מעשנות יותר, ישנות פחות, מוטרדות יותר ממצבן הנפשי: סקר מכבי על בריאות נשים

מכבי שירותי בריאות ערכה סקר לרגל יום האישה הבינלאומי, ובו נמצאו פערים משמעותיים בין מצבן הגופני והנפשי של נשים לבין זה של הגברים, כפי שדיווחו עליהם • למרות שחלק מהנתונים מבוססים על פערי דיווח, הסקר בחן גם נתונים מדידים יותר כמו איכות שינה והקפדה על אורח חיים בריא

46% מהנשים דיווחו כי בשנה האחרונה חלה ירידה באיכות השינה שלהן / צילום: Shutterstock, Sergey Mironov
46% מהנשים דיווחו כי בשנה האחרונה חלה ירידה באיכות השינה שלהן / צילום: Shutterstock, Sergey Mironov

סקר שערכה מכבי שירותי בריאות לרגל יום האישה הבינלאומי, מצא כי נשים בישראל מדווחות על מצב גופני ונפשי קשה משמעותית מזה של הגברים, וזאת למרות החשיפה הנמוכה יותר שלהן (בממוצע) למלחמה. בעוד 59% מהגברים העריכו את מצבם הבריאותי כמצויין או טוב מאוד, רק 47% מהנשים הרגישו כך. 13% מהגברים ציינו כי הם מוטרדים מבעיות רגשיות, לעומת 24% מהנשים.

החוקרת שמגלה: כך תעשו שינוי עם עצמכם. וכל מי שאומר לכם אחרת - קצת משקר 
תגלית פורצת דרך במכון ויצמן יכולה להוביל לדור חדש של אנטיביוטיקות 

סביר להניח כי הנתונים הללו מורכבים הן מהבדלים אמיתיים והן מפערי דיווח והתייחסות של נשים וגברים לבריאותם הנפשית והפיזית, אולם הסקר גם בחן נתון מדיד יותר: איכות השינה. גם בו נמצאו פערים משמעותיים. 62% מהגברים טענו כי הם ישנים מספיק שעות בלילה כדי לתפקד באופן מיטבי, לעומת רק 56% מהנשים, ובנתון משלים - 44% מהנשים דיווחו על נדודי שינה לפחות 2-3 פעמים בשבוע, לעומת 31% מהגברים (אלה שיעורים מטרידים מאוד עבור שני המינים). 46% מהנשים דיווחו כי בשנה האחרונה חלה ירידה באיכות השינה, לעומת 35% מהגברים (ובהתייחסות לשנה שעברה, רוב הנבדקים כנראה מתייחסים ללפני ואחרי המלחמה, אף שזו כבר נמשכת זמן רב יותר). 73% מהנשים טענו כי בחודש האחרון התקשו להירדם, לישון שינה רציפה או להישאר בשינה עד השעה שכיוונו אליה בבוקר, לעומת 61% מהגברים.

44% מהנשים וגם מהגברים טענו כי הם מקפידים על אורח חיים בריא במידה רבה או במידה רבה מאוד, אבל לעומת 43% מהגברים, רק 37% מהנשים דיווחו כי הצליחו לבצע את כל הפעילות הגופנית הדרושה על פי ההמלצות. הפער לגבי תזונה נמוך יותר ומראה כי גם גברים מתחילים להיות מוטרדים מהנושא: 38% מהגברים ו-40% מהנשים ציינו כי הקפידו על תזונה במידה רבה או רבה מאוד.

פער נוסף נמצא בנתון מפתיע: 37% מהנשים החלו לעשן יותר בשנה האחרונה, לעומת 27% מהגברים.

הנשים נשאלו גם האם הן מטפלות בבריאותן כפי שהיו רוצות, ו-15% כי הן מצליחות בכך רק במידה מועטה (45% במידה בינונית ו-39% במידה רבה). הגורמים המשפיעים על כך על פי הסקר הם: מחסור בזמן (58%), תחושת עייפות ולחץ (49%), עומס בעבודה (28%), טיפול בבני משפחה אחרים (27%) וקושי כלכלי (24%).