88 מיליון שקל, ואילו הרווח הנקי נשחק בשיעור מתון יותר של 4% ועמד על 82 מיליון שקל.

האקזיט של רוני נפתלי

הבעלות במי עדן, חלקית או מלאה, החליפה ידיים כמה פעמים בעבר. בשנת 2003 מכרו רוני נפתלי ואחיו 20% מהמניות שהיו בידיהם לענקית המזון האירופית דנונה, כחלק מעסקה למיזוג פעילות המים של שתי החברות באירופה. העסקה התבצעה אז לפי שווי חברה דמיוני של 410 מיליון אירו (כ־2 מיליארד שקל) למי עדן, ותוך שלכיסם של האחים זורמים כ־400 מיליון שקל.

ב־2007 רכשה מי עדן את חלקה של דנונה במיזם המשותף באירופה תמורת 86 מיליון אירו בלבד - מחיר הנמוך בכ־70% מזה ששילמה דנונה עם הקמת המיזם.

ב־2013 הפכה קרן רואן קפיטל האירופית לבעלת מי עדן, לאחר שרכשה את הפעילות לפי שווי של 70 מיליון אירו נטו (ששיקף שווי חברה של 240 מיליון אירו בניכוי החובות הכבדים שרבצו על הפעילות). בהמשך, ב־2016, רכשה פרימו ווטר את מי עדן בסכום לא ידוע, וכעבור שמונה שנים היא נפרדה ממנה כעת.