חברת כרטיסי האשראי ישראכרט תשלם פיצוי של 9 מיליון שקל לחברת הביטוח הפניקס על ביטול הקשר העסקי בין החברות - כך על-פי פשרה שאליה הגיעו אתמול (ב') שתי החברות וקיבלה את אישור בית המשפט המחוזי בתל אביב.
● המניה שעלתה ב-1,350% בחמש שנים והעסקה הגדולה שבדרך
● תביעת המיליונים והפשרה שכמעט הייתה: למה נוחי דנקנר נסוג?
הסיפור החל כאשר הפניקס תבעה את ישראכרט לפני כשנתיים בהיקף של 120 מיליון שקל. הסיבה הייתה ששבוע אחרי שהפניקס וישראכרט חתמו על מזכר הבנות להקמת מיזם משותף בתחום האשראי הצרכני, הופתעה הפניקס לגלות כי דירקטוריון ישראכרט החליט למכור את השליטה בחברה לחברת הביטוח הראל, המתחרה של הפניקס. הפניקס טענה אז ל"נזקי אובדן הכנסות ועיכוב ביישום תוכנית עסקית", והוסיפה כי שראכרט ביצעה משא-ומתן מקביל עם הראל בחוסר תום-לב.
על-פי הפניקס לפני שנתיים, "ישראכרט ונושאי המשרה שהובילו את המשא-ומתן מטעמה הפרו חובות - חוזיות ונזיקיות - כלפי הפניקס, בכך שהסתירו את המגעים המקבילים שנוהלו עם הראל. מעבר לנזקים הישירים כתוצאה מאובדן הזמן והמשאבים שהושקעו בבניית המיזם, נוצרו נזקים של אובדן הכנסות ועיכוב משמעותי בביצוע וביישום התוכנית העסקית".
"תביעת סרק"
בתשובה לבית המשפט טענה ישראכרט ביולי 2023 כי ההצעה מהראל הגיעה רק לאחר שנחתם מזכר ההבנות מול הפניקס. לדבריה, "מדובר בתביעת סרק. הצדדים - חברות ציבוריות - ניהלו משא-ומתן להקמת מיזם משותף... לאחר הדיווח ישראכרט קיבלה הצעת רכישה מצד שלישי (אפשרות שהצדדים צפו). בתגובה, הפניקס החליטה לפרוש מהמשא-ומתן - ללא הצדקה ותוך הפרת חובותיה כלפי ישראכרט - ולהגיש תביעה".
עוד הוסיפה ישראכרט כי מזכר הבנות היה רק בבחינת "בדיקת היתכנות לגיבוש התשתית הטכנולוגית הנדרשת לצורך קיום המיזם המשותף", ואף טענה כי כבר במזכר ההבנות ולאורך כל תקופת המשא-ומתן החברות דיברו על כך שייתכן שישראכרט תימכר לחברה אחרת, כולל האפשרות להימכר לחברת ביטוח; וכי במזכר ההבנות נכתב שיהיה מדובר במקרה כזה ב"עילת סיום מוצדקת".
בתגובה טענה הפניקס כי מדובר ב"גרסה מופרכת"; כי הטענה שלא היה משא-ומתן מקביל מול הראל היא "התחמקות והיתממות"; וכי "בכתב ההגנה הנתבעים (ישראכרט - נ"א) מודים כי ניהלו שיחות ומגעים עובר להצעת הראל... מדובר בגרסאות סותרות".
רשות התחרות בלמה
בכל מקרה, רשות התחרות בלמה בסופו של דבר את המכירה של ישראכרט להראל, ובסיבוב השני מנורה הפסידה לקבוצת דלק של יצחק תשובה, כאשר בשבוע שעבר דירקטוריון ישראכרט החליט לקבל את הצעת דלק למכירת השליטה לפי שווי של 3.56 מיליארד שקל. דלק, שכבר מחזיקה בקצת פחות מ-5% ממניות ישראכרט, תקבל הקצאת מניות בהיקף של 37% ממניות ישראכרט.
בינתיים ישראכרט היא חברה ללא גרעין שליטה כיום ונסחרת בשווי של 3.12 מיליארד שקל, כשהיא משלימה עליה של כ-40% בשנה האחרונה (אך רק 16% בשלוש השנים האחרונות) על רקע ניסיונות הרכש השונים שלה.
בין בעלי המניות של ישראכרט נמצאים חברת האשראי החוץ-בנקאי נאוי שבשליטת דורי נאוי וחברות הביטוח הראל, הפניקס ומנורה מבטחים (שהתמודדה עד לאחרונה על רכישת השליטה בישראכרט). בנוסף מחזיקים במניות ישראכרט, לפי ההערכות, גם ענקי השקעות גלובליים כמו ואנגרד ובלקרוק וכן חברת מגדל, אשר אינם בעלי עניין (שיעור החזקה של מתחת ל-5%).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.