על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● הבכיר הטורקי וכתב ההאשמות: "שורש הבעיות במזרח התיכון"
● עורכי דין ויחסי ציבור: כך דוחא קונה השפעה, והדילמה הישראלית
1על רקע הפסקת האש: ישראל מציגה בתערוכת הנשק באבו דאבי
IDEX, תערוכת הנשק באבו דאבי, נפתחה השבוע ותינעל ב-21 בפברואר. התערוכה כוללה מציגים מ-65 מדינות, עם 41 ביתנים לאומיים, ביניהם גם הביתן הישראלי בו יציגו משרד הביטחון ו-29 חברות ביטחוניות ישראליות. החברות הישראליות שמשתתפות בתערוכה מודות שמאז המלחמה בעזה "הלך הרוח השתנה". "חברות המציגות נשק 'מנוסה בקרב' אומרות שעליהן לפעול בזהירות רבה יותר", נכתב ב-The National.
השנה, משתתפות בתערוכה הבינלאומית להגנה, משרד הביטחון, התעשוויה האווירית רפאל ואלביט. "החברות בביתן הישראלי - הממוקם בין ענקית הביטחון האמריקאית לוקהיד מרטין לתאגיד הביטחוני הדרום-קוריאני פונגסן - חזרו לתערוכה השנה על רקע הפסקת אש שברירית במלחמת ישראל-עזה".
החברות הישראליות אומרות שזהו זמן רגיש ליצירת עסקאות. בנטזיו לווינסון, מייסד ומנכ"ל Heven Drones, שבסיסה בארה"ב ובישראל, אמר ל-The National כי הוא "שותף להרגשה שהעולם שונה, אך גם אני שותף להרגשה שכולנו כאן כדי להגן על המדינות שלנו". הוא הוסיף כי יש פוטנציאל לעסקים עם לקוחות מהמזרח התיכון, אולם ישנה "זהירות בנוגע לדיבור פומבי על עסקאות פוטנציאליות".
רון פולק, סגן נשיא למכירות ושיווק בחברת Emtan הישראלית שמשתתפת בתערוכה, אמר ל-The National כי "ממשלות בדרך כלל קונות את מה שהן צריכות, ואם הן שמות את הפוליטיקה בצד, הן יקנו את הטוב ביותר".
מתוך ה-The National. לקריאת הכתבה המלאה.
2כיצד טראמפ יכול להפעיל לחץ על רוסיה דרך המדיניות שלו במזרח התיכון?
ארה"ב ורוסיה מקיימות היום (ד') בריאד שיחות על סיום המלחמה באוקראינה, במפגש פסגה של מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו ושר החוץ הרוסי סרגיי לברוב. "הבחירה בערב הסעודית כפלטפורמה לשיחות עם רוסיה אינה מקרית", נכתב ב-News Ukraine. "ערב הסעודית משחקת תפקיד חשוב במזרח התיכון וכן בסיום המלחמה בין רוסיה ואוקראינה", נכתב.
טראמפ זיהה את תפקידה החשוב של ערב הסעודית כאחד מאמצעי הלחץ על רוסיה ואיראן. הנשיא הנכנס סבור כי יצליח לחלוץ על רוסיה ואיראן באמצעות מחירי נפט נמוכים "ברמה של 45-50 דולר לחבית". ואת זה, לא ניתן להשיג ללא ערב הסעודית שהיא "אחת מספקיות הנפט הגדולות בעולם. כדי שהמחירים יירדו, על מדינות המפרץ, כולל ערב הסעודית, להגדיל את תפוקת הנפט כדי להגדיל את ההיצע ולגרום לירידת מחירים".
בנוסף ללחץ על איראן ורוסיה, טראמפ זיהה כי מדינות המפרץ ובמיוחד ערב הסעודית, יכולות לסייע בשיקום רצועת עזה. במקביל, טראמפ מעוניין בהשקעות בארה"ב, דרך רכישת נשק אמריקאי.
למלוכה הסעודית יש גם אינטרס לשיתוף-הפעולה עם ארה"ב "שכן תחת ביידן, היחסים בין המדינות לא היו בעדיפות של וושינגטון". היחס בין ערב הסעודית וארה"ב השתנה כאשר טראמפ נכנס לבית הלבן.
הפעילות של טראמפ סביב ישראל ועזה, קשורה קשר הדוק להסכם גרעיני חדש עם איראן. "שתי הסוגיות הללו קשורות זו לזו קשר הדוק, שלא לדבר על תמיכתה של איראן ברוסיה והיריבות ארוכת השנים שלה עם ערב הסעודית".
ערב הסעודית הפכה לצומת דרכים משמעותית בעתידו של המזרח התיכון, וטראמפ מנצל את שיתוף-הפעולה על מנת לנסות ולהשיג בכהונתו שינוי משמעותי באזור.
מתוך News Ukraine מאת רומן קוט ליליאן אולניאק. לקריאת הכתבה המלאה.
3שליש מהסטודנטים היהודים באמריקה מרגישים שהסגל מקדם אנטישמיות
על פי דוח חדש של הוועד היהודי האמריקאי (AJC), כשליש מהסטודנטים היהודים בארה"ב מעידים כי חברי סגל במוסדות אקדמיים מקדמים אנטישמיות ומטפחים "סביבת לימוד עוינת", פורסם ב-Algemeiner.
מהדוח עולה כי 35% מהסטודנטים היהודים חוו אנטישמיות באופן אישי, ו20% מהם העידו על יותר מפעם אחת. 32% דיווחו שהם חשים אי-נוחות בקמפוס ו-34% מסתירים את יהדותם. עוד עולה כי 43% מהנשאלים נמנעים לדבר על הסכסוך הישראלי-פלסטיני "מחשש שיזוהו כציונים".
נתון מטריד נוסף חושף כי 22% מהסטודנטים היהודים דיחוו על כך שאירועים בקמפוס הדירו אותם "בשל עוינות כלפי יהודים".
טד דויטש, מנכ"ל הוועד היהודי האמריקאי , אמר "איך מצפים מהסטודנטים היהודים להגיע לכיתה ולהשתתף בלמידה או לתת אמון במרצים שלהם, אם הם מרגישים שהפרופסורים יוצרים סביבה עוינת כלפי יהודים בקמפוס?"
51% מהסטודנטים אמרו כי "מחנות התמיכה בעזה" שהוקמו בקמפוסים גרמו להם להרגיש לא בטוחים. רבים מהפרופסורים האנטי-ציוניים חברים ב"סגל למען צדק לפלסטין (FJP)".
מאז נכנס טראמפ לכהונתו השנייה, הוא נקט צעדים למאבק באנטישמיות בקמפוסים. בחודש שעבר, פרסם הנשיא הנכנס צו נשיאותי למאבק באנטישמיות בקמפוסים. הצו החדש בשם "צעדים נוספים למאבק באנטישמיות" קורא "להשתמש בכל הכלים המשפטיים המתאימים כדי להעמיד לדין, להסיר או להטיל אחריות על מבצעי הטרדות ואלימות אנטישמית בלתי חוקיות".
מתוך ה-Algemeiner מאת דיון ג'יי. פייר. לקריאת הכתבה המלאה.
4עקב פעולות צה"ל: עשרות אלפי פלסטינים עוקרים מיהודה ושומרון
בשבועות האחרונים צה"ל פועל באופן נרחב בצפון יהודה ושומרון, מה שמוביל לעקירה המונית שלא נראתה שנים, "במקביל להרס התשתיות והפיכת מחנות הפליטים לבלתי ראויים למגורים". ב-AP נכתב כי "ברכב וברגל, דרך מטעי זיתים בוציים ובטווחי ירי של צלפים, עשרות אלפי פלסטינים נמלטו בשבועות האחרונים. העקירה הגדולה ביותר בשטח הכבוש מאז מלחמת המזרח התיכון של 1967".
רולנד פרידריך, מנהל ענייני יהודה ושומרון של סוכנות הפליטים הפלסטינית של האו"ם, אמר ל-AP כי "יותר מ-40,100 פלסטינים נמלטו מבתיהם במבצע הצבאי המתמשך".
בניגוד לפעולות קודמות של צה"ל ביהודה ושומרון, הפעם הכוחות "המשיכו עמוק יותר ובכוח רב יותר לתוך ערים סמוכות לג'נין, כולל טולכרם, פארעה ונור א-שמס, מה שגרם לפיזור משפחות והעלה זיכרונות כואבים ממלחמת 1948 על הקמת ישראל". אז, 700 אלף פלסטינים נמלטו או גורשו מבתיהם מה שהוביל "ליצירת ערי הפליטים הצפופות ביהודה ושומרון, שהן כעת תחת מתקפה ועדיין מוכרות כמחנות פליטים", נכתב.
ארגונים הומניטריים אומרים שלא ראו עקירה כזו מיהודה ושומרון מאז 1967 "אז כבשה ישראל את השטח שממערב לנהר הירדן, יחד עם מזרח ירושלים ורצועת עזה, וגרמה לעקירתם של עוד 300 אלף פלסטינים". אבד סבאח, בן 53, תושב מחנה הפליטים נור א-שמס, אמר ל-AP: "זו הנכבה שלנו".
מתוך AP מאת איזבל דברה. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.