גירעון 2024 פחות גרוע מהתחזיות, אבל רק כי הגזירות דחפו את הציבור לפעולה

הגירעון לא גרוע כמו שחשבנו, אבל לא בגלל צמיחה אמיתית • תאוריות הקונספירציה מסוכנות לכולנו • ודווקא דעת המיעוט מציעה חלופה של ממש • זרקור על כמה עניינים שעל הפרק • זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: יונתן זינדל/פלאש 90, נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת, מעיין טואף/לע''מ
צילומים: יונתן זינדל/פלאש 90, נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת, מעיין טואף/לע''מ

תקציב 2024 | גירעון 2024 פחות גרוע מהתחזיות, אבל רק כי הגזירות דחפו את הציבור לפעולה

בתחילת השבוע יפרסם משרד האוצר את תוצאת הגירעון התקציבי לשנת 2024. בלשכתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כבר מכינים מראש את תגובת הניצחון. "כלכלת ישראל הוכיחה את עוצמתה והכתה שוב את התחזיות של מנבאי השחורות" - או משהו בנוסח דומה.

האם יש באמת סיבה לחגוג? התשובה מורכבת. אמנם הגירעון המסתמן של כ-7% תוצר טוב יותר מההערכות האחרונות. אלה הובילו את האוצר לפרוץ את תקרת הגירעון ל-7.7%, שאושרה בכנסת רק לפני שבועות אחדים. אין לזלזל בפער של 0.7% - הוא משקף חיסכון של 14 מיליארד שקל. אבל מבט מעמיק יותר מגלה שמדובר בעיקר בשיפור חשבונאי.

הסיבה: הציבור פשוט הקדים רכישות ותשלומי מס כדי להימנע מהגזירות של 2025 - החל מהעלאת המע"מ ל-18%, דרך העלאת המס על רכב חשמלי ועד להעלאת מס היסף. בשוק הנדל"ן נרשם שיא של שלוש שנים בנטילת משכנתאות בדצמבר, כשרוכשי דירות חדשות מיהרו להקדים תשלומים, והתבהרות הערפל סביב מס הרכישה למשקיעים שחררה "פקק" של עסקאות. זינוק המכירות בחודש דצמבר צפוי להתחלף בהאטה ברבעון הראשון של 2025.

השיפור בהכנסות ברגע האחרון אינו משקף צמיחה אמיתית, אלא בעיקר תכנוני מס והקדמת רכישות. אמנם התוצאה של גירעון בשיעור 7% סבירה בהתחשב בנסיבות החריגות של המלחמה, הוצאות הפינוי של תושבי הצפון והדרום וכן העיכוב בקבלת חבילת הסיוע מארה"ב. אולם, כדאי לקחת את החגיגות הצפויות בפרופורציה הנכונה: רק לפני כ-3 חודשים עוד התערב שר האוצר על בקבוק וויסקי שהגירעון לא יעלה על 6.6%. המבחן האמיתי שלו יגיע ברבעונים הבאים, כשיתפוגג אפקט הקדמת הרכישות ונראה את ההשפעה האמיתית של הגזירות הכלכליות ושל אתגר השבת תושבי הצפון לבתיהם.

אורן דורי

תביעות לשון הרע | השופט עמית מתריע מפני הסכנה שבקונספירציות

בית המשפט העליון פרסם השבוע פסק דין תקדימי בנושא תביעות השתקה. מדובר בתביעות לשון הרע, שמגישים גופים גדולים או דמויות בכירות, נגד מי שפרסם ביקורת נגדם. במקרה זה, קיבוץ ניר דוד תבע ב–2.5 מיליון שקל את נתנאל וקנין, תושב בית שאן, שניהל קבוצת פייסבוק שבה הוטחו האשמות כלפי הקיבוץ סביב המאבק על הגישה לנחל האסי.

השופט נעם סולברג אמנם דחה את בקשת וקנין לסלק את התביעה על הסף, אך התווה לראשונה כללים להטלת הוצאות כבדות על מי שמגיש תביעת השתקה - הוצאות העשויות להגיע עד כדי סכום התביעה עצמו.

השופט יצחק עמית קבע בדעת מיעוט כי תביעות השתקה הן הבעיה של אתמול, וכי האתגר האמיתי כיום הוא תיאוריות הקונספירציה, המזיקות עוד יותר. לדבריו, "מדובר בסכנה לדמוקרטיה בשל הפגיעה ביכולת של חלקים מהציבור להבחין בין אמת לשקר. כאשר חלק מהציבור מאמין בקונספירציות שקריות, אזי תמונת המציאות של הציבור אינה אותה תמונה, וחלקים בציבור אינם חיים על אותו מישור עובדתי אלא בעולם מציאות אחר. כך לא ניתן לנהל הליך דמוקרטי אמיתי".

עמית נתון בעצמו תחת מתקפה של קונספירציות ושקרים מצד הקואליציה ("מתכוון לבטל את מדינת היהודים"), הפועלת נגד מינויו לנשיא העליון. הדברים שלו הם קריאת השכמה לכולנו. דוגמא מובהקת לקונספירציה שהציבור חייב להדוף.

עמירם גיל

תקציב הביטחון | דעת המיעוט מצליחה איפה שוועדת נגל כשלה

אחת ההמלצות החשובות של ועדת נגל לבחינת תקציב הביטחון מגיעה דווקא מדעת מיעוט בה. במסגרת ההמלצות הכלליות, הוועדה דורשת הוספת תקנים מסיבית למערך הקבע ותוספות שכר תוך ניתוק בין שכר הקבע לשכר במגזר הציבורי.

אך בדעת מיעוט שעליה חתומות שלוש חברות הוועדה המחזיקות ברקע כלכלי מובהק: ליאורה טושינסקי (מנכ"לית מועצות מקומיות במשך 20 שנה), עדית סולברג (פרופ' לכלכלה) ומיכל עבאדי בויאנג'ו (לשעבר החשבת הכללית באוצר), הן הוסיפו המלצה קריטית. זו קראה לבטל את שארית הפנסיה התקציבית בצה"ל, הקרויה "פנסיית גישור", ולבחון מחדש את "הגדלות הרמטכ"ל".

גם אחרי שבוטלה הפנסיה התקציבית, שנחשבת בזבזנית כי אינה מושקעת בשוק ההון אלא מובטחת מתקציב המדינה, נותרה בעיה: קצינים רבים פורשים בגיל מוקדם (45), זמן רב לפני גיל הפרישה הקבוע בחוק (67 לגברים). כך הם מקבלים פנסיה תקציבית יקרה במשך 22 שנה. חברות הוועדה מסבירות שמודל זה לא רלוונטי לחלק ניכר ממשרתי הקבע, וצריך לבטל אותו ולהעביר את רוב צה"ל לפנסיה צוברת רגילה. בכסף שייחסך ניתן לשדרג את השכר לקצונה הצעירה, כך שיהיה תחרותי לשוק העבודה.

בנוסף, הן ממליצות לבחון מחדש את הגדלות הרמטכ"ל שניתנו במשך שנים כתוספת לפנסיה התקציבית, בלי שום בסיס בחוק. בג"צ כבר דורש מהמדינה להסדיר את הנושא או לבטל אותו, אך המדינה גוררת רגליים.
דעת המיעוט הזאת חורגת מהנטייה שגילתה ועדת נגל לדרוש עוד כסף לכל (כמובן שאנחנו נצטרך לשלם את החשבון). היא מציעה אלטרנטיבה אמיתית עם מקור תקציבי ברור לכסף הגדול שנדרש כדי לשדרג את מערך הקבע של צה"ל.

עידן ארץ

תמונה בשבוע

שריפת ענק משתוללת בשכונת פסיפיק פליסיידס בלוס אנג'לס, השבוע / צילום: ap
 שריפת ענק משתוללת בשכונת פסיפיק פליסיידס בלוס אנג'לס, השבוע / צילום: ap