יו"ר הפד ג'רום פאוול: "לא אתייחס לדברי טראמפ, אין צורך למהר עם הורדת הריבית"

לאחר שלוש הורדות ריבית רצופות, הותיר הפד את הריבית על 4.5%, כצפוי • טראמפ, שדרש מהפד להוריד את הריבית, תקף: "נכשלו בבלימת הבעיה שהם יצרו עם האינפלציה" • ההתייחסות לכך שהאינפלציה מתקדמת לעבר היעד הושמטה לראשונה מהודעת הפד

יו''ר הפד, ג'רום פאוול / צילום: ap, Ben Curtis
יו''ר הפד, ג'רום פאוול / צילום: ap, Ben Curtis

בתום ישיבה בת יומיים החליטו חברי ועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב, כצפוי, להותיר את הריבית ללא שינוי, 4.5%. החלטת הפד היום באה לאחר שלוש הורדות ריבית רצופות, החל מספטמבר 2024 שהסתכמו בהורדה של אחוז שלם בשלושה חודשים, מ-5.5% בספטמבר ל-4.5% היום. קדם לה גל בן 11 העלאות הריבית שהחל במרץ 2022 והיה חד ומהיר - מרמה של 0% עד 5.25%-5.5% שנקבעה ביולי 2023, הרמה הכי גבוהה בארה"ב מזה 23 שנה.

מה הלקח למשקיעים מהמפולת של ענקיות הטק  
"זוהי רק ההתחלה": מחבר הברבור השחור באזהרה לוול סטריט 

באוגוסט האחרון בישר יו"ר הבנק ג'רום פאוול על שינוי כיוון מוניטרי כשאמר במהלך כנס הנגידים בג'קסון הול ש"הגיע הזמן לבחון מחדש את המדיניות המוניטרית", כך עשה מאז ספטמבר. היום הוא עצר את התהליך. 

ההצהרה שפורסמה היום לאחר ההודעה סיפקה מספר רמזים לגבי ההחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי. היא שיקפה עמדה מעט אופטימית יותר לגבי שוק העבודה, תוך הסרת התייחסות מרכזית מהצהרת דצמבר, שבה נכתב כי "האינפלציה רשמה התקדמות לעבר יעד הוועדה של 2% אך ממשיכה להיות גבוהה במידת-מה". 

לפי הנוסח החדש: "האינפלציה ממשיכה להיות גבוהה במידת-מה". פאוול תאר את השינוי הזה כטכני בלבד והצהיר ש"אנחנו מחוייבים עדיין להורדת הריבית ל-2%". 

לגבי "הפיל שבחדר": ההתערבות של טראמפ והדרישה שלו להורדת הריבית, יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול אמר במסיבת העיתונאים כי לא שוחח עם הנשיא דונלד טראמפ מאז הצהרותיו בשבוע שעבר, "לא היה לי כל קשר עם טראמפ".

"לא אגיב או אתייחס כלל למה שהנשיא אמר. זה לא מתאים שאעשה זאת. הציבור צריך להיות בטוח בכך שנמשיך לבצע את עבודתנו כפי שעשינו תמיד - תוך התמקדות בשימוש בכלים שלנו להשגת מטרותינו, ושמירה על גישה ממוקדת ומקצועית," אמר פאוול.

"הכלכלה חזקה באופן כללי והתקדמה בצורה משמעותית לעבר יעדינו בשנתיים האחרונות," אמר פאוול , לדבריו, כעת, כשהריבית "פחות מגבילה באופן משמעותי" בהשוואה לתקופה שלפני הפחתות הריבית בשנה שעברה, "אין לנו צורך למהר ולשנות את המדיניות שלנו."

כמובן, תגובתו של טראמפ לא אחרה לבוא. הנשיא תקף את פאוול ואת הפד, "נכשלו בבלימת הבעיה שהם יצרו עם האינפלציה" וביצעו "עבודה איומה ברגולציה על הבנקים". 

הנשיא גם האשים את הפדבכך שהוא מתמקד בערכים פרוגרסיביים, כמו שינויי אקלים ומאמצים לקידום גיוון, שוויון והכלה (DEI), שאותם הממשל החדש מיהר לבטל. "אם הפד היה מקדיש פחות זמן ל-DEI, אידיאולוגיית מגדר, אנרגיה 'ירוקה' ושינויי אקלים מזויפים, האינפלציה מעולם לא הייתה הופכת לבעיה", כתב טראמפ ברשת החברתית שלו. "במקום זאת, סבלנו מהאינפלציה הגרועה ביותר בתולדות ארצנו".

הכתובת הייתה על הקיר

את הרמזים להחלטה של היום אפשר היה לקבל כבר בדבריהם של חברי הפד בהחלטת הריבית הקודמת. באותו מועד, יו"ר הבנק ג'רום פאוול תיאר את המצב כדומה ל"נהיגה בלילה ערפילי או כניסה לחדר חשוך מלא ברהיטים - פשוט מאטים".

בהודעת הפד הוצג גם ה"דוט פלוט" שמציג את תחזיות הריבית של חברי הוועדה הבודדים, וזה הצביע על כך שהבכירים צופים שהריבית תרד ל-3.9% עד סוף 2025. משמעות הדבר היא טווח יעד של 3.75%-4%, או שתי הורדות ריבית בלבד, וזאת לעומת צפי קודם של ארבע הפחתות של רבע אחוז בשנת 2025. 

התחזית המעודכנת שיקפה שינוי בגישה של הוועדה לתחזיות הריבית ארוכות הטווח. שינוי שמעיד על גישה זהירה יותר להקלה במדיניות המוניטרית לנוכח תנאי הכלכלה. 

בתחילת החודש פורסם הפרוטוקול של החלטת הריבית האחרונה. ממנו עולה שבכירים בפד הביעו חשש לגבי האינפלציה וההשפעה האפשרית של מדיניותו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, מה שהוביל לכך שהם מתכננים לנקוט גישה איטית יותר להפחתת ריבית בשל חוסר הוודאות.

הפרוטוקול כלל אזכורים לגבי ההשפעה האפשרית של שינויים במדיניות ההגירה והסחר על הכלכלה האמריקאית. "הרוב המכריע של המשתתפים סבר כי הסיכונים כלפי מעלה בתחזית האינפלציה גברו", צוין בפרוטוקול. המשתתפים אף ציינו כי האינפלציה עדיין מעל יעד 2% השנתי של הבנק הפדרלי, בעוד שהוצאות הצרכנים ממשיכות להיות חזקות, שוק העבודה יציב, והפעילות הכלכלית ממשיכה להתרחב בקצב גבוה מהממוצע.

מושלת הבנק הפדרלי, מישל בואומן, ציינה בתחילת החודש שהפחתת הריבית שביצע הבנק הפדרלי בדצמבר הייתה "הצעד האחרון" במסגרת "כיול מחדש של המדיניות" מצד הבנק המרכזי. הצטרף אליה נשיא הבנק הפדרלי של קנזס סיטי, ג'ף שמיד, שאמר: "אני מאמין שאנחנו קרובים לנקודה שבה הכלכלה אינה זקוקה יותר לא לצמצום ולא לתמיכה, ושהמדיניות צריכה להיות נייטרלית".

"שחקן גולף שלא יודע לשים כדור בגומה"

מי שחיכה בדריכות להחלטת הפד הוא נשיא ארה"ב הנכנס דונלד טראמפ. רק בשבוע שעבר דרש טראמפ מהפד להוריד את הריבית ופתח, ולא בפעם הראשונה, חזית נגד הפדרל ריזרב כשהצהיר כי יפעיל לחץ להורדת שיעורי הריבית. "אני אדרוש שהריבית תרד מיד", אמר במהלך נאום בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, "ובאותה מידה, הן צריכות לרדת בכל העולם. שיעורי הריבית צריכים ללכת בעקבותינו לכל מקום". כשנשאל על ידי הכתבים האם הוא מצפה מהבנק הפדרלי להקשיב לו, ענה טראמפ "כן" וחייך.

עוד לפני הבחירות, טראמפ לא שלל את האפשרות לפטר את פאוול במקרה שישאיר את הריבית גבוהה. כשנשאל פאוול על הנושא, ענה בקצרה שהנשיא לא ישפיע על החלטות הבנק וכי הוא אינו מתכוון להתפטר גם אם טראמפ יבקש ממנו.

נזכיר שפאוול הוא  בעצם מינוי של טראמפ עצמו ב-2018, אך כבר ב-2019 הטיח בו ביקורת ואף הישווה אותו ל"שחקן גולף שלא יודע לשים כדור בגומה". אפשר להניח שההחלטה של היום תייצר התבטאויות נוספות של טראמפ שככל הנראה, לא יאחרו לבוא. 

זו הכלכלה בעצם

הפד רואה לנגד עיניו תקופה ממושכת של צמיחה גבוהה מעל למגמה, שוק עבודה חזק עם קצבי שכר שתומכים באינפלציה גבוהה מהיעד של מעל ל-3% ומדיניות פיסקאלית מרחיבה. כל זאת, כאשר ברקע טרמאפ עלול להוביל תמהיל של מדיניות אינפלציונית, כך שעד שיתבהרו ההשלכות של מדיניות ממשל טראמפ צפויה יציבות בריבית, אלא אם תהיה הרעה משמעותית בתנאים הפיננסים ולחשש להאטה משמעותית בפעילות.

בבלומרג צויין השבוע שכלכלת ארה"ב ממשיכה להציג יציבות וצפויה לתמוך בהחלטת הפד לשמור על הריבית ללא שינוי. "הכלכלה האמריקאית שמרה על קצב צמיחה יציב לקראת סיומה של שנת 2024, כשהיא מונעת על ידי הוצאות צרכנים בריאות, וממשיכה להתרחק מביצועי המדינות המקבילות ברחבי העולם".

כלכלנים שנשאלו על ידי בלומברג צופים כי האומדן הראשוני של הממשלה לתמ"ג (תוצר מקומי גולמי) ברבעון הרביעי - המייצג את סך כל המוצרים והשירותים שיוצרו - יצביע על עלייה שנתית של 2.7%. זאת לאחר שני רבעונים רצופים עם צמיחה של כ-3%.

הדוח על הפעילות הכלכלית בארה"ב צפוי להתפרסם מחר, על פי התחזיות, נתוני התמ"ג יצביעו על כך שהצריכה האישית של סחורות ושירותים עלתה ביותר מ-3% בקצב שנתי במשך רבעון שני ברציפות, הודות לשוק עבודה חזק. נתונים אלו מסבירים כיצד ארה"ב ממשיכה להציג ביצועים טובים יותר ממדינות מתקדמות באירופה וברחבי העולם.