30% מתחת לשיא בחודש וחצי: מה עומד מאחורי צניחת מניית טסלה

מניית ענקית הרכב צוללת בחדות לאחר הזינוק עם חזרת טראמפ לבית הלבן • בשוק מעריכים: התעשייה בארה"ב עלולה להיכנס "למעגל של נקמנות" בעקבות מדיניות המכסים של הנשיא

אילון מאסק / צילום: Reuters, Tingshu Wang
אילון מאסק / צילום: Reuters, Tingshu Wang

הבטחת "עידן זהב" חדש לטסלה בעקבות שובו של דונלד טראמפ לבית הלבן מתנפצת בימים אלה אל מול המציאות העסקית המורכבת של ענקית הרכב החשמלי. מה שהחל כגל אופטימיות חסר תקדים בדצמבר האחרון, כשמניית החברה זינקה לשיא של כמעט 480 דולר על רקע מינויו של אילון מאסק לתפקיד בכיר במחלקת היעילות הממשלתית, הפך במהירות לסיוט של המשקיעים. המניה צללה בכ־15% מתחילת השנה, והשלימה נפילה חדה של כ־30% מאז השיא בסוף שנה שעברה.

הערכות בשוק: זו הדרישה של האמריקאים בתמורה להקלות ביבוא שבבים 
שני השמות הכי חמים בסייבר חברו יחד. איך זה ישפיע על השוק? 
המנכ"ל שהימר נגד קת'י ווד ואילון מאסק, וחטף קנס של חצי מיליון שקל 

מאחורי הנפילה הפתאומית מסתתר סיפור מורכב של טסלה, שבין שלל האתגרים שלה ישנו אתגר משמעותי של משבר זהות. מאסק מנסה למצב מחדש את ענקית הרכב כחברת בינה מלאכותית ולא רק כיצרנית רכב, אך בינתיים מתגלים עוד ועוד סדקים בכל החזיתות: הצעת הרכש האחרונה והשאפתנית שלו לקניית ענקית הבינה המלאכותית OpenAI בעבור 97.4 מיליארד דולר (שנתקלה בהתנגדות נחרצת מצד סם אלטמן); או האיום התחרותי מסין שהופך למוחשי מתמיד כאשר BYD הכריזה על שילוב טכנולוגיית AI מתקדמת - מהלך המאיים על טסלה בתחום הרכב האוטונומי, במיוחד כשהחברה הסינית מתכננת להטמיע את המערכת גם בדגמים הזולים שלה, שמחירם נמוך מאלו של חברת הרכב האמריקאית.

חרב פיפיות: הקשר עם טראמפ הפך לאתגר

אך לא כאן נגמרות הצרות של טסלה בבעלות מאסק. מאז חזר לבית הלבן, טראמפ מקדם מדיניות מכסים אגרסיבית המעמיקה את החששות בשוק, במיוחד לנוכח הנתונים המדאיגים משוק הרכב החשמלי. לפי נתוני איגוד הרכב הסיני, מכירות טסלה צנחו ב־32.6% בינואר 2025, בעוד ש־BYD רשמה זינוק של 47% במכירותיה. החלטתו של הנשיא טראמפ להטיל מכסים על אלומיניום ופלדה של 25% מאיימת להעלות משמעותית את עלויות הייצור של טסלה.

גם התגובות הבינלאומיות לא איחרו לבוא: קנדה לדוגמה, הודיעה על כוונתה להטיל "מכסי תגמול" של 100% על מכוניות טסלה האמריקאיות, בצעד שנתפס כמכוון במיוחד נגד מאסק בשל קרבתו לנשיא טראמפ.

"המצב הנוכחי מדגים היטב כיצד מערכות יחסים פוליטיות עלולות להפוך לחרב פיפיות", הסביר קן גריפין, מנכ"ל קרן ההשקעות סיטאדל, בנאומו בכנס UBS שנערך לאחרונה בפלורידה. גריפין, שנחשב לתורם מרכזי למפלגה הרפובליקאית ותומך נלהב של טראמפ, הזהיר כי "הרטוריקה הבומבסטית" בנושא המכסים היא "טעות עצומה" שכבר מערערת את האמון בכלכלה האמריקאית. "אנחנו עלולים לראות את התעשייה בארה"ב נכנסת למעגל של נקמנות בינלאומית", הוא הוסיף.

במקביל, וול סטריט מביעה דאגה גוברת מריבוי התפקידים והמיזמים של מאסק. "השאלה אינה רק לגבי יכולותיו הניהוליות של מאסק, שהן ללא ספק יוצאות דופן", כתב קולין רוש, אנליסט בכיר באופנהיימר, "אלא לגבי היכולת האנושית הבסיסית לנהל במקביל כל כך הרבה חברות מורכבות בתקופה כה קריטית".

רוש מדגיש כי בעוד שהקשרים הפוליטיים של מאסק נתפסו תחילה כיתרון אסטרטגי לטסלה, המציאות המורכבת בשטח מציבה אתגרים בלתי צפויים. "אנחנו רואים כאן תזמון בעייתי במיוחד", הוא מוסיף, "כאשר טסלה זקוקה יותר מתמיד למיקוד ניהולי מלא, מאסק מרחיב את מעורבותו בתחומים נוספים".

בינתיים, הנתונים מדברים בעד עצמם: צניחת מניית טסלה הובילה לאובדן מצטבר של 62.85 מיליארד דולר בשווי הנקי של מאסק. למרות שמאסק עדיין מחזיק בתואר האדם העשיר בעולם, הפער בינו לבין ברנרד ארנו, יו"ר LVMH, הצטמצם משמעותית לכ־10 מיליארד דולר בלבד. "זה לא רק עניין של מספרים", מדגיש רוש, "אלא סימן לכך שהשוק מתחיל לתמחר מחדש את הסיכונים הכרוכים במודל העסקי של טסלה ובסגנון הניהול של מאסק".

אתגר כפול עבור טסלה

בעוד שטסלה הייתה במשך שנים סמל לחדשנות ומובילות טכנולוגית, המציאות העסקית החדשה מאלצת אותה להתמודד עם שאלות מהותיות לגבי זהותה העתידית. השאיפה של מאסק למצב מחדש את החברה כמובילה בתחום הבינה המלאכותית, בזמן שהיא מאבדת נתחי שוק משמעותיים בליבת עסקיה, מעלה תהיות רבות בקרב אנליסטים רבים לגבי האסטרטגיה ארוכת הטווח.

האתגר העומד בפני טסלה בחודשים הקרובים הוא כפול: מחד, עליה לייצב את מעמדה בשוק הרכב החשמלי ולהתמודד עם התחרות המתעצמת, ומאידך, עליה להמשיך להגדיר מחדש את זהותה העסקית באופן שיצדיק את הערכת השווי הגבוהה שלה. השאלה המרכזית שתעסיק את המשקיעים היא האם מאסק, עם כל כישוריו יוצאי הדופן, יצליח לנווט את החברה דרך סערה זו, או שמא מדובר בתחילתו של הליך שינוי מהותי בחברה.