אוניברסיטת קולומביה נלחמת בשתי חזיתות בו-זמנית. אחת מתרחשת בפומבי נגד הנשיא הנכנס דונלד טראמפ, שממשלו הורה בימים האחרונים על מעצרו של סטודנט וביטל מימון פדרלי למוסד בליגת הקיסוס בשל טענות על אנטישמיות.
העימות השני מתרחש מאחורי הקלעים: מלחמת אזרחים של ממש בתוך הסגל האקדמי, שבה רופאים ומהנדסים נאבקים מול מרצים ממדעי המדינה וחוקרים ממדעי הרוח, על השאלה כיצד יש להתמודד עם ההפגנות הפרו-פלסטיניות שהפריעו את שגרת החיים בקמפוס.
● טראמפ נגד ה"אינתיפאדה הגלובלית": עוצר הקצאות כספים לאוניברסיטאות
● ממשל טראמפ מאיים על תקציבי האוניברסיטאות. כך הגיבה קולומביה
בפברואר, הרבה לפני שטראמפ הפך את קולומביה למקרה המבחן המרכזי כחלק ממאמציו לשנות את המכללות האליטיסטיות, שבעה אנשי סגל יהודים מהפקולטות להנדסה, רפואה ועסקים, יחד עם דיקנים בכירים ונציג של בוגרים יהודים, נפגשו עם נשיאת קולומביה הזמנית, קטרינה ארמסטרונג. הם ביקשו ממנה להקדים את צעדיו של טראמפ על-ידי יישום שורה של הגבלות על מפגינים, כולל איסור על חבישת מסכות בקמפוס, כך לפי אנשים שנכחו בפגישה.
אנשי סגל שנכחו בפגישה אמרו כי תגובתה של ארמסטרונג הייתה לטאטא את הבעיה מתחת לשטיח.
דובר האוניברסיטה אמר כי מאז כניסתה לתפקיד באוגוסט, ארמסטרונג וצוות ההנהגה שלה "נקטו צעדים החלטיים למאבק באנטישמיות, לחיזוק השליחות האקדמית של קולומביה ולשמירה על ביטחון הקהילה".
בשבוע שעבר הודיע ממשל טראמפ כי יבטל כ-400 מיליון דולר בחוזים ובמענקים פדרליים לקולומביה. ביום שני נשלחו הודעות לסגל על הכספים שהוקפאו.
"אנשים מאוד כועסים, אנשים בוכים. הם כל-כך מתוסכלים", אמר ברנט סטוקוול, יו"ר המחלקה למדעי הביולוגיה. "זה מרגיש כאילו אתה באוטובוס שנוסע מעבר לצוק, ואתה רק מתחנן שמישהו ייקח שליטה וינהג".
החיכוך החריף
קולומביה היא בין המוסדות שנבחנים בזכוכית מגדלת מצד ממשל טראמפ בגין כישלון לכאורה להגן על סטודנטים יהודים במהלך ההפגנות הפרו-פלסטיניות שהציפו את הקמפוסים ברחבי המדינה בשנה שעברה בשל המלחמה בעזה. קולומביה, שהייתה מוקד ההפגנות, ספגה ביקורת עזה במיוחד מצד כמה מבוגריה על מה שנתפס בעיניהם כתגובה רפה של האוניברסיטה.
מאז כניסתו לתפקיד, טראמפ נקט מספר יוזמות על-מנת לסלק ממוסדות אקדמיים יוזמות גיוון, שוויון והכלה (DEI), תמיכה בטרנסג'נדרים ואנטישמיות, ומאיים לשלול מימון פדרלי ממוסדות שלא יצייתו. מחלקת המשפטים שלו הקימה כוח משימה כדי "לעקור הטרדות אנטישמיות בבתי ספר ובקמפוסים של מכללות". ביום שני, מחלקת החינוך שלחה מכתבי אזהרה ל-60 אוניברסיטאות שנמצאות בחקירה בגין אנטישמיות.
בקולומביה, ההפגנות הובילו את המוסד להעביר שיעורים בלמידה מקוונת באפריל שעבר, בעוד שרב הקמפוס הזהיר סטודנטים יהודים שלא לחזור לקמפוס לאחר חופשת פסח כי חשש שהאווירה אינה בטוחה. קולומביה ביטלה את טקס הסיום המרכזי שלה, ובאוגוסט הנשיאה מינוש שפיק התפטרה, 13 חודשים לתוך כהונתה.
בסוף השבוע, מחמוד ח'ליל, סטודנט מקולומביה, היה הראשון שנעצר על-ידי סוכני המחלקה לביטחון המולדת בגין השתתפותו בהפגנות פרו-פלסטיניות בקמפוס.
החיכוך בין קולומביה לבית הלבן החריף ביום שלישי. דוברת הבית הלבן, קרוליין לוויט, אמרה כי המשרד לביטחון המולדת איתר סטודנטים נוספים בקמפוס שהם מחשיבים כאנטי-אמריקאים, אנטישמיים ותומכי חמאס.
"אוניברסיטת קולומביה קיבלה את שמותיהם של יחידים נוספים שהיו מעורבים בפעילות פרו-חמאס, והם מסרבים לסייע למשרד לביטחון המולדת בזיהוי אותם יחידים בקמפוס", אמרה לוויט. טראמפ "לא מתכוון לסבול זאת ואנחנו מצפים מכל המכללות והאוניברסיטאות באמריקה לציית למדיניות הממשל".
המפגינים טוענים כי הם נגד מלחמה, לא אנטישמיים, וכמה תומכים בתיקון הראשון לחוקה מביעים דאגה בנוגע למעצרו של ח'ליל.
לעתים קרובות קיימים פערים בין תחומי הלימוד באוניברסיטאות, אך השסעים עמוקים במיוחד בקולומביה בשל המספר הגבוה של אנשי סגל יהודים שתומכים בישראל ושל אנשי סגל הסבורים שישראל מבצעת רצח עם נגד הפלסטינים.
נקודת הכרעה
לפני חצי מאה, פרופ' אדוארד סעיד מאוניברסיטת קולומביה היה מבין המייסדים של לימודי פוסטקולוניאליזם, אשר הניחו את הבסיס האינטלקטואלי לתנועת המחאה הנוכחית נגד ישראל. גרעין של חסידיו נותר בקולומביה ופעיל בקמפוס.
אותם אנשי סגל שמגלים יותר אהדה לפלסטינים שולטים בוועדות מפתח בסנאט הסגל ושאפו להגביל הן את ענישה נגד מפגינים והן את ההגבלות על הפגנות. זה מסביר מדוע קולומביה לא הגבילה התפרעות של סטודנטים בקמפוס באופן דומה למוסדות אחרים, לפי ראיונות עם אנשי סגל.
בכל רחבי הקמפוס, מדענים ומהנדסים היו פחות מעורבים בהפגנות, בין השאר, כך אמרו כמה מהם, משום שהם היו מרוכזים מדי בעבודתם מכדי להשתתף. כעת, אותם חוקרים נענשים באופן לא פרופורציונלי כאשר מענקים וחוזים מבוטלים, אמרה לריסה גסקין, פרופסורית בבית הספר לרפואה בקולומביה וחוקרת סרטן.
"אנחנו למעשה די עסוקים. אנחנו פשוט עושים את העבודה שלנו", אמרה גסקין. רופאים וחוקרים מדעיים "מנסים להציל חיים. אין לנו את הזמן להרהר בכל זה".
אבל כאשר טראמפ זכה בכהונה שנייה, אנשי הסגל הללו החלו לחשוש. הם האמינו שהוא עלול להעניש את קולומביה בחומרה, בהתחשב באזהרותיו נגד סובלנות לאנטישמיות בקמפוס.
אנשי סגל מתחום המדעים אינם מרוצים מכך שטראמפ משך את המימון, אך כמה בוגרים אמרו כי הם שמחים שהמצב סוף-סוף הגיע לנקודת הכרעה. הם מקווים שמהלכיו של טראמפ יחזקו את הנחישות בתוך חבר הנאמנים ומשרד הנשיא.
"עקב כישלון ההנהגה באוניברסיטה, שלא שמה לב לאזהרות רבות מאוד, לטראמפ לא נותרה ברירה", אמר ארי שרגא, ממייסדי ארגון הבוגרים היהודים של קולומביה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.