דוח קרן המטבע הבינלאומית התפרסם היום (ג') לאור מלחמת הסחר שמובילות ארה"ב וסין, ומטלטלת את הכלכלה העולמית. בדוח עודכנו כלפי מטה התחזיות של מרבית מדינות העולם, כולל ישראל. אף שהמדינה לא הוזכרה ישירות בטקסט המרכזי, היא נכללת בטבלאות הכלכליות כמדינה שצפויה להיפגע מהשלכות הגלובליות.
● בשוק חוששים: וול סטריט בדרך ל"ירידה תלולה", וזו הסיבה
התגובה של השווקים למלחמת הסחר לא איחרה לבוא, ותנודתיות השווקים עלתה בחדות. ובקרן ציינו כי "מדיניות הסחר החדשה שהוכרזה על ידי ארה"ב מאז פברואר, ובהן העלאת מכסים כמעט גורפת, הובילה לירידות היסטוריות במדדי מניות ולעלייה חדה בתשואות אג"ח'".
כמו כן, צוין בדוח כי רמת האי-ודאות עלתה באופן חריג במדד הקרן - האומד סיכונים גיאופוליטיים במסחר.
ארה"ב: האטה בצמיחה וזינוק בחוב
נתוני קרן המטבע מציגים תמונה עגומה לכלכלות המערב, ובראשן ארה"ב: תחזית הצמיחה של הכלכלה האמריקאית ל-2025 ירדה ל־1.8% בלבד, לעומת 2.8% ב-2024, ירידה חדה שמיוחסת, בין היתר, לירידה בצריכה הפרטית ולפגיעה באמון הצרכנים.
"מדדי אמון הצרכנים, העסקים והמשקיעים בארה״ב, שהיו אופטימיים בתחילת השנה, הפכו בחדות לפסימיים עם פרסום המכסים", נכתב. הדוח מזהיר גם מפני החוב האמריקאי: "החוב הציבורי של ארה"ב צפוי לעלות מ־121% תוצר ב-2024 ל־130% ב-2030, והגירעון נשאר גדול בהסתכלות היסטורית".
המעצמות מנסות להתמודד עם האטת הביקושים וירידה בצריכה הפרטית, כך לפי הדוח. סין מתמודדת עם משבר נדל"ן מתמשך ודעיכה בביקושים, ארה"ב מנסה להתמודד עם הצפי להאטה כלכלית. באירופה, לפי הדוח, "הצמיחה עדיין שברירית, וצריכה פרטית נבלמת עקב חוסר ודאות ותנודתיות במחירי אנרגיה".
מנגד, ארה"ב "הצליחה לשמור על פריון עבודה גבוה הודות להשקעות חזקות והגירה איכותית , אך אלו לא מספקות מענה מלא להתכווצות בהשקעות ציבוריות".
ישראל: שקט יחסי, אך התלות העולמית מדאיגה
ישראל כאמור, אינה מוזכרת בגוף הדוח, אך היא מופיעה בטבלאות התחזיות ככלכלה קטנה באירופה המתפתחת. התחזית הכלכלית לישראל מצביעה על צמיחה של 3.2% ב־2025, ירידה לעומת התחזית הקודמת, ועלייה אפשרית בלחצים אינפלציוניים בעקבות מגמות בינלאומיות.
להשוואה, בבנק ישראל מעריכים כי הצמיחה תהיה גדולה באופן משמעותי, בשיעור של 3.5%. בנוסף, בדוח קרן המטבע מוזכר גם מדד המחירים לצרכן בישראל - שחזוי לעלות ל-2.7% בסוף השנה. גם בנתון הזה, הצפי של בנק ישראל לנתון טוב יותר, ומעריך אינפלציה של 2.6% בלבד.
בעקיפין, מצבה של ישראל עשוי להיות שברירי לנוכח ההסלמה ביחסים שבין סין לארה"ב, שתי שותפות סחר מרכזיות של המדינה.
"היקפי הסחר העולמי יירדו ל־1.7% בלבד ב־2025, בעיקר בשל שיבושים בקשרים בין גושי הסחר המרכזיים", מציין הדוח, ומוסיף כי מדינות קטנות ופתוחות חשופות במיוחד לגלי ההדף.
כמו כן, צפויה בישראל עלייה בתשואות אג"ח כתוצאה מהשפעות על שוקי ההון העולמיים: "הריבית הריאלית ארוכת־הטווח עולה בעקביות, גם כשהציפיות לאינפלציה מתייצבות, תוצאה של פרמיות סיכון מוגברות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.