שון מגווייר, שותף בקרן סקויה קפיטל, שוחח היום (ד') עם כתב גלובס אריאל ויטמן בכנס TECH IL של גלובס. בתחילת דבריו התייחס מגווייר לעסקה הגדולה שקרן סקויה עשתה, ההשקעה ב-WIZ, שהפכה לאקזיט הגדול בישראל ואחד הגדולים בעולם.
● כנס TECH IL | נדב צפריר בהופעה ראשונה: "צ'ק פוינט תמציא מחדש איך נראה סייבר בעידן הבינה המלאכותית"
● כנס TECH IL | מנכ"ל רשות החדשנות: "הגל הבא של ההייטק - חברות דיפ-טק; נשקיע בתחום כ-200 מיליון דולר בשנה הקרובה"
● כנס TECH IL | שלו חוליו: "אם הייתה נשמעת אזעקה על כל מתקפת סייבר, הציבור היה מבין איפה אנחנו חיים"
סטארטאפים - שון מגוויר
איך קיבלת את ההחלטה להשקיע ב-WIZ?
"עשינו את זה כצוות. אבל האמת שזו לא הייתה החלטה קלה בזמנו. גילי (רענן, משקיע הייטק, ע"א), היה עושה את זה לבד אם היה לו מספיק הון. אבל הוא פנה אלינו. בכלל, אני מרגיש שמוכרים בישראל חברות מוקדם מדי, ולא יוצרים ככה מספיק חברות גדולות. אבל הייתה לי אמונה בישראל, והערכתי שנראה אקזיטים הרבה יותר גדולים. WIZ היא רק ההתחלה. אנחנו נראה חברות גדולות יותר מ-WIZ בעשור הקרוב. WIZ כמובן מקבלת קרדיט על זה. האקוסיסטם גדל, ואנשים לומדים את השיטות איך לבנות עסק גלובלי. אני מאמין שנראה גדולים אפילו יותר".
זה מציב רף חדש?
"העסקה ב-WIZ ב-2020 יצרה את הרף של 2023-2020", אומר מגווייר, "והרף שלנו עלה אפילו יותר מאז ה-7 באוקטובר. לדעתי, כשמסתכלים על חברות שיכולות להיות גדולות, צריך לרכז טאלנט, וצריך מנהיגים עם מוטיבציה גדולה".
אתם עושים רק חברות סייבר. זה בכוונה? זה בטעות?
"זה לא נכון. אולי רק חלקית נכון. בשש השנים שאני הייתי בסקויה, אנחנו לא עושים הרבה השקעות בשנה. חברות אחרות עושות פי עשר. אנחנו לא סופרים השקעות 'סיד' של 2-1 מיליון דולר כמובן, אבל אנחנו משקיעים ב-15 חברות בשנה. חצי מהם בסייבר, אבל בשנתיים שלוש אנחנו משקיעים גם בחברות אחרות, למשל בקריפטו ובתשתיות. השקעות הסייבר מגיעות מהיחסים המיוחדים שלנו עם גילי רענן".
בהתחשב בפרופיל ההשקעות המצומצם של סקויה, נשאל מגווייר: "איך עושים פיץ' למשקיע כמוך?". על כך עונה מגווייר שקודם כל "הישראלים מאוד ישירים, ואני רוצה להיות ישיר בחזרה. אני משתדל לא להיפגש עם המון חברות. אני משתדל לבנות חברות ולא להיפגש כל הזמן עם חברות חדשות. כשאני כן נפגש, זה או שהפאונדר עשה משהו מדהים בחיים שלו. ב'דקארט' למשל, היו שני אחים שהיו הדוקטורים הכי צעירים בטכניון, או שאני מרגיש שמישהו עבר איזו טראומה - אם חייל איבד שתי רגליים במלחמה ופותח חברה, אני אפגש איתו".
דיברנו כבר על התמיכה שלך בנשיא טראמפ. ועכשיו אנחנו נתקלים בצד הכלכלי בעניין המכסים. מה אתה חושב על המכסים, לרבות ה-17% על ישראל?
"למי שלא מכיר - היה לי מסע בחיים", אומר מגווייר "הצבעתי בדרך כלל לשמאל, וזו הייתה הפעם הראשונה שהצבעתי לימין. אני לא רוצה להצטייר כמישהו קיצוני. אחד הדברים שהביאו אותי לשם, זה שלמדתי כמה עשו לי מניפולציות בעבר, בבחירות 2020 היה את סיפור הלפטופ של ביידן. אמרו שזו הייתה תעמולה רוסית, והוא היה אמיתי. המניפולציות האלה היו חלק גדול מהסיבה שלא הצבעתי לטראמפ בבחירות האלה, כי לא רציתי נשיא שנשלט ע"י רוסיה. למדתי שהרבה דברים שסיפרו לי על טראמפ היו לא נכונים".
מגווייר מסייג ש"זה לא אומר שהוא מושלם, אבל ב-2018 טראמפ אמר לכל נאט"ו שהם תלויים יותר מדי ברוסיה, ושהם לא מוציאים מספיק על הגנה, וצריכים להוציא 2% מהתוצר, וצחקו עליו. אמרו לנו שטראמפ הוא נכס רוסי, אבל טראמפ אמר להם שהם תלויים מדי ברוסיה".
בהמשך לכך הוא מוסיף דוגמה נוספת: "ממשל אובמה גירש המון מהגרים לא חוקיים, אבל ברגע שטראמפ הפך את החומה לאישיו, זה נהיה עניין פוליטי. השמאל לקחו את הצד ההופכי מטראמפ".
לגבי המכסים של ממשל טראמפ, מגווייר אומר שהוא "לא רוצה מלחמת סחר גלובלית גדולה, אבל אני רואה את טראמפ עושה דברים שאנשים אמרו שבלתי אפשריים. העברת השגרירות האמריקאית לירושלים, הסכמי אברהם… ההיסטוריה תשפוט, ואני מבקש מאנשים להיות סבלניים לגבי זה". ובכל זאת, הוא מספר שרבים בעמק הסיליקון שוקלים מחדש את תמיכתם בטראמפ בגלל נושא המכסים. אך הוא מציב פרספקטיבה: "זה קורה עם כל נשיא. ברגע שנכנסים לתפקיד, כולם תוקפים אותך על המדיניות שלך. גם כשאובמה יזם את תכנית הבריאות שלו, תקפו אותו ונהיה הרבה יותר ספק לגביו. הרבה אנשים איבדו את האמון בו. לכן חשוב להיות סבלני".
לגבי ישראל, אריאל ויטמן מציג בפניו את המגמה המדאיגה שפורסמה על ידי רשות החדשנות, לפיה 8,000 אנשי הייטק עזבו את הארץ. מגווייר, לעומת זאת, ענה ועשה את המהלך ההפוך. "אנחנו צריכים להיות מודאגים?" הוא שואל.
"זו מגמה אמיתית. אחותי וגיסי עזבו את ישראל לטקסס לאחר ה-7 באוקטובר. זו החלטה אישית, ואני מבין למה זה קשה. אני בצד השני, כי בעיני היום יותר מאי פעם צריך להשקיע בישראל ולבנות אותה. צייצתי יום לאחר ה-7 באוקטובר שלמרות כל הזוועות - התגובה הגלובלית תהיה גרועה יותר להרבה אנשים. אבל כל אחד שצריך הפסקה, וזקוק לשנתיים עד חמש שנים להיות במקום אחר, אני מבין את זה".
מאז ה-7 באוקטובר דיברת הרבה לטובת ישראל. ראיתי הרבה דברים אנטישמיים נגדך, נאו-נאצים שתוקפים אותך. סבלת מזה אישית?
"כל זה נכון, והייתי מוכן לזה. התכוננתי לזה כל חיי. בימים המוקדמים של האינטרנט היה הרבה יותר פשוט מהיום. הייתי ב-100 מדינות וביקרתי במסגדים ב-20 מדינות. הייתי יהודי בסתר, והרגשתי אחריות ללמוד את זה. קיבלתי איומים על חיי, אני מסתכל מאחורי הכתף, אני לא הולך באותה דרך כל פעם, ואני מוכן לזה".
אחרי ה-7 באוקטובר, היו כאן הרבה מחאות ורפורמה משפטית, האם מעמדה של ישראל ירד בעמק הסיליקון?
מגווייר משתהה לפני שהוא עונה: "יש אנשים בכירים בעמק הסיליקון, שמבחינתם המעמד של ישראל רק עלה. אבל מבחינת הרוב הגדול של האנשים בעמק הסיליקון, מתחת לגיל 40, המעמד של ישראל צנח. זו תוצאה שונה מאוד בהתאם למי אנחנו מדברים. כמות האנטישמיות עלתה לרמות שלא ייאמנו. זו אנטישמיות שקטה. מישהו מסתכל על בקשת הקבלה לקולג' ואם הוא חושב שהוא יהודי, אז הוא לא ממליץ עליו. זה קורה בסדר גודל לא ייאמן. לא ממש מדברים על זה ואנשים לא מבינים את זה - אבל אנחנו צריכים להבין שזה קורה".
*** גילוי מלא: הכנס מתקיים בשיתוף-פעולה עם Startup Nation Central STARKWARE, מיקרוסופט ישראל, DREAM, פישר (FBC & Co), רשות החדשנות ומקורות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.