וול סטריט מחכה ליום שישי הטוב. האם טראמפ יהרוס את המסיבה?

ההיסטוריה מראה שיש סיכויים טובים שהמסחר בארה"ב יתנהל היום במגמה חיובית • בעיקר בגלל שמחר יחול "יום שישי הטוב" והיום שלפניו נוטה להיות חיובי בשווקים, כי סוחרים הסוגרים פוזיציות לקראת סוף השבוע הארוך • מה יקרה השנה?

וול סטריט / צילום: תמר מצפי
וול סטריט / צילום: תמר מצפי

אחרי מספר ימים של רגיעה, הסערה חזרה אתמול לשווקים - עם ירידות חדות בוול סטריט בהובלת ענקית השבבים אנבידיה שאיבדה 7% משוויה. הסיבה הנוכחית היא שוב מלחמת הסחר שמוביל הנשיא טראמפ, ובפרט מגבלות חדשות על יצוא שבבים לסין שיפגעו מאוד באנבידיה ודומותיה. גם יו"ר הפד ג'רום פאוול הוסיף למשקיעים סיבות לדאגה, כשהבהיר כי הבנק המרכזי לא מתכוון לנקוט בתקופה הקרובה פעולה כדי להקל על השווקים.

"לא יודעים איפה נהיה עוד 90 יום": זו ההמלצה של האסטרטגים בשוק
לראשונה מאז 2022: "צלב המוות" הופיע ב-S&P 500. מה זה אומר לגבי הבאות?

אלא שמי שציפה שהסערה תגיע לאסיה הבוקר ובהמשך גם לישראל, זכה להפתעה - המסחר התנהל על מי מנוחות וברוב המקרים עם עליות שערים. הסיבה העיקרית היא מסרים מפויסים של הנשיא האמריקאי, שמשדר אופטימיות בנוגע לשיחות המתנהלות עם יפן על הסדר בנוגע למכסים. ואיך כל זה ישפיע על המסחר היום בוול סטריט?

מעבר להתפתחויות הנוגעות למלחמת הסחר, ההיסטוריה מראה שיש סיכויים טובים שהמסחר בארה"ב יתנהל היום במגמה חיובית. מחר ב"יום שישי הטוב", שחל ביום שישי שלפני חג הפסחא הנוצרי, שוקי ההון בוול סטריט ובאירופה סגורים. מבחינה היסטורית, יום חמישי שלפניו נוטה להיות חיובי בשווקים, בעיקר בשל סוחרים הסוגרים פוזיציות לקראת סוף השבוע הארוך. גם החזרי מס שמתקבלים בתקופה זו בארה״ב ומגדילים את המזומן של משקי הבית מוסיפים נזילות לשוק. כך, בשילוב עם תזמון עונתי, נוצר דפוס מסחר ייחודי סביב התאריכים האלה.

לצד הגורמים הטכניים, ישנן גם סיבות פסיכולוגיות למגמה ההיסטורית החיובית. באתר מרקט ווטש מסבירים כי לקראת סוף שבוע ארוך שבו השווקים סגורים, משקיעים מקצועיים נוטים לסגור פוזיציות, בעיקר שורט, כדי להימנע מהפתעות בשוק. פעולה זו יוצרת לחץ קנייה שמקפיץ את המחירים.

לפי נתוני האתר Stock Trader's Almanac, מאז 1980, יום חמישי שלפני "יום שישי הטוב" הניב בממוצע תשואות יומיות גבוהות יותר מהרגיל במדדים המרכזיים: S&P 500 עלה ב־0.4%, דאו ג'ונס ב־0.3%, והנסד"ק ב־0.5% - לעומת תשואה יומית ממוצעת של פחות מ־0.05% בשאר ימות השנה.

מה צפוי השנה?

למרות הנתונים ההיסטוריים המעודדים, מומחים מזהירים כי מוקדם לפתח ציפיות. התקופה האחרונה התאפיינה בתנודתיות גבוהה, בעיקר בשל הודעות יומיות מהנשיא טראמפ בנוגע למכסים ולמדיניות כלכלית. ההודעה של אנבידיה אתמול ודבריו של פאוול הם רק דוגמה.

בנוסף גם בהיבט ההיסטורי ישנם סימנים שאינם תואמים את המסורת. אתמול כאמור נרשמו ירידות חדות בוול סטריט, ונתונים מאז 1980 מראים שכל המדדים הללו היו חיוביים בממוצע יומיים לפני יום שישי הטוב. אם לא די בכך, הנתונים מצביעים גם על תבנית שלילית לאחר החג: יום שני שאחרי סוף השבוע של חג הפסחא נוטה להיות שלילי בשוק, עם ירידות ממוצעות קלות בשלושת המדדים המרכזיים.