המיליארדר שטוען: "אני מודאג ממשהו חמור בהרבה ממיתון"

ריי דליו, מייסד קרן הגידור הגדולה בעולם ברידג'ווטר, הפך לאחד הקולות הפסימיים בשוק • בראיון שקיים הוא טען כי כלכלת ארה"ב קרובה למיתון, ועדיין זה לא התרחיש הגרוע מכל • "עצם הערך של הכסף מונח על כף המאזניים, אמר דליו. "התמוטטות בשוק האג"ח, בשילוב עם אירועים כמו סכסוכים פנימיים ובינלאומיים, עלולה להיות זעזוע חמור"

ריי דליו / צילום: Reuters, Andrew Kelly
ריי דליו / צילום: Reuters, Andrew Kelly

ריי דליו, מייסד קרן הגידור הגדולה בעולם ברידג'ווטר, אומר כי הוא חושש שהמהומה הנובעת מהתעריפים ומהמדיניות הכלכלית של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ תאיים על הכלכלה העולמית.

"כרגע אנחנו בנקודת קבלת החלטות וקרובים מאוד למיתון", אמר דליו בתוכנית "פגוש את העיתונות" של NBC News, "ואני מודאג ממשהו גרוע יותר ממיתון אם זה לא יטופל היטב".

פרשנות | מכסים? הבעיה מסתתרת במקום שטראמפ לא מעז לגעת בו
"רק דחייה זמנית של המכסים": בממשל טראמפ מצננים את האופטימיות של ענקיות הטכנולוגיה

המיליארדר מייסד קרן הגידור הגדולה בעולם אמר כי הוא מודאג יותר משיבושים בסחר, מהחובות הגוברים של ארה"ב ומפגיעה במבנה הכלכלי, הגאו-פוליטי הבינלאומי שהיה קיים מאז סוף מלחמת העולם השנייה. "אנחנו עוברים מרב-צדדיות, שהיא במידה רבה סוג של סדר עולמי אמריקאי, לסדר עולמי חד-צדדי שבו יש קונפליקט גדול", אמר.

דליו הסביר כי חמישה כוחות מניעים את ההיסטוריה: הכלכלה, הסכסוך הפוליטי הפנימי, הסדר הבינלאומי, טכנולוגיה ופעולות טבע כמו שיטפונות ומגפות. לתעריפים של טראמפ יש מטרות מובנות, אמר דליו, אבל הם מיושמים בצורה "משבשת מאוד" שיוצרת סכסוך גלובלי.

אחד הקולות הפסימיים בשוק

דליו הפך בתקופה האחרונה לאחד הקולות הפסימיים המשמעותיים בשוק, עם ובלי קשר לאירוע המכסים. ביום רביעי האחרון הוא הזהיר כי צפוי להגיע לשווקים מקרה גרוע יותר, וקרא לטראמפ להיכנס למשא-ומתן עם סין על הסכם סחר שיעלה את היואן מול הדולר. בסוף מרץ הוא הזהיר מפני "התפתחויות מזעזעות" בכלכלת ארה"ב, תוך שהשווה את סביבת השוק של היום לבועת הטכנולוגיה הדוט-קום. הוא שב והתריע לא פעם בתקופה האחרונה מהיקף החוב של ארה"ב, וכך עשה גם הפעם.

דליו הוסיף כי לשיטתו יש להפחית את הגירעון הפדרלי ל-3% מהתוצר המקומי הגולמי. "אם לא, תהיה לנו בעיית היצע-ביקוש לחובות במקביל לבעיות האחרות הללו, והתוצאות של זה יהיו גרועות יותר ממיתון רגיל", הזהיר.

"עצם הערך של הכסף מונח על כף המאזניים", אמר דליו. "התמוטטות בשוק האג"ח, בשילוב עם אירועים כמו סכסוכים פנימיים ובינלאומיים, עלולה להיות זעזוע חמור אף יותר למערכת המוניטרית מאשר ביטול תקן הזהב של הנשיא ריצ'רד ניקסון ב-1971 והמשבר הפיננסי העולמי ב-2008".

ניתן להימנע מהשינוי הזה, אמר דליו, אם המחוקקים יעבדו יחד כדי לצמצם את הגירעון, וארה"ב תרתיע מעימותים וממדיניות לא יעילה על הבמה העולמית.