חצי עשור חלף מאז מחיר השפל שאליו נפלה מניית קבוצת דלק עם פרוץ משבר הקורונה, אשר שיקף לחברת ההחזקות של יצחק תשובה שווי של כ-650 מיליון שקל בלבד. כעת, לאחר יומיים שבהם הוסיפה המניה כ-5% לערכה, היא משלימה זינוק של לא פחות מ-1,350% מהשפל, ומשקפת לקבוצת דלק שווי נוכחי של מעל 11 מיליארד שקל (תשובה עצמו מחזיק כמחצית מהמניות בשווי של 5.5 מיליארד).
● כוחות השוק | נדל"ן או מניות? התשובה של מנהל ההשקעות מצמרת טבלת התשואות
● מי הרוויח ומי הפסיד מהיציאה של קרן נוי מנופר אנרג'י
● בדיקת גלובס | מלונות בראון: כך הפך חוב של מיליארד להסדר של 150 מיליון בלבד
ביום חמישי, קיבלה קבוצת דלק, בניהולו של עידן וולס, שתי חדשות שתרמו לעלייה במניה - הראשונה בתחום האנרגיה שבו מתמקדת פעילות הקבוצה בשנים האחרונות - הפקת נפט וגז. כך החברה הבת איתקה (52%), הפועלת בים הצפוני, פרסמה הערכות מקדמיות לגבי תפוקת הנפט שלה בשנה החולפת, תוך שהיא מעריכה כי תחלק דיבידנד של חצי מיליארד דולר השנה.
בשורה נוספת, הקשורה לפעילות עתידית מרכזית של קבוצת דלק, הגיעה מכיוון חברת כרטיסי האשראי הגדולה בישראל, ישראכרט. אסיפת בעלי המניות של ישראכרט אישרה ברוב עצום של מעל ל-96% את הצעת דלק לרכישת השליטה בחברה. כעת עובר הכדור למגרש של הרגולטורים, ובעיקר הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל (לצד אישור רשות התחרות). הערכות של גורמים בשוק הן כי אישור הפיקוח עשוי להתקבל בתוך שבועות ספורים. נזכיר כי במסגרת התוכנית להשתלטות על חברת כרטיסי האשראי, חשפה דלק כי היא מקדמת מהלך לקבלת אישור בנק ישראל מאחורי הקלעים כבר מאז חודש יוני אשתקד.

קבוצת דלק החלה במהלך מול ישראכרט בחודש דצמבר האחרון, והצעתה גברה על הצעות מתחרות של מנורה מבטחים ובנק ירושלים. בהתאם להסכם ההשקעה שנחתם, דלק תרכוש בדרך של הקצאה 37% ממניות ישראכרט תמורת 1.3 מיליארד שקל (שווי חברה של 3.56 מיליארד שקל), כאשר ערב השלמת העסקה תחלק ישראכרט דיבידנד של 1.2-1.3 מיליארד שקל לבעלי המניות. דלק צפויה להגיע להחזקה של 40% בישראכרט, הודות לרכישת מניות שביצעה ערב העסקה בשוק.
הימרה על עסקי האנרגיה במשבר הקורונה
כאמור, מניית הקבוצה שבשליטת תשובה צללה לאחר פרוץ מגפת הקורונה במרץ 2020, כאשר העולם עמד מלכת בימי הסגרים. כפועל יוצא צלל מחירו של הנפט באופן דרמטי, ולרגעים אף הגיע לרמה אפסית. משבר נזילות איים על קבוצת דלק ועל תשובה עצמו. גם איגרות החוב של הקבוצה צללו ונסחרו בתשואות דו ותלת-ספרתיות, שביטאו את חוסר אמון המשקיעים ביכולתה לשרת את התחייבויותיה העתידיות. לדוחותיה דלק אף צורפה הערת "עסק חי" של רואי החשבון.
עם הגב לקיר נאלצו תשובה והקבוצה שבשליטתו לצאת למהלך מימושים אגרסיבי כדי לעמוד בהתחייבויותיהם. בפרק זמן של חודשים הם נפרדו מנכסים רבים ויקרי ערך בתחומי הנדל"ן, האנרגיה והתשתיות, תמורת סכום המוערך במצטבר בכ-5 מיליארד שקל (מהם כ-3 מיליארד שקל החזקות שמכרה קבוצת דלק, והיתרה נכסים פרטיים שמימש בעל השליטה בארץ ובחו"ל). בקבוצה נותרו עם נכסי האנרגיה שלה בארץ ובחו"ל (מאגר הגז לוויתן בארץ ואיתקה שמפיקה נפט בים הצפוני).
בשנים הבאות חזרו מחירי הנפט והגז לעלות, ועמם גם הרווחים העצומים שרושמת קבוצת דלק מעסקי האנרגיה שלה בארץ ובחו"ל, מה שבא לידי ביטוי בתשואה של יותר מ-1,300% שרשמה המניה מאז.
2.4 מיליארד דולר יושקעו בהרחבת ההפקה מלוויתן
השותפות במאגר הגז לוויתן מקדמות את הרחבת ההפקה ממנו, והגישו למשרד האנרגיה תוכנית פיתוח מעודכנת.
השותפות ניו-מד אנרג'י, שבשליטת קבוצת דלק ובניהולו של יוסי אבו, עדכנה כי השותפים במאגר (שברון, ניו-מד ורציו) הגישו לממונה על ענייני הנפט במשרד האנרגיה והתשתיות תוכנית פיתוח, שנועדה להרחיב את הפקת הגז בשלב הראשון ל-21 BCM (מיליארד מטרים מעוקבים) בשנה - ובהמשך תוכל להגדיל את היקף ההפקה ל-23 BCM בשנה (כמעט כפול מהקצב הנוכחי).
לפי התוכנית שהוגשה, בשלב הראשון יבצעו השותפים במאגר קידוח של שלוש בארות הפקה נוספות, הוספת מערכות תת ימיות נלוות והרחבת מתקני הטיפול בפלטפורמה. העלות של מהלכים אלה, שיגדילו כאמור את יכולת הפקת הגז מהמאגר במידה רבה, מוערכת בכ-2.4 מיליארד דולר (100%). יצוין כי עד כה אישרו השותפים תקציב של כ-505 מיליון דולר לצורך רכישת ציוד שזמן אספקתו ארוך והשלמת התכנון הנדסי מפורט (FEED).
עד כ־23 BCM בשנה
בשלב השני של תוכנית הפיתוח יבוצע קידוח של בארות הפקה נוספות ויונחו מערכות תת ימיות נלוות, ובכלל זה האפשרות להניח צינור רביעי בין השדה לפלטפורמת ההפקה, באופן שצפוי להגדיל את יכולת ההפקה היומית המקסימלית בכ-2 BCM נוספים לשנה. כך שתעמוד כאמור על כמות כוללת של כ-23 BCM בשנה.
מאגר לוויתן התגלה בתחילת העשור הקודם, מערבית לחופי העיר חיפה בתוך המים הכלכליים של ישראל, והפקת הגז הטבעי ממנו החלה ביום האחרון לשנת 2019. זהו מאגר הגז הטבעי הגדול בים התיכון (650 BCM). קצב ההפקה ממנו כיום עומד על 12 BCM בשנה, ואילו בשנה הבאה הוא צפוי לגדול ל-14 BCM. התוכנית החדשה אמורה להקפיץ את היקף ההפקה ממנו ב-50% בשלב הראשון, כאשר לא ידוע בשלב זה כמה זמן ייקח עד להשלמת ההרחבה.
במאגר לוויתן מחזיקות ניו-מד (45% מהזכויות), שברון האמריקאית (40%) ושותפות רציו (15%). ניו-מד נסחרת כיום לפי שווי שוק של 15.8 מיליארד שקל, לאחר שמחיר יחידת ההשתתפות שלה זינק בשנה האחרונה ב-53%. נזכיר כי לפני שנתיים, בחנו ענקית האנרגיה בריטיש פטרוליום וחברת הנפט הלאומית של אבו-דאבי (ADNOC) רכישה של מחצית ממניות ניו-מד מידי הציבור וקבוצת דלק, תמורת 7.1 מיליארד שקל, בעסקה שגילמה לה שווי של כ-14 מיליארד שקל - הנמוך מהשווי הנוכחי.
יוסי אבו, מנכ"ל ניו-מד, מסר כי "הגדלת יכולת ההפקה של לוויתן תספק מענה לביקושים הגוברים במשק המקומי, לצד חיזוק מעמדה של ישראל כספקית אנרגיה וכן הקשרים האזוריים ושיתופי הפעולה".
בעלת נכס ההפקה הגדול בים הצפוני
כאמור ביום חמישי פרסמה איתקה תחזית ראשונית לתפוקת הנפט שלה בסיכום 2024, לפיה היקף ההפקה היומי הממוצע ברבעון האחרון עמד על 116 אלף חביות נפט, ובשנה כולה על 80 אלף חביות נפט ביום - בחלק העליון של טווח תחזיות השוק. הביצועים החזקים נמשכו גם לתוך חודש ינואר 2025, עם היקף הפקה יומי ממוצע לחודשים נובמבר עד ינואר הגבוה מ-120 אלף חביות.
בתוך כך שמרה איתקה, לדבריה, על הוצאות תפעוליות שהיו נמוכות מטווח תחזית השוק. היא סיימה את השנה שעברה בתור בעלת נכס ההפקה הגדול ביותר בים הצפוני, עם עתודות נפט וגז המוערכות ב-658 מיליון חביות נפט. זאת בהשוואה לעתודות של 544 מיליון חביות נפט ב-2023.
איתקה חילקה בדצמבר האחרון דיבידנד מיוחד של 200 מיליון דולר, וסך הדיבידנדים ששילמה בשנה החולפת הגיע ל-300 מיליון דולר. לדבריה, חלוקה זו תומכת גם בעמידתה ביעד חלוקת הדיבידנד ל-2025 בהיקף של 500 מיליון דולר, אשר בה יהיה חלקה של קבוצת דלק כחצי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.