מחפשים אלטרנטיבה: לאן עוברים המשקיעים כשוול סטריט אדומה?

בעוד משקיעי וול סטריט מלקקים את הפצעים מ"אפקט טראמפ" שהתפוגג, שוק המניות הסיני מציג ביצועי יתר משמעותיים בהשוואה לארה"ב • סין הפכה למגנט להשקעות גם עבור ענקיות כמו סיטי גרופ וסטנלי מורגן • האם מטבע היואן ייהנה מהרוח הגבית?

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Wang Sing
הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Wang Sing

אין ספק שאת פתיחת שנת 2025 משקיעים רבים בוול סטריט יעדיפו לשכוח. "אפקט טראמפ", שצבע את שוקי המניות בירוק בסוף השנה שעברה, התפוגג במהרה כשהנשיא החוזר פתח במערכה נוספת מול שותפויות הסחר של ארה"ב.

האופוריה התפוגגה ועשירי עולם הטכנולוגיה הפסידו מיליארדי דולרים
פרשנות | מה אפשר ללמוד מההיסטוריה על הפאניקה בשווקים, ולמה מוקדם עדיין לדאוג
לא קונים דירות יד שנייה: בתל אביב כבר יש יותר מתווכים מעסקאות

הצבע האדום ששטף את וול סטריט דחף את המשקיעים לחפש אלטרנטיבות השקעה יציבות יותר בשאר העולם, ואחד השווקים שזכה להתעניינות מחודשת הוא שוק המניות הסיני, שבאופן פרדוקסלי נהנה מזרימת הון זר מסיבית.

בשביל לסבר את האוזן, בזמן שמדד הנאסד"ק 100 וה־S&P 500 ירדו מתחילת השנה בכ־7.5% ו־4% בהתאמה, מדד האנג סנג הסיני רשם תשואה של 21%, ומדד MSCI CHINA עלה בכ־17%. במקביל, מדד שבע מניות הטכנולוגיה הגדולות בסין, הכולל בין השאר את עליבאבא וטנסנט, עלה השנה ביותר מ־30% - בעוד שמדד "שבע המופלאות" האמריקאי איבד כ־15% מערכו.

עבור סין, הבעת חוסר האמון של המשקיעים בטראמפ הגיעה בדיוק בזמן, לאחר מספר שנים בהן הם העדיפו לוותר על חשיפה למניות סיניות. גם המשבר הנדל"ני איתו התמודדה המדינה בשנים האחרונות הוביל לביצועי חסר של שוק המניות הסיני.

עם זאת, לאחרונה נרשמו עדויות שונות המעידות על התאוששות ענף הנדל"ן במדינה, כאשר קובעי המדיניות הצהירו על הגברת התמיכה במדיניות הכלכלית של סין וכן הגברת התמיכה בביקוש המקומי. לצד זאת, גם סערת דיפסיק, שהצהירה על שינוי חוקי המשחק בתחום ה־AI, הובילה משקיעים רבים להתעניין בשוק הסיני ולהסיט אליו כספים מאפיקי השקעה אחרים.

הגופים שמשנים כיוון

אנליסטים מבנק ההשקעות הסיני Kaiyuan Securities מסבירים כי העליות בשוק המקומי בצל מלחמת הסחר נובעות מהעובדה שהמכסים שהנשיא טראמפ התכוון להטיל על 10% מהסחורות הסיניות כבר תומחרו ברובם. עוד הם מסבירים כי "סביר להניח ששוק המניות הסיני יתעלם מהשינוי במכסים מול ארה"ב שכן הצהרת חברת דיפסיק על מודל AI חדש וזול יותר, מתקן את תיאבון הסיכון של המשקיעים".

בתוך כך, הסטת ההשקעות מארה"ב לסין באה לידי ביטוי גם בשינוי האלוקציה בתיקי ההשקעות המומלצים על ידי גופי ההשקעות הגדולים בעולם. בסיטי גרופ למשל, הורידו את החשיפה המומלצת שלהם לשוק המניות האמריקאי מאז אוקטובר 2023 מ"עודף משקל" ל"ניטרלית", ובמקביל שדרגו את ההמלצה לחשיפה לסין ל"משקל יתר".

לטענתם, הצמיחה בארה"ב צפויה לפגר אחר שאר מדינות העולם. במבט קדימה, הוסיפו כי "אם נרטיב הבינה המלאכותית יחזור להיות דומיננטי בשוק המניות האמריקאי, סביר שנראה ביצועים טובים יותר בוול סטריט, אבל אנחנו מצפים שכיוון הצמיחה בארה"ב הוא זה שיניע את שוק המניות שלה בתקופה הקרובה". לצד סיטי, גם במורגן סטנלי הצהירו כי הם ממליצים על הגדלת החשיפה לחברות ומדינות בדרום מזרח אסיה.

במקביל, בבנק השווייצרי יוליוס בר מדגישים כי להערכתם, החיפוש אחר חלופות להשקעה בארה"ב עשוי לספק תמיכה נוספת לזרימות הון לכיוון המניות הסיניות. "אנו מציעים למשקיעים שכבר מחזיקים במניות סיניות להמשיך ולהחזיק, ולאלה שמעוניינים להגדיל פוזיציות, לשקול להרחיב את החשיפה שלהם לסקטורים שאינם טכנולוגיים, כמו צריכה. עם יעד הצמיחה הבלתי משתנה ויעדי המדיניות הפיסקלית המרחיבה יותר, קובעי המדיניות מאותתים על יציבות וביטחון בסביבה הכלכלית והבינלאומית הנוכחית", כתבו כלכלני הבנק.

לצד בריחת המשקיעים מוול סטריט, רוח גבית נוספת לשוק המניות הסיני מגיעה מהסטת השקעות משוק המניות ההודי לסין, שכן מניות סיניות נחשבות לבעלות תמחור אטרקטיבי יותר ממניות הודיות, הנסחרות לפי הערכות שווי גבוהות. למעשה, מאז אוקטובר 2024, שווי שוק המניות של הודו ירד בכטריליון דולר, בעוד ששווי שוק המניות של סין עלה ב־2 טריליון דולר באותה תקופה.

היואן יהנה מהמגמה?

לצד הראלי בשוק המניות, גם המטבע המקומי בסין מציג התאוששות מול הדולר בימים האחרונים בשל חששות המשקיעים ממיתון בארה"ב שמצמצמים החזקות בדולר. עם זאת, האנליסט הבכיר של אופנהיימר סרגיי וסצ'ונוק מסביר בשיחה עם גלובס כי להערכתו, ההתעניינות בשוק המניות הסיני לא צפויה להשפיע מהותית על היואן שכן המניות הסיניות שמעניינות את המשקיעים הן דואליות, וניתן להיחשף אליהן גם דרך השוק האמריקאי. "למרות עליות השערים בשוק המניות הסיני, היואן לא הושפע מכך בחוזקה וכיום נסחר סביב אותה רמה שנרשמה בשנה האחרונה", הוא אומר.

בכל הנוגע להתחזקות האירו מול היואן הסיני מתחילת השנה, שעומדת על כ־4%, וסצ'ונוק מסביר שהסיבה לכך היא התחזקות האירו מול הדולר שמתגלגלת גם ליואן.