אינטל | פרשנות

גם מנכ"ל אינטל הגיע למסקנה: זה הזמן להפסיק עם ישיבות מיותרות

חזרתו של ליפ-בו טאן לאינטל, הפעם כמנכ"ל, לוותה בהבטחה מצד הדירקטוריון: טאן יקבל את החופש לטפל בבעיית השורש האמיתית של החברה, והיא התרבות הארגונית והבירוקרטיה • גוגל הפיגה את החשש שמא שימוש בצ'ט בוטים מבוססי AI יקטין את ההכנסות מחיפושים, לאחר דוחות מצוינים שעקפו כל תחזית אפשרית

המנכ''ל ליפ־בו טאן בכנס אינטל ויז'ן בסוף מרץ / צילום: אינטל
המנכ''ל ליפ־בו טאן בכנס אינטל ויז'ן בסוף מרץ / צילום: אינטל

לפעמים ההחלטה הנכונה לארגון היא למנות מנכ"ל מבחוץ. מנכ"ל אינטל הטרי, ליפ-בו טאן, יליד מלזיה שגדל בסינגפור והיגר לארה"ב כדי ללמוד ב-MIT הוא בחזקת "אורח לרגע, רואה כל פגע". הוא לא גדל בארה"ב ולא עבד באינטל מימיו - והיה למנכ"ל הזר הראשון בחברה. טאן לא זר לאינטל - הוא שימש כדירקטור במשך שנתיים וראה מקרוב כיצד תרבות ארגונית מסורבלת הופכת לאבן ריחיים על צווארה של החברה.

ה־FDA מתכוון לשים סוף לניסויים בחיות, וחברות ישראליות יכולות להרוויח מזה
שלושה יוצאי 8200 השיקו מוצר שלענקיות הטק קשה לוותר עליו
תעבדו מהמשרד או שתפוטרו: האולטימטום של חברת הענק

חזרתו לאינטל, הפעם כמנכ"ל, לוותה בהבטחה מצד הדירקטוריון: טאן יקבל את החופש לטפל בבעיית השורש האמיתית של החברה, שהתקשתה כמעט בכל כיוון חדש שאליו פנתה מאז תחילת האלף, והיא התרבות הארגונית והבירוקרטיה. במכתב ששלח אמש (חמישי) למאה אלף העובדים באינטל, הבהיר טאן שהוא לא בא רק לפטר - ואינטל זקוקה נואשות לגם לקיצוצי כח אדם עמוקים - אלא גם לעקור ממנה את הרוח הרעה.

מי כמוהו יודע: טאן, אישיות בכירה ומוערכת בענף השבבים, שימש במשך יותר כעשור מנכ"ל של חברת שבבים גדולה, קיידנס, ובמקביל נחשב לאחד ממשקיעי ההון סיכון הבולטים בתחום באמצעות קרן וולדן שהקים, כך שתרבות הסטארט-אפ הרזה איננה זרה לו. כשנכנס לתפקיד בחודש שעבר, ידוע היה שבכוונתו להמשיך ולפטר עובדים באינטל- חברה שגם לאחר שקיצצה 15% מכח האדם שלה, עדיין גדולה מהמתחרה TSMC כמעט פי שניים.

לכן, ההפתעה הגדולה שהגיעה לאחר הדוחות שפרסמה החברה אמש, לא הגיע מכיוון המשך התכווצות עסקי המחשבים האישיים או הכוונה לפטר מנהלים, אלא דווקא מהבקשה יוצאת הדופן של טאן מעובדיו לצמצם בבירוקרטיה: להפחית ישיבות, לצמצם את טופסי הדיווחים ולהופיע במשרדים לפחות ארבע פעמים בשבוע - בהשוואה לנוהג של שלושה ימים כפי שהיה עד עתה: "אחד הדברים המפתיעים ביותר שגיליתי כאן הוא עד כמה זמן מושקע בתהליכים אדמיניסטרטיביים פנימיים שלא באמת מקדמים את העסק", כתב טאן. "אנחנו חייבים לפשט את זה - בצורה רדיקלית. המיקוד שלנו צריך להיות בלקוחות, לא באקסלים. אני מבקש מכלל ההנהלה להפסיק עם ישיבות מיותרות, ולצמצם משמעותית את מספר המשתתפים. הזמן של כולנו יקר, וחייבים לנצל אותו נכון. אנחנו נעדכן תהליכים, נעבור לדשבורדים חיים, נשתמש בדאטה עדכני ואמיתי - כדי לאפשר קבלת החלטות מהירה ומדויקת יותר".

בכך, מצטרפת אינטל לאמזון, שהחזירה את עובדיה באופן מלא למשרד חמישה ימים בשבוע, ולגוגל ומטא, שעדכנו את מדיניות העבודה ההיברידית שלהן לשלושה ימי עבודה מהמשרד לכל הפחות בשבוע.

מלחמת הסחר הורגשה היטב

לטאן, שקיבל לידיו את המושכות בחברה החבוטה, יש במה לשמוח: הרבעון הראשון של 2025 דווקא הראה סימני התאוששות מפתיעים לחברה שבעבר היתה ליצרנית השבבים המובילה בעולם. ההכנסות לא ירדו ביחס לרבעון המקביל אשתקד, אלא נותרו יציבים על 12.7 מיליארד דולר ברבעון הראשון, ואף עלו על ציפיות האנליסטים שצפו ירידה של 400 מיליון דולר בהכנסות. הרווח המתואם למנייה צנח אמנם מ-18 ל-13 סנט, אבל ההכנסות במקומות החשובים: בחטיבת השרתים וה-AI ובמפעלי הייצור של אינטל המייצרים ללקוחות מחוץ לחברה (פאונדרי), דווקא צמחו והיכו אגב כך את ציפיות המשקיעים.

השפעת תוכנית המכסים ומלחמת הסחר הורגשה היטב, לטוב ולרע. מחד, הבהלה העולמית ממחסור בשבבי AI הביאה לעלייה במכירות דורות ישנים יותר של שבבי שרתים, מה שהגדיל את מכירות אינטל בתחום, אך הביאו את דיוויד זינסנר, סמנכ"ל הכספים הותיק של החברה, להלך על ביצים ולהפיק תחזית זהירה מאוד לצמיחת אינטל ברבעון הבא, שהורידה בסופו של דבר את מניות החברה: לאחר שהשלימה יום נוסף של עליות אמש, עם עלייה של 4% במחיר המניה במהלך יום המסחר, הגיבו המשקיעים לדוחות אינטל בירידה של 5% במסחר המאוחר.

למרות היריבות עם סין בשנים האחרונות והקושי להשלים את רכישת טאואר בשל כך, מכירות אינטל בסין עלו בהדרגה עד לשיא של כ-30% בשנה שעברה. השמטת סין מתחת לרגליה של אינטל עלולה לפגוע משמעותית בהכנסותיה, אלא אם כן ייחתם הסכם סחר שיסדיר את התחום, בהתאם להבטחות שמפזר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בימים האחרונים.

"אין לנו בעיה שלקוחות ישתמשו בענן של חברות מתחרות"

הרוחות בגוגל, אופטימיות וחיוביות יותר, לאחר דוחות מצוינים שעקפו כל תחזית אפשרית ואפשרו לגוגל להכריז על רכישת מניות עצמית ולהתפאר בצמיחה בהכנסות מבינה מלאכותית. אגב כך, גוגל הפיגה את החשש שמא שימוש גובר בצ'ט בוטים מבוססי בינה מלאכותית יקטין את ההכנסות מחיפושים.

לראשונה, התייחס מנכ"ל החברה סונדאר פיצ'אי בקולו לרכישת וויז הישראלית: "שמחנו להודיע על כוונתנו לרכוש את וויז, פלטפורמת אבטחת ענן מובילה המגנה על כל העננים הגדולים וסביבות העבודה. יחד, אנחנו יכולים להקל על ארגונים מכל הסוגים והגדלים להגן על עצמם, מקצה לקצה ובכל העננים הגדולים. אנחנו חושבים שזה יעזור לעודד מחשוב מרובה עננים - דבר שהלקוחות מעוניינים בו". פיצ'אי מדבר אגב כך ואומר בגלוי מה שמנהל תחום הענן שלו, תומאס קוריאן, אמר כבר בחודש שעבר: לגוגל אין בעיה עם שימוש של לקוחות בענן של חברות מתחרות כמו אמזון ומיקרוסופט, אם כי יתכן שמדובר בדברים מהפה אל החוץ כדי להרשים את הרגולטורים.

אלפבית זינקה במסחר המאוחר ב-5% לאחר שניפצה כל תחזית אפשרית - הרווח למנייה עמד על 2.81 דולר, לעומת הערכות של כ- 2 דולר, גבוה גם ביחס לרבעון המקביל אז עמד על 1.89 דולר. גם ההכנסות זינקו ב- 12% ביחס לרבעון המקביל והגיעו ל- 90.23 מיליארד דולר. הרווח הנקי זינק ב- 46% ל- 34.5 מיליארד דולר. לכל מי שחשב שבינה מלאכותית מגיעה בהכרח על חשבון חיפוש, ניסה פיצ'אי בשיחת המשקיעים לשלב בין השניים ולהצדיק את העלייה המרשימה של 10% בהכנסות מפרסום ל- 50.7 מיליארד דולר, גבוה מעל ההערכות הראשוניות.

"בבסיס הצמיחה הזו, עמדה גישת הפול סטאק שלנו (גישה הוליסטית - א"ג) לבינה מלאכותית". לטענת פיצ'אי, הצמיחה בחיפוש הוגברה על ידי תשובות מבוססות בינה מלאכותית שגוגל מציגה בראש עמודי תוצאות, תכונה חדשה שגוגל מפיצה ביותר ויותר מדינות.

הנחה שגויה נוספת שניפץ פיצ'אי היא שאימוץ AI מביא בהכרח לירידה ברווחיות בשל ההוצאות הכבדות על ציוד הוני (קפקס), אלא שדווקא בחטיבת הענן, ההכנסות לא רק זינקו בקצב גבוה - 28% ביחס לרבעון המקביל - אלא הרווח התפעולי הוכפל ועלה ב-142%. הוצאות הקפקס הגיעו ל-17 מיליארד דולר ברבעון האחרון, חלק מתוכנית להוצאה כוללת של 75 מיליארד בכל השנה, ועדיין, תזרים המזומנים דווקא עלה ב-13% ביחס לרבעון המקביל.

כאמור, מניית אלפבית עלתה במסחר המאוחר ב-5% לאחר ירידה כוללת של 15% מאז תחילת השנה, על רקע ההצטננות בתהלהבות המשקיעים ממניות ה-AI לאחר השקת דיפסיק הסינית, מלחמת הסחר והצפי לעליית מחירים ולמיתון בעקבותיו. עם זאת, ייתכן והנסיון של טראמפ להפיג את החששות ממלחמת מכסים חריפה יחד עם הביטחון שמפגינה גוגל לגבי המנייה שלה - באמצעות רכישה עצמית של מניות בהיקף של 70 מיליארד דולר - מביאה את האנליסטים להעלות את קונצנזוס הדירוג שלה מ"שוורי" ל- "שוורי באופן קיצוני".

לפי אתר Tipranks, רוב מוחלט של האנליסטים ממליצים על קנייה של מניית החברה, עם הערכות למחיר יעד שנעות בין 173 דולר ברף הנמוך ל- 234 ברף הגבוה. מניית גוגל עומדת כעת על 161.4 דולר, ובקצב העליות הנוכחי היא צפויה שוב לחצות את רף השווי של 2 טריליון דולר בימים הקרובים.