טראמפ לא חושש ממיתון ומפיל את השווקים. מה האינטרס שלו?

הירידות בוול סטריט תודלקו על ידי אמירות של טראמפ ואיום חדש במכסים • מנגד בבית הלבן דווקא ניסו הלילה לטעון כי מצב הכלכלה טוב ממה שמשתקף בשווקים • בארה"ב מנסים להעריך האם יכול להיות שלטראמפ יש דווקא אינטרס בכניסה מהירה (ויציאה מהירה עוד יותר) ממיתון • ולמה הוא לא חושש מהירידות בוול סטריט

נשיא ארה''ב , דונלד טראמפ / צילום: ap, John Bazemore
נשיא ארה''ב , דונלד טראמפ / צילום: ap, John Bazemore

פתיחת השבוע הנוכחי בוול סטריט לא תישכח כל כך מהר. בתוך יום אחד, איבד הנאסד"ק 4% - היום הגרוע ביותר שלו מאז 2022. גם המדדים האחרים צנחו בחדות. ברקע לנפילות נמצאים בין היתר ראיון שנתן הנשיא טראמפ ובו אותת שהוא אינו נבהל ממיתון. בפתח יום המסחר הנוכחי מיהר טראמפ לצייץ נגד קנדה והוריד שוב את השווקים, שרק החלו להתאושש.

מחפשים אלטרנטיבה: לאן עוברים המשקיעים כשוול סטריט אדומה?
פרשנות | מה אפשר ללמוד מההיסטוריה על הפאניקה בשווקים, ולמה מוקדם עדיין לדאוג
היום השחור של אילון מאסק: כמה כסף איבד המיליארדר ביום אחד?

מנגד, בבית הלבן ניסו להוריד את הלהבות ואת החשש ממיתון. בלילה שאחרי המפולת בוול סטריט, התראיינו "בכירים בבית הלבן" וטענו שהאינדיקציות הכלכליות שהם מקבלים מהמגזר העסקי טובות. על הרקע המסרים הסותרים, מנסים בארה"ב לנחש מה באמת חושבים טראמפ וצוותו על מיתון, הטלטלות, ומה האינטרס שלהם.

כשמשווים בין הקדנציה הראשונה של טראמפ לזו הנוכחית ניתן לראות נקודות דמיון ושוני. אז כמו היום, הוא החל במלחמת סחר והטיל מכסים. אלא שכעת, שניגוד לפעם הקודמת, הוא לא מפחית מסים במקביל. זאת חרף העובדה שהמצב הכלכלי נראה בעייתי הרבה יותר, עם סימני האטה בכלכלה - עם ריביות גבוהות הרבה יותר המכבידות על משקי הבית ועל שוק הדיור בפרט, ואינפלציה גבוהה. מעל לכל, מדיניות המכסים שלו הפעם אגרסיבית הרבה יותר ולא צפויה. התוצאה: עצבנות בשווקים וירידות חדות.

למה טראמפ לא עוצר?

מדוע טראמפ ממשיך במדיניות המכסים למרות התגובה החריפה בוול סטריט? ישנן מספר אפשרויות. הערכה אחת היא שהדבר נועד ללחוץ על הפד להפחית את הריבית. חברי הפד, המודעים לסיכונים המתפתחים, מעדיפים כרגע להמתין ולראות את השפעות המכסים בטרם יבצעו הקלות מוניטריות נוספות, במיוחד כשהאינפלציה עדיין מעל היעד.

אולם, אם השווקים הפיננסיים ושוק העבודה ימשיכו להחלש, הפד עלול למצוא את עצמו בדילמה קשה - במקרה של האטה או מיתון, הוא עלול להיות מואשם בתגובה איטית מדי ובכך שלא סיפק "חמצן" לכלכלה באמצעות הורדת ריבית מוקדמת יותר.

אבל ישנן הערכות אחרות, והן מגיעות מפרספקטיבה אחרת. ניל דוטה, ראש מחקר כלכלי ב- Renaissance Macro Research העריך למשל בראיון לבלומברג שלא סביר שטראמפ יבצע מהלכים שיעזרו לכלכלה להיחלץ ממיתון וגם שלא סביר שטראמפ ייבהל מירידות חדות בבורסה.

גרג ואלייר, אסטרטג המדיניות הראשי של ארה"ב בחברת ההשקעות הקנדית AGF Investments, מספק הסבר מההיבט הפוליטי. "טראמפ יוכל לאחר מכן להתפאר אם ההחלמה תגיע בתחילת השנה הבאה", אמר. לשיטתו, טראמפ וחבריו למפלגה הרפובליקנית יכולים לנצל את ההאטה כסיבה לחבילת המס שלהם, שצפויה בהמשך השנה, בטענה שהיא תוציא את הכלכלה מהשפל שלה.

מאשימים את הממשל הקודם

ואלייר הוא לא היחיד שחושב כך. גורמים נוספים בתעשייה הפיננסית מעריכים שמיתון לא יפגע פוליטית בסיכויי הרפובליקנים בבחירות האמצע, בתנאי שהכלכלה תתאושש עד אמצע השנה הבאה. אם מיתון יתחיל ברבעון השני השנה, סביר שנראה התאוששות ב-2026 - מה שיספק רוח גבית לרפובליקנים בקונגרס. אולם ככל שהמיתון יתחיל מאוחר יותר ויימשך זמן רב יותר, כך הממשל יתקשה יותר לקטוף את פירות האסטרטגיה הכלכלית שלו לפני הבחירות.

"אני חושב שהתזמון חשוב", אמר בריאן גרדנר, אסטרטג המדיניות הראשי בחברת השירותים הפיננסים וושינגטון בסטיפל. לדבריו, "ככל שכל מיתון היפותטי יתרחש מאוחר יותר, כך האשמה תיפול יותר על ממשל טראמפ. ככל שזה יקרה מוקדם יותר, כך הבוחרים יהיו מוכנים להאשים את הממשל הקודם של הנשיא ביידן".

פרשנות זו מתחזקת לאור המאמצים השיטתיים של בכירי ממשל טראמפ להפנות את האצבע המאשימה כלפי מורשת ביידן. בראיון ל-CNBC השבוע, קווין האסט, מנהל המועצה הלאומית לכלכלה, טען במפורש שהנתונים הכלכליים השליליים הנוכחיים משקפים בעיקר את "הירושה הבעייתית" שהשאיר הממשל הקודם. בכך, על פי חלק מהערכות, פועלים בממשל טראמפ להכשיר את הקרקע לטענה העתידית: משבר כלכלי שיתרחש בזמן הקרוב הוא תוצאה של מדיניות ביידן. התאוששות עתידית תיזקף לזכותו של טראמפ והצעדים שממשלו מוביל כעת.