להגדרות הציונים לחצו כאן
נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד
במי הציבור הישראלי בוטח יותר, ברה"מ בנימין נתניהו או בראש האופוזיציה יאיר לפיד? לפי הסקרים, נראה שבנתניהו: מפלגתו, הליכוד, מקבלת מספר מנדטים גבוה מיש עתיד. כשלפיד עומת עם הנתון בכאן רק"ע, לכאורה ראיה שהממשלה לא מאבדת את אמון הציבור כפי שהוא טוען, הוא השיב: "אני אגיד לך, מה שיפה ביש עתיד זה שמיום הקמתה תמיד היינו גרועים בסקרים ומצוינים בבחירות". האומנם?
● המשרוקית | האם נתניהו לא ניסה כלל לדחות את העדות במשפטו?
● המשרוקית | האם הכנסת אסרה על בג"ץ להתערב בפיטורי ראש השב"כ?
לפני שנתחיל, נציין כי השוואת מפלגת השלטון למפלגת האופוזיציה העיקרית לא מראה איזה גוש זוכה ליותר תמיכה. ועדיין, בגלל שלפי הסקרים לפיד מאבד ממעמדו כמוביל המהותי של האופוזיציה, בדקנו את דבריו. עוד נזכיר שעד שיתקיימו בחירות הרבה יכול להשתנות.

יש עתיד רצה מאז הבחירות לכנסת ה־19 ב־2013, ומאז השתתפה בשבע מערכות בחירות, שלוש מהן כחלק מכחול לבן. כדי לבדוק כיצד הסוקרים קלעו להצלחותיה, בחנו את ממוצע הסקרים בסוף השבוע האחרון שלפני כל בחירות, הוא המועד המותר האחרון לפרסם סקרים.
לפיד ציין את "יום הקמתה" של יש עתיד, ולא בכדי: בבחירות 2013 הסקרים ניבאו לה 11 מנדטים, והיא סיימה עם 19 - 73% יותר מהתחזית. אכן נקודה לטובת לפיד. עם זאת, כפי שמראה הגרף, זה לא ממש דפוס. מתוך שש מערכות הבחירות הנותרות, בארבע הסקרים פרגנו מעט יותר מדי ובאחת תוצאות האמת היו טובות יותר במנדט בודד. רק בעוד מערכת בחירות אחת, באפריל 2019, כשרץ עם בני גנץ לראשונה, לפיד "הביס" כך את הסקרים, עם 35 מנדטים במציאות לעומת פחות מ־30 בתחזיות.
או, במשפט, נראה שלפיד לקח את ההצלחה המפתיעה של יש עתיד ב־2013, ובנה עליה נרטיב שלם, שלא ממש מתיישר עם העובדות.
מראש האופוזיציה לפיד לא נמסרה תגובה.
בשורה התחתונה: דברי לפיד לא נכונים ברובם. מתוך שבע מערכות בחירות בהן השתתפה יש עתיד, רק באחת היא קיבלה משמעותית יותר מנדטים מאשר בסקרים, ובאחרת רצה במשותף עם מפלגתו של בני גנץ.
תחקיר: עדין קליין
לבדיקה המלאה לחצו כאן
שם: יאיר לפיד
מפלגה: יש עתיד
תכנית: נושא היום - כאן רק"ע
ציטוט: מה שיפה ב״יש עתיד״ זה שמיום הקמתה, תמיד היינו גרועים בסקרים ומצוינים בבחירות
תאריך: 23.4
ציון: לא נכון ברובו
בראיון בכאן רק"ע, ראש האופוזיציה ויו"ר מפלגת 'יש עתיד' יאיר לפיד ביקר את הקואליציה על כך שאין לה את אמון העם. המראיינת שאלה איך זה יכול להיות, 'הליכוד' קיבלה הרבה יותר מנדטים מ'יש עתיד'. לפיד ענה בטענה: "מה שיפה ב'יש עתיד' זה שמיום הקמתה תמיד היינו גרועים בסקרים ומצוינים בבחירות". האם לפיד צודק?
לפני שניכנס לנתונים נציין שהשוואת מפלגת השלטון למפלגת האופוזיציה העיקרית אינה מספיקה כדי לקבוע איזה גוש זוכה ליותר תמיכה ציבורית. ועדיין, בשל העובדה שמשמעות הסקרים היא גם שלפיד מאבד ממעמדו כמוביל המהותי של האופוזיציה, בדקנו את דבריו. עוד נזכיר שסקרים בודקים מצב רגעי, ועד שיתקיימו בחירות הרבה יכול להשתנות.
מפלגת 'יש עתיד' הוקמה ב-8 בינואר 2012 על-ידי יו"ר המפלגה וראש הממשלה לשעבר, יאיר לפיד. המפלגה פועלת מאז הכנסת ה-19, עם כמה מערכות בחירות תחת רשימות משותפות ('כחול לבן'). מאז הקמתה, תחת שמה שלה או ברשימה משותפת, 'יש עתיד' תמיד קיבלה מספיק מנדטים כדי להיכנס לכנסת.
מה הסיטואציה בסקרים כרגע? לפי הריאיון, ל'ליכוד' צפויים 22 מנדטים ול'יש עתיד' רק 11-12. בתצפית שלנו ב'המדד' שסוקר את הסקרים השונים, ל'ליכוד' בין 19-23 מנדטים ול'יש עתיד' רק כ-7-9 מנדטים - שזה אפילו פחות ממה שנאמר בראיון. אך האם 'יש עתיד' באמת מצליח יותר בתוצאות האמת מאשר בסקרים?
מפלגת 'יש עתיד' השתתפה ב-7 מערכות בחירות - מ-2013 עם הכנסת ה-19 ועד לבחירות האחרונות ב-2022 לכנסת ה-25. בעבר, אצלנו ב'משרוקית' אספנו נתונים על סקרי סוף השבוע האחרון לפני הבחירות (המועד האחרון שבו מותר לפרסם תוצאות סקרים לפי חוק הבחירות (דרכי תעמולה)) של כל מערכות הבחירות בשנים האחרונות.
אז איך תוצאות האמת מושוות לסקרים? אם נתחיל מהבחירות הראשונות של לפיד ב-2013, אז יש את 'סקר הסקרים' של חדשות 2 (כיום 12), שאיגד 11 סקרים והעניק ל'יש עתיד' 11 מנדטים. במציאות, המפלגה קיבלה 19 מנדטים - שזה 8 יותר מהציפייה. כאן לפיד צדק, אבל מה עם שאר מערכות הבחירות?
ב-2015, הממוצע של כמות המנדטים שציפו ש'יש עתיד' תקבל היה 12, אך במציאות היא קיבלה רק 11 מנדטים - ובכך קיבלה מנדט אחד פחות מהסקרים.
ב-2019, 'יש עתיד' הצטרפה למפלגת 'כחול לבן' תחת בני גנץ. במערכת הבחירות הראשונה של 2019, גנץ (ובכך לפיד) קיבל 35 מנדטים - שהיו 5-6 מנדטים יותר מהציפייה (הסקרים ציפו ש'כחול לבן' תקבל בממוצע 29.6 מנדטים). אחרי שלא הוקמה ממשלה, במערכת הבחירות השנייה של 2019, 'כחול לבן' קיבלה רק מנדט אחד יותר ממה שנסקר (33 לעומת 32). אחרי ששוב לא הוקמה ממשלה, במערכת הבחירות ב-2020, הסקרים ציפו ש'כחול לבן' תקבל 33-34 מנדטים, ואכן גנץ קיבל 33 מנדטים.
ב-2021, לפיד חזר לרוץ כיו"ר 'יש עתיד'. במערכת הבחירות הזו ציפו הסקרים שיקבל כ-18.5 מנדטים בממוצע, אך בסוף הוא קיבל רק 17 מנדטים. למרות זאת, לפיד היה רה"מ (ביחד עם נפתלי בנט). אחרי שממשלת השינוי נפלה, במערכת הבחירות האחרונה, לכנסת ה-25 והנוכחית, לפיד היה צפוי לקבל בממוצע הסקרים כ-24.8 מנדטים - וקיבל 24 מנדטים. כך שנראה שהסקרים די מדויקים כשזה נוגע למפלגת 'יש עתיד'.
מטעם יו"ר 'יש עתיד' יאיר לפיד לא נמסר תגובה.
לסיכום, מתוך 7 מערכות בחירות שבהן התמודדה 'יש עתיד', רק בשתיים היא קיבלה משמעותית יותר מנדטים מהסקרים האחרונים - כשאחת מהן הייתה תחת "כחול לבן" בראשות בני גנץ. מערכת הבחירות היחידה שבה 'יש עתיד' זכתה במובהק ליותר מנדטים מהסקרים הייתה ב-2013, אז היא התמודדה לראשונה בבחירות. לכן, טענתו של לפיד לא נכונה ברובה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.