רפובליקאי, בן 38: הרגולטור שיכריע את עתיד האקזיט הגדול בהייטק הישראלי

אנדרו פרגוסון, יו"ר הרשות הפדרלית לסחר בממשל טראמפ, הצהיר בפני מנכ"לים בכירים כי לא יתערב בעסקאות שאינן פוגעות ישירות בצרכנים האמריקאים • גישתו מנוגדת לקו הלוחמני שהובילה קודמתו נגד ענקיות הטק, ועשויה לסלול את הדרך לאישור של עסקת וויז וגוגל

אנדרו פרגוסון / צילום: Reuters, Sophie Park
אנדרו פרגוסון / צילום: Reuters, Sophie Park

בצל ההדים התקשורתיים שעוד מעוררת עסקת הענק בין וויז לגוגל, מסתמן כי האיש שעשוי להכריע את גורלה הוא אנדרו פרגוסון. כיו"ר הרשות הפדרלית לסחר (FTC) תחת ממשל טראמפ, פרגוסון מוביל מדיניות חדשה לפיה אין להתערב בעסקאות שאינן פוגעות ישירות בצרכנים אמריקאים - תפנית חדה מהקו הנוקשה והלוחמני של קודמתו בתפקיד, לינה קאן. שינוי הגישה פותח אפשרויות חדשות לעסקאות טכנולוגיה משמעותיות, כשבראשן כעת רכישת וויז שתהפוך לגדולה בתולדות ההייטק הישראלי אם תזכה לאישור הרגולטורי המיוחל.

הזכייה של צ'ק פוינט במכרז הנדל"ן משקפת צניחה בשווי הקרקעות
אחרי ההבטחות של המנכ"ל: מה חושבים בבתי ההשקעות על מניית אנבידיה?
אחרי 27 שנה: אחד מהישראלים הבכירים באינטל עוזב

"אם אנחנו חושבים שפעילות או מיזוג מסויימים יפגעו באמריקאים מבחינה כלכלית, אקח אתכם לבית המשפט. אבל אם לא - נצא מהדרך", כך אמר פרגוסון בפגישה סגורה עם מנכ"לים בכירים שהתקיימה לאחרונה בוושינגטון, בה נכחו בין היתר דמויות כמו ג'יימי דיימון מג'יי.פי מורגן ודיוויד סולומון מגולדמן סאקס.

אנדרו פרגוסון 

אישי: בן 38, נולד וגדל בווירג'יניה
מקצועי: יו"ר הרשות הפדרלית לסחר (FTC). קודם לכן שימש כנציב ברשות, כיהן כתובע כללי של וירג'יניה, ובעברו שימש גם כיועץ משפטי בסנאט וכעוזר לשופט בבית המשפט העליון האמריקאי
עוד משהו: מונה לתפקידו הראשון ב־FTC על ידי ג'ו ביידן

הדברים, שפורסמו באקסיוס בעקבות הקלטה שהגיעה לידי העיתון, מבשרים על רוח חדשה ברשות הפדרלית לסחר. פרגוסון הדגיש שהרגולציה לא צריכה לעכב תהליכים עסקיים, וכי "אנחנו נמצאים במשבר חוב קטסטרופלי ומסוכן, והדרך היחידה החוצה היא לא רק לקצץ בהוצאות הממשלה, אלא ליצור כלכלה חדשנית ותוססת לכולם".

עם זאת חשוב לציין כי כאשר טראמפ מינה את פרגוסון לתפקיד, העיתונות האמריקאית דיווחה כי המינוי עשוי להוות סיבה לדאגה עבור ענקיות הטכנולוגיה. אז נכתב כי המינוי מסמן גישה דואלית - מצד אחד, צפויות הקלות משמעותיות בפיקוח על הגבלים עסקיים ומיזוגים, כשהרגולציה על בינה מלאכותית וסעיפי אי-תחרות תיחלש. מצד שני, צפויה החמרה והתמקדות בחקירת "דיכוי" של דעות שמרניות ברשתות החברתיות, עם הגברת הלחץ בנושא מדיניות הפיקוח על תוכן.

עבור חברת וויז הישראלית, שינוי הגישה ב־FTC הגיע בזמן מושלם. החברה, שנוסדה רק ב־2020 והפכה במהירות למובילה בתחום אבטחת הענן, דחתה בשנה שעברה הצעת רכישה מגוגל בסך 23 מיליארד דולר, טרם פרגוסון נכנס לתפקיד. כעת, עם הצעה משופרת בסך 32 מיליארד דולר והסכמה שוויז תישאר חברה עצמאית תחת גוגל, הסיכויים לאישור העסקה גדלים משמעותית. מקורות בתעשייה מעריכים כי "הרוחות החדשות בוושינגטון" משפרות את סיכויי האישור הרגולטורי, אף שצפויה בחינה מעמיקה הן בארה"ב והן באירופה.

ייעץ לפוליטיקאים

פרגוסון, הרפובליקאי בן ה-38 שנולד והתחנך בווירג'יניה, עלה לגדולה במהירות. לאחר שהשלים תארים במשפטים והיסטוריה, החל לצבור ניסיון בתחום דיני ההגבלים העסקיים, שימש כעוזר לשופט בבית המשפט לערעורים ועבד במשרדי עורכי דין בולטים. שיא הקריירה המוקדמת שלו היה כשעבד כעוזר לשופט בית המשפט העליון קלרנס תומאס.

המסלול של פרגוסון הואץ משמעותית בזכות תפקידיו כיועץ משפטי בכיר לדמויות מפתח במפלגה הרפובליקאית. הוא שימש כיועץ משפטי ראשי לסנאטורים לינדזי גרהאם וצ'אק גראסלי, ואף היה היועץ המשפטי הראשי למיץ' מקונל, מנהיג הרוב הרפובליקאי בסנאט. בתפקידים אלה, פרגוסון השפיע רבות על אסטרטגיית המינויים השיפוטיים של הרפובליקאים כמו גם הצליח לצבור הבנה של מסדרונות הכוח בוושינגטון. בינואר 2022, פרגוסון מונה לתפקיד היועץ המשפטי הכללי של מדינת וירג'יניה, שם הוביל את עבודת הערעורים המשפטיים של המדינה. בתפקיד זה, הוא ייצג את וירג'יניה בפני בית המשפט העליון ומול בתי משפט פדרליים אחרים.

הישראלית הפחות מוכרת מאחורי העסקה | מיטל וייזברג

ענת אשכנזי, סמנכ"לית הכספים של אלפבית (חברת האם של גוגל), היא דמות מפתח בעסקת הענק לרכישת וויז, אך היא פחות מוכרת לציבור הישראלי בהשוואה למייסדים.

בשיחת לייב שהתקיימה לאחר הודעת הרכישה וכללה גם את מנכ"ל אלפבית סונדר פיצ'אי ואת מנכ"ל וויז, אשכנזי הציגה בביטחון את פרטי המיזוג ההיסטורי וציינה כי החברה צופה שהעסקה בשווי 32 מיליארד דולר תושלם במהלך 2026, בכפוף לאישורים רגולטוריים. היא הדגישה כי לאחר השלמתה, תוצאות וויז ידווחו כחלק ממגזר גוגל קלאוד, תוך שמירה על עצמאותה התפעולית של החברה הישראלית.

את דרכה המקצועית המוקדמת בכלל החלה בישראל, כבוגרת האוניברסיטה העברית בכלכלה ומימון, עבדה בבנק הפועלים ובסוכנות הדירוג S&P מעלות. לפני שהצטרפה לגוגל, אשכנזי בנתה קריירה מרשימה של 23 שנים בחברת התרופות אילי לילי, שם טיפסה בסולם עד לתפקיד סמנכ"לית הכספים. לאלפבית הגיעה אשכנזי רק לאחרונה, באוקטובר 2024, כמחליפתה של רות פורת המיתולוגית שכיהנה בתפקיד במשך למעלה מעשור. אז פורסם כי כניסתה לתפקיד לוותה בחבילת תגמול מרשימה - שכר חודשי של מיליון דולר ומענק חתימה של 9.9 מיליון דולר. עסקת וויז היא למעשה "טבילת האש" הראשונה המשמעותית שלה בתפקיד. כעת, אשכנזי מובילה מדיניות של "התייעלות בעלויות" תוך איזון אל מול השקעות העתק ב־AI.

למרות היותו רפובליקאי מובהק, הוא מונה ביולי 2023 לאחד מחמשת נציבי ה־FTC על ידי הנשיא הדמוקרטי ג'ו ביידן. מינוי זה שיקף מסורת של איזון מפלגתי בסוכנויות רגולטוריות פדרליות, ועם כניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן בינואר האחרון, פרגוסון קיבל קידום משמעותי - לראשות ה־FTC, ובכך החליף את לינה קאן. כמו כן, המינוי שלו ליו"ר לא דרש אישור נוסף מהסנאט, מאחר שכבר כיהן כנציב ברשות.

החלטות בולטות ברשות

עוד בתפקידו כנציב, פרגוסון הציג את משנתו הכלכלית דרך מספר החלטות משמעותיות. ביוני 2024, הוא התנגד לתקנה שאסרה על סעיפי אי-תחרות בחוזי עבודה - אותם סעיפים המגבילים מעבר של עובדים למתחרים והקמת עסקים מתחרים לאחר עזיבה. בעוד שתומכי האיסור טענו שסעיפים אלה מגבילים את חופש התעסוקה ומזיקים לשוק העבודה, פרגוסון צידד בחופש החוזי בין מעסיקים לעובדים. עמדתו קיבלה חיזוק כאשר שופטת פדרלית הוציאה צו מניעה ארצי נגד התקנה.

גישה דומה של צמצום התערבות רגולטורית נראתה בספטמבר 2024, כאשר התנגד למגבלה שהטילה הנציבות על עסקת הענק בין שברון לחברת Hess. הנציבות דרשה למנוע מג'ון הס מלכהן בדירקטוריון החברה הממוזגת, אך פרגוסון סבר שזוהי התערבות יתר בניהול הפנימי של חברות.

באוקטובר 2024, הוא אף העלה שאלות לגבי החוקתיות של ההגנות המיוחדות הניתנות לשופטי בתי הדין המנהליים של הנציבות - עמדה המשקפת את גישתו לצמצום כוחן של סוכנויות רגולטוריות. ולמרות הגישה המקלה יותר, בשבועות האחרונים חשוב לפרגוסון להראות שה־FTC תחת הנהגתו אינו מניח לכל עסקה לעבור. בשבוע שעבר לדוגמה, הרשות התנגדה לרכישת חברה בשווי של 627 מיליון דולר בתחום המכשור הרפואי. העסקה, שכללה חברה המייצרת ציפויים מיוחדים למכשירים רפואיים כמו קטטרים, נבלמה מחשש לפגיעה בתחרות. מדובר בצעד ראשון מסוגו תחת ממשל טראמפ נגד קרנות השקעה פרטיות בתחום הבריאות, ומסר ברור שפרגוסון מנסה להעביר - ה־FTC יפעל כשהוא רואה סכנה לתחרות בשווקים מסוימים.