אחרי 150 שנות ידידות, ארה"ב וקנדה מתקוטטות

איומים במכסים ודיבורים על הפיכת קנדה למדינה ה-51 החדירו רגשות טינה וחוסר יציבות לאחת מן השותפויות החזקות בעולם

קקטה בין שחקני נבחרת ההוקי האמריקאית והקנדית, בשבוע שעבר / צילום: צילומי מסך מתוך יוטיוב
קקטה בין שחקני נבחרת ההוקי האמריקאית והקנדית, בשבוע שעבר / צילום: צילומי מסך מתוך יוטיוב

בכירים קנדיים נהגו לחשוב שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ התלוצץ במהלך הקדנציה הראשונה שלו כאשר בפגישות פרטיות עם ראש הממשלה ג'סטין טרודו הוא דיבר על סיפוח קנדה. עימות הוקי פרוע בין שתי המדינות היה כל מה שנדרש כדי להראות שקנדה מתייחסת לאיום ברצינות רבה.

הפיכת קנדה "למדינה ה־51" הייתה אחד מן הנושאים שטראמפ חזר עליהם באופן העיקש ביותר, אף שהוא מופרך לכאורה, בתחילת כהונתו השנייה כנשיא. הוא מציע בפומבי להדיח את מה שהוא מכנה "הגבול המלאכותי" בין שתי המדינות. הוא איים להשתמש ב"כוח כלכלי", כולל הטלת מכסים, כדי לאלץ את קנדה להצטרף לארה"ב. מוקדם יותר החודש, טראמפ אף אמר לטרודו בשיחה שביכולתו למחוק את הגבול על ידי כך שיקרע אמנה משנת 1908 בין בריטניה לארה"ב, שעזרה לקבוע את קו הרוחב ה־49 כגבול, על פי אנשים שמעורים בפרטים. הוא התחיל להתייחס לטרודו כ"מושל".

את המנהיגים הקנדיים זה לא מצחיק. טרודו כינס פסגת חירום כלכלית עם מנהיגים עסקיים וראשי ארגוני עובדים ועודד אותם להפחית את התלות שלהם בארה"ב ולהזכיר ללקוחות האמריקאים שלהם שקרב ממושך יגרום סבל לשתי הכלכלות. הוא נסע לאירופה כדי לבקש תמיכה מבעלי ברית וטען שאם קנדה אינה בטוחה מפני איומי טראמפ, שום מדינה אינה בטוחה.

ואז הכפפות הוסרו באמת. כאשר ארה"ב וקנדה התחרו בטורניר בינלאומי במונטריאול בסוף השבוע שעבר, אוהדים קנדים משולהבים הגיבו להמנון האמריקאי בקריאות בוז. ברגע שהוטלה הדסקית להתחלת המשחק, פרצה קטטה אדירה על הקרח ותיבות העונשין התמלאו. "אם היה ספק עד כמה היריבות הזו נעשית מרה, קיבלנו עכשיו את התשובה", אמר כריס קאת'ברט, קריין של ערוץ Sportsnet בקנדה.

לקראת משחק חוזר וטעון רגשית על הניצחון בטורניר ביום חמישי בבוסטון, איחל טראמפ הצלחה לנבחרת האמריקנית בפוסט ב־Truth Social והקניט את ראש ממשלת קנדה, כאשר הזמין אותו לצפות במשחק בטלוויזיה עם מושלי ארה"ב שהתאספו בוושינגטון הבירה. לאחר שקנדה ניצחה 3־2, טרודו פרסם פוסט ב־X כדי לומר את המילה האחרונה, לעת עתה: "אתם לא יכול לקחת את המדינה שלנו - ואתם לא יכול לנצח במשחק שלנו".

"סכנה ברורה ונוכחת"

זו תפנית מדהימה עבור שתי מדינות שחלקו בשלווה את הגבול הפתוח והארוך ביותר בעולם. הן שותפות סחר מרכזיות זו של זו, בעלות ברית במלחמה וחתומות על אותן בריתות ביטחוניות. מפעלי רכב משני צידי הגבול חולקים רכיבים, ייצור ועבודה.

קנדים נופשים בפלורידה ומחזיקים בנכסים באריזונה. האמריקאים אסירי תודה לקנדה על ריאן גוסלינג, ג'וני מיטשל ומעילי הפארקה של קנדה גוס. קבוצות קנדיות ואמריקאיות משתייכות לליגת הוקי לאומית אחת. בריידי טקצ'וק, אחד השחקנים האמריקאים שהתקוטטו עם קנדים על הקרח במוצאי שבת, משחק בדרך כלל בקבוצת אוטווה סנטורס. כעת, ייתכן שהיחסים כבר לעולם לא יהיו אותו הדבר.

"אנחנו נאבקים בעולם שבו אמריקה הפכה לסכנה ברורה ונוכחת לריבונותה של קנדה", אמר ג'רלד באטס, סגן יו"ר חברת הייעוץ Eurasia Group ויועץ בכיר לשעבר של טרודו. באטס אמר שטראמפ הזכיר את עניין המדינה ה־51 כמה פעמים במהלך הקדנציה הראשונה שלו, אך תמיד בפרטיות.

הנימה וההתנהגות האגרסיביות של טראמפ הפתיעו קנדים רבים. אך הסוגיות שהנשיא אומר שמרגיזות אותו בקשר לקנדה - לרבות מחלוקות הנוגעות לסחר, לאבטחת גבולות ולהגנה - הן מקור למתיחות מתמשכת בין שתי המדינות, לדברי דיפלומטים ומנהיגים עסקיים לשעבר.

אין שום אינדיקציה לכך שטראמפ רוצה לשלוח טנקים צפונה וקנדה אינה מציבה חיילים בגבול שלה. אך גורמים רשמיים באוטווה אמרו שהם מתכוננים למערכה שעשויה להיות ארוכה, שבה ארה"ב תשתמש בלחץ כלכלי כדי לכפות על את קנדה את רצונו של טראמפ.

בקנדה איימו על מכסי תגמול, ובו בזמן פתחו במהלכים דיפלומטיים ונסעו דרומה כדי להיפגש עם מושלים, מחוקקים ומנכ"לים. מוקדם יותר החודש, נסעו כל 13 מנהיגי המחוזות והטריטוריות של קנדה לוושינגטון כדי להיפגש עם חברי הקונגרס ועם סגן ראש הסגל של טראמפ לעניינים חקיקתיים, פוליטיים וציבוריים, ג'יימס בלייר, ועם מנהל הסגל, סרג'יו גור. ראשי המחוזות בקנדה אמרו שהפגישות התנהלו כשורה. אולם לאחר שהסתיימו, בלייר פרסם: "יש להבהיר, שמעולם לא הסכמנו שקנדה לא תהיה המדינה ה־51".

השפעות ממשיות

האיומים של טראמפ יצרו טינה בין השותפות האיתנות והחזקות בעולם. הם גם עוררו תגובה של פטריוטית אגרסיבית שאינה "קנדית" בעליל. חנויות אלכוהול באונטריו, קוויבק וקולומביה הבריטית החרימו משקאות אלכוהול אמריקאיים. אחד מאביזרי האופנה הפופולריים ביותר של החורף הזה הוא כובע בייסבול כחול עם הכיתוב "קנדה אינה למכירה".

דרו דילקנס, ראש עיריית וינדזור שבאונטריו, הנמצאת ממש מעבר לנהר מול דטרויט, אמר שהוא יסיר את החסות שעירו מעניקה לגראנד פרי של דטרויט כאשר המכסים ייכנסו לתוקף, ובתחילת החודש הוא הפסיק שירות אוטובוסים שמעביר 40 אלף קנדים לדטרויט מדי שנה. מהלכים אלה, אמר, הם גמול על איומי הנשיא טראמפ. "אנחנו צריכים לאותת בחזרה," הצהיר דילקנס. "אתה מצפה שפשוט אקבל את זה? אין מצב!".

טרודו ביקש מהאמריקאים לזכור שחיילים קנדים מתו איתם בצרפת, בחצי האי הקוריאני ובאפגניסטן. "אנחנו לא רוצים להיות במצב הזה, לא ביקשנו את זה, אבל לא ניסוג", אמר טרודו במהלך נאום ששודר בטלוויזיה הארצית ב־1 בפברואר, היום שבו הודיע ​​טראמפ כי יטיל מכסים גורפים על קנדה ומקסיקו (מאז השהה טראמפ את התוכנית הזו עד 4 במרץ).

"זה היה רגע מכונן", אמרה לנה פיין, נשיאת Unifor, איגוד במגזר הפרטי המייצג 320 אלף עובדים בתחום הרכב ובתחומים אחרים ברחבי קנדה. היא צפתה בנאום בטורונטו עם בעלה ובתה בת 23, כדי לראות איך קנדה תתמודד עם מה שהיא כינתה "מתקפה ללא התגרות מצד קנדה על כלכלת קנדה ועובדיה".

גם אם טראמפ לא יטיל מכסים גורפים לעולם, די ברטוריקה של החודש האחרון כדי לגרום לקנדה לשקול מחדש את התלות שלה בכלכלה הגדולה בעולם, המקבלת יותר מ־75% מיצוא הסחורות של קנדה. "אין דרך חזרה עכשיו", אמרה פיין.

לאיומים כבר היו השפעות ממשיות. South Shore Furniture, יצרנית שבסיסה בקוויבק, פיטרה 115 עובדים בפברואר בגלל איומי המכס, לטענתה. 70% מהכנסותיה של South Shore הן מארה"ב, אך האיומים החוזרים ונשנים של ממשל טראמפ עודדו את לקוחות החברה לקנות יותר מהשווקים באסיה, מה שפגע בעסקים, לדברי החברה.

גם מנכ"ל חברת התעופה הקנדית West Jet אמר כי מספר הקנדים שהזמינו נסיעות לארה"ב ירד ב־25% בשבועיים הראשונים של פברואר.

תחושות כעס

טראמפ פתח בכך שתקף את קנדה על כך שנכשלה לכאורה במניעת כניסתם של פנטניל ומהגרים לא מורשים לארה"ב, אך הביקורת שלו הסלימה. לטענתו, ארה"ב "מסבסדת" את קנדה ב־200 מיליארד דולר בשנה, כשהוא כולל בכך את גירעון הסחר בסחורות שהסתכם ב־63 מיליארד דולר ב־2024 ואת הכסף שארה"ב תורמת להגנה משותפת של המדינות, במיוחד באזור הארקטי. אף שקנדה היא אחת החברות המייסדות של נאט"ו, היא אינה עומדת ביעד הברית להקצות 2% לפחות מהתמ"ג להגנה, פער מימון שהרגיז את הנשיא זה מכבר.

בסופרבול סאנדיי, היום שבו נערך משחק הסופרבול, אמר טראמפ כי קנדה גנבה את תעשיית הרכב שלה מארה"ב ואיים להשיב לה בהטלת מכסים על כלי רכב מתוצרת קנדה, שרבים מהם נמכרים בארה"ב. הוא אמר שקנדה לא תשרוד אם ארה"ב תסיר את תמיכת ההגנה שלה ותטיל מכסים על כלי רכב. "אם נעשה את זה, הם אינם בני קיימא כמדינה", אמר טראמפ בטיסה ב־Air Force One.

"זה מתסכל", הדגיש דיוויד מקנוטון, שגריר קנדה לשעבר בארה"ב, שסייע במשא ומתן על הסכם הסחר של ארה"ב־מקסיקו־קנדה, USMCA, במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ. "מה הם רוצים בעצם? זה מה שהרגיז את הקנדים כל כך".

ראש ממשלת קנדה לשעבר הנוטה לימין, סטיבן הארפר, אמר לקהל בהשקת ספר באוטווה החודש שהוא מוכן לקבל "כל רמה של נזק" כדי לשמור על קנדה עצמאית. "הייתי מוכן לרושש את המדינה ולא להיות מסופח, אם זו הייתה האפשרות העומדת בפנינו", אמר הארפר, לפי אנשים ששמעו את דבריו.

ישנם אמריקאים המבולבלים מכך שמצאו עצמם במלחמת מילים עם שכנה שנראית תמיד חביבה ועליזה - כמו נד פלנדרס, השכן של משפחת סימפסון. "זאת מדינה שהייתה החברה הכי טובה שלך, או חברה טובה. הכול היה בסדר גמור. אז למה שתגיד דברים כאלה?", שאלה היידי אלפורד, ספרנית משלבי שבמונטנה, ליד הגבול הקנדי.

הדיווחים על קנדים שהשמיעו בוז להמנון הלאומי של ארה"ב הדאיגו אותה מאוד. "אני מקווה שזה לא גורם למרירות אצל אנשים, אבל אני לא יודעת", אמרה על האיומים של טראמפ. "אני חושבת שיהיה כעס".

הקשרים ההדוקים הפכו את האיומים של טראמפ לפוגעים אפילו יותר, אמר ג'ונתן וילקינסון, שר האנרגיה והמשאבים הטבעיים של קנדה. הוא הריע כאשר כמה מראשי המחוזות במדינה הורו לחנויות המשקאות אצלם להסיר יין ווויסקי אמריקאיים מהמדפים שלהם. מערכת היחסים, הוא חושש, ספגה נזק חמור. "זה זעזוע עמוק לנפש", אמר וילקינסון. "תמיד תישאר בתודעתם של אנשים השאלה אם בטווח הארוך נוכל לסמוך באופן מלא על ארה"ב".

קריאת השכמה

קנדה וארה"ב התגברו על סכסוכי עבר. כאשר ארה"ב העלתה את מכסי היבוא ​​במסגרת חוק המכסים של סמוט־האולי בשנת 1930 כדי להגן על חקלאים אמריקאים, קנדה נקמה במכסים גבוהים יותר על פריטים כולל ביצים, מה שגרם ליצוא הביצים של ארה"ב לצנוח, לדברי דאגלס ארווין, פרופסור לכלכלה בדארטמות' קולג'.

היחסים התחממו כאשר בעלות הברית נלחמו זו לצד זו במהלך מלחמת העולם השנייה ולאחר מכן העמיקו עם הסכם משנת 1965 שהסיר את רוב המכסים על סחר הרכב. המתיחות התלקחה שוב ב־1980, כאשר תושבי מיין הזועמים חסמו את הגבול עם ערמות של תפוחי אדמה רקובים כדי למחות על תפוחי האדמה הזולים יותר מקנדה, שהרסו להם את העסקים. המדינות חתמו על הסכם הסחר החופשי המקיף הראשון שלהן ב־1988. הוא הורחב לאחר מכן כך שיכלול גם את מקסיקו, ושמו שונה ל־Nafta. במהלך כהונתו הראשונה, אילץ טראמפ את ניהולו של משא ומתן מחודש על העסקה, שהפכה ל־USMCA.

ישנם קנדים הרואים ברגע הזה קריאת השכמה. מנהיגי קנדה התייחסו לנדיבות האמריקאית כמובנת מאליה במשך זמן רב מדי ולא הסתגלו לעולם המשתנה, אמר ג'ים בלסילי, היו"ר והמנכ"ל המשותף לשעבר של Research In Motion, יצרנית הטלפון הנייד בלקברי. "הם המשיכו להחזיק בהשקפות תמימות וסנטימנטליות בשעה שהסדר הכלכלי העולמי התעצב מחדש מול עיניהם בשני העשורים האחרונים", אמר.

אחרים אומרים שקנדה הותירה עצמה חשופה לנשיא תוקפני בכך שהזניחה את ההתמודדות עם עניינים בעייתיים בין שתי המדינות. "יש נושאים שצריך לטפל בהם והם ראויים לטיפול", אמר דיוויד כהן, ששימש כשגריר ארה"ב בקנדה תחת ג'ו ביידן. הוא פקפק בטקטיקה של טראמפ, אך אמר כי נשיאים רבים לא הסכימו למדיניות של קנדה בנושאי הגנה, אכיפת גבולות, סחר בעץ וגישה לשוק עבור חקלאי חלב בארה"ב.

ראש לשכת המסחר ליד פלטסבורג, ניו יורק, מרוצה ממערכת היחסים כפי שהיא. הפינה הכפרית הזו של צפון מדינת ניו יורק הפכה עצמה במכוון לפרבר אמריקאי של מונטריאול והיא מעודדת השקעות חוצות גבול וקשרי מחקר שאפשרו לאזור פלטסבורג לשגשג, אמר גארי דאגלס, ראש לשכת המסחר של צפון ארה"ב המשרתת מחוזות רבים. "במובנים רבים הפכנו את עצמנו לנספח אמריקאי של כלכלת קוויבק", אמר.

יצרנים קנדיים מעסיקים מאות אנשים באזור פלטסבורג בייצור פלסטיק, רכיבי תעופה וחלל ופריטים אחרים, הוא הצהיר. רואי חשבון ועורכי דין ברחבי פלטסבורג מנהלים עסקים פורחים המסייעים לחברות קנדיות בהשקעותיהן בארה"ב. מדינת ניו יורק מקבלת הרבה מן החשמל, הגז הטבעי, המלט והבנזין שלה מקנדה. "מערכת היחסים של ארה"ב וקנדה היא מעבר לסחר בלבד והמדינות משולבות מאוד זו בזו. מדובר ביצירה משותפת ולא רק בסחורות שנעות הלוך ושוב", אמר דאגלס.

בריאן גרט, חקלאי תפוחי אדמה בקאריבו, מיין, במרחק של כתריסר מיילים מהגבול, אמר שהוא לא שמע הרבה על פנטניל שמגיע מקנדה. איילים הם הבעיה הגדולה יותר, לדברי גרט - ויותר מדי תפוחי אדמה קנדיים זולים.

בינתיים, הדיבורים של טראמפ על המדינה ה־51 ערערו כמה מחבריו הקנדיים של גרט המתגוררים ממש מעבר לגבול. "יש אנשים שחושבים שזו רק ההתחלה של השתלטות", הוא אמר. "הם חושבים שרוצים למרר להם את החיים עד שהם ייכנעו".

החוואי בן ה־53 ציין שלא יפריע לו אם יוטלו מכס או מגבלות יבוא אחרות שיגנו על השוק האמריקאי והוא חושב שאולי הגיע הזמן שחבריו מהצפון יבחרו. "הם רוצים לפעול כמו מדינה של ארה"ב, עם סחר שהוא חופשי בעצם, אבל עדיין להיות ריבונים", הוא אמר. "קנדה רוצה לפעול כמו מדינה של ארה"ב, אבל לא להיות כזאת".