היועמ"שית: פיטורי ראש השב"כ מחייבים המלצה מהוועדה למינוי בכירים

בחוות דעת קובע המשנה ליועמ"שית, כי הוועדה, בראשות נשיא העליון לשעבר גרוניס, תידרש לקבוע את עמדתה לגבי הפיטורים לפני שהממשלה תוכל לקבל החלטה בנושא

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה, רואי כחלון וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת, שלי פדן, Shutterstock
היועמ''שית גלי בהרב-מיארה, רואי כחלון וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת, שלי פדן, Shutterstock

מכשול משפטי נוסף בדרך לפיטורי ראש השב"כ, רונן בר: היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, שלחה היום (ד') למזכיר הממשלה, יוסי פוקס, חוות דעת ולפיה הממשלה לא תוכל להחליט על הפיטורים מבלי להתייעץ קודם עם הוועדה למינוי בכירים בראשותו של נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אשר גרוניס. זאת, בניגוד לעמדה שביקש פוקס להציג ולפיה לא נדרשת המלצה כזו מהוועדה.

הצעת החוק לשינוי הוועדה לבחירת שופטים אושרה לקריאה שנייה ושלישית
היועמ"שית לנתניהו: לא ניתן למנות את בן גביר לשר לביטחון פנים

בחוות דעת שגיבש המשנה ליועמ"שית למשפט ציבורי-מנהלי, ד"ר גיל לימון, נכתב כי תפקיד ראש השב"כ נכלל בתפקידים הבכירים אשר פיטוריהם מחייבים המלצה מהוועדה למינוי הבכירים. אלה כוללים לצד ראש השב"כ גם את הרמטכ"ל, מפכ"ל המשטרה, ראש המוסד, נציב שב"ס, נגיד בנק ישראל והמשנה לנגיד.

לדברי לימון, "הקפדה על הליך מינהלי סדור להפסקת כהונתם של שבעת בעלי התפקידים האמורים, הכולל אף ערובות מהותיות והליכיות לתקינותו ולחוקיותו, היא חיונית לשם שמירה על מקצועיותם, עצמאותם ואי-תלותם של גורמים בכירים אלה".

מוקדם יותר השבוע דחה בג"ץ על הסף עתירה שהגישה התנועה לאיכות השלטון נגד כינוס ישיבת הממשלה לצורך דיון בפיטוריו של ראש השב"כ. השופטים כנפי-שטייניץ, סולברג ורונן קבעו כי העתירה מוקדמת מדי, וכי ניתן יהיה לעתור רק אחרי שהממשלה תדון ותחליט בנושא - דיון אשר בו אמורה להשתתף גם היועמ"שית. לימון מדגיש בחוות הדעת כי פסק דינו של בג"ץ אינו מתייחס לנושא הוועדה למינוי בכירים.

הדיון שצפוי היה להתקיים השבוע בממשלה לגבי הדחתו של בר לא התקיים בסופו של דבר. ככל שהממשלה תבקש לקיימו בקרוב, צפויה חוות הדעת החדשה של היועמ"שית להעניק רוח גבית לעתירות נוספות לבג"ץ נגד הליך הפיטורים.