מלחמת סחר | ראיון

מומחה לכלכלה פוליטית: זו המטרה העליונה של טראמפ

"טראמפ רואה דווקא את סין כאויבת הגדולה של ארה"ב והמערב, ולכן הוא מבצע צעדים תוקפניים רבים נגדה בחודש הראשון שלו כנשיא. ייתכן כי מטרתו לשפר את כוח המיקוח של ארה"ב במו"מ עתידי על הסדרי הסחר בין המדינות", אומר פרופ' אריה קרמפף, מומחה לכלכלה פוליטית ויחסים בינלאומיים מהמכללה האקדמית תל אביב-יפו

נשיא סין, שי ג'ינפינג בפגישה בארה''ב בנובמבר / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta
נשיא סין, שי ג'ינפינג בפגישה בארה''ב בנובמבר / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

"מלחמת המכסים אינה רק עניין של תקבולי מס מכאן או מכאן, אלא תהליך הרבה יותר עמוק. טראמפ מנסה לקרב את רוסיה חזרה לצד של הגוש האמריקאי ולהרחיקה מסין" - כך אומר פרופ' אריה קרמפף, מומחה לכלכלה פוליטית ויחסים בינלאומיים מהמכללה האקדמית תל אביב-יפו.

המכסים החדשים של טראמפ: כיצד יגיבו סין, מקסיקו וקנדה? 
שאלות ותשובות | מלחמת הסחר החלה, ובוול סטריט מנסים להבין כמה רחוק יילך טראמפ 

לדבריו, "טראמפ רואה דווקא את סין כאויבת הגדולה של ארה"ב והמערב, ולכן הוא מבצע צעדים תוקפניים רבים נגדה בחודש הראשון שלו כנשיא. ייתכן כי מטרתו לשפר את כוח המיקוח של ארה"ב במשא-ומתן עתידי על הסדרי הסחר בין המדינות". להערכתו, ייתכן שנראה צעדים אחרים על מנת לקרב מדינות אחרות המקיימות יחסים קרובים עם סין, ומתכוון בעיקר למדינות ארגון ה-BRICS (הכולל בין היתר את ברזיל, רוסיה סין והודו).

"המכסים הם רק כלי"

איך כלל המכסים שהוטלו מתאימים לצעדים הללו?
"הטלת מכסים על יבוא זה מכשיר. האפקטיביות של המכשיר תלויה במטרה. את המהלכים של טראמפ נגד סין ניתן היה להבין כחלק ממאבק בין-גושי, המתרחש כבר שני עשורים והסלים בשנים האחרונות. עד לאחרונה, ארה"ב הייתה שותפה במאבק זה, לצידן של מדינות אירופה והגוש הליברלי כולו". הוא מוסיף, כי "סין משיבה כי היא 'תגיב' על המכסים של טראמפ. השיח הוא מאוד אגרסיבי.

"הטלות המכסים על מקסיקו וקנדה אינן בהכרח ברורות. הן אומנם מדגישות את החזרת הכוח לאמריקה אך עלולות לגרור עליות מחירים ואינפלציה בתוך ארה"ב, כך שלא ברור בכלל מה מטרת היעד של טראמפ בכל העניין הזה".

אז מה מטרת-העל של טראמפ?
"הוא פועל לפירוק הגוש, אשר בו תלוי השגשוג הכלכלי של ארה"ב, ואשר הכרחי לצורך המאבק שלה בענק הסיני".

הדילמה האירופית

קרמפף מתייחס גם לדילמה האירופית. במדינות האיחוד מבינים כי אינם יכולים לסמוך על אמריקה כבעבר.

"בטווח הרחוק, נראה תהליך של ארגון מחדש של דפוסי הסחר העולמי", מעריך קרמפף. זאת מכיוון שמלחמות סחר מייצרות תמריצים להעמקת המבנה הגושי של הכלכלה העולמית.

"ייתכן שטראמפ מהמר על כך שהניתוק בין רוסיה וסין חשוב לו יותר משמירה על יחסים עם בנות הברית האירופיות", הוא אומר, ומוסיף כי זהו הימור שסיכון גדול בצידו.

מה לגבי הצרכנים, איך המהלכים ישפיעו עליהם?
"ההשלכה הראשונה היא עליות המחירים, לא רק בארה"ב אלא בכל העולם. תנועות המסחר הגלובליות יצטרכו להתארגן מחדש בסופו של דבר. מדובר בתהליך שייקח זמן. באופן כללי, אנחנו נראה המון אי-סדר ברמה העולמית. צריך לזכור שיש כאן שתי מעצמות-על שמתנגחות אחת בשנייה. לכן, את ההשפעות ארוכות-הטווח נראה בהמשך, כאשר הערפל וחוסר הוודאות יתפזרו, אך עד אז ישרור אי-שקט ואי-סדר ברמה העולמית, וחלק עיקרי מזה יבוא לידי ביטוי בעליות מחירים".