בורסות עולם | סיקור שוטף

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא הכריזה על השקעת ענק בבינה מלאכותית

וול סטריט סיימה שבוע חיובי שני ברציפות • מטא מתכננת להשקיע מעל 60 מיליארד דולר בבינה מלאכותית •  הנשיא טראמפ חתם אתמול על צו נשיאותי שנועד לתמוך בתעשיית המטבעות הקריפטוגרפיים • בואינג צופה להפסד תזרימי של 3.5 מיליארד דולר, בגלל השביתות • מכירות בתים קיימים בארה"ב בשפל של 30 שנה • עלייה במדד מנהלי הרכש בייצור • הריבית ביפן עלתה לרמתה הגבוהה ביותר משנת 2008

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam
הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

23:00

וול סטריט ננעלה היום בירידות, דומה שהמשקיעים מימשו רווחים לקראת סופו של שבוע של עליות כשברקע, חזרתו של הנשיא דונלד טראמפ לבית הלבן.

S&P 500 איבד 0.3%, אף על פי שהשיג שיא תוך-יומי חדש מוקדם יותר, מדד הנאסד"ק ירד ב-0.4%, ואילו מדד דאו ג'ונס 0.3%. שלושת המדדים העיקריים קטעו רצף של ארבעה ימי עליות לכל אחד מהם.

מניות טכנולוגיה מובילות שתרמו לשיאים האחרונים של השוק רשמו ירידות במהלך המסחר, והפעילו לחץ על המניות. מניית אנבידיה  ירדה ביותר מ-3%, ומניית נטפליקס  ירדה בכ-1%.

למרות הירידות, כל שלושת המדדים סיימו לסיים שבוע חיובי שני ברציפות, S&P 500 ונאסד"ק עלו כ-1.7% כל אחד מתחילת השבוע, דאו טיפס ב-2.2%.

22:32

הירידות בוול סטריט מתגברות לקראת הנעילה - נאסד"ק ב-0.7%, דאו ו-S&P 500 משילים 0.3%. 

נשיא ארה"ב מרכך את הטון לגבי המכסים על סין, היום אמר כי היה מעדיף לא להטיל מכסים על יבוא מסין, וציין כי שיחתו עם נשיא סין שי ג'ינפינג בשבוע שעבר הייתה ידידותית. "יכול להגיע להסכם סחר עם סין".

21:58

מטא (פייסבוק)  הטילה היום פצצה: החברה משקיעה את כל כובד משקלה על בינה מלאכותית עם הוצאה הונית של עד 65 מיליארד דולר בשנת 2025 - זינוק מדהים של 70% לעומת השנה שעברה.

המהלך של צוקרברג נועד להקים מרכז נתונים עצום בלואיזיאנה. ה לא רק ניסיון לעמוד בקצב המרוץ לבינה מלאכותית - זה מהלך שנועד להוביל אותו.

"2025 תהיה שנה מכרעת עבור בינה מלאכותית," כתב צוקרברג, תוך שהוא מפרט את התוכניות השאפתניות של מטא. "בשנת 2025, אני מצפה ש-Meta AI תהיה הסייעת המובילה שתשרת יותר ממיליארד אנשים, Llama 4 יהפוך למודל המתקדם ביותר, ונפתח מהנדס בינה מלאכותית שיתחיל לתרום כמויות הולכות וגדלות של קוד למאמצי המחקר והפיתוח שלנו."

כדי לתמוך במאמצים אלו, מטא מתכננת להקים מרכז נתונים עצום בהספק של מעל 2GW, אשר יוכל לארח יותר מ-1.3 מיליון יחידות GPU עד סוף 2025. החברה שואפת להפעיל כ-1GW של כוח מחשוב כבר במהלך השנה.

צוקרברג תיאר את היוזמה כ"מאמץ עצום" שיניע חדשנות, ישפר את המוצרים המרכזיים ויחזק את המובילות הטכנולוגית של ארה"ב.

הכרזתו של צוקרברג מגיעה כמה ימים בלבד לאחר הכרזתו של דונלד טראמפ על פרויקט "סטארגייט", יוזמת השקעה פרטית בבינה מלאכותית בהיקף של 500 מיליארד דולר, יוצרת מתיחות משמעותית בין ענקיות הטכנולוגיה.

"אין להם כסף בכלל": פרויקט הבינה המלאכותית של טראמפ מעורר דרמה בוול סטריט 

הפרויקט, שכולל שיתוף פעולה בין סופטבנק, OpenAi, אורקל וחברות נוספות, נועד להגביר את יכולות המחשוב בארה"ב ולתמוך בפיתוח ה-AI. המיזם צפוי לעודד במהלך ארבע השנים הקרובות השקעה של חצי טריליון דולר להשקעות בתשתיות בינה מלאכותית. 

מטא למעשה בוחרת שלא להצטרף לפרוייקט המשותף אלא להתמקד בפיתוח יכולותיה שלה באופן עצמאי שיעניקו לה יתרון תחרותי.

21:14

מניית אמריקן אקספרס  יורדת היום לאחר שהחברה פרסמה את דוחות הרווח שלה ונתנה תחזית מאכזבת. 

חברת כרטיסי האשראי דיווחה על רווח נקי של 2.17 מיליארד דולר, או 3.04 דולר למניה, בהשוואה ל-1.93 מיליארד דולר, או 2.62 דולר למניה, בשנה הקודמת. הצפי היה לרווח של 3.03 דולר למניה.

עם זאת, התחזית לשנת 2025 הייתה מעט פחות אופטימית מהצפוי, לדברי אנליסטים. אמריקן אקספרס צופה צמיחה בהכנסות בטווח של 8%-10% ורווח למניה בטווח של 15-15.50 דולר בשנת 2025, בעוד אנליסטים ציפו ל-15.24 דולר למניה.

20:01

מניית יצרנית השבבים האנלוגיים טקסס אינסטרומנטס  יורדת במעל 6% לאחר שהחברה פרסמה תוצאות מאכזבות לרבעון הרביעי ותחזית רווחים לרבעון הבא שלא עמדה בציפיות וול סטריט.

בנוסף, רמות המלאי עלו, מה שהשפיע לרעה על שווקי יפן ואירופה, במיוחד במגזרים כמו הרכב והתעשייה. חולשות אלו קוזזו חלקית על ידי המשך החוזק בשוקי הרכב והסמארטפונים בסין, שסייעו להעלות את ההכנסות והרווח למניה מעל תחזיות וול סטריט ברבעון. בסך הכול, היה זה רבעון מעורב עם תחזית שמכבידה על המניה.

 מניית החברה אינה תנודתית במיוחד, עם רק 6 תנועות שגדולות מ-5% במהלך השנה האחרונה. לכן, התנועה של היום מראה שהשוק רואה בחדשות אלו משמעותיות, אם כי ייתכן שהן לא משנות באופן מהותי את תפיסת העסק.

19:35

בשוק החוב, כשברקע דרישתו של הנשיא טארמפ מהפד להורדת הריבית, תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות מעט היום - 4.61% היא תשואת האג"ח הממשלתית לעשר שנים, זו לשנתיים עומדת על 4.255%. 

18:33

הביטקוין נסחר מעל 105,000 דולר. הנשיא טראמפ חתם אתמול על צו נשיאותי שנועד לתמוך בתעשיית המטבעות הקריפטוגרפיים. מניות קריפטו, כמו קוינבייס גלובל  ומיקרוסטרטג'י  רושמות עליות.

למרות שהיה דל בפרטים, הצו שהקים קבוצת עבודה לנכסים דיגיטליים, נראה שהפיג חלק מהאכזבה מכך שרפורמת הקריפטו לא נכללה בשורה של הודעות מדיניות ביומו הראשון בתפקיד.

המהלך המצופה כלל גם הוראה להגן על שירותי בנקאות לחברות קריפטו, בהתייחס לטענות מצד התעשייה כי רגולטורים בארה"ב הנחו בנקים לנתק את חברות הקריפטו משירותי בנקאות - טענות שהרגולטורים מכחישים. בנוסף, הצו אסר על יצירת מטבעות דיגיטליים של בנקים מרכזיים (CBDCs) בארה"ב, אשר עשויים להתחרות במטבעות הקריפטוגרפיים הקיימים.

המסחר באירופה ננעל הערב במגמה מעורבת, דאקס ירד ב-0.1%, קאק עלה ב-0.3% והפוטסי הבריטי ירד ב-0.7%. 

18:09

מניית בואינג  מרכזת עניין לאחר שהחברה הזהירה בדו"ח רווחים מקדמי כי היא צופה הפסד תזרימי של 3.5 מיליארד דולר. חברת התעופה והחלל ייחסה את ההפסד לשביתות עובדים ולפיטורים. החברה מצפה להפסד רבעוני של 4 מיליארד דולר, הרבה מעל הצפי. 

המניה מגיבה בירידות קלות יחסית אך בשנה האחרונה ירדה בכ-20%. קלי אורטברג, מנכ"ל החברה, אמר כי "למרות שאנחנו מתמודדים עם בעיות בטווח הקצר, נקטנו בצעדים שייצבו את החברה".

17:46

מכירות בתים קיימים בארה"ב ירדו בשנת 2024 לשפל של כמעט 30 שנה, בפעם השנייה תוך שנתיים, בעקבות ריביות משכנתא גבוהות, עליית מחירי הבתים ומספר מצומצם של נכסים בשוק שהקשו על רוכשי בתים פוטנציאליים להיכנס לשוק.

האיגוד הלאומי של סוכני הנדל"ן (NAR) דיווח אחר הצהריים שסך מכירות הבתים הקיימים בארה"ב עמד על 4.06 מיליון בשנה שעברה - ירידה של 0.7% בהשוואה לשנת 2023. זו הייתה השנה החלשה ביותר במכירות בתים מאז 1995, המשקפת את תוצאות השנה המלאה של 2023.

17:13

מסחר שקט בוול סטריט - נאסד"ק ללא שינוי, דאו ג'ונס יורד ב-0.2% ו-S&P 500 ב-0.1%. 

למרות זאת, כל שלושת המדדים בדרך לשבוע שני ברציפות של עליות והשבוע שלושתן יסיימו כנראה בעלייה של מעל ל-2%. 

מאקרו ארה"ב. פעילות מגזר השירותים הגיעה לשפל של תשעה חודשים בינואר, בעוד שמגזר הייצור עבר להתרחבות לראשונה מאז האביב שעבר, כך דיווחה S&P Global היום. 

מדד השירותים המבוסס על סקר מנהלי רכש, ירד ל-52.8, ירידה של 4 נקודות לעומת דצמבר, מתחת לציפיות של דאו ג'ונס שעמדו על 56.5. לעומת זאת, מדד הייצור עלה ל-50.2, עלייה של 2.5 נקודות בחודש, ועקף את התחזית שעמדה על 49.7.

16:30

המסחר בוול סטריט נפתח אחר הצהריים בשינויים קלים - נאסד"ק ללא שינוי, דאו ג'ונס יורד ב-0.2% ו-S&P 500 ב-0.1%. למרות זאת, המדדים בדרך לשבוע שני של עליות. 

מניות טוויליו  ונובו נורדיסק  מזנקות.

טוויליו, חברת תוכנת התקשורת בעקבות תחזית רווח חזקה והכוונה חיובית עד שנת 2027. מניית נובו נורדיסק, ענקית התרופות הדנית עולה לאחר שתרופת ההרזיה שלה, Amycretin, הציגה תוצאות חיוביות בניסויים בשלב מוקדם.

15:21

החוזים העתידיים בוול סטריט יורדים כעת קלות. דאו משיל 0.3%, נאסד"ק ו-S&P 500 ב-0.1%. 

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, קרא אתמול בפורום דאבוס להפחתת שיעורי הריבית בארה"ב, מחירי הנפט והמיסים - קריאה שעוררה אופטימיות בקרב משקיעים בנוגע למדיניותו וחיזקה את שוק המניות. המדדים המרכזיים צפויים לסיים את השבוע המקוצר עם עליות של מעל 2%, מה שממחיש את ההשפעה של דבריו של טראמפ, גם כשוול סטריט מפקפקת ביכולתו ליישם את השינויים.

בנוסף, אמר אתמול טראמפ כי הוא "מעדיף שלא" להטיל מכסים על סין - שינוי בגישה שהפיג חלק מהחששות בנוגע לאפשרות של מלחמת סחר. בעקבות דבריו, מניות סיניות רשמו עליות.

14:22

מגמה מעורבת באירופה. הדאקס עולה ב-0.2%, הפוטסי יורד ב-0.4% והקאק עולה ב-0.8%.

מניית יצרנית התרופות הדנית, נובו נורדיסק  מזנקת בחדות לאחר שהחברה דיווחה כי תוצאות הניסוי הקליני החדש שלה הראו כי אחד מהטיפולים שלה הוביל לירידה במשקל של 22% בקרב אנשים החיים עם השמנת יתר. 

12:41

הבוקר, הבנק המרכזי ביפן העלה את הריבית ב-0.25% לרמה של 0.5% - הגבוהה ביותר מאז 2008.

בנק EFG השוויצרי מעריך כי העלאת הריבית ביפן מצביעה על גל נוסף של העלאות ב-2025.

סם ג'וצ'ים, כלכלן בכיר, בבנק השוויצרי מסביר: "הבנק המרכזי של יפן נפרד סוף סוף ממדיניות הריבית האפסית שאפיינה אותו בעשורים האחרונים והעלה היום את הריבית ל-0.5%. ההחלטה, שהתקבלה ברוב של 8 מול 1, משקפת את האמון המתחזק של הבנק בכלכלה היפנית.

"מה שהכריע את הכף היה האופטימיות לגבי העלאות השכר הצפויות ב-2025. פגישות שקיים הבנק עם מנהלי סניפים אזוריים חיזקו את ההערכה כי מגמת העלאות השכר החיובית תימשך, בדומה ל-2024 שהציגה את העלייה החדה ביותר ב-33 השנים האחרונות.

"למרות העלאת הריבית, המושכות עדיין רופפות כאשר הריבית הריאלית נותרה שלילית, ועומדת על 2.5%-, כפי שציין נגיד הבנק אודה. אך העדכון כלפי מעלה בתחזית האינפלציה לשנת הכספים 2025 מרמז כי ייתכן שנראה העלאות ריבית נוספות השנה - יותר ממה שהוערך בעבר".

12:17

המדדים המרכזיים באירופה נסחרים במגמה מעורבת. הדאקס עולה ב-0.4%, הפוטסי יורד ב-0.3% והקאק עולה ב-0.9%.

מניית מוצרי היוקרה, ברברי גרופ , מזנקת בחדות לאחר שהפתיעה לחיוב את הצפי המוקדם במכירות שלה ברבעון השלישי הפיסקאלי. סך ההכנסות של החברה עמד על 659 מיליון ליש"ט (816 מיליון דולר), ירידה של 7% בהשוואה לתקופה המקבילה.

10:35

יום המסחר באירופה נפתח בעליות שערים. הדאקס עולה ב-0.3%, הפוטסי מוסיף לערכו 0.1% והקאק עולה ב-0.9%.

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים לפי שעה במגמה מעורבת.

07:51   

הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה מעורבת. ניקיי יורד ב-0.1%, בורסת שנגחאי עולה ב-0.7%, ההנג סנג קופץ ב-2% והקוספי עולה ב-0.7%.

הבורסה ביפן מרכזת עניין לאחר שהבנק המרכזי העלה את הריבית ב-0.25% לרמה של 0.5% - הגבוהה ביותר מאז 2008 ובהתאם לציפיות הכלכלנים. בעקבות ההחלטה, הין היפני נחלש לרמה של 155.18 מול הדולר. במקביל, פורסמו הבוקר נתוני האינפלציה במדינה לחודש דצמבר. בקצב שנתי, האינפלציה עלתה ל-3%, בהתאם לתחזיות המוקדמות.

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים לפי שעה במגמה מעורבת.

אמש (ה') בוול סטריט, המסחר ננעל בעליות. מדד ה-S&P 500 עלה ב-0.5% בדרכו לסגור בשיא כל הזמנים, זה היום השני ברציפות.

לעומת זאת, מדד נאסד"ק מפגר מאחור, למרות שעלה ב-0.2% בנעילה, על רקע ירידות ברוב שעות המסחר היום במניות חברות בולטות כמו אנבידיה , טסלה  ואמזון.קום . מניות השבבים הושפעו ברובן בעקבות האזהרה של  יצרנית הזכרונות הדרום קוריאנית SK Hynix, ספקית של אנבידיה, מפני ירידה בביקוש, מה שהפיל גם את מניית חברת הזכרונות ממיקרון טכנולוג'י . במקביל, מדד דאו ג'ונס רשם עלייה של 0.9%. 

"אין להם כסף בכלל": פרויקט הבינה המלאכותית של טראמפ מעורר דרמה בוול סטריט 

זאת היתה רק שאלה של זמן - הנשיא דונלד טראמפ פתח אמש חזית נגד הפדרל ריזרב, כשהצהיר כי יפעיל לחץ להורדת שיעורי הריבית. במהלך נאום רחב היקף בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, בפני קהל של מנהיגים גלובליים, טראמפ אמנם לא הזכיר את הפדרל ריזרב בשמו, אך הבהיר שהוא מתכוון לפעול למען ריביות נמוכות יותר. 

"אני אדרוש שהריבית תרד מיד", אמר טראמפ. "ובאותה מידה, הן צריכות לרדת בכל העולם. שיעורי הריבית צריכים ללכת בעקבותינו לכל מקום".

בגזרת המאקרו, בהמשך היום צפויים להתפרסם מדדי מנהלי הרכש באירופה ובארה"ב.

בשוק הסחורות, מחירי הנפט נסחרים ביציבות הבוקר. מחירה של חבית מסוג ברנט עומד על 78.3 דולר ומחירה של חבית מסוג WTI נסחר סביב 74.6 דולר.